icon

Je poradna pro miminka povinna?

czechzuzanaba
6. feb 2012

Moja dcerka ma 2 mesice. Kazdych 14 dni musime k doktorce chodit na poradnu. Chci se vas zeptat, je to povinne? Vzdycky ju tam zvazi a zmeri, nic vic. Ted mame jit napr. ve stredu, male nic neni a v takove kose se mi tam nechce jit 🙂

Strana
z2
maca_p
6. feb 2012

@anjelicek26 lenze povinne to musi byt podla urciteho pravneho predpisu. inak maju poradne iba odporucaci charakter. rodic moze povedat, ze si prehliadky nezela a oni s tym nepohnu. pokial sa nedostavi na ockovanie, to je iny pripad. tam uz lekarka moze/musi konat, inak by zanedbala zdravotnu starostlkivost jej vyplivajucu zo zakona.

argyro
6. feb 2012

Nie sú povinné - naposledy som sa s pediatričkou dohodla, že prídeme až o 2 mesiace a nenamietala absolútne nič, keby boli povinné, určite by ma s tým oboznámila - jediný problém bol s poisťovňou - vraj poisťovňa jej nepreplatí tie ostatné ak neprídeme na všetky a niektoré vynecháme, ale to sme sa dohodli, že poriešime inak 😉

lenka311
6. feb 2012

@czechzuzanaba Podľa mňa môžeš zajtra zavolať, že prídeš o týždeň a dúfať že sa zlepší počasie... U nás v meste je dokoca možné požiadať aj o kontrolu /za poplatok samozrejme - tuším 5EUR/ u seba doma. Zavolaj si tam...
@anicka1981 Je mi smutno keď som si prečítala Tvoj príspevok, ja s dcérou z tých 190EUR žijem celý mesiac.... a to nehovorím len o strave ale aj byte poplatkoch a podobne... Normálne ma Tvoj príspevok rozčúlil... 😠

maca_p
6. feb 2012

@lenka311 tak, tak, pre niekoho je 190 eur majland a pre niekoho napr. jedny cizmy.... 😲 😲

gabuci
6. feb 2012

toto som našla na stránke VšZP.
Deti u pediatra absolvujú 9 prehliadok do 1 roku života, z toho najmenej 3 prehliadky v prvých troch mesiacov, 1 prehliadku vo veku 18 mesiacov a medzi 3 a 15 rokom veku 1 preventívnu prehliadka raz za 2 roky.
Prehliadku vykonáva všeobecný lekár pre deti a dorast, s ktorým zákonný zástupca dieťaťa - poistenca uzatvoril dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Prvá preventívna prehliadka sa spravidla vykonáva do 48 hodín po prepustení novorodenca z pôrodnice alebo z nemocnice. Ide o bazálne vyšetrenie novorodenca, pozostávajúce z komplexného pediatrického vyšetrenia vrátane kompletnej anamnézy, zhodnotenia správy od neonatológa a založenia zdravotnej dokumentácie.
Pri vyšetrení sa posudzuje celkový stav dieťaťa, koža a svalový tonus. Hodnotí sa: tvar a veľkosť veľkej fontanely (VF), švy, obvod hlavy a hrudníka, oči, nos, ústna dutina a tvar podnebia, auskultačný nález na srdci; stav pupka; slabiny, pulzácie tepien, stav semenníkov, symetria dolných končatín, pohyblivosť bedrových kĺbov. Vyšetria sa novorodenecké reflexy. Poskytne sa poradenstvo rodičom a podporí sa laktačný program. Často krát je prvá preventívna prehliadka realizovaná v domácom prostredí, kde lekár mapuje aj sociálne prostredie rodiny.
Následné preventívne prehliadky u dieťaťa sú zamerané komplexne na jeho psychomotorický vývin a povinné očkovanie podľa schválenej očkovacej schémy. Podľa veku sa posudzujú aj jeho zdravotné schopnosti vo vzťahu k povinnej školskej dochádzke alebo telesnej výchove, sociabilita dieťaťa a rôzne prejavy porúch správania.

katuska268
6. feb 2012

@czechzuzanaba kazde dva tyzdne?neni to nejako casto?nema nejake problemy?lebo moja kamaratka chodila k pediatricke kazdy tyzden na prevazenie...my sme boli do 1.roka asi tak 5-6 krat a z toho na tri ockovania

argyro
7. feb 2012

@lenka311 myslím, že príspevok od @anicka1981 si zle pochopila

anicka1981
7. feb 2012

@argyro mne bolo povedane, ze ked lekar chce tak ta moze nahlasit na socialku, a ty ti mozu zobrat socialne prispevky na dieta,,, ako ked nie, tak len dobre,,, 😉 ja sa skor ako v marci ani nechystam,,, a posledny x sme boli na zaciatku decembra..... 😉

argyro
7. feb 2012

@anicka1981 myslím, že na všetkom sa dá dohodnúť - nie je logické teraz v mrazoch prenášať zdravé batoľa kvôli preváženiu a odmeraniu obvodu hlavy, každý normálny pediater to pochopí...

anicka1981
7. feb 2012

@argyro ved to,, aj koli tomu tam s nim nepojdem, a aj tie chripky a tak, ja s mojim nechodim ani po obchodoch, ani nikde kde je vela ludi, tak je hlupe ist s nim tam, kde su sami chori ludia,,, 😉 , ked mi zavola ta sibnuta sestricka, tak sa vyhovorim, neaky stach z nich nemam, nejde o to, ze som leniva s nim tam ist, ale o to, ze jednoducho si myslim, ze mu to nepomoze, skor naopak 😉 , aj tak po poslednych 3 poradnach bol chory,,,, tak nemienim riskovat teraz 😒

argyro
7. feb 2012

@anicka1981 inak to je zvláštne že tam máte ordináciu plnú chorých, lebo naša má poradne oddelené od ordinačných hodín, takže keď tam prídeme, nie je tam nikto chorí len bábätká, ktoré idú do poradne..

luckalucka83
7. feb 2012

@czechzuzanaba
Skus sa opytat, preco tak casto, doktorka nema co robit asi 😀
My chodime raz za 3 tyzdne, ale v cakarni nikdy nik nie je, len my, objednava na presnu hodinu a na kazdeho pacienta ma 30 minut tak som tam nikdy este nikoho nevidela len sestricku a doktorku 😀 Takze stretnutie s chorymi deturencami nehorzi.
Prvy krat sme ale boli tu u rakuskeho pediatra a to bola hruza a des, s 3 tyzdnovym babatkom nas nechal cakat 1,5 hodiny a potom ho sestricka merala a vazila v cakarni plnej chorych deti a este na mna vybehla, ze preco ho zakryvam s dekou, ze v cakarni je predsa teplo (bol december a otvorene okno 😨 ) tak som uvazovala, ci sibe mne alebo jej 🙂 Tak som bleskovou rychlostou hladala pediatra na Slovenksu a oplatilo sa 🙂

anicka1981
7. feb 2012

@argyro no aj u nas su poradne po obede, ale ku deckym ambulanciam sa ide cez cakarne dospelakov, takze chori tam su, hoci nie deti, aj ked kto mi zauci, ze vetrali a dezinfikovali, je to velka poliklinika, kde sa premelie vela ludi,,,,, tak aj preto mam taku nechut tam ist,,,,, cez vytahy, cakarne.... a navyse, doki ma oddelenu ambulanciu od sestrickej miestosti, tak sestricka, stale prikaze pozobielkat maleho a vazi a meria, a vobec ju netankuje, ze tam s nami cakaju dalsie teti, a aj ked su hodiny pre poradne, minule tam boli s takym 9rocnym dievcatkom, ktore kaslalo ako najate, takze tie hodiny sa aj tak vobec nedodrziavaju,,, a neviem preco nevazia u doktora v ambulancii, ale ho musim povyzliekat u sestricky a potom cez neho prehodit deku a cakat, kym nas zoberie doki,,,,,, vobec sa mi to nepaci,,,, ale nic s tym nenarobim, akurat nabuduce nedovolim maleho dohola vyzliect, nech odpocita boby aj pampersu, a do hola ho az u doktora vyzleciem,,, aj tak uz mame 8 mesiacov, prezijeme tych par,,,, a navyse sa stahujeme, tak budeme aj tak menit doktora....

Strana
z2