Je skoro dávať 16 mesačného synčeka na nočník?
Ahoj chcem sa spitat vsetci mi totiz hovoria preco ma Jakubko este plienku a tak by som rada vedela kedy je ten spravny cas u chlapca na nocnik...neviem ako kedy Ho tam mam posadit totizto neviem kedy potrebuje...viem ze si zvykol kvoknut ked kaka ale ked cika to netusim...minule som Ho takto posadila a sedel a nic postavil sa kvokol si vedla nocniku a tam sa mi vicikal :b dakujem za rady
naco sa vobec niektore matky unuvaju davat plienku hned po narodeni...ak teda zastavaju nazor,ze cim skor tym lepsie,tak existuje aj takzvana bezplienkova metoda...podla mojho nazoru k tomu treba pevne nervy a nie k odplienkovaniu 2-3 rocneho dietata.
kazda matka citi pychu ze je jej dieta odplienkovane 🙂 a cim skor tym je matka pysnejsia....ale podstatne je ci je aj dieta pripravene a zrele ..podla mne 16m este nie je
je to čas najvyšší, moje deti som dávala asi od osem mesiacov. Začala som s tým, že som ich tam posadila ráno a poobede, keď sa zobudili. Nedržala som ich tam dlho, dieťa nesmie získať voči tomu odpor, to by bol začiatok konca. Spievali sme si pri tom, rozprávali riekanky, keď sa vycikali, zatlieskali sme si a chválila som a chválila. Rozprávala som im, že veľké deti už nemajú plienočku atď. A pozorovala som ich, nie je to jednoduché, ale dá sa to. Keď sa im darilo častejšie, aj pochvál bolo viac a samozrejme aj väčšia motivácia. V 18 mesiacoch už sa na nočník pýtali a od dvoch rokov som nemala plienky doma vôbec. Ale každé dieťatko je iné, chce to len trpezlivosť a láskavý prístup. Dieťa nesmie vycítiť, že nás nahnevalo tým, že sa pocikalo, to v žiadnom prípade. Nech sa darí.
mne sa odplienkoval po dvoch rokoch. teda ja som ho začala "nútiť" cikať na nočník, na WC, vonku na mravčeky, a skúšala som finty. a nakoniec sa teda podarilo, bolo to toto leto, dala som mu dole plienku, že keď sa aj pocikal, aspoň ho to nechladilo. Teraz má 2 a pol roka, a už ani na noc nemá plienočku. Myslím, ,že vo väčšine sú chlapci lenivejší v tomto, a treba tomu nechať čas. Radšej s plienkou, ako s nachladnutým pinďúrom 😉
moja skusenost... nedavala som dieta sadat na nocnik...podla mudrych rad v casopisoch....vsak pride ten spravny cas...a kde sme teraz? prisiel do obdobia vzdoru,nocnik nechcel ani vidiet a teraz uz tazko vypestovat mu zvyk... tvrdohlavy je tak,ze ani leto mu nestacilo na to,aby sa naucil,ignoruje,ze je mokry,vsak ho prezleciem,nie....doteraz sa snazime,ale nic ho nemotivuje...ani vonku,ani hasit ako hasic...nic... a takto je to doteraz...na nocnik obcas sadne...ale vacsinou az po...... do skolky mi ho v 3 rokoch nevezmu,ked ma plienky a ide k babke...lenze ako dlho to nasa babka vydrzi a ja uz v praci? tak som zvedava.... druhe dieta budem urcite davat sadat skor,aj ked nic,aby si vypestoval zvyk.... v tom je to sadanie uzitocne...dieta to ma odmalicka ako samozrejmu vec,ktora patri do zivota...
dcerka cez den nema plienkuj od 16mes, na noc este davam lebo sa mlieckujeme 🙂
Moja osobna skusenost. Dcera bola odplienkovana cez den ked mala 1 rok. Davala som ju sadnut na nocnik hned ako sa naucila sediet. A velmi rychlo, bez kriku, placu a traumy, si nan zvykla a ked zacala chodit, brala nocnik ako samozrejmost a nezdrhla z neho lebo vedela, co sa tam robi. Syn zacal sediet ked mal 7 mesiacov a tiez som ho hned dala na nocnik. Tiez si velmi rychlo zvykol a ziadna trauma. Teraz ma 10 mesiacov a veru, ze vie co ma do nocnika robit, lebo ked ho nan posadim (bez ohladu na cas) vycika sa alebo vykaka. Uz stvornozkuje a snazi sa liezt, ale na nocniku vydrzi a nezdrhne odtial. Kamoska ma rovnako stare dieta a bola zastanca toho, ze ho bude davat az okolo roka. A tak zacala teraz v 10 mesiacoch, ked uz maly lozi ako sarkan po byte a snazi sa postavit. Sadnut si teraz na nocnik? Ani omylom. Dieta treba dat na nocnik vtedy, ked mu je sedenie vzacne a vypestuje si zvyk. Jasne, ze sa neodplienkuje do mesiaca, ale nacvyk a to, ze sa na nocniku nemusi bat, je na nezaplatenie.
ak si všímate, či dieťa sedí na nočníku od pol roka alebo nie, odplienkuje sa zvyčajne cca v 2ch rokoch +/-, niektorým to ide lepšie, iným horšie - vtedy dieťa dokáže ovládať zvierače @love232, moja dcéra sa v 16tich mesiacoch začala s nočníkom iba hrať, vysvetľovali sme na čo je, povzbudzovali sme ju občas (nenútili) aby sa ja vycikala, vykakala ale nič z toho...3dni pred druhými narodeninami si naň ráno sadla, vycikala sa, poobede vykakala a odvtedy sme boli bez plienky, onedlho aj na noc som prestala dávať, nepotrebovala ju. nehôd bolo do 2,5roka asi 5, potom už nič....
Ahoj moj synček sedel aj kakal a cikal od 9 mesiaca na nočniku pravidelne no ked zistil že sa môže a dokaže s neho sam postaviť a odísť tak nejak od 13tich mes. nechcel vôbec hnev plač a následne útek ani vidieť nocník ... teraz má 19mes.. a ked mu poviem ides kakať na šerblik ???ani počuť a nieto ešte vidieť .. myslím že k tomu dospeje sam nebudem ho nutiť ved už mi dokaže povedať že kakal ...ale to už ma plnu plienku.. :D možno o par mesiacou mi povie že idem kakať... :D dufam v to :D
este dodam že kto tvrdí že už 16 mes. dieťa nema mať už plienky tak je blazon.. ako moja svokrra ...... nie každé dieťa je také ,,šikovné,,
každé dieta dospieva inak a na to ked si uvedomuje potrebu obzvlašť neboj nič 🙂))))
ahoj, určite sa nestresuj on príde na to sám 🙂 my sme začali dávať okolo roka a na začiatku vôbec tam nechcel sedieť iba plakal a tak vyskočil že až 😀 a potom na jar sám od seba sa vypýtal a zaklopem od 22-mesiacov sme úplne bez plienky 🙂 takže veľa síl a trpezlivosti 😉
ja som svoju dcerku posadila na nočnik ked mala rok...a odvtedy som tak robila asi každu hodinu dve....🙂a pomaly si zvykla kakat už len do nočníka...a po pol roku aj cikat, ale plienky som jej ešte nechavala, po čase už len na noc ... dvoch teraz bude mat dva a pol a už nemáme plienky ani v noci 🙂
...ale každe dieťa je individuálne,švagrinine deti ani jedno necikali ani nekakali do nočnika, nosili ho na hlave 😀...oni sa učili rovno na záchod....neboj čo má prisť príde 🙂ked bude na to pripravený
ahoj, ja dávam dcérku na nočník cca od 8 mesiaca. V pohode sedí, vyciká sa, vykaká. Dávam ju pravidelne po spánku a keď vidím že chce kakať, už aj sedí. Dokonca keď sa spýtam "ideš kakať?" začne sa smiať a viem že už sa to chystá. Keď idem na wc, ide so mnou a sedíme spolu každá na svojom tróne. Keď počuje cikanie, jej smiech je na nezaplatenie. Po vydikaní a vykakaní sa sama vypýta z nočníka - podá mi ruku na znak toho, že ju môžem z nočníka zobrať. Pochválim ju, umyjum ritku, zabalím a pokračujeme v dennej aktivite. Držím palce a veľa zábavy🙂
ahoj, moja prva dcerenka kakala do nocnika od 6. mesiacov, hned ako vedela sediet, bola kludna, obsedela , nemala ziadne vyhrady a kazde rano sa pekne vykakala, aj cikanie sme potom zvladli v lete za tyzden. No nas druhy drobec, je velmi ziva baba, nocnik a vobec sedenie jej nevonia, nekaka len raz denne,ale aj 3-4x, takze to bude o inom, Ma uz 16 mesiacov ,ale neriesim, kym sama neprejavi zaujem. Kazde dieta je uplne ine, sleduj a skusaj podla vlastneho uvazenia...vela trpezlivosti a uspechov.
moja mala ma 16mesiacov a nechce chodit na nocnik,vyzleciem ju a posadim ju tak hned odtial ide prec,budeme skusat cez leto,nechcem ju nutit aby s nebala 🙂
ahoj, moj maly bude mat 19 mesiacov a sme stale v plienkach...... ked mu aj vysvetlujem ze ma nocnik, co sa tam ma robit len kuka.... potom chyti nocnik a ze brm brm.... a sucha si hoo po celom byte..... tak som ho radsej odlozila do skrine...... chcem ho oducat od plienok v lete..... tiez neviem ako to cele bude, bo moj sa napr. rano zobudi uz pokakany..... rovnako za obedom, ked sa vybuva..... pocas dna, nemam ani ponatia kedy cika, kaka.......ked sa ho aj opytam, ci je pokakany, povie ze nie a pritom je ze az az...... az ked ho idem umyt mi povie ano......ja to necham asi nanho......
ja dávam od jedného roka...kázala nám nefrologička. kaká len do nočníka a vyciká sa vždy ked ju posadím na nočník
vôbec nie, môj už ako 8 mesačný sedel prvý krát nech si zvyká a aj sa čistou náhodou doň vypiškal 😀 netabuľkuj svoje dieťa čo je skoro a čo neskoro, čo je vhodné a čo nevhodné.. ty a tvoje dieťa ste jedinečná dvojka a riaď sa sama sebou, nikým iným! 🙂 ty sama najlepšie intuitívne vieš kedy je ten správny čas posunúť svojho synčeka o krok vpred 🙂 mimochodom, môj má takmer 15 mesiacov a je plienkovaný 😉
Od 8.mesiacov som malu davala na nocnik 2-3 denne a odplienkovavat sme zacali, ked mala 22.mesiacov a teraz sme uz uspesne bez plienok 🙂
ja som zacala davat na nocnicek od pol roka vzdy rano po prebudenin... asi v 10 mesiacoch sme sa naucili kakat do nocnika a sama sa odplienkovala ked mala 13.5 mesiaca. Silno zatlacila a myslela som si, ze pojde kakat a ona sa vycikala...odvtedy sme bez plienok 🙂
čim skôr tým lepšie
ahoj ja davam maleho od 6,5 mesiaca, mame teraz skoro 9 a do plienky sa vykaka iba ked je so svokrou a nestihne ho dat na nocnik inac nie....pisa tiez pekne do nocnika ale tak vacsinou este stale do plienok len pomenej....dam mu hracky sa pohraje a jeto....sa mu tam paci...su dni ked nechcel ani za svet ale tie uz su za nami...
ja som davala maleho uz od 6 meisacov a kakat zacal do nocnika od 8 do plienky sa od vtedy nevykakal a od plienok sa oducil uplne ked mal rok a 2 mesiace 🙂a za chvylku ma to caka zas 🙂
@love232 Fakt sa pre toto nestresuj. Väčšina detí to pochopí a naučí sa používať zvierač okolo dvoch rokoch. Na to, aby sme mohli povedať, že dieťa vie cikať a kakať do nočníka je potrebný dostatočne zrelý mozog a zvierač. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale keď polročné dieťa plnohodnotne používa nočník, tak to nie je väčšinou šikovnosť dieťaťa ale rodiča, lebo ten to vždy stihne 😉 Dieťa sa zobudí a nenasleduje žiadne túlenie v posteli, ale vyzliecť a šup na nočník, dieťa sa naje a potom vyzliecť a šup na nočník, prešli dve hodiny od posledného sedenia na nočníku? ...rýchlo vyzliecť a šup na nočník...no bol by v tom čert, aby výsledok nebol taký, že matka povie, že jeho dieťa kaká a ciká do nočníka. Navrhujem priviazať nočník na riťku bábetku namiesto plienky a potom sa pochváliť ako ono samo chodí na záchod. 😀 😀 😀 Či ako sa takéto malé dieťa vlastne samo pýta na nočník? Môj syn má 15 mesiacov a som happy, že si už párkrát na nočník vôbec sadol a to asi tak na 2 sekundy. Donedávna sa mi vždy zpriečil a ani sadnúť si nechcel. Vyzerá to akoby na to "nemal čas" 😉 Je to taký neposedný šibal, ktorý stále niekde behá, lezie a vôbec ho nemienim nejak stresovať s nočníkom. nechcem to zanedbať, nechcem, aby mal 3 roky a chodil v plienkach, ale do leta to určite prežije bez ujmy na fyzickom či psychickom zdraví - on aj okolie 🙂 Veľa zdaru a plný nočník želáme 🙂
Ahoj. Z mojej skusenosti viem, ze ak sa rozhodnes, ze bude bez plienky, tak to pojde 🙂 ale musite si verit..obaja 🙂 My sme skusali od 4teho mesiaca Bezplienkovu metodu a uspesne(ODPORUCAM, pri pripadnom dalsom dietatku), uz sme len v latkovych gatkach...Kedze sme sa vsak museli dvakrat stahovat a to vzdy do inej krajiny, pokazilo sa nam najma pisanie(z velkej casti mojou vinou). Takze teraz (dcerka ma 15 mesiacov) som sa rozhodla, ze to jednoducho pojde, malinka je sikovna, tak sme bez plienky...Skus vyskusat aj nocnik, mozno uz aj redukciu na zachod...Kazdopadne by som ho brala zo sebou, ked pojdes na zachod, lebo vie, ze je to normalna, prirodzena sucast zivota...Urcite by som neinvestovala do hrajucich, alebo svietiach nocnikov, z toho moze mat dieta skor stres, ako zabavu..A vziat si nocnik aj na navstevu, ak treba, lebo je to normalne 🙂
Myslim, ze 16 mesacny chlapcek bude velmi ucenlivy, ak mu ukazes laskavy pristup,ale aj pevnu ruku 🙂 dzim palce 🙂
ano je to skoro, dieta zacina ovladat mechur od 18 mes.
tak na toto nie je jednoznacna odpoved.ja som davala maleho dvakrat za den na nocnik ked zvykol kakavat od 9 mesiacoov a vzdy sa pekne vykakal ale nikdy som ho tam nedavala na cikanie. az ked mal 20 mesiacov a bolo leto skusili sme to bez plienky, vysledok nulovy. vydrzala som par dni a same nehody...kedze si svojho syna ppoznam netrapila som ho sup naspat plienku ze vyskusame zase o mesiac. vysledok rovnaky...aj ked kakanie dvakrat za den prebiehalo stale na serbliku ale len ked som ho dala, sam sa nevypytal. teraz ma 28 mesiacov, intelektulane je sikovny, rozprava plynule a zretelne, recituje, krasne pocita do desat po slovensky aj anglicky, bezproblemov za par minut posklada rozne 30 dielikove puzzle, ale na nocnik sa nevypyta za nic. je sice doma bez plienky a cika do serblika ale iba ked ho tam cca kazde dve hodiny posadim. ked nahodou nemam cas,ide sa niekam schovat aby som ho nevidela a vycika sa do slipov, dojde za mnou a spyta sa ci sa nahnevam ze cikal do slipiek., alebo ze ocikal koberec a pod....proste ma svoju hlavu a nepoklada zatial za dolezite robitpotrebu tam kam chcem ja....ale neriesim to, ja si myslim ze kazde jedno dieta je individualita a kazde s to nauci v inom veku a inou rychlostou. kamoskine deti to nikdy neskusali, proste to nechala na nich a ked mali 2 a pol roka same povedali ze nechcu plienku a od toho dna nemali takmer ziadmnu nehodu....a poznam maminy co pol roka nahanaju decko so serblikom, cistia mlacky a vysledok stakle rovnaky...takze konaj podla svojej intuicie hlavne nepocuvaj co hovoria ostatni okolo
myslim, ze nie, my davame od 8 mesiaca, mala kaka takmer vylucne do nocnika a vie dobre, co tam robit🙂len sadne a zatlaci...

ahojte baby. my mame taky problem, ze maly nechce sediet na nocniku. ani na vecku. chyta uplne hystericke zachvaty. ma uz 20 mesiacov.