Keď dieťa nechtiac ublíži na zdraví
Ahojte mamičky.
Zaujíma ma váš pohľad na vec. Ak by vaše malé dieťa spôsobilo neúmyselne zranenie dospelej osobe, ako by ste sa k tomu postavili? Cítili by ste sa zodpovedne za to a mali by ste potrebu to riešiť k spokojnosti obidvoch strán? Alebo by ste si povedali, že môj problém to nie je, môže si za to ten dospelý zranený človek, mňa sa to rozhodne netýka?
Pre bližšie info, hrala som sa s neterkou, kým jej mama (moja sestra) ležala na gauči s mobilom. Čas strávený s malou je pre mňa vzácny. Dievčatko je jedináčik, veľmi aktívne, taký roztomilý "besnoško" :D :D Už som pri nej utŕžila zopár malých zranení, ako sa pri deťoch stáva, napr. často hádže rôzne predmety po ľuďoch. Skúša kde sú hranice a keďže zvýšiť hlas po nej nemôžete, to by mi sestra so švagrom nedovolili, je to len o dohováraní a byť v strehu. Nedávno pri hre sa nečakane vymrštila zo zeme a v pochabosti mi pichla ostrým predmetom do oka. Bolesť až sa mi ruky triasli. To bol okamih. Mám porezanú rohovku a čaká ma ešte zopár vyšetrení. Liečba ma zatiaľ stála na moje pomery dosť peňazí. Priznám sa, som chudobná a musela som siahnuť na svoje rezervy. Finančne je to teraz zlé. Naopak sestra s rodinou sú veľmi bohatí, teda ona je na materskej. A keď sa to stalo, z ich strany nebol žiadny záujem riešiť vzniknutý problém. Sestra sa ani vlastne nezaujímala, ako sa mám, či ma netreba zaviesť k lekárovi, keďže bývam ďaleko od mesta a auto nemám. Tvárila sa a fungovala ďalej, akoby nič. Keď som jej napísala, že rozumiem, že nešťastné nehody sa stanú či malým či veľkým, ale nerozumiem jej prístupu ... Odpísala, že nechápe, čo od nej chcem, že či si hádam len nemyslím, že je za to zodpovedná. Som vraj dospelá a mala som si dávať pozor. A koniec.
Sme sestry, ja by som rozhodne konala inak. Stačil aspoň záujem, spýtať sa, či niečo nepotrebujem alebo čo ja viem, aspoň malú mastičku kúpiť v lekárni a pripojiť k nej výkres od malej, čo mi z lásky nakreslila. Niečo milé, čo poteší. Nič. A to dúfam, že nebudem mať trvalé následky.
Mamičky, vy máte detičky, keby sa stalo, že váš drobec nechtiac blízkeho takto zraní, aký by ste mali k tomu postoj? Ďakujem za odpovede 🙂
Ako to ze dieta malo v ruke tak ostry predmet ze ti sposobila take zranenie? Mam 2r dceru a ked aj sme niekde na navsteve stale som pritomna a ked uz je moc rozsantena zasiahnem a krotim ju-poviem ze to robit nesmie atd...to ze hadze po ludoch veci mi nepride ok, matka ma dieta usmernit ze sa to nerobi a ze moze niekomu ublizit...uz sa stalo ze sa hrala s vareskami s rodinym prislusnikom a skoro mu buchla po tvari vtedy som hned zasiahla..urcite to neberiem ze je to zodpovednost ineho-vychova dietata je vzdy na matke..a ten pristup sestry no kontakt by som min obmedzila -slusnost kaze ospravedlnit sa a opytat sa aspon ako sa mas a ci nieco nepotrebujes...mimochodom stavim sa ze ak by jej ublizilo tvoje dieta bol by z toho pekny cirkus
Svoju dceru nenechavam hadzat veci, do ludi uz vobec nie. Spravanie tvojej sestry mi je odpprne a neterkou nech sa necha otlkat jej matka.
A keď sa s ňou hráš, tak nevidíš , čo si berie do rúk? Aký predmet? Veď predvidam , že aj to dieťa sa môže pichnúť. Tvoja sestra sa vám nechce miešať do hier, asi chce nech si ju užiješ...evidentne ti dlho leží tá malá v žalúdku, keď si to musela napísať a dospelá žena sa s tým nevieš vysporiadať, veď tá malá ti to schválne určite nerobí. Tak sa s ňou nehraj a nejaš. Alebo tam nechodievaj.
mam dceru, mam aj sestru.. ak by sa moje dieta rozmachovalo ja by som naopsk vyzadovala aby mi sestra malu usmernila ak s nou prave travi cas, moj nazor je ze dieya ma mat resoekt ored dospelymi a nie len pred svojim rodicom... a urcite keby sestre omylom ublizila tak by som sa o to zaujimala... pride mi zvlastny pristup tvojej sestry... mala by ti s tym pomoct tak ako pises aspon k lekarovi zaviest a mast kupit.. to je najmenej co by som pre sestru urobila
Absolútne zlá alebo žiadna výchova dieťaťa a doplatila si na to ty. Mňa by udrela len raz, keby som na ňu nemohla zvýšiť hlas, tak by som sa s ňou viac nehrala a pekne by som ju posadila na gauč vedľa sestry, nech sa jej venuje vlastná matka. A keby sa mi už stalo to čo tebe, viac by som sestru nemala. Keby to nebola tvoja sestra ale kamarátka? Už by asi nebola kamarátka. Tak ani sestra už nemusí byť sestra. Ži si svoj život a nevnucuj sa, daj sa doporiadku, myslím, že prístup sestry k tebe sa jej raz vráti v prístupe jej vlastnej dcéry k nej. Potom by možno rada mala sestru, ktorej by sa mohla vyžalovať. No už bude neskoro.
Toto nie je len taka maličkost. Samozrejme, že by som to aktívne riešila, aj keby išlo o sestru, mamu, učiteľku v škôlke, hocikoho, aj neznámeho človeka. Za moje dieťa som zodpovedná ja.
@dagas presne!! Však pri deťoch je to niekedy len otázka času, koľkokrát zabránime "katastrofe" a ani netušíme ako.. A my už sme trénovane, lebo mame deti, naučili sme sa predvídať, ale napr. ani moja sestra si nemusí uvedomovať všetko,čo by sa mohlo stať, keď stráži malého, lebo nemá skusenost. Stačí sa otočiť na okamih, nechať nejaký predmet v dosahu, a už sa nenazdas, a ma to v rukách. Mimochodom, spôsobiť úraz dokážu aj s bežnou hračkou, nemusí to byť nič na prvý pohľad nebezpečné.
@fialka555 krásne napísané a súhlasím 👍
bohužial podľa mňa máš len dve možnosti, a ani jedna nie je dobrá, resp. tvrdo si zistila aký "charakter" má tvoja sestra... tie dve možnosti sú: nechať to tak, vyliečiť sa za svoje a ďalej chodiť k sestre, tentoraz poučená čo a ako ... druhá je, ísť za sestrou a pekne sa s ňou porozprávať, pretože......... za dieťa je zodpovedný rodič, pokiaľ svoju zodpovednosť oficiálne neprenesie na iného tzn. škôlku, školu, nemocnicu (napr. ak je dieťa hospitalizované) pretože dieťa môže sebe A I INÝM spôsobiť škodu.... a náhrady potom idú za zodpovedným (rodič , učiteľka atď) ............ presne pre toto sa uzavierajú komerčné poistky.... náhrada škody/zdravia atď nielen dieťaťu rodičovi ale i tretej osobe.............(a to nie len deti, i dospelý toto uzavierajú, napr. i ja mám takú poistku, ak by som svojou pracovnou činnosťou niekomu spôsobila škodu - tu ide ale o práce nie zdravie) dieťa vypichne oko inému v škôlke - stáva sa občas.... myslíš že bolestné odškodné a také neexistuje? dokonca niekedy i klasická zdravotná poisťovňa si zvykne pýtať čiastočnú úhradu svojich nákladov od zodpovedných za dieťa, poznám prípad keď vnúča ušlo starým rodičom z domu až na cestu, tam ho zrazilo auto, muselo do nemocnice a po pol roku prišiel starým rodičom šek od zdravot. poisťovne na 600 e za to že zanedbali starostlivosť a teda finančné náklady na liečbu vnúčika musia i oni spoluhradiť.....
Nezvyknem sa zapájať do podobných diskusii ale som v šoku z niektorých reakcií... sú tu super ženy ktoré všetko predvídajú a nikdy sa im nestala žiadna nehoda gratulujem a nech vám to šťastie vydrží a áno je to o šťastí nie o vašej genialite😂 z toho čo autorka píše je jednoznačne že má so sestrou úplne na hovno vzťah. Za prvé keď príde ku mne sestra na návštevu určite sa nehrám s mobilom a zaráža má koľko ľudí to tu obhajuje toto je ďalšia vec ktorá svedčí o Tom aká je táto doba chorá. Keď ku mne príde hocijaká návšteva mobil ide bokom. Keby moje dieťa ublíži hocikomu tak mám také výčitky svedomia že ani nespím! Okrem toho že by som mu vyčistila žalúdok tak je samozrejme že by som sa zaujímala o ublíženu osobu a snažila sa pomôcť alebo vynahradiť škody, tobôž keby šlo o moju sestru. Autorka, váš vzťah so sestrou musí byť priam toxický a pre vlastné dobro by som ho neudržiavala.. možno by sa časom sama uvedomila a zisitila o aké benefity prichádza, napr o chuvu a možno by jej mala doma píla uši že vás chce vidieť. Mňa by zaujímalo ešte ako túto situáciu vidia vaši rodičia?
Mne príde že je malá rozmazna po jej maminke 😋 keď pichne moje dieťa niekomu do oka tak jasné že to riešim, veď je to moja výchova. Že ona s tým nič nemá? To malej ani nedohovorila? Ja mám tiež pojasene deti 🤣 ale aby hádzali predmety do ľudí, pichali do očí a ja by som ich tak nechala že to nie je moja vec a ty si sa s ňou hrala,tak to nie. No veď nech hádže, picha ďalej 🤦
Fuuha ja sucitim s tou porezanou rohovkou😭😭😭ja sama som si pichla manikurove noznicky do oka pri strihani ofiny,lebo som musela robit viac veci naraz🙈🙈🙈fuuha len ja som isla na pohotovost,liecba asi 1 mesiac,2 tyzdne ukrutne bolesti.samozrejme vela vselijakych kvapiek som mala,ale nestala ma liecba takmer nic🤔🤔🤔.len nejake doplatky za kvapky a masti,max do 10€.
Ako nehnevajte sa niektoré, ale podľa mňa to decko je nevychované a ešte rodičia sú s tým úplne ok. Hádzať veci bežne po ľuďoch? Keď jej rodičia nevedia dať na zadok alebo po nej skríknuť tak to je ich problém, ale opováži sa dieťa niečo zámerne hodiť, kľudne by dostalo aj jednu po riti, ak neposlúchne na 3x. Mám deti aj sestra ma dieta, ale také veci sa nikdy nestávajú. Nehody jasné, ale to sú nechtiac pri hre, nie vždy všetkému zabránime.
Nikde som sa nedocitala ,aká stará je "mala " neter ,lebo ja osobne si myslím,že je rozdiel,či má rok,dva alebo štyri ...každý z nás mantinely nastaví deťom inak ..Ja zasa,čo sa týka návštev a hier s deťmi,vždy som jedným očkom Nelka,čo sa tam deje..jasne ,že som nad nimi nestala ako policajt,ale ak raz rozhodnem ,že dieťa nebude ani vramci hry nič hádzať a nikoho tapkat po tvári ,tak to nebude robiť ani pri hrabs babkou trebárs ,ktorá by inak dovolila všetko ,lebo sa dieťatku teší na nebude naň kričať .Na to som tam predsa ja ,aby som nastavila pravidlá ,ktoré platia nie len vtedy,keď som pri dieťati ja,ale platia všeobecne.. bez ohľadu na to,či sa dieťa hra so mnou,s babkou,krstnými alebo v škôlke .. predídeme tak situáciám ako táto,že neúmyselne e niekomu ublíži,lebo ho nechá zájsť priďaleko ..nevravím,že treba vrieskať ..ale určite dieťa zastaviť v tejto činnosti,upozorniť,že takto nie .. synovec má rok a pol a vie pekne ,že kocky sa nesmú hádzať ,že ľudí nebijeme ..hrať a vystrájal sa dá aj bez toho..hádžeme loptičku,keď postavíme kolky a podobne .. ani moje staršie deti nikdy či už pri hre ,alebo v zlosti nikoho nebili..po nikom nič nehadzali ..a to bol najstarší syn tiež riadny divoch ..
Trojročné dieťa je veľké dieťa. Je to vek kedy sú deti bežne v škôlke a majú hranice. Je nemysliteľné, aby po ľuďoch hádzali akékoľvek predmety. Ak by to robili , učiteľka v škôlke by ich nezvládla dvadsať. Keď moje dieťa niekomu nechtiac ublíži, pre mňa ako rodiča je morálnou povinnosťou škodu nahradiť, ospravedlniť sa atď. Sestra prehliada chybu svojej dcéry a jej správanie je viac ako egoisticke. V najbližšom období by som sa s ňou nekontaktovala a nechala ju " premýšľať" nad tým čo sa vlastne stalo.
Uf, je mi ťa ľúto, musela to byť strašná bolesť, zažila som ,,len,, kartón v oku. Je fajn, že dievčatko aspoň od teba dostalo vysvetlené, že svojím konaním spôsobilo bolesť.
Som v šoku, že toľko žien to zvaluje na teba ....
Ja som bola vždy vďačná, keď sa s mojimi deťmi niekto pohral, alebo sa im venoval.
Ja by som na tvojom mieste k nim dlho nešla s tým, že žiaľ mám bolesti a bojím sa ...asi by som čakala, kým ma zavolajú. Neviem si predstaviť také správanie, aké má tvoja sestra. 😔😔
@mamkalentedkova niekoľkokrát je tam napísané, že 3 roky má
@suezana nečítala som všetky komentáre ..len príspevok autorky ahtam to určite niekoľkokrát napísané nebolo..ale ďakujem za upozornenie .. a mntada ,že niekto má čas čítať všetko
@mamkalentedkova veď v pohode 🙂
@mamkalentedkova zacinate vetou, že nikde ste sa nedočítala 😉
Decku stanoviť hranice, nie že je malý besnoško. Nie, že sa na tom zasmiať, ale zastaviť to a usmerniť. Keby to spravila druhému dieťaťu? Cudzej osobe? Matku by zožrali kvôli tomu. Pekne rozmaznaného fagana z nej vychovávajú.
A ešte mám aj pocit, že ťa sestra dobre zneužíva ako neplatenú opatrovateľku.
@suezana 👍
3 rocne velke (!!) dieta sa hra so zabkou "hop hop, Bu!" A ty jej vysvetlis, ze ti spravila "bibinko"? Skuste nerobit z nej hlupacika, a ze tak, ako sa pri detoch stava, hazde predmety do ludi? Malinkej by nezaskodilo, keby ju niekto aj trosku zacal vychovavat, prepac, ale dietatko podla ostatnych komentarov, je velmi rozmaznane, asi s nou normalne ani nikto nekomunikuje a nedava jej ziadne hranice. 3 rocne dieta nie je rocne batola preboha.
A k teme, urcite ak by moje dieta niekomu nechtiac ublizilo, riesila by som to ja. Tak isto ak by aj pokazilo drahsiu vec, ale kludne aj "len" zlomilo hracku z kinderka, to je jedno.
Ide o princip a v tvojom pripade uz aj o nebezpecne zranenie, ktore mohlo dopadnut este aj ovela horsie.
Určite z pohladu sestry by som situáciu inak riešila.Mňa osobne by to veľmi trápilo keď by moje dieťa aj keď nechtiac ublížilo hoci komu či malému či dospelému.
Dobre veď stať sa môže, ale aj dieťa musi vedieť ,že pri hre musi dávať pozor a nie ísť ako tank .
A nebola tvoja sestra náhodou aspoň u jedného rodiča za 'princeznú' ? Ak áno, tak máme rovnakú sestru.
Ja som na tom bola podobne, chodila som sestre pomáhať so synom, lebo ju muž opustil a na malého som sa naviazala asi viac ako bolo treba. Sestra to začala ale že poriadne zneužívať a keď som sa jej raz postavila, tak začala pred malým vykrikovať ako ho vôbec neľúbim a len sa pretvarujem.. zaklincovala to tým, aby som si spravila vlastné deti. No viac ma tam potom na dlhú dobu nevidela a keď sa situácia ako tak utriasla, tak sme mali ísť spolu na dovolenku.. že kvôli malému, lebo za mnou plakával. Keďže som mala čerstvý vzťah brala som aj priateľa, popravde, nechcelo sa mi tráviť čas so sestrou samej.. na tej dovolenke môjho priateľa začala obchytkávať a hovoriť mu ako sa pretvarujem.
A hádaj čo? S priateľom som skoro 7rokov, máme dve krásne deti a so sestrou sa nerozprávam. Naozaj mi taký človek v živote ku šťastiu nechýba. So synovcom sa vídame zbežne u deda na návšteve a mám ho rada, ale vydierať sa ním už nikdy nenechám
@autorka
Dobrý deň, mrzia ma Vase patalie s okom, verim, ze budete čoskoro fit bez trvalých následkov.
K hre samotnej... ked viete, že je to besnosko, tak treba dávať o to väčší pozor, ale zle sa môže stať raz dva to všetci dobre vieme. Urcite to malička nechcela urobiť. Je to ich dieťa, vy nemôžete vychovávať ale skúste jej nabudúce povedať ze hádzať sa moze len lopta. Nic ostatné sa hádzať nemôže, kedze ste spomínali ze po ľuďoch hadze veci.
A k Vašej sestre... Akoze... Nemam slov. Ja by som sa v poslednej riti s prepácenim videla keby moja mala ublíži mojej sestre. Ruky nohy by som si išla dolamať aby som to nejak napravila, akokoľvek pomohla. Evidentne vaša sestra nemá v sebe kúsok empatie. A tým, ze jej len ustupujete ju v tom správaní len podporujete. Bude si dovolovat a vyuzivat vás dovtedy kým to dovolíte. A inak tieto vyhrážky typu "keď ty teraz toto, tak uz nikdy toto" sú vážne na smiech. Pristúpila by som na túto jej hru. Nebojte sa, nevydrží ani ona doma dlho počúvať ako mala za vami place. Veľmi rýchlo sa zbadá ked ju nebude mať komu dať aby si mohla rolovat na instagrame. Ako sa hovorí hurt people hurt people. Aj ona týmto svojim správaním len maskuje nejake nevyriešené problémy z detstva.
Raz budete mat svoju rodinu a nech je vám príkladom ako deti nevychovavat. Verím aspon ze budete mat šťastie na dobrého muža a fajn svagrovcov z tej strany. Len si sama sebe trosku zvýšte uctu a sebahodnotu. Ľudia Vas môžu mať radi aj bez toho aby ste skákali ako oni piskaju. To robi vaša sestra "budem ta mat rada, budem sa s tebou kamaráti, ked budes robiť to čo ja chcem" =podmienená láska. Fakt si to skúste sama v sebe nejak prestaviť, lebo zbavíte sa toxickej sestry a vyskočí na Vas za rohom zas niekto iný co bude toto robiť.
A ta malička, ak nepochyti správanie svojej mami, vás časom. Urcite bude sama viac vyhľadávať, pretože deti vedia a cítia kto ich má rád, kto im venuje čas..
Držím palce, hlavne popracujte na vzťahu samej k sebe. Ju nezmení té, zmeňte svoje správanie k nej.. Bude to pre ňu tiež facka ako z dela ze sa jej niekto postavil.
Good luck.
M.

Ako matka by som sa cítila určite zodpovedná za svoje dieťa teda aj za jej činy. Dieťaťu by som vysvetlila ze musí dávať pozor, a tebe by som nahradila škodu... Ešte keď ste aj rodina 🤦♀️🤦♀️🤦♀️