Kedy začalo vaše dieťa hovoriť prvé slová?
Ahojte maminky kedy začalo váše dieťatko rozprávať prvé slová. My už máme 14mesiacov ale okrem baba, ty ty, veľa nehovorí. Len si hmmka keď je nervózny alebo neni tak ako si to on predstavuje 😃
@alby2014 ďakujem pekne upokojili ste ma vlastne nebola som až taká vydesená pre mna je ešte stále maličký ani si neviem predstaviť že by už rozprával ale viem že už v takomto veku základné slovíčka povedia ale my ešte nič 😃😃 ďakujem vám
@liviafazekasova v tom prípade, keď ste dvojjazyčné rodina, detičky všeobecne potrebujú viac času, aby sa rozhovorili, lebo sa im musia slovíčka predsa len iným systémom poukladat, ako jednojazycnemu. Bude mať jednoznačne v buducnosti výhodu, ževraj bilingválne deti aj iným spôsobom rozmýšľajú, vedia ževraj lepšie zapájať mozgové hemisfery.
Ako dievčata píšu, dôležité je, za na ňom vidíš, ze rozumie. To už naozaj musí. Detičky v tomto veku komunikujú stále hlavne ešte neverbálne. Ale rozprávať ma ešte naozaj čas, tým sa netráp 😉
Ale chápem, že to rozprávanie ma svoje čaro, ja som úplne hotová. Tie logické úvahy 😅 veľa krát mam ozaj problém tváriť sa vážne ❤️
Moj syncek zacal prve slova ako mama, tata, baba, dede v 6 mesiacoch, teraz ma 2 roky aj 4 mesiace a uz tvori vety. Ale kazde dietatko je ine. Napriklad poznam pripad, ked dietatko do 3 rokov nehovorilo takmer nic a v 3 rokoch razom zacalo rozpravat a tvorilo vety. 😉
@weronika171717 mama, tata, baba v 6m je nefunkčné dzavotanie, to robia všetky detičky, skúšajú spájať jednotlivé hlásky, slabiky, opakujú po rodičoch. Niektoré skôr, niektoré neskôr. Ale neoznacuju tým babičku, ani tatinka. Len proste skúšajú, význam ešte nevedia priradiť ❤️ a je to fyziologicky správne, táto fáza by nemala chýbať.
Az po roku zacal mama, auto a ozaj minimum... ozajstne slova az po 2 rokoch sa to zrazu spistilo-on nasaval info, bo u nas hovorime 3 jazykmi..no a teraz ma len prekvapuje ake sloba dakedy pozie z nicoho nic
1 rok a 9 mesiacov, aj prve aj druhe zhruba vtedy
@liviafazekasova no vidíš tak sa teš a užívaj si ho 😊 synovec nevedel nikdy nič a teraz je úplne normálny, dcérka už v dvoch rokoch vedela farby po anglicky (akurát včera som kukala videa v PC co mam uložené), 2 a pol riekanky, básničky, pesničky teraz ma 4 je nezastaviteľná, takže niekedy by som fakt prijala aby už bola ticho 😂
@liviafazekasova po roku začala pár slov ale nie veľa a ako dovŕšila dva bola si istejšia tak začala už vo veľkom pomaly hneď jednoduche vety tvoriť... teraz bude mať 4 a rozpráva krásne az na r to sa stále učíme takže chce to čas...veľa detí dlho nič kým si nie sú isté a potom sa rozrozpravaju 🙂
Moj syn nepovedal do 3 rokov nic..potom v priebehu 2 tyzdnov predbehol aj tych,co v 1,5 r. rozpravali..a napr. niektori z nich maju doteraz problem s cistotou reci a musia to riesit logopedom..hlavne,ze ma ostatne matky lutovali,ze moj nechce rozpravat..vytreli sme vsetkym kocura..
Syn začal cca v 15m rýchlo ale prestal a do 3.5 roka len ukazoval nerozprával. Potom zo dňa na den (keď už sme pobehali od neurológa psychológa psychiatra cez logopedicku ) zo dňa na deň začal rozprávať celé vety 😳😅. Dcéra blabotala slová už v 9 mesiacoch 😊
Starsi uz rozpravala ako tak v 2 rokoch mladsi zacal az v 4 rokoch. Paradoxne ten mladsi je fakt sikovny akurat to rozpravanie mu neslo.
My budeme mať teraz 17 mesiacov a nerozprava vôbec nič, len si blaboce baba mama jaja ale bez významu 😊
@liviafazekasova v 14.m tiez len par slov.. do cca 3 r to bolo velmi slabe.. teraz zavrie usta 30sek pred zaspanim , inak to dieta keca v jednom kuse.. 😀
Dolezite je, ze vidis progres, ze sa mozno pomalsie, ale aj tak uci nove slova a zvuky..🙂
@marzuz89 ano, ja viem, ze je to dzavotanie ale syncek postupne po mesiacoch pridaval dalsie a dalsie a v roku uz hovoril slova pekne. 🥰😍❤
Náš malý začal poriadne v 2 rokoch, opakoval asi od roka a pol, teraz sa porozpravame normalne, ale napr.dievcatko od susedov rozprava brutalne uz asi od roka a v roku a pol vedela cele vety - zavidela som, no proste typicka ukecana baba ale pytam sa jej a akej farby mas topanocky a ona nepozna vobec farby (moj uz anglicky nazyva predmety) takze tvoje dieta moze nasavat info, rozumiet vsetkemu a do praxe to da neskor a predbehne vsetkych
Boze toto som nemala citat 😁😁
@andreatytler moj ani to bawa nepovie . Moj zase hovori Aja na vsetko.ale urcite mi nic nerozumie.toboz nie ocko,lopta,mama. On sa cely den sam hra, alebo dolieza za starsou dcerou .som myslela ze to este nerozpravaju take male deti 🤷♀️ akurat vie urobit tapi tapi.ale to uz asi vedia 6 mesacní😂 nic opustam debatu,nejdem sa porovnavat hahah
tu je dobry clanok: https://www.promama.sk/zdravie-deti/od-prvych-s...
@dadka_bb veru tak, neporovnavaj. Zatial ma cas. Ale rozumiet uz moze. Kedze SA hra sam asi mu vela nehovoris. Skus pomenovat oblubene hracky ako napr macko bude Misko, a vzdy ked ho ma opakuj to meno a po par dnoch sa ho opytaj kde je Misko? My citame velmi jednoduche knihy... Len par viet na kazdej strange, lebo rychlo listuje.
@dadka_bb A tap tap some ho ucila 6 mesiacov. Zacal az ked mal rok.
Naša má 19 mesiacov a už pekne rozpráva veľa slov aj skladá vety dokonca niektoré začína skloňovať..napr keď nájde tatovu capicu tak povie tatinkova capica..ale ona už od roka veľa gagotala..ale určite že je to individuálne u tých deticiek
@liviafazekasova syn aj dcéra povedali mama v 9m...syn začal v 14m rozprávať trojslabicne slová, v 18 uz vedel cez 100 slov, a trojčlenné vety, na 24m suvetia, odpovede na otázky, a klásť otázky... ide mi z neho v 4r vybuchnúť hlava, usta sa mu nezavru a dava asi 1000 otazok denne.... myslela som, že súrodenec po chytí od staršieho, ale sestra ma 2,5r a hovorí dokopy asi 10 slov, aj to citoslovcia, ako tak sa správa normalne, sama sa naje, umyjeme zuby, kúpe sa a hraje, hraje s inými detmi, ukáže všetko čo chce, rada sa hra s bratom ALE bez slov 🤷♂️, pritom tých pár co vie, veľmi rada hovorí, aj chápe. kedy, ale ze by pridala viac, nie a nie... chodím s nou uz k. logopedicke, dáva jej logopedicke hry, ale ide to veľmi pomaly
@nela6 no to ako moja starsia dcera.pri tej som mala pocit ze od narodenia rozprava😂 teraz ma 6r.a normalne uz sa na nu zlostim a kricim na nu ze ci nevie byt chvilu ticho pocas dna. Hlavu mam jak melon. Sak maly 1rocny pomrnkuje, blaboce,aj place atd.ona furt kvaka. Na prasky.ale maly ten si ide svoje Aja,a nic. A nemam vobec chut ho nejak ucit .mam depku z lokdownu uz 🥴
Dolezite je porozumenie, ak tam nie je problem tak rec nabehne sama. Je to velmi individualne. Ked sa napr. spytas aky budes velky, zdvihne hore rucky? Alebo povies pod ideme papat, ide do kuchyne? Nas 13m ak mu povies urobi tap, ukaze kde je svetlo, tiktak, kvetinka atd., aky bude velky, ked poviem pod umyjeme ritku ide do kupelni, umyjeme zuby tak hned do kupelni a zahodi dudel a caka na kefku. Teda vidno ze mi rozumie. Zo slov povie mnam, ukaze prstom a povei tam, ako robi havo povie ha a z knizky sa naucil ze bamm je balon, mama nepouziva zatial vobec😂Vsetko okolo reci sledujem lebo mam aj 4 rocneho ktory ma oneskoreny vyvin reci. On zacal zvuky zvierat okolo 2 a mama, tato 2,3m. Logopediu sme zacli riesit v 3 a stale nie je na urovni rovesnikoch.
@sponka93 nie nezdvihne ručičky, rozumie ked mu poviem pod sem alebo zatlieskaj, tancuj, nesmieš, dones loptu ale len loptu iné veci nie, alebo ked peciem niečo v rure ide tam sa kukať do rúry lebo svieti tak mu poviem že je to teplé nesmie tak odíde
Moja dcérka má 23 mesiacov a už s nou v pohode komunikujem a je teda dosť ukecanaa aj dosť vnímavá. Ona začala skoro rozprávať. Vie už aj napocitat do 10 ale to pochytila od starších súrodencov ktorí keď sa hrávajú na skryvačku, tak si počítajú.
@liviafazekasova tak ti potom rozumie, ma este malu slovnu zasobu tak nemusi rozumet vsetko, treba len vela ukazovat s popisom. Ak na nieco ukaze povedat mu co to je. Rozsirovat slovnu zasobu. A teda cakat, kazde dietatko je ine, ale okolo tych dvoch rokoch sa zacinaju viac a viac rozkecavat. Ak chces mozes zacat davat rybi olej napr od mollersu maju aj od 1r. Jendak je na imunitu, mas to miesto decka a okrem toho je velmi dobry na rozvoj mozgu aj reci.

V 14m mladší vie povedať,není, choďte,kako,tak,tap tap tata ,mama 🙂 a starší u neho to bolo oveľa neskôr 🙂