icon

Kedy začať s logopédom pre dieťa, ktoré nevie R?

lylyjana
23. apr 2025

Ahojte. Syn ma 4,5r a nevie povedat R. Kedy treba zacat riesit logopeda? Staci az niekedy ked zacne chodit do skoly alebo treba skor?
Nie som premotivovana, len viem, ze logopedov je malo, cakacky velke, tak nech to nenechavame na poslednu chvilu. Vdaka

krasneleto
23. apr 2025

dcera si zvedomila R okolo 5teho roku... trenovali sme

lily246
23. apr 2025

@lylyjana určite hneď teraz, nie až počas ZŠ

janinah
23. apr 2025

Uz tewba riesit.

sante81
23. apr 2025

@lylyjana keď už vie pekne vysloviť L

lylyjana
autor
23. apr 2025

@sante81 L uz vie vyslovit pekne rok. V podatate vsetky pismena okrem.
@krasneleto ako ste prosim trenovali? Mame aj knizku Rozmotaj si jazycek s albiperom a skusali sme to td td a ddd ale nejde mu to a hned straca trpezlivost.

3petka
23. apr 2025

@lylyjana môj chodil od 6 roku. Skôr nás nezobrali. Naučil sa ho ako 8 ročný v škole keď preberali dlhé ŕ bez logopedicky. Ta mu pomohla len so sykavkami inak r sa jej moc nechcelo tak sme to s ňou ukončili.

ika02
23. apr 2025

Ahoj, mne sa to podarilo doma, bez logopéda. Trvalo to asi 3-4 mesiace (synovi sa nechcelo trénovať). Jednoducho sme sa hrali so slovíčkami a namiesto R vsunieš do slova D. Napr. tdnka, Bdatislava, Bdezno, tdaktod... A “zvonili” sme silno ´tdnnnn, tdnnnn...” Držím prsty, určite sa to podarí!

biba_18
23. apr 2025

@ika02 koľko sme sa my natdpaslíkovali ... a nič 😂

mimimoje
23. apr 2025

keďže sa dlho čaká na termín u logopedičky, tak začnite hľadať už teraz. Prinajhoršom vás vyradí, keď už nebude treba chodiť. My sme chodili od 4,5 roka a ľutujem, že sme nezačali aj skôr. Ale teda viac písmeniek bolo treba. R sa učila takmer rok, kým ho úplne vedela.

belllinka
23. apr 2025

@lylyjana jaane ze uz teraz to ries. Ked nastupi do skoly, uz by ho mal ovladat.

stvura
23. apr 2025

Za mna uz aj, vcera bolo neskoro🙂 - ako vyssie niekto pisal, moji rodicia to tiez za komacov neriesili a zacala som chodit ako 10rocna (sama som si to vybavila kvoli recitacii, lebo mi nikdy nemohli dat prve miesto na sutazi hoci herecky efekt som mala perfektny) a uz bolo neskoro...poviem r, no v niektorych spojeniach nie, resp take francuzske 🙂
Z mojich troch deti horsie r hovoril len najmladsi a ako 4r som ho hned zapisala na logopediu...sice si ma dotahovali ze som premotivovana mater, ale kedze chodil len raz za mesiac to bolo fakt ze opodstatnene. Uz ako predskolak mal nadhernu vyslovnost.
Ono ti logopedi su sa specializuju na "rozne urovne jazykovych vad" a deti si "predelia". Moj chodil samostatne ale bol vedeny ako "lahky pripad" a skutocne sa do pol roka zlepsil (samozrejme sme vela vela cvicili). Takze s kludom, nic nepokazis. Teraz su cakacky asi rok co som pocula.

biba_18
23. apr 2025
@stvura

Za mna uz aj, vcera bolo neskoro🙂 - ako vyssie niekto pisal, moji rodicia to tiez za komacov neriesili a zacala som chodit ako 10rocna (sama som si to vybavila kvoli recitacii, lebo mi nikdy nemohli dat prve miesto na sutazi hoci herecky efekt som mala perfektny) a uz bolo neskoro...poviem r, no v niektorych spojeniach nie, resp take francuzske 🙂
Z mojich troch deti horsie r hovoril len najmladsi a ako 4r som ho hned zapisala na logopediu...sice si ma dotahovali ze som premotivovana mater, ale kedze chodil len raz za mesiac to bolo fakt ze opodstatnene. Uz ako predskolak mal nadhernu vyslovnost.
Ono ti logopedi su sa specializuju na "rozne urovne jazykovych vad" a deti si "predelia". Moj chodil samostatne ale bol vedeny ako "lahky pripad" a skutocne sa do pol roka zlepsil (samozrejme sme vela vela cvicili). Takze s kludom, nic nepokazis. Teraz su cakacky asi rok co som pocula.

@stvura moje dieťa tak francúzsky hovorí - a nikdy to neriešil... na logopedii sa nepretrhol (mal okolo 5 rokov), doma tiež, potom povedala logopedička nech príde neskôr (keď bude viac spolupracovať, haha) - a neskôr už nešiel že mu to netreba 😂

lauruska_sumienka
23. apr 2025

moj syn mal problem s L a R, ako 5r predskolak nam hned na zaciatku v skolke povedali ze do konca skolky je potrebne aby deti vedeli vyslovit vsetky pismenka, tak sme to vtedy zacali riesit. po pol roku co sme precvicovali L, tak mu samo naskocilo R a L mu naskocilo asi pred 3tyzdnami (tj po roku a pol 🙈 )

fifina75
23. apr 2025
@ika02

Ahoj, mne sa to podarilo doma, bez logopéda. Trvalo to asi 3-4 mesiace (synovi sa nechcelo trénovať). Jednoducho sme sa hrali so slovíčkami a namiesto R vsunieš do slova D. Napr. tdnka, Bdatislava, Bdezno, tdaktod... A “zvonili” sme silno ´tdnnnn, tdnnnn...” Držím prsty, určite sa to podarí!

@ika02 dobrý deň, prosím vás keď sa vás syn naučili "R" tak už ho vedel hned pouzivat vo všetkých slovách, či aj to bolo postupne. Ďakujem

stvura
23. apr 2025
@biba_18

@stvura moje dieťa tak francúzsky hovorí - a nikdy to neriešil... na logopedii sa nepretrhol (mal okolo 5 rokov), doma tiež, potom povedala logopedička nech príde neskôr (keď bude viac spolupracovať, haha) - a neskôr už nešiel že mu to netreba 😂

@biba_18 mne to velmi vadilo - ono to nepocut, skutocne sa musi clovek zapocuvat, lebo tak v 1/3 slov to len poviem tak hrdelne, inac pekne. Bolo mi povedane ze kvoli tomu ze uz mam nejako zafixovanu tu rec to nezmenim...svojim detom som to nechcela spavit - dufala som ze daktore bude recitovat, ale oni mi spravili skrt cez rozpocet a ani jedno 🙂...ale nevadi

biba_18
23. apr 2025
@stvura

@biba_18 mne to velmi vadilo - ono to nepocut, skutocne sa musi clovek zapocuvat, lebo tak v 1/3 slov to len poviem tak hrdelne, inac pekne. Bolo mi povedane ze kvoli tomu ze uz mam nejako zafixovanu tu rec to nezmenim...svojim detom som to nechcela spavit - dufala som ze daktore bude recitovat, ale oni mi spravili skrt cez rozpocet a ani jedno 🙂...ale nevadi

@stvura syn to fakt nerieši 🙂

lila246
23. apr 2025

ja som chodila od cca 3 rokov, mala som problem s viacerymi pismenami, vsetky som sa pekne naucila okrem R - v štvrtom rocniku zš to so mnou logopedicka vzdala 🙂)

betulinka1
23. apr 2025

@lylyjana kludne sa objednaj. A doma zacni trenovat aj sama. Volala som to zatancuj jazykom a v ramci hry sme tancovali jazykom ako ked ides povedat traktor. Tak pri tr, ti za hornymi zubami zatancuje jazyk. Nerobili sme slova iba to tancovanie. Hocikedy sa maly snazil aj sam tancovat jazykom. A potom raz zrazu, mamaaaaa ja uz tancujem jazykom. A tak sa pekne potom ucil slova. Skus tu hru. Logopedicku vies zrusit kedykolvek.

motorkarka1
23. apr 2025
@lily246

@lylyjana určite hneď teraz, nie až počas ZŠ

@lily246 pocas ZŠ uz je neskoro. Deti s tym maju potom problem, je toho na nich vela. Idealne je na zaciatku predskolskeho rocnika v skolke, aby v skole uz vedelo vyslovovat. Treba vsak ratat s tym, ze my logopedi sme zahltení detmi a niektore sa ucia pomalsie, niektore rychlejsie. /zalezi aj od snahy rodicov doma cvicit/ , preto teba objednat nirkedy aj 6 mesiacov dopredu kym sa uvolni
termin-samozrejme zalezi aj od okresu

lily246
23. apr 2025
@motorkarka1

@lily246 pocas ZŠ uz je neskoro. Deti s tym maju potom problem, je toho na nich vela. Idealne je na zaciatku predskolskeho rocnika v skolke, aby v skole uz vedelo vyslovovat. Treba vsak ratat s tym, ze my logopedi sme zahltení detmi a niektore sa ucia pomalsie, niektore rychlejsie. /zalezi aj od snahy rodicov doma cvicit/ , preto teba objednat nirkedy aj 6 mesiacov dopredu kym sa uvolni
termin-samozrejme zalezi aj od okresu

@motorkarka1 to si asi nechcela adresovať mne, tiež som autorke písala, že počas zš je už neskoro

jarnajar
23. apr 2025

Staršiu som začala riešiť ako 4,5 ročnú, ale už by som to nechala na predškolský rok. Priznám sa totiž, že sme bohvieako netrénovali, potom sme sa na to úplne vykašľali a nabehlo to samé v 5,5 roku.

julish
23. apr 2025
@lylyjana

@sante81 L uz vie vyslovit pekne rok. V podatate vsetky pismena okrem.
@krasneleto ako ste prosim trenovali? Mame aj knizku Rozmotaj si jazycek s albiperom a skusali sme to td td a ddd ale nejde mu to a hned straca trpezlivost.

@lylyjana ved si daco precitaj: r ide posledne. Moj 4,5 nevie s ani l poriadne a nestresujem. Slovnu zasobu ma ako skolak

ika02
23. apr 2025
@fifina75

@ika02 dobrý deň, prosím vás keď sa vás syn naučili "R" tak už ho vedel hned pouzivat vo všetkých slovách, či aj to bolo postupne. Ďakujem

@fifina75 Ahoj, prvýkrát sa to podarilo pri “vrnnn, vrnnn”, tak som to hneď využila a celý deň sme vrnkali. Skúsila som až ráno a už vrnkal bez problémov, tak som skúsila brum, brum a šlo to. Slová ako Bratislava nešli ešte, ale prosím, dobre... začal tlačiť na to R a bolo to fajn. Spočiatku také prrrosím (sústredil sa, aby sa mu chvel jazyk), ale postupne sa to samé upravilo.
Ešte kým sme skúšali tdnnn, tdnnn, ja som mu môj malíček dala pod jazyk a rozochvela kým tlačil na to td.

lylyjana
autor
25. apr 2025
@julish

@lylyjana ved si daco precitaj: r ide posledne. Moj 4,5 nevie s ani l poriadne a nestresujem. Slovnu zasobu ma ako skolak

@julish ved ja viem, ze to ide posledne. Pisala som, ze uz vie vsetky pismena okrem R.

taktotedanie
27. apr 2025

@lylyjana ja som toho nazoru, ze zacat cvicit cim skor co sa da a bude sa potom trapit menej akebo len doladovat
Neviem odkial si, ja som na termin cakala 3 tyzdne

anastazia93
3. máj 2025

Súhlasím, objednať sa, a keď tak vás vyradia. Radšej byť v poradovníku. ( U nás sú pol roka až rok).

klara2222
4. máj 2025
@lila246

ja som chodila od cca 3 rokov, mala som problem s viacerymi pismenami, vsetky som sa pekne naucila okrem R - v štvrtom rocniku zš to so mnou logopedicka vzdala 🙂)

@lila246 a jak sis zvykla používat R? Děláš silné Rrrrr nebo jak to máš? A vadí ti to stále? :(

jakubrianka
4. máj 2025