icon

Kedy začať s učením anglického jazyka pre deti?

smejkuskaa
6. jan 2025

Ahojte , neviem či správna skupina na túto tému , ale dcéra má 4 mesiace aktuálne a chcela by som aby ovládala anglicky jazyk . Ja a priateľ v tomto nie sme vôbec zdatní a cítime že nám to v živote chyba napríklad pri hľadaní lepšej práce preto chcem dopriať dcére a nečakať na “skvelú” školskú výučbu. Chcela by som začať tým aby pozerala anglické rozprávky pesničky atď aby sa ho na ňu začalo lepiť . Viete mi poradiť kedy to takto deti začínajú vnímať ? Kedy sa to oplatí začať ? Samozrejeme že keď bude staršia bude mat aj inú vyučbu. ďakujem

Strana
z2
lubkovaandrejka
6. jan 2025

@smejkuskaa Ahoj, no najprv by mala ovladat plne rodnu rec, a tak ist na cudzi jazyk. Asi skor ako od 4r. by som do toho nesla.

michaelam2
6. jan 2025

@smejkuskaa pridam len skusenost kamaratky. Od narodenia hovorila na deti po anglicky. Deti sa krasne naucili aj anglictinu a aj slovencinu kedze po slovensky na nich hovorili ostatni. Takze ja by som zacala hned, deti sa ucia velmi rychlo.

maddie1711
6. jan 2025

Moj od narodenia pozeral rozprávky v angličtine, náhodne nie cielene, on tých slovenských interpretov nemal nejak rad. Teraz ma 9r, AJ ovláda lepšie ako slovenský, chodí aj do jazykovej školy (je v skupine s 15-16rocnymi) hlavne kvôli gramatike, lebo písať nevedel. Budúci rok si chce pridať ďalší jazyk, sama som zvedavá aký.

petamich
6. jan 2025

@lubkovaandrejka je vela bi-/multi-lingualnych rodin a aj deti mladsie ako 4-roky plynule komunikuju napr. jazykom A jedneho rodica a jazykom B druheho rodica a nemaju najmensi problem (obcas aj treti jazyk ak rodicia komunikuju spolu po anglicky), podla mojho nazoru prave do 4-rokov sa na deti vsetko "lepi" a nasavaju ako spongia ale nie som odbornik samozrejme

@smejkuskaa pozeranie rozpravok a videi v cudzom jazyku podla mna nestaci, to nie je aktivna slovna zasoba ako ked sa s dietatom od narodenia jeden rodic rozprava druhou recou, dieta sa moze naucit nejake slovicka ale ak ich aktivne nepouziva, tak uplne sa ten jazyk nenauci, takze zbytocne skoro by som s telkou nezacinala, len kvoli jazyku. Pripadne zacnite s nejakymi audio-rozpravkami, neskor skolku, kde sa uci cudzi jazyk, ...viaceri skusaju, ze jeden rodic hovori cudzou recou na dieta. Kazdopadne dnes uz naozaj nie je problem naucit sa rec poca zivota mame jazykove skolky, skolky, gymnazia...a ak ma dieta nadanie na jazyky, ide to este jednoduchsie 🙂

ciernysokol
6. jan 2025

@smejkuskaa ak sa da, odporucam anglicku skolku. Ak nie, rozpravky, tv v anglictine. Ale ta skolka a nasledne skola je vyrazne lepsie riesenie. Rozpravat doma na dieta po anglicky, ked ste dvaja Slovaci, mi pride uplne mimo, neprirodzene a premotivovane,nehovoriac o prizvuku, ktory sa dieta nauci. Mna sa vela ludi pytalo, ked sa maly narodil, ci budem s nim hovorit po anglicky ( som vyborna anglictinarka teoreticky aj praxou), nikdy som to nerobila. Ale trvam na tom, aby dieta ovladalo spravnu spisovnu slovencinu. Nesil to, nauci sa v skole, pri filmoch, v zahranici. A doba je neista, ked bude tvoje dieta velke, mozno ta anglictina uz tak dolezita nebude, skor nejaka mandarincina. Alebo ani to nie.

barka1
6. jan 2025

@smejkuskaa neriesila by som to. V dnesnej dobe je výuka AJ niekde úplne inde, deti žiju v uzkom kontakte s AJ a už na ZŠ sa dostanu dalej ako maturanti pred 25 rokmi.

lubkovaandrejka
6. jan 2025

@petamich ak je jeden rodic native speaker cudzieho jazyka, tak je to ina situacia, ako ked su obaja Slovaci. Odbornik by ti tiez povedal,ze najlepsie je ucit dieta cudzi jazyk, ked plne ovlada svoj materinsky jazyk, ale jasne, kazde dieta je ine. Poznala som dieta, ktore bolo od malicka ucene 2jazyky a v 6r nevedelo dobre ani jeden. Mal v tom riadny gulas. A poznala som aj takeho,co sa ucil od roka a v tom istom veku vedel velmi dobre oba jazyky. Nech sa autorka zariadi podľa seba 🙂.

kulumulu123
6. jan 2025

@lubkovaandrejka práveže keď sa male dieťa učí niekoľko jazykov súčasne ako rodnú reč zvládne to úplne v pohode dieťa zvládne toľko reči koľko na neho naložís... Pre neho sú nové slova iba ďalší výraz pre nejaký objekt napr dog hund kutya perro a milión ďalších reči bude stále pes...

lubkovaandrejka
6. jan 2025

@kulumulu123 ja suhlasim s tym ,co napisala ciernysokol 🙂

tiika
6. jan 2025

@smejkuskaa tak je nejaké senzitívne obdobie u deti na učenie jazykov do 6 rokov, vtedy im to ide oveľa ľahšie. Neznamena, že neskôr nie, no nie je to take rýchle, prirodzene, vyzaduje väčšie úsilie.
Pokial mu chcete púšťať tv, rozprávky, tak by som začala od 2 rokov, kvôli vyhnutie sa prílišnej stimulácie, aj to len v krátkych intervaloch a vyberala dôsledne aké.., pesnicky možno skôr, opäť záleží na štýle hudby

kacena4
6. jan 2025

ak vy ako rodicia neviete anj neriesila by som to, dcera /14/ sa krasne naucila konverzovat anj v zs, nikdy nechodila na anj inde ako na zs a spikuje lepsie ako starsi surodenci

kulumulu123
6. jan 2025

@lubkovaandrejka a tie slovenské učiteľky v anglickej škôlke vám už nevadia ci ako?? Nerypem len tomu celkom dobre nerozumiem keď vie rodič výborne po angl ci inú reč tak sa tvári že je to k ničomu ak nie je natívne speaker ale v jazykovej skolke je sk lektor už v pohode 🤦🤦🤦
Robte ako uznáte za vhodné ja som decká začala učiť niekoľko reči súčasne a dali to. V praxi to vyzerá tak ze moja 10r dcéra sa momentálne v škole učí 5 jazyk 4 už vie a jediný natívne mam slovenčinu....
@ciernysokol

lubkovaandrejka
6. jan 2025

@kulumulu123 a kde napisala ciernysokol,ze v tej anglickej skolke bude slovenská ucitelka? V mojom okoli v skolkach ucia ANJ len cudzinci. Dalsia vec - autorka pisala,ze jazyk nevie, bavime sa tu hlavne o nej, ved ak chce,.nech kludne uci dieta ANJ cez pesničky aj od roka, je to na nej. Mozno sa chyti mozno nie. Ja si myslim,ze ked ma dieťa rodica native speakara ineho jazyka,je to velka výhoda,hlavne,co sa prizvuku tyka. Je to iny level, ako ked budem ucit dieta ja doma. Ja nehovorím,ze je uplne na nic ucit dieta cudzi jazyk doma,ked ho ovladam, len podla mna to chce cas.. urcicte by som nezacala dieta ucit, ked nevie jednoduchu vetu v rodnom jazyku zlozit. A samozrejme, zavisi aj od toho,co ma dieta do vienka nadelene. Neiktorym detom ide ucenie jazyka fakt tazko. Vsak každý nech si robi podla seba,ja som sa tu neprišla natahovat.

helenbozka
6. jan 2025

@smejkuskaa 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ som zhrozená z tých vecí, čo tu niektorí píšu... Pre Boha! Decko má 4 mesiace! Čo riešiš? Jeho mozog nie je ani pripravený na multilingvistiku... Keď máte s partnerom slabú angličtinu, nevadí. Keď začne dieťa "džavotať", cca 1,5 roka tak mu púšťaj Cocomelon. Tam sa naučí najviac! Sú to krásne animácie, pekné melódie a skutočne sa niečo na to dieťa nalepí...a možno aj na vás rodičov . Anglické jasle a škôlky... Za mňa zbytočne preplácané záležitosti, keďže sa tam budú učiť iba základné farby a čísla a abecedu a pár slov (toto všetko je obsiahnuté v mnohých videách na YouTube)... A keď príde do školy, aj tak sa tam začnú učiť zase odznova a nejako inak 🙄 proste najviac sa dieťa naučí z rozprávok a krátkych videí, kde sú živé konverzácie a dookola základy... Moja dcéra je prváčka a tým, že pozerala videá, zapne si aj sama rozprávky v angličtine, vytasí sa doma z ničoho nič s celými vetami a otázkami... Chodíme s ňou na dovolenky, kde si sama chodí pýtať niečo v bufete alebo obchode. Nenásilnou a hravou formou, prirodzene. Samozrejme, v škole majú úplne otrasné učebnice a pochybujem, že sa deti, ktoré vidia AJ prvýkrát v živote, naozaj naučia plynulú konverzáciu na základe "Oxfordských pracovných listov" 😁🤦🏼‍♀️ a angličtina NIKDY nevyjde z módy, vždy bude potrebná a aj naša kultúra začína byť riadne nasiaknutá internacionalizmami, kto dnes alebo v budúcnosti nebude mať osvojený AJ aspoň na úrovni B1, tak bude doslova stratený 🤷🏼‍♀️

yasina
6. jan 2025

Ja som lektorka anglictiny. Ucievam male deti ale az od 4 rokov. A robim aj doucka malych deti. Neodporucam hned zacat.. Najprv slovencina. Potom ang. Ked dieta bude vnímat behat a pod. A potom az v troch rokoch zacat malo so slovickami table.. Car... Farby napocitat a pos

anavixy
6. jan 2025

Ucit dieta cudzi jazyk z tv a videi na yt sa vobec ale vibec neodporuca. Nehovoriac o tom ze tvoje dieta ma 4m a “vhodnost” akychkolvek videi je v nedohladne… do buducna školská vyucba vobec nemusi byt “skvela” ale moze byt aj naozaj dobra, len si treba dobre vybrat skolu.

niekto2hy
6. jan 2025

4m nie,je to malo. Na YTB je napr.Baby Einstein

https://www.youtube.com/watch?v=xbMF6zBzaKI

. Alebo znakova rec >

https://www.youtube.com/watch?v=cdQNmmSjm34
slavomira236
6. jan 2025

@smejkuskaa moj syn ked mal cca 4roky pozeral na youtube takeho chlapceka Rayen myslim s otcom tam prezentovali auticka drahy hot wheals. A pri tom sa naucil perfektne. Potom sa hral a rkzpraval si tiez po anglicky. Teraz je 5tak anglina mu ide. Este za 5rokov doma zosit ucebnicu neotvoril.

smejkuskaa
autor
6. jan 2025

vidím že som tu dobre rozbehla diskusiu 🙈 napísala som niekde že už hneď zajtra ju dám k tv a bude mat hodinu angličtiny ?
prosím vás ľudia , pytam sa tu naozaj skúsených ľudí a akceptujem každý názor ale bez urážok ..
angličtina bude vždy dôležitá v živote a v praci .. ak jej to nepojde nebudem siliť a kto vie ? možno o pár rokov bude hovoriť troma jazykmi a bude za to vďačná …
a myslím že vediet rodný jazyk je základ a to ju budem učiť čo je samozrejme keď nadíde čas rovnako ako aj u cudzieho jazyka … ďakujem za každú radu, postupne budem zbierať informácie a podľa toho aká ona sama bude osobnosť sa zariadim.

maddie1711
6. jan 2025

A ešte som zabudla ako som písala vyššie že maly sa ki naučil bez problémov AJ. Jednu nevýhodu to malo, keď chodil ako predskolak k logopedičke ona počula anglicky prízvuk, a iné vyslovovanie písmen č a r. Neriešila to nejak extrémne ale to R tak hltá alebo ako to opísať. Doteraz to takto ma.

andreatytler
7. jan 2025

Mne je tak trochu smiesne ked sa slovaci hraju na odbornikov o tom ze ako deti ucit jazyky. Ved sa nad tym zamyslite ludia. Mala krajina s jednym dominantnym jazykom. Jasne ze slovensky odbornici budu hlasat ze spravne je to co maju doma. Pritom vo svete ziju miliony deti v prostredi kde od narodenia pocuvaju hned 2 jazyky naraz. Je to velmi bezna prax.

andreatytler
7. jan 2025

@smejkuskaa Kym bude vhodny cas na TV (skor ako 2 roky by som dieta pred TV nedavala) tak uz bude neskoro zacinat s anglictinou ak teda chces zacat od sameho zaciatku. Podla mna od takeho 9 mesiaca uz deti zacinaju velmi dobre rozumiet, zacni nan rozpravat anglicky par hodin denne. Dieta ani nebude vediet ze sa uci.

zexeh
7. jan 2025

Vďaka anglicky hovoriacim rozprávkam som bol v škole o krok napred. Bola pre mňa prirodzenejšia inak Nič viac. Mal som širšiu slovnú zásobu. Donedávna v mojich 29r. som si myslel že som vnej priemerný. Po škole som ju nepotreboval. Komunikovať angličtinou, som sa naučil až teraz keď mam anglicky hovoriacich kolegov a spočiatku sme komunikovali aj rukami nohami inak to nešlo. Už nad tým ani nepremýšlam ide to samo. Čiže rozpravať sa nielen sledovať.

kacena4
7. jan 2025

@andreatytler ale ty hovoris o dvojjazycnej domacnosti ta je prirodzena, aj u nas funguje... ale tu obaja rodicia nevedia dobre anj a chcu ho dieta naucit od babatka cez telku... a to sa neda ak s dietatom nerozpravas danym jazykom. bilingvalne deti maju materinske jazyky 2 ale musi sa na nich rozpravat v prelingvalnom obdobi, kedy sa jazyk dietata utvara, a to je uz okolo 4-6mesiacov, kedy si osvojuje zvuky daneho jazyka

smejkuskaa
autor
7. jan 2025

ľudia , milión názorov , akceptujem každý jeden , ale prosím čítajte poriadne , ako má byť dvojjazyčná domácnosť keď ja ani partner nevieme anglicky a v živote pri uplatnení nám to chyba ? JA chcem dcére dopriať aby sa mala lepšie. Nechcem čakať na školu a knihy ktoré ju možno nebudú baviť. Hľadám len cesty a alternatívu ktorá by bola najvhodnejšia. Poznám kopu ľudí , podotýkam mojich rovesníkov , ktorí vedia anglicky perfektne a aj sa uplatnili vďaka jazyku a naučili sa pozeraním TV , hry atď , žiadne knižky. Chcem dcéru naučiť hravou formou.
Ak by som vedela ja plynulo anglicky , neriešim a automaticky na ňu hovorím po anglicky.
Aj teraz je mi jasne že čo začiatku bude mať z toho mišung. Ktoré dieta nemá ? Alebo dospelý ľudia, ak sa učia 2 jazyky súčasne, nepoplietli slova ? Je to prirodzene a po čase dospelý či dieta sa naučí aké slovo do akého jazyka patrí 🙂

anavixy
7. jan 2025

@smejkuskaa lenze ty musis v prvom rade ziskat ohladom toho informacie od odbornikov, lebo to nie je o nazoroch, ktore ma kazdy ine, ale o faktoch a az na zaklade tych sa rozhodnut aky nazor a postoj budes mat voci tomu ty.
Je uplne ine ucit sa aj z tv ked mas 15 rokov a dokonale ovladas svoj materinsky jazyk alebo ked sa ho ucis od narodenia ale zivou komunikaciou s idealne native speakerom, ako ked sa ho dieta uci, ked este nevie plynule komunikovat vo svojom materinskom jazyku a obzvlast ak sa ho uci pasivne z rozpravok a videi. Slovicka mozno poznat bude, ale komunikacia nie je o pocte naucenych slov. To ti pisem ako matka, ktorej 3r dieta hovori viac po anglicky ako po slovensky a vobec, ale vobec ma to netesi. Odporucam prestudovat si profil napr tento https://www.instagram.com/ucime_deti_mluvit?igs... alebo si najst ine zdroje nez nazory laikov. Na ucenie AJ ma dieta este vela vela casu a existuju jazykove skoly, kde deti ucia zahranicni lektori a teda hovoria len anglicky, dnes uz aj na zš a sš to tak byva. Chapem, ze sa snazis vyuzit, ze dieta este nevie povedat ze sa nechce ucit anglicky a prirodzene ho k tomu “dotlacit”, len pozor aby si to sebe aj jemu viac nestazila v aktualnom prirodzenom rozvoji a zivote.

evansova
7. jan 2025

@yasina Existuju pexesa, obrazok a slovo v anglictine. Od troch rokov to nase vnucata milovali. Vybrali obrazok a my sme precitali prislusne slovo. Velmi rychlo sa ich naucili, ziskali slovnu zasobu. Pexesa su vzdy zamerane na rozne veci, zamestnanie, príroda a pod.
Vsetky vnucata (dnes uz po skoceni univerzit) maju skvelu anglictinu, dve vnucky ju vyucuju na ZŠ a na SŠ.

raffaella
7. jan 2025

Píšem teraz z vlastnej skúsenosti - manžel je Slovák, ale vie plynule nemecky, používa aj pracovne nemčinu keďže má aj pár nem.klientov. So staršou dcérou doslova od narodenia hovoril väčšinou nemecky, ale postupom času už pomenej. S mladšou tiež tak podobne. Od malička mohli deti pozerať TV len v nemčine, denne každý večer čítali a mladšia ešte aj číta stále nemecké rozprávky s ním. Staršia 14r dcéra má plynulú nemčinu v tomto veku, mladšia 10r má úroveň B1 cca. Obe dcéry chodili ešte do anglických škôlok od 2r. Angličtina mali slabšiu síce na komunikáciu, no celkové porozumenie mali lepšie v porovnaní s rovesníkmi z bežných škôlok. My sme pokračovali od 1r ZŠ v súkromných hodinách angličtiny vždy s native. V nemčine deti sa stále zdokonaľujú, cibria gramatiku, stále pozerajú v NJ alebo AJ, staršia začala študovať na anglickom bilingválnom gympli, mladšia sa tam dúfam že tiež dostane. Obe plánujú urobiť si nemecký aj anglický certifikát.
Tým som chcela napísať, že je dobré mať nejaký plán ako začať, zotrvať pri ňom a vedieť do toho aj investovať čas a nejaké financie. Môj manžel je Slovák bez nemeckej výslovnosti, ale s dobrou gramatikou a slovnou zásobou a hoci tu spomínajú že pokiaľ nie je niekto native tak nemá čo učiť deti. To je blbosť. Máme nemeckých priateľov aj známych, všetci obdivujú to ako naše deti v tak mladom veku si už osvojili nemčinu.
Ja sama už 17r pracujem v medzinárodnom prostredí kde komunikujeme medzi sebou v angličtine rôzne národnosti. Každý jeden máme nejaký prízvuk - tvrdý východoeurópsky, ruský, indický, nemecký, taliansky, španielsky...okrem ľudí, kde angličtina je materinský jazyk ho máme takmer všetci.
Čiže ja by som ti poradila, skús pozrieť rôzne programy ako začať s malými detičkami, neskôr ak sa dá anglická škôlka a individuálne lekcie. My máme pre mladšiu momentálne lektorku cez Preply, takisto výborný spôsob výučby.

raffaella
7. jan 2025

A ešte ku tomu miešaniu dvoch rečí - moja staršia dcéra zvykla do asi 6r povedať niečo v nemčine, pokiaľ to bolo ľahšie slovo, čo je úplne normálne. Napríklad mesiac/mond hovorí doteraz.
Dnes keď vie dobre AJ aj NJ normálne prepína medzi jazykmi. Mladšia má hovorenie ešte nie také svižné, ale v hlave má už toho veľa.

andreatytler
7. jan 2025

@smejkuskaa Aha... vy neviete anglicky. No tak to bude tazsie. To TV by som nezacala skor ako od 2 rokov. TV je prilis nezdrave a benefit ktory z toho ziskas v podobe anglictiny by mi nestal za to aby som ignorovala skodlive stranky TV.

Strana
z2