icon

Kedy začne dieťa samo chodiť?

anita41
27. dec 2010

Mam skoro 9mesacnu dceru a este nelozi.Nechce ist po 4roch.Sama uz sedi ale este sa sama neposadi,len sa dviha.Ked ju posadim pekne sedi,ale neviem kedy dietatko zacne samo chodit.Ci sa samo postavi?Ci musi chodit po 4roch?Velmi ma zaujimaju vase nazori.Nechcem ju do nicoho nutit viem,ze vsetko ma svoj cas ale ma skoro 9mesiacov a trapi ma to.Je v poriadku,zdrava je vsetko je ok.Zda sa mi ze je leniva,nechce sa jej.ked ju mam na rukach len sa dviha na nohy sa stavia.dakujem za rady a nazory

Strana
z2
ewwe
29. dec 2010

moja mala zacala stvornozkovat zo dna na den v 11mesiaci a v roku a 2t zacala sama chodit, podla tabuliek a dr. by dieta malo zacat chodit do 15 mes. 🙂

babulka123
29. dec 2010

my sme mali necelych 9 mes, ked zacala chodt sama.. ale Ninka vsetko robila veeelmi skoro, sedela ked mala necelych 6 mes., 7 mes. zacala lozit, u nas to islo veeelmi rychlo vsetko - v podstate som si ju ako babatkove babatko ani moc neuzila..

monikapalo
1. jan 2011

Tomi ma 11 mes. a nelozi vobec, nechce. Chodime za obe ruky, sem - tam iba za jednu. Pri nabytku, alebo len tak stat pri niecom nevie, este sa boji. Stale hlada moju ruku. Choditko mame, no neche byt v nom dlhsie ako 15 min. 😀 Takze chodime a chodime stale dookola , drzim ho za ruky a jemu sa to hrozne paci. 🙂

lelask
1. jan 2011

Ahoj, vobec sa nestresuj ohladom chodenia.Naopak mas jedinecnu prilezitost venovat sa svojmu dietatku kym od teba este neuteka 😀 a ty za nim 😀 😀 .Pohyb krizovej chrbtice je nesmierne dolezity pre vyvoj mozgu, takze ju skor motivuj k plazeniu a stvornozkovaniu.Dietatko zacne chodit az ked sa mu prepoja hemisfery takze urychlovat tento proces sa neodporuca.Vyuzi "nechodenie" k stimulacii mozgu. Cim viac ju teraz naucis ( jazyky,farby,tvary,zvieratka .....) tym jednoduchsie bude pre nu ucenie neskor.
Na podporu plazenia,lezenia,stvornozkovania jej mozes vyrobit podlozku s bocnicami aby sa mohla nozkami odrazat, jemne nadvihnut konce a podporit lezenie dole "kopcom" alebo hore. Na boky daj nieco co ju zaujme,obrazky atd., ukazuj jej hracky nech sa za nimi taha atd.
Priemerny vek chodenia je 13 mesiacov a myslim,ze do 18.mesiacov je to este stale v norme.

erikaka
1. jan 2011

každe bábätko je jedinečný originál. Niektoré začnú chodiť veľmi skoro iné až po 1 narodeninách. A čo sa týka lezenia niektoré deti toto obdobie "preskočia" a začnú rovno chodiť. Môj 1syn začal sám chodiť ked mal necelých 8 mesiacov a bez štrvornožkovania a lezenia. jednoducho sa ked mal 6,5 mesiaca nejako sám postavil a odvtedy už iba skúšal chodenie. A zase 2 dcéra spravila prvé krôčky až ked mala 15mesiacov. A v 12 mesiacoch sa ešte nedokázala udržať na nožičkách ani za pomoci.

winona24
1. jan 2011

moja krpaňa nechodila vôbec po 4....len sa plazila...a chodiť začala ako (skoro) 15 mesačná... 😅 😅 😅

takže ako to tu odznelo,čo má prísť príde....deti sú rôzne a každé si určí čo a kedy príde.... 😉 😉

annalena
2. jan 2011

ahoj anitka, ja ti napisem tolko, moja mala bola lenivec maximalny, mala osem mesiacov a nerobila nic ine, len lezala na chrbe, pretocit sa na brusko a opacne, nehrozi. uz som bola zufala, preplakala som xy noci, proste len lezala, milionkrat sme boli u Dr, ale vzdy vsetko vzdy ok, len vraj mala prilis leniva. ☹ no a potom bum bac, zacal sa 9.mesiac, mala sa pretocila prvykrat z chrbatika na brusko, za par dni nato opacne, do dvoch tyzdnov vedela byt na 4, dokazala si sama sadnut z polohy na 4, dalsie 2 tyzdne lozila po styrok a v 11. mesiacoch uz chodila uuuplne sama 🙂 kazde babatko je ine, nic sa neboj, ja som sa stresovala, plakala, vlacila ju po doktoroch a pritom si ona sama pockala, kedy jej to najviac vyhovuje a v priebehu mesiaca sa naucila vsetko 🙂

helenka26
1. okt 2012

My mame rok a 2 tyzdne a stale chodi Zuzanka popri nabytku, stene, cloveku... cokolvek co je po ruke. Ale ani za svet sa nepusti. Ked ju k sebe volam, hned sa da na 4 a sialenym tempom sa ku mne ruti. Da sa nejako dieta motivovat, aby sa same pustilo? Nemame choditko a ani nepodporujem podobne zbytocnosti...

andrejka1974
1. okt 2012

nechaj jej cas sama musi dozriet , neboj sa aj ona zacne o chvilku chodit moj prvy syn zacal chodi v 17 mesiacoch, druhy ked mal 12 mesiacov , treti ked mal 15 mesiacov, Sinduska ta mala cas az 21 mesiacoch a otacat sa m okolo 6 mesiaca a najmensiaRianka sa zacala pretacat ako 2 a pol mesacna neboj sa vsetky deti budu raz rovnake budu chodit , behat az my im stacit nebudeme 🙂 🙂 🙂 🙂

cat
1. okt 2012

@helenka26 a načo preboha? tvoja malá má svoj čas na všetko, nechaj jej ho 😉 to nie sú preteky, že kto skôr..má časuu. Moj syn začal v 15 mes., moj krstný syn v 17-tich a dnes behajú ako čerti. Nútením, aj kadejakým motivovaním skôr velký človek tomu malému vec znechutí... neboj ona nato príde sama,že utekať pred mamou je funny 😎 😵

beton
1. okt 2012

My sme zacali po styroch asi 8-9, dovtedy len plazenie. Po dvoch bez opory az 16. Starsi zacal chodit po dvoch 15 mesacny. Hlavne nebehaj kvoli tomu po lekaroch. Vsetko pride, kedy ma. Nic netreba silit ani umelo nacvicovat. Dietatko citi, kedy je jeho cas.

zuzuj
1. okt 2012

No priemerný vek kedy začne dieťa chodiť je 13m. ráta sa to podla gaussovej krivky to znamená že je tam +- tzv. prijatelná norma. Ak más nejaké obavy navstív neurologičku , tá ti povie či sa malá vyvíja v pohode a prípadne navrhne nejaké rehabilitačné cviky. To čo píšeš sú nedostatočné informácie, nečítala som celú diskusiu, ale pravdepodobne ti tu baby budú písať kedy a ako ich deti začali chodiť...a to je zbytočné. To že nelezie môže mať viacero príčin, od naozaj toho, že ju loziť nedávaš...až po známky hypotonusu alebo naopak hypertonusu...to ti zodpovie naj neurolog. Niektoré deti naozaj iba sedia a potom sa vstávajú a začnú chodiť a nie je problém. Niekedy je...takto to určite nezistíš. Uplne bez stresu ju daj vyšetriť a budeš vedieť. Každopádne ak má dieťa problém tak naideálnejší je prvý rok života prvé mesiace ale v podstate celý rok, potom sa už horšie napráva. Motorika ako taká nesúvisí len s tým že bude nebude mať krivý chrbát a neposiluje svalstvo ale uplne je prepojená z CNS- nervovou sústavou. takže dozrievanie motoriky súvisí s dozrievaním CNS.

euka210
3. okt 2012

v pohode, moj valibuk bol na tom podobne, zacal lozit ked mal 9,5m...no potom sa rozbehol....za tyzden perfektne lozil, sam si sadol a zacal sa sam stavat na nohy (jasne ze pri stoliku ci gauci 🙂 ) zacal postupne chodit okolo nabytku a tesne pred prvym rokom zacal sam chodit a teraz neobsedi 🙂
Je to individulnae, ale do 15m by som to neriesila, zacne chodit ked bude pripravene 🙂

janka912
29. okt 2012

minnie55 naozaj si ma potesila, nasa mala ma uz 13 mesiacov a este nechodi, postavi sa pri vsetkom krasne na nohy sama pri nabytku spravi take tarbave krociky ale chodit nechce.uz som bola z toho dost vylakana.tiez sa nas furt vypituju ze kedy uz bude chodit. 😒

sachmetttt
29. okt 2012

od mojej švagrovej dcerka chodí sama bez drženia sa niekoho od 10tich mesiacov samozrejme že sem tam ešte spadne 🙂

velvet26
29. okt 2012

nasa zacala chodit sama v 14 mesiacoch, sama sa postavila na konci 10 mesiaca ale s oporou, vtedy zacala aj stvornozkovat, najprv to bolo plazenie, potom lozenie, akonahle sa vedela postavit tak behala popri nabytku a za ruky,,takze neboj vsetko ma svoj vyvoj, kazde dietatko je ine...norma je do 15 mesiaca, no niektore deticky chodia este neskor, dokonca poznam jednu mamicku, ktorej nechodi a ma uz 20 mesiacov...no to by som uz riesila..takze bud uuuplne v pohode.. 🙂

inka1903
15. nov 2012

Moj drobec,lozi tak od 6 mes teraz ma 8 pekne sedy aj sa postavi len sa ho bojim davat na zem aby sa nebuchol viem ze to patri k prvim krvockom a ties mislim ze sa nemusis bat kamoskin zacal ked tahal uz na 3 rok

sviezost
15. nov 2012

Moj syncek sa staval na nozky od 8mesiacov a sam zacal chodit 13mesiacoch ale kazde dietato je ine mozo ta prekvapi a zacne behat a lozenie moze vynechat 🙂

stanislavao
15. nov 2012

dieta zacne samo chodit, ked bude na to pripravene. niektore ma 10 mesiacov, niektore aj 15. vobec nemusi stvornozkovat. hlavne ju neskusajte "ucit" stavat a chodit. ked bude jej telo, chrbtica a ona sama pripravena sa sama postavit, tak sa postavi a ked sama uzna, ze uz ma odvahu a je pripravena chodit, tak bude chodit. a co je dolezite, nedavajte ju do choditka. nieje to vhodne.

vandalaa11
26. apr 2017

Dobry den mamicky mam 12mesacneho synceka ktory sa narodil v 34tyzdni a som nestastna nechce mi chodit po styroch a nechce mi sam od seba chodit co mam robit som z toho moc smutna

janickacrazy
26. apr 2017

@vandalaa11 Kedže je predčasne narodený, tak unho može všetko prebiehať trochu neskor, mali by ste chodiť aj na neurologiu alebo rehabilitácie, nie? Štvornožkovať už by mal, takže ak nechodíte na RHB, tak sa tam treba pýtať. Chodiť má čas do 18mes. Hlavne ho nedávaj sedieť, ale dávaj ho na zem na bruško, aby sa aspon plazil. Moj prostredný začal chodiť až v 16mes.

vandalaa11
27. apr 2017

chodime na neurologiu aj na rehabilitacie a on sa vie dobre plazit po zemi len som chcela vediet nazor inych mamiciek ked sa mi predcasne narodil ci nevadi ze zacne neskor chodit ale dakujem ze ste napisala janickacrazy

akronop
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
27. apr 2017

@vandalaa11 Sestra má malého narodeného v 34tt a tiež začal všetko neskor, je to v poriadku, neboj. On jej začal chodiť v 17mes. Teraz má už 5 rokov a je to pekný šikovný chlapec, všetko už dávno dobehol, neboj. Držím palčeky.

Strana
z2