Má rozprávanie s deťmi vplyv na ich budúcnosť?
Ahojte, dopredu píšem že to neberiem ako nejaký extra problém len sa zamýšlam nad tým. Ja sa s dcérou od narodenia rozprávam normálne, nemám rada zdrobneniny, maznanie, detské slová atď. ako na ňu hovoria ostatní neriešim. Svokra si všimla ako rozprávam a odvtedy ma bombarduje s tým ako to robím zle. Napríklad zdrobneniny teda nepoužívam alebo len veľmi málo napr. aha malý psíček alebo letí vtáčik toto je prvá vec na čo má stále upozorňuje ona zdrobnuje všetko ešte aj slová ako hore/horke dole/dolke, ďalšia vec sú tie detské slová ja hovorím normálne, je to horúce, lampa, sadnúť na čo má presviedča svokra že to musím je to pá, žiža, dadačik, tiež hovorím vety ako ideš sa kúpať, ideš spať, to ževraj tiež robím zle a má to byť ideš robiť člap člap, ideš robiť haha. Tiež nehovorím že podaj mamičke ale podaj mi alebo Simonka ide papať ale ty ideš papať.
Svokra sa stále na to rozčuluje a už sa dostávame do hádok čo som nerada, ona tvrdí že takto vychovam necitlivého a chladného človeka, že bude mať problémy v škole a škôlke lebo všetci tak hovoria len ja nie.
Prosím máte skúsenosť? Má toto nejaký vplyv alebo nie? Mne to proste na jazyk nejde, ostatní nech hovoria ako chcú ale ja aj muž to praktizujeme takto no svokra podľa jej slov "ani spať nemôže" lebo to sa takto s deťmi nebaví.
Je to fajn žena nemáme spolu problém a bola by som nerada keby vznikol..takže kto sa takto rozprával s deťmi a sú úplne normálne? Dala mi chrobáka do hlavy
Je to úplne, ale že úplne jedno, či používaš zdrobneniny, alebo nie. To dieťa vyrastie a bude rozprávať úplne normálne vety, bude ťa úplne normálne ľúbiť a bude vo všetkých ohľadoch úplne normálne, rovnako ako dieťa, ktorému mamička ešte v 12 rokoch hovorí "dáš si páročky s horčičkou?". Neboj sa, chce to len čas, aby svokra pochopila (ale ona asi nepochopí, ona si vydýchne, chvalabohu vďaka nej je to dieťa normálne...😉). Nechala by som ju v tom, prípadne by som jej povedala, že "americkí vedci zistili...." 🤭.
@ibatanecnica aj moja to používa pri dospelých a zdrobnuje aj slovesá úplne viem o čom hovoríš
@marlene nevedieme nejaké extra diskusie len mi vadí keď ma opravuje
@proximaa veď vravím že občas použijem zdrobneninu že aha psíček ale nie pod ukáž mi čupinku
@vandama ďakujem za váš príspevok je fajn počuť aj názor odborníka
@pleja svokra používa žiža na pomenovanie lampy a horúce je pá, ja neriešim že jej to hovorí to je jej vec ako sa rozpráva s vnučkou aj keď mi to uši trhá neriešim tu ide o to že ona opravuje mňa, takže ja poviem aha tam je lampa a svokra hneď nie tam nieje lampa tam je žiža alebo poviem poď si sadnúť a svokra hneď nie to si zle povedala to musis povedať Simonka ide urobiť dadačik alebo pod ideme sa naobedovať a hned na opravi to musíš povedať Simonka ide robiť ham ham a takto
Som pediater. Suslajuci rodic vychova suslajuce dieta s chybou reci. Svokru pozdravujem ;)
Sorry ale svokra prekracuje hranice slusnosti ked teba kritizuje ako sa rozpravas s tvojim dietatom..objektivne mas pravdu ty, nie ona..svokru si "uprac", ale laskavym spôsobom, aby sa dobry vztah zbytocne nenarusil kvoli hluposti..podla mna je velmi citovo zainteresovana a vnuca tak lubi, az zabudla, ze ona nie je matka..ale ty
Ja používam veľa zdrobnenin, ale také ako ja chcem. Keby ma niekto nútil používať slovo žiža tak neviem 😂
svokru si vobec nevsimaj a myslim si ze tvoje dieta naopak sa bude vyjadrovat pekne a mudro, moje v 3 rokoch pouzivalo spojenia ako nespravna faberbna kombinacia a podobne :D sa smiali ucitelky ze co hovori :D empatia sa vyvija najma pritulenim , pohladenim , snahou porozumiet tej malej bytosti :D len tak dalej a praveze lepsie ako ty robis ...povedz jej ze treba pestovat slovnu zasobu a nie zdrobnovat , to moj muz zdrobnuje po mame tiez extrem...take trapne mi je to ...moje baby take vyspele su mam pocit ,...aj ked maju len 8 a 7 rokov :D
Horke a dolke je top 🤣🤣 svokra na čom fici, nech poradí aj pre nás. Chcela by som byt taká mala mucha a vypočuť si svokrinu konverzáciu s dieťaťom 😃 normálne si ma pobavila.
Čo sa týka vplyvu, neporadím, štúdie som si nepozerala, ale tiež sa so synom rozprávame úplne normálne.
Mne to bolo doslova smiešne,keď niekto používal slová ako žiža, háha,..akoby tie deti boli zaostalé. Veď normálne nech sa naučí slová v takom tvare,ako reálne sú. Zdrobneniny som používala,ale v zmysle "ideme spinkať, poď si ľažkať, vycikať sa,.." ale tiež nie,ze to slovo úplne sprzním. Horke/dolke- to už mi príde na psychológa 🤣 no a čuduj sa svete,môj syn ma brutálnu slovnú zásobu, má 6 rokov a učiteľka ho veľmi chváli,ze sa s ním dá veľmi rozumne porozprávať a tak isto to nie je necitlivé dieťa. Strašná blbosť. Svokru by som práveže poprosila,nech sa s mojim dieťaťom rozpráva normálne a ak to nedokáže,nech tým aspoň neobťažuje mňa.
U mojej svokry je žiža niečo horuce. 😄 Ale prosím ťa, žiješ so svokrou? Jednym uchom dnu a druhým von. Alebo jej povedz, nie to vy ste zle povedali, nemýľte to dieťa. Čím viac ma budete opravovať tým menej návštev budeme mať.
Toľkokrát tu bolo slovo dadačik až mi je zle z toho slova. To je naozaj príšerne. Svokra ta nemá čo opravovať, je to tvoje dieťa. To ze ona rozpráva mongolstinou ok, ale aby to učila dieťa, ktoré je teraz ako špongia a nasáva je cez.
@marieta777 Dakujem🥰🥰🥰
Svokra,nech sa nestará do tvojej výchovy, a čo je dôležité, že s tým dieťaťom komunikuješ,a to je dôležité , koľko je nevsimavých rodičov, ktorí na deti kašľú,a venujú sa vseličomu inému len nie deťom,tak nech nerieši hlúposti,a podľa mňa je dobré že ho nepremazuješ...
https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti... - kuk stranu 42 (to v tom rámčeku)
a tu je tiez zaujimavy clanok https://najmama.aktuality.sk/clanok/255141/nero...
Svokra sa velmi mili..praveze vsetci odporucaju sa s dietatom bavit odzaciatku uplne normalne..mne sa este ludia cuduju, ze s detmi hovorim aj narecim. Ale mne jazyky vzdy isli, bavili ma a vnimam to ako obohatenie slovnej zasoby. Mojim prvym jazykom tiez bolo narecie a tu som..nemam problem rozoznat spisovnu slovencinu od narecia.. tak isto, je fajn, ze dieta bude poznat babkin vyraz žiža a Tvoj pre svetlo..
Aj u nas tak bolo od mojej mamy - "žiža, pa, bum..." ze ako to s nim hovorim ja (tak ako ty). To je asi tým, že si myslia,že deti budú moct skôr s nimi komunikovat, že jednoduchsim slovam skôr porozumeju a zopakuju ich. Nase deti boli viac s nami, ako s nou, takže keď už vyrastli a išli k babke, prababke, tak najprv deti na nich pozerali, ako rozprávajú (nepoznal niektore slova), niekedy ich aj vysmiali, ako hovoria (poď sa vypiškať) a doteraz to beru ako nejaké "narecie", tieto ich slova. Rozumeju tomu, ale nechapu, preco nemozu rozpravat normalne. A s tým citmi-to je povaha, nevsimla som si nejaký suvis.
@anjelicek26 Tal ale rozpravate po nemecky.Zdrobneniny v nemcine su ale az tak sa v beznej komunikacii neppouzivaju. Slovencina je o niecom inom. Je to jednoducho generaciami tak zauzivane a pouzivaju sa pri malych detoch stale.
Autorka, ty si rozpravaj s dietatom ako uznasza vhodne a spravne a babkam a dedkom nechaj ich verziu. Neboj,v 15tske ti dieta nebude hovorit ziza.
@yanni ja sa toho ani nebojím a ani to tu neriešim, napísala som že im som ani ň nepovedala do toho ako hovoria ale svokra opravuje mňa
@dankanka nárečie mi nevadí a ani to ako oni hovoria ja som zástanca toho že starí rodičia sú sami zodpovedný za to aký vzťah majú s dieťaťom takže nech hovoria ako chcú tam je problém že svokre vadí ako sa rozprávame my
@selenka7 ďakujem tá kniha je super
@nurielka našťastie spolu nežijeme ale niekde čítala že takto sa vychovávajú psychopati tak sa boji
@petkazamborska počuť takéto spojenie povedať dieťa musí byť fakt super 😃
ja sa s nasim malym tiez bavim prevazne normalne (zdrobnujem obcas). Zo slovnika tvojej svokry by ma asi po hodine porazilo...
Podla mna to, co citala, nepochopila :D. Ved to nedava zmysel.
Poviem ti z vlastnej skusenosti. My s muzom sme nikdy sa nerozpravali ťuťu muťu, ziadne zdrobneninky....aj ked su deticky male, ale stale su to ludia, co rozumeju a buduju si slovnu zasobu.
Dcerka ma 4 roky, chodi do skolky, je to citlivy, empaticky, stastny clovek, kazdy ju ma rad, ma nehorazne velku slovnu zasobu a to v anglictine a slovencine, precita vsetky pismenka, napise velke a male tlacene pismenka ked jej diktujeme...absolutne nic jej nechyba. Nie je rozmaznana, ziadne maznecke slova...mne sa to tiez nepaci, ked sa v zdrobneninach rozprava. To neznamena, ze zdrobneniny nepozna. Ale naucili sme ju normalnou recou.
Tak ty si stoj za svojim, neviem ako sa da svokra ovplyvnit alebo zmenit. Good luck
S deťmi sa treba rozprávať normálne! Ak použijete výraz aha, pekný psík, mačička je to ok. Ale ak sa rozprávaš s dieťaťom: " no pod sudiečko moje kvásne, ideme papať doblotku" tak to pre dieťa prospešné nie je! Dieťa potrebuje na rozvoj reči normálnu výslovnosť, nie ako pre "retarda". Skôr mu škodí neprirodzena ako normálna, tá žiadny vplyv nemá, len pozitívny. A dupľom tam nie je žiadny vplyv na rozvoj osobnosti. Potvrdí ti to ktorakoľvek logopedička, tak sa kľudne odbolaj na odborné fakty.
Ľudia, prosím čítajte na tých internetových články, rozhovory, veď je všetko všade napísané, vysvetlené. Aj keď mám malé dieťa čo ešte nehovorí a vidím rozhovor s logopedickou, prečítam si ho.
Prosím nesledujte len 4 sekundové videá, nefascinujte sa ľudskou blbostou a neobzerajte dookola len nastajlovane fotky co často nemajú nič realitou, prosím. 🙏
Našla som zaujímavý článok o emocionálnom rozvoji, Snáď článok pomôže https://detiasvet.sk/rozvoj-emocionalnej-inteli...

Ja si osobne myslím, že svokra to má z hlbokozakorenej odpozeranej výchovy … pre ňu je to správne a tak to podľa nej má byť. Za to ona ani nemôže. Treba jej citlivo vysvetliť, že s tým nesúhlasíš a nemyslíš si, že je to správne a budeš robiť aj naďalej podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Že ti je nepríjemne keď ťa stále opravuje, že ju prosíš nech to nerobí. Keď to nepomôže tak potom už len jedným uchom dnu a druhým von…