icon

Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?

tinki
24. sep 2011

Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?

alenka600
25. sep 2011

@cigaretka5 Cooo? Ty si neprestala byt po porode clovekom? Ty mas vlastne potreby? Ty nenosis dieta nalepene na prsniku VSADE? Ale ale, ved to je odsudeniahodne 🙂 🙂 🙂
Si si vedoma dalekosiahleho emocneho dopadu na Tvoje dieta? 😀

mirkita
25. sep 2011

@tinki no tak take reci by so mnou nic nespravili...ked nechas dieta ktore s tym nema problem (teda neplace a je spokojne) s osobou ktorej veris a vie sa postarat tak nevidim co tam treba riesit a to je uplne jedno ci musis nieco riesit alebo chces byt chvilu bez dietata...
zeny nie su stroje a to ze maju dieta podla mna neznamena ze ony a len ony jedine bez rodiny a okolia sa musia bezvyhradne nonstop starat...
mna okolie neodsuzuje a to ma maly 9 mesiacov a 3 mesiace chodim 3x do tyzdna na 4 hodiny do prace...pocas toho casu je maly s babkou alebo s manzelom a vsetko vyborne funguje a vsetci su spokojni - babka aj manzel ze si krpca viac uziju, ja ze nie som len materskej a robim aj nieco ine
maly je absolutne spokojny, vzdy ked pridem je vysmiaty, nikto s nim nemal ziaden problem, ziadne vyplakavacie sceny ani horory sa nediali...aj ked uvidime co nas este caka ked si to bude krpcek viac uvedomovat, mozno sa budem musiet vratit domov, ale zatial je to super
a to ho stale kojim, mliecko odstriekavam, varim mu domacu stravu, nosime ho v nosici...myslim ze mu nic nechyba a ani si o sebe nemyslim ze som zla matka
ale tiez si myslim ze je to vdaka dobre povahe malickeho, ze je rad aj s inymi a vacsinu casu nezaplace
takze ak mas sama pocit ze to je spravne a deti su spokojne tak nepocuvaj...nech si myslia co chcu, vsak ty nemusis riesit co oni robia so svojimi detmi

hameeda
25. sep 2011

@alenka600 : ale babi nehadajte sa tu kazdy nech si robi ako vie,,zakladatelka sa len chcela opytat ci su tu maminy ktore nechavaju deticky postrazit,,a nie pocuvat dristy superma nech robiatiek,,,pozri nech si oni hovoria co chcu,,a ako chcu,,a nech ziju ako chcu,,,kazdy ma predsa svoj nazor a kazdy si o svojom nazore mysli ze je ten spravny,,nerozculuj sa preto,,naslo sa nas tu dost ktore nemaju problem nechat deticky babickam alebo s niekym postrazit takze dufam ze zakladatelka je rada ze nie je sama 🙂

katrinka8
25. sep 2011

Ahojte, podla mna je normalne, ked mamicka zveri dieta na nejaku dobu aj niekomu inemu ako sebe - podla moznosti svojich a, samozrejme hlavne babatka. Ved ho predsa nedava osobe, ktorej nedoveruje. Ak danej osobe doveruje a ak babatko je spokojne, je to uplne v poriadku. Nemyslim si, ze tych niekolko hodin, pocas ktorych si mamicka nieco vybavuje alebo jednoducho len oddychuje, ho nejako psychicky poznacia. Necitala som vsetky komentare, ale vsimla som si tu naozor jednej mamicky, s ktorou suhlasim - neviem si predstavit, ze by som s babatkom behala po lekaroch, pripadne po uradoch. Keby som inu moznost nemala, samozrejme, asi by som musela. Ale ak by mi mal dietatko kto postrazit - myslim tym osoba, ktorej doverujem, tak by som to urcite vyuzila - najma pre to babatko. Ja mam 16-mesacnu dcerku, doteraz je kojena. Ked bola malicka, az do polroka papala kazde 2 hodiny. To bol aj moj cas, za ktory som proste musela vsetko stihnut vybavit. A to, ze mi mal dcerku kto postrazit, bolo fajn. Fungujeme takto doteraz, ked potrebujem nieco vybavit, obvykle moja mamina mi ju postrazi, zoberie ju na prechadzku, do zahrady, proste sa s nou zahra. Pre moje dieta by bolo utrpenim behat po uradoch, po obchodoch - ked si potrebujem kupit nieco pre seba a pod. Nemam pocit, ze by moje dieta trpelo tym, ze ho obcas na 2 hodinky necham so starymi rodicmi 😀

jabadaba
25. sep 2011

@katmi ok, nevedela som ze si sama. K tomu ostatnemu, netreba hned prehanat a vidiet za kavickovanim pravidelne posedenia v zahulenych NC namiesto prirody. Ze si raz za cas sama vybehnem neznamena, ze nechodim s detmi do prirody! Nezachadzajme do extremov prosim. To je jedna vec. Druha je, ze vidiet nieco negativne na obcasnom varovani dietata niekym z rodiny len preto, ze Ty si sama a nemas moznost nechat dieta na hodinu dve s niekym inym, je trosku ujete. Nie je totiz na tom vobec nic zle, neprirodzene ani inak vymykajuce sa normalu. A az budes s detmi doma 6 a viac rokov, tak to posedenie v klude na kavicke ocenis ako balzam na dusu. Ak by som pracovala a stykala sa aj s inymi ludmi ako svojimi detmi, tak som aj ja taka mudra ako velmi nepotrebujem prevetrat hlavu. Kazda mame imnu situaciu, Ty si sama, ,mne okolnosti nedovolili v istom momente nastupit do prace, neskor prislo na rad planovanie druheho dietata, ktoremu som musela dat prednost teraz kvoli veku., No a uz to cini tolko rokov co som pisala. A nie je to med lizat. Aj ked deticky su fantasticke, som stastna ze ich mam. Ale som tu aj ja a aspon to minimum casu patri kazdej jednej zene bez toho, aby sa niekto iny nad tym pozastavil. 😉

fiffinkaa
25. sep 2011

vôbec neriešim čo si o tom myslia druhý..malého ked treba nechávame u jednej babky(mojej mamy) či druhej, niekedy aj oboch...prvý krát sme najmenšieho nechali ked mal cca pol roka, aj na noc..pohodka,kedže som ho nekojila ..ked chodím do školy(dialkovo) a na jogu 1 krát týždenne, tak je s deťmi mužík sám aj celý víkend, čo treba, to treba..normál život, nie som mašina a ani nechcem byť 🙂

skeblicka77
25. sep 2011

@tinki ne citala som vsetko co pisali baby, ale aj u mna je to uplne normalne, moj starsi syn byval u baky velmi casto a tento mladsi tam bol teraz ako 9 mesacny 2 mesiace, ja chodim na brigadu do nemecka...

jabadaba
25. sep 2011

@xlucia no tak tym si mala zacat, ze si na vsetko sama a od muza sa pomoci nedockas. Potom je jasne, ze musis fungovat na sto percent aj ked tragace padaju. Su tu vsak zeny, ktore maju to stastie, ze im muzi a ini pribuzni radi pomozu. To nie je o pohodlnosti, to je o zdravom rozume a o prerozdeleni uloh. 😉

dusika11
25. sep 2011

@zuzana76 plne s tebou suhlasim moje deti ziskali od chrlajucich ludi rsv virus skoncili mi ako 6 tyznove obidve dojcata na are na dychacich pristrojoch ja si myslim ze pre dieta je najlepsie ho chranit od chrchlajucich ludi v cakarni...pretoze malicke babetka umieraju na virozy..jedna s pos
lednych viroz sa vola RSV precitajte si to na googli ...to sme mali my...dospeli len trocha kasle a dieta to zabija.........dnes su virusy modifikovane a nebezpecne a nie vzdy sa babetko zachrani...takze zdrave babetko po nemocniciach v infekcnom prostredi rozhodne nie.............

pimpulienka
25. sep 2011

Mamina mi malinku berie na prechadzky do parku na 1,5 h. doobeda raz, alebo 2x do tyždňa. Ešte som ju ale nikdy nedala na noc. To asi tak skoro nebude 😀 Ja idem zväčša ponakupovať, čo potrebujem, idem k lekarke, alebo upratujem. Sem tam pride aj svokra. Mamina si dcerku tiež chce užiť aj sama a ja nenam pocit, že sa jej nebodaj malo venujem.Vláčiť ju po obchodoch, alebo v Mhd, keď idem k lekárke nepokladam za dobry nápad a poupratovať je trošku jednoduchšie, keď je malinka s babinou. Takže tak.

pimpulienka
25. sep 2011

Mamina mi malinku berie na prechadzky do parku na 1,5 h. doobeda raz, alebo 2x do tyždňa. Ešte som ju ale nikdy nedala na noc. To asi tak skoro nebude 😀 Ja idem zväčša ponakupovať, čo potrebujem, idem k lekarke, alebo upratujem. Sem tam pride aj svokra 1x do tyždňa.Mamina si dcerku tiež chce užiť aj sama a ja nenam pocit, že sa jej nebodaj malo venujem.Vláčiť ju po obchodoch, alebo v Mhd, keď idem k lekárke nepokladam za dobry nápad a poupratovať je trošku jednoduchšie, keď je malinka s babinou. Manžel dcerku zoberie sem tam doobeda cez vikend, ja navarim a porobim, čo potrebujem. Poobede sme už vonku spolu. Takže tak.

bubelko
25. sep 2011

@tinki z takych reci si nic nerob. my sme nechali starsieho syna, ked mal tyzden s mojou sestrou. boli sme pozerat byt este v holostavbe - tam nema tyzdnovy novorodenec co robit. aj keby bol v satke - rebriky, lesenia, sklo a ine - staci jedno hlupe posmyknutie. a ked plakal, sestra mu dala odstriekane mlieko, ponosila. a prezil to. ked mal 3 tyzdne, bola u nas svokra. chodila ho kocikovat sama - len kocik som jej musela vyviest a zviest po schodikoch, to si netrufala. od jeho 8 tyzdnov som chodila na kurz spanielciny - vzdy si na kojenie pockal. bol v tom case s muzom.
u mladsieho to bolo dokonca uz ked mal 5 tyzdnov. takze muz bol sam s dvoma malymi detmi. urobil si fajn postup, ako ich okupat, ulozit, nakrmit. obe deti jeho starostlivost prezili. 🙂
tiez su situacie, ze ich nema kto strazit, a tak chodia so mnou - aj u doktora uz bol starsi so mnou - no tato bol s mladsim u doktora, ja so sebou, tak starsi isiel so mnou. urady, nakupy - absolvujeme tiez spolu. to nie je o tom, ze sa to neda. ale preco robit veci komplikovane, ked to nutne nie je. otec, babka ci teta nie su predsa netvory, ktore ho zozeru. pokial su zdravotne ok, v hlave tiez komplet, ochotni pomoct - tak preco nie. ja si vyslovene uzivam, ked pride svokra - mozem vecer na stretko a nemusim dohadovat s muzom, ci stiha alebo nie. skratka idem. alebo s muzom do kina - dohadovat znamych, ci platit babysitterku. a ju to tesi, deti ju lubia, ved to je uplne idealne 😉
aj ked sme boli s detmi na svk - ked boli s druhym dedkom a jeho druzkou. nikdy nebol problem.
babka, dedko a jeho druzka, prababka a prastarka - vsetci maju nase deti velmi radi. moja 84 rocna babka, je neuveritelne hrda, ze ked ideme vecer na navstevu k susedom - po ulozeni do postielok, lebo to by uz nezvladla - ze ich moze strazit, ked spia. prospieva jej to. deti spia, cize im to nevadi. a kebyze sa zobudia - dudu vie dat mladsiemu aj ona, ak by nepomohlo, zavolat telefonom vie tiez. ma vyslovene radost z toho, ze je uzitocna, ze ju este potrebujeme. 😉

kvetinka211
25. sep 2011

@tinki v dobrom zavidim, ze to dokazes 😉 ja mam s tym stale problem aj ked viem ze vsetko bude v poriadku a vzdy aj bolo, par krat som nechala u mamy a cely cas som bola nervozna, budem si na to musiet pomaly zvyknut, uz je to pomaly lepsie ... u svokry si to zatial vobec neviem predstavit, aj ked je to fajn clovek ... no a opatrovatelka to je pre mna desiva predstava. Ked ti to tak vyhovuje, je to fajn pre teba a tvoju rodinu, lahsie si zariadis veci a aj babicky si uziju vnucatko do syta, nemusis mat ziadne obavy ze nie si normalna 🙂 . No myslim si, ze by ziadna matka nemala byt nutena nechat svoje dieta inej osobe ak sa na to este neciti (napr. opatrovatelke kvoli nutnosti ist do prace) .. zial nie vzdy sa to da 😒

pralinka25
25. sep 2011

no ja by som este chcela podotknut ze aj my raz budeme babkami, teda ja v to dufam, a dufam aj v to ze mi raz budu doverovat a miminko mi pozicaju.

ja maleho tiez davam nerada ale ked som sa zamyslela nad tym ze preco tak som zistila ze je to cisto zo sebeckych pohnutok. neni to preto ze by som nikomu nedoverovala ze sa o maleho postaraju ani preto ze by maly nechcel ale preto ze ja sa neviem odputat.
ked su babky a dedkovci s malym a sme tam aj my s muzom maly sa im nevie tak venovat. lozi stale hlavne za mnou. ale ked vytiahnem paty ani si na mna nespomenie. jasi sa s nimi hra sa. niekolko krat som pocuvala za dverami ci neplace. a on sa tesil a vyskal a na mna si ani nezmyslel. ono treba tak trosku aj pochopit ze dieta sme sice vynosili bude navzdy nasou sucastou ale zaroven je samostatna jednotka. a krasne motto je ze dve najdolezitejsie veci ktore mozeme nasmu dietatu dat su korene a kridla zaroven.

katrinka8
25. sep 2011

Mna tu najviac prekvapuje, ze sa tu riesi aj strazenie deti oteckami. To, ze sa riesia maminy, svokry, ci ini pribuzni je OK, nie kazdy doveruje a pod. ale ti oteckovia ma teda riadne prekvapili! Nedokazem si to celkom predstavit, preco sa niekto obava nechat dieta s jeho vlastnym otcom (teraz nemyslim, ze otec - tyran, alkoholik a pod., ale "poriadny" otecko). Prepanajana, ved su to ich otcovia, oni boli pri ich plodeni, tak kto sa ma o tie deti starat, ked uz nie oni? Ci to len mne to pride prirodzene, ze otec sa o dieta stara a travi s nim cas bez toho, aby mu ho matka "pozicala na strazenie a varovanie". Mozno som to len zle pochopila, ale znelo mi to tak, ze otec proste ma to dieta len dostat na postrazenie - no z toho mi je smutno veru ☹

tinki
autor
25. sep 2011

@kvetinka211 nemysli si, že som sa nikdy nebála. Ale tým všetkým som si prešla hlavne pri prvej dcére. Ona bola v pohode a ja som revala. Mala som výčitky, potom som si na to zvykla aj keď už keď bola väčšia a ostala u babky na noc, tak som minimálne dvakrát volala, že čo a ako. A teraz to už beriem ľahšie. Myslím na to, že či to bude dobré a zatiaľ bolo.. 🙂

mirkita
25. sep 2011

@katrinka8 ja poznam take pripady kedy otecko nevie svoje 9 mesacne dieta prebalit... pre mna je to zvlastne, moj muz sam chcel vediet co s malym a rad sa onho stara, nie je to prenho "varovanie" vsak je to jeho vlastne dieta takze nie je pestunka...spociatku vsak bol neisty - maleho sa bal vziat na ruky, bal sa ho strazit kym spal ze co ked sa zobudi...no proste ale musel si zazit to co ja, nabrat skusenosti...casom sa ho naucil aj uspat...ked sme spolu doma vsetci, robime vsetko spolu, tym padom vie co a ako...ja som rada ze pochopil ze dieta nie je o tom ze ja sa staram a on sa prizera ale starame sa obaja a vdaka tomu som aj spokojna, dost tazko by som niesla otecka ktory si po narodeni dietata riesi len svoje zaujmy alebo pracu a dieta chape ako rozptylenie na ktore si niekedy najde cas ale ked mu to nevyhovuje, prenecha ho len mame

kvetinka211
25. sep 2011

@tinki tak potom fajn ze si to prekonala, dufam ze aj mne sa to casom podari, ked nie pri prvom, tak pri druhom, tretom 😉

cigaretka5
25. sep 2011

@alenka600 a to este nevies ze som bola dnes cely den v praci. regulerne od 10 do 20.00 bol s malou mm sam.................
Aby som sa jej mohla naplno venovat cely tyzden ked bude on v praci a aby aj moji klienti mali sluzby odovdzane na cas..............

kamilka22
25. sep 2011

Moje deti mi pocas mojej nepritomnosti -kedy som potrebovala ist k lekarovi, strazila moja mamina - je to jedina osoba, ktorej doverujem. S vyjadreniami, ze s dietatom sa da vybavit vsetko v podstate nesuhlasim, alebo ak, tak len ciastocne. Zavisi to od dietatka, moj syn totiz neobsedel v kociku, nosila som ho teda v nosici, ale ani tak to nebolo ruzove. Takze ak som potrebovala nieco vybavit, s kludom som ho nechala s mamou. Babicku dokonale pozna a nema problem s nou zostat. Ak by to bolo inak, brala by som ho so sebou. Ale kedze sa tu bavime o dietatku do jedneho roka, tak sa to stalo asi 2 krat 😎 .
Teraz ma dcerka 4 roky a syn 20 mesiacov. chvilky, ktore si ukradnem pre seba su balzamom pre dusu pre nas vsetkych. Svoje deti si potom este viac uzivam a ja mam pekne "vyvetranu" hlavu a lahsie riesim veci ako "obdobia vzdoru", hasterenie sa a podobne...

mirkita
25. sep 2011

@kvetinka211 mne tiez nebolo lahko nechat maleho mame hoci aj na 3 hodinky...a teraz v pohode 4-5 spolu potiahnu bez problemov...na noc by som ho nenechala nikomu zatial, to nemame vyskusane
ale robili sme to postupne- najprv mama bola s malym v mojej pritomnosti, potom sli na prechadzku a priniesla mi ho na kojenie, potom boli vonku dlhsie a potom s odstriekanym mlieckom u mamy...a kedze vzdy vsetko islo vyborne tak som nebola nervozna...maly za mnou neplace a vidno ze s babkou je spokojny, je uzasne ako sa zo seba tesia 🙂 tak som rada ze mame neodpriem tu radost byt s vnucatom a ona sa tomu tesi a navyse je rada ze je uzitocna

xlucia
25. sep 2011

@alenka600 no este ze mas svoju ironiu. to ako si to predstavujes, este nemusi byt realita. kojene deti velmi casto odmietaju pit odstriekane mlieko z flase, co bol aj moj pripad, takze takto sa to riesit nedalo. flasa nam bola nanic.
som zvedava ako sa budes tvarit az sa tou matkou naozaj stanes. potom sa mozes do mna navazat.
a mimochodom aj moje deti boli bezo mna, ale v skutocne nevyhnutnych pripadoch. starsi bol bezo mna prvy krat cez noc, az ked som isla do porodnice s mladsim. to mal dva roky a dva mesiace.
mladsi bol bezo mna cez noc ako 11 mesacny, pretoze som musela ist ako doprovod so starsim na operaciu.
ak niekto necha na strazenie starsie dieta ako rok, to je ok. mladsie nie. a do polroka by som ho nedala nikomu lebo take dieta je plne kojene. v nevyhnutnych pripadoch od pol roka do roka, lebo to sa da mliecko uz v nutnosti nahradit prikrmom.
no ale ved sama uvidis co a ako. prajem ti nech ti dieta spi aj 3 hodiny. moj spaval 2 x denne po 20 min.

nessi01
25. sep 2011

Ja som malého prvýkrát nechala samého s mojou maminkou asi 2 dni po návrate z pôrodnice - bohužiaľ náš nezmyselný právny systém vyžadoval, aby som sa dostavila na úrad práce, matriku, ohlasovňu pobytu a ešte neviem kde všade a naozaj som nevidela dôvod absolvovať to ešte k tomu v polovici januára s týždňovým bábätkom. A aj odvtedy keď som potrebovala niečo vybaviť a manžel nemohol kvôli práci, tak nabehla babka (prípady, keď malý zostal s otcom ani nespomínam, je to jeho rodič tak ako ja), malý bol nakojený, prebalený a moja mama sa oňho vedela postarať absolútne perfektne. To nie je o pohodlnosti, ale o racionalite. Aký preboha osoh má taký drobček z toho, že ho matka ťahá po ambulanciách, obchodoch, úradoch apod? aby tam chytil nejakú pliagu? ďakujem, radšej to rýchlo vybavím a drobca potom vezmem na prechádzku von. A ďalšia vec - niektoré to možno nepotrebujete, ale mne hodinka - dve raz za mesiac mimo domov s kamoškou alebo s partnerom pomáha sa udržať mentálne pri sile - akokoľvek dobrá, každá matka musí predsa zostať aj ženou a tie malé chvíle, keď som bez prcka sú osviežením, ktoré mi dáva silu a oveľa väčšiu radosť z chvíľ, ktoré strávime spolu. Na záver zopakujem, čo tu už bolo povedané - podstatné je, čo pripadá normálne tebe, každý nech si proste zvolí spôsob, ktorý mu vyhovuje. Môj som už spomenula 🙂

alenka600
25. sep 2011

@xlucia Nie je mojim cielom tu nikoho hnevat, nema zmysel provokovat nikoho, uz aj tak je tu na modrom konikovi tolko zvad, ze az. Nechala som sa uniest, pretoze ja sa snazim dat priestor aj druhym ludom aj ked su ineho nazoru a tazsie zvladam tvrde zovseobecnenia typu "to musi byt takto, to nesmie byt takto, to je do vtedy a dovtedy tak a nie inak".
Som jednoducho v situacii, v ktorej si mozem vsetky typicke klasicke a vseobecne platne riesenia strcit za klobuk a viem, ze budem musiet volit nestandardny pristup. A zvolim taky, ktory bude mojmu dietatu vyhovovat. Ked bude na mne prirastene ako opicka, tak bude. Netusim ako budem potom riesit bezny chod zivota, ale mne nic ine neostava, daleko od rodiny a od vsetkeho. A pokial to bude co i len trosku mozne, tak zvolime take riesenie, aby sme my dvaja s manzelom z toho neboli na psychatriu, len preto, ze spravni ucebnicovi rodicia robia to a to.
Nemam rada, nevyhovujem mi a nesuhlasim s akymkolvek tvrdenim, ze dieta MA BYT, a NESMIE BYT a MUSI BYT. Nesuhlasim ani s tym, ze ma matka univerzalne pravo rozhodovat o tom, co je pre zvysok rodiny dobre. Ale je to moj nazor, Ty mas svoj, nema zmysel ist dalej. Prajem Ti dobru noc a uspesny novy tyzden. Uprimne.

briketa
25. sep 2011

Samozrejme je normalne a potrebne aby ti niekto postrazil dieta aj ked je do jedneho roka.
Aj starsie deti maju pravo na mamu len pre seba.
Najstarsi syn ma tak isto potreby a potrebuje zrovna tolko lasky ako prostredne dieta, ci najmladsie babatko.
Je potrebne aby bol cas a sukromne chvilky a vylety zadelene spravodlivo pre kazdeho.
Ved vsetkych lubim rovnako velmi tak si musim zabezpecit aby dvoch niekto strazil ked som s jednym na "privatne rande" ;)

tinki
autor
25. sep 2011

@xlucia určite to máš tažké. A je mi to ľúto. A zrejme preto si nabrúsená na ľudí, ktorí majú aspoň trocha pomoci. Ale odkiaľ si nabrala, že ak by moje dieťa plakalo, tak ho nechám hladné a plačúce doma a odídem si preč! Si nahnevaná, že si na všetko sama. Ak by si mala možnosť, svoje deti niekomu dať, aby ich aspoň pokočíkovali, určite by si mala lepšiu náladu. Mňa nepoznáš a ani iné mamičky. My by sme to tiež zvládli. Matky zvládnu všetko. Ale len preto, že si v takej situácii v akej si, nás neobviňuj z pohodlnosti.
A čo to máš za mrazák, že sa ti tam zmestí chleba na 2 mesiace plus konzervy..Si si istá, že toto je plnohodnotná strava pre dojčiacu mamičku?(To len na okraj témy) 😉
Ty ma neobviňuješ z toho, že som pohodlná, ale z toho, že mám niekoho na pomoc. Toto ťa strašne hnevá a preto si hľadáš dôvody na to, aby si nás mohla očierniť..

lauricka
25. sep 2011

@tinki ak to robis tak, ako pises a dieta je v pohode s tym, je to uplne v poriadku. Ak bude mat niekto blbe kecy, jednoducho mozes povedat, ze si to konzultovala s lekarom (alebo nejakym odbornikom, to je jedno) a povedal. ze je to OK. Si zober v kolkych krajinach zeny idu do prace dost skoro po porode, alebo dieta ide do ruk opatrovatelky par dni po narodeni....a Ty ho nechas len chvilocku s maminou a je o neho dobre postarane, navyse to znasa vyborne, aky problem?

dari
25. sep 2011

@xlucia ...presne tak, vsetko sa da, ked mamicka nie je pohodlna. dieta do jedneho roku patri k kmatke aj keby traktory padali ....fuuuha, tak to mas moj obdiv! velmi by ma zaujimalo, ze preco? co sa stane dietatu ked ho postrazi niekto iny?

dari
25. sep 2011

@tinki vzdy ked je to mozne, veeeeeelmi rada si oddychnem 🙂

anefi
25. sep 2011

Moja dcerka bude mat o mesiac rok a musim povedat, ze by som na prstoch jednej ruky poratala, ked som ju nechala s niekym z rodiny dlhsie ako 2 hodiny. Nie ze by som nechcela, ale nechcem to robit nasilu, kedze moja dcerka je na mna velmi naviazana. Myslim si, ze mamicky aj malych deti maju právo mat trochu casu len pre seba a pokial maju spolahlive babicky, tety, krstné, mali by to urcite vyuzit. 🙂