icon

Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?

tinki
24. sep 2011

Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?

seminkads
26. sep 2011

@dusika11 dakujem,mam vo svojom okoli priklad niekolkonasobnej mamicky, ktora je s detmi doma,niektore uz chodia do skolky a ma problem rano im spravit ranajky,hned po prebudeni prebalit,pohrat sa,pomaznat,precitat rozpravku...ja nevravim ze som super matka,ale ked viem ze je mala vonku s niekym inym prave v tej chvili stastna tak som stastna aj ja,mozem si upratat navarit... a ked sa chce maznat alebo hrat vyslovene so mnou tak ide vsetko bokom, a kedze som s nou cely den doma ja,tak ju tato aspon uklada spat a ja mu radsej vtedy pripravim jedlo na druhy den do roboty 🙂 no a moja sestra sa pri kazdej nasej navsteve chysta vziat si ju na noc k sebe(zatial este odvahu nenabrala)ja v tom ziadny problem nevidim,pokial je dieta spokojne...

dusika11
26. sep 2011

@seminkads super mne sa take racionalne rady pacia....ja som stastna ked je doma mm lebo ako vravis aj ked som s detmi..ale niekedy musim uvarit...a upratat ...takze presne si uvedomujem ten deficit..ze vlastne aj tak vtedy nie som s nimi...ale s dvojickami je to uplne ine....oni sa mi uz vyhraju same to maju 9 mesiacov...takze je to ine ako s jednym babom

seminkads
26. sep 2011

@dusika11 to je super ked sa zahraju sami, moja bohuzial nevydrzi sama ani 5minut-ci je na zemi,v postielke, v kociku,proste kdekolvek :( proste mama na plny uvazok,aj teraz je vonku s babinou a ja si na nete aspon hladam robotu,pisem zivotopis,pritom varim a uperatujem, s nou by som nai na wc nemohla ist lebo hned vrieska

dusika11
26. sep 2011

@seminkads hm...to je neperijemne..

zebra41
26. sep 2011

zaujimava tema...ja nie som ziadna supermatka...sice zvladam pri malom navarit (obcas sice prihori,ale uz pomenej 🙂 ale moj mm ho od 4 mesiacov berie kazdy den na 1.5 - 2 hodiny von. A doteraz som sa nad tym ani nezamyslala,ze som ho vlastne "odlozila" 😀 ved maly sa s nim tesi. mm mu ukaze uplne ine veci ako ja. A ja zatial upracem a ked pridu domov,tak drobca ulozime spolu spinkat a vecer sa venujeme sebe - ziadne stresy,ze nic nestiham apod. A tie maminky co ste deti este nikomu nedali ani mm, ani mame, sestre, znamym - kedy chodite napr. ku kadernicke?

veronikam
26. sep 2011

@zebra41 Asi chodia kadernickam aj s detmi v satkach 😀 😀 😀

maca_p
26. sep 2011

@zebra41 sak maju dlhe vlasy 😀 alebo s dietatom pod fukarom

zebra41
26. sep 2011
corinno
Odpoveď bola odstránená
radlinka
26. sep 2011

@corinno nastudovali sme si uz dost, vdaka z uprimnu radu....tak schlad svoje pocity, co si gynekolog ? teraz tu neriesime sestonedelie ani kontroly... 🙄 🙄 ja som sa tu vyjadrila jasne k tejto teme. Rada som prispela a zasmiala sa (ano pochopila som co si tym myslela),ale odpovedala som na jasnu otazku... Ci si niekto odlozi dieta u lekara alebo pojde s dietatom na kontrolu ???... Ano, pojde...lebo nema po ruke babku/dedka, susedku, opatrovatelku, manzela. Ja som rodila na SK a dieta som nosila so sebou .. Vybrala som si tuto moznost kvoli viacerym dovodom, kt. tu nemienim rozpisovat (mimo temy). Bola som max. spokojna, nasla som super zdravotny team, starostlivost na slovo vzatu aj medicinske centrum plus starostlivost o matky od A po Z, kde som s chutou mohla prist kazdy den a dvere sme mali aj s baby otvorene. 😉 Podotykam ziadna tlacenka, ziadne rady, kazdy bol objednany na termin a prislusnu hodinu...
Pristup bol jednoznacny a nikto z pacientov ma nedosudil, ze som prisla s dietatom, prave naopak. Bolo normalne prist aj s malym do ordinacie, pokecat si s lekarmi, sestrami a dalsim personalom, pretoze oni mi za ten cas vysli maximalne v ustrety a s radostou sa pozreli aj na potomka.
Nerobil mi problem mrknut na dieta, zobrat si ho na ruky ci posediet s kocikom, pokial som bola na vysetreniach, tak to islo od dveri k dveram a nebola som tam sama mamicka.

Uz sa to tu opakovalo niekolko krat, je to kazdeho osobna vec, ako si nalozi s vlastnym zdravim, neviem co ta to tolko irituje... 😀 Nikto nikoho nebude nutit chodit na prehliadky, ani sa starat o jeho zdravotny stav. Kazdy je zodpovedny za seba a moze si sam rozhodnut ako dalej, tak to tu uz zbytocne neriesme, lebo je to fakt na srandu kralikov (mimo temy).

monika15
27. sep 2011

@xlucia
mi sa tiez riadime hesla ze dieta neni batozina 🙂)
takze vsade ide snami vsade 🙂)))))
bobak moj 🙂) a tiez som musela dat vypoved, nakolko matersku tu mame v tej krasnej bomba krajine len 12 mesiacov.... a kedze ja som sla na matersku uz 1 august... mesiac pred porodom tak vlasnte ja som mala len 11 mesiacov 🙂))

azarijka
27. sep 2011

@piacere no uuuplne mi z duse hovoris 😉 😉 😉

corinno
Odpoveď bola odstránená
radlinka
27. sep 2011

@corinno jj neboj budem 😀

zebra41
27. sep 2011

@radlinka tak to mas super babo. Na mojho drobca sa aj teraz pozrie niekto mimo rodiny a reeev o dusu...darmo by sa sestricky usmievali. to by som ja veru toho vela nevybavila ani v tom najsamlepsom medicinskom centre na svete.
@monika15 ja som mojho tiez bravala vsade a vsade si to paaaradne odreval. Takze ak ostane s babkou alebo ockom je pre neho ovela lepsie a za ten spokojny usmev mi to stoji a chvilu bez neho vydrzim 🙂
a naozaj napr. ku kadernicke by som ho nikdy nebrala. stravit 2 hodiny v kadernickom salone si myslim je mu skor na skodu ako na uzitok.
a na margo satiek - moj od narodenia neznasa, babyvak, satka, manduca - od narodenia skusam a to veru nie je pre neho. co by som ja dala za to,keby tam chcel byt a nemusela by som vsade tahat kocik - vyberat a skladat.

dusika11
27. sep 2011

@veronikam
@maca_p
@zebra41 ste ma tak rozosmiali 😀 😀 😀

denisekkk
27. sep 2011

ja som na zaciatku nechavala malu s mamkou ale teraz to nedokazem , proste mam pocit ze ju odkladam. Jasne ze s atalo ze na hodku som musela necakane odist- napriklad na pohreb kamaratky a tam by som ju isto netahala ale napr ku doktorovi alebo do skoly som ju brala. vzdy ju niekto strazil pred dverami. Ale cjhcela by som mat taku povahu ze malu necham pri mamke aidem si po svojom..Neda sa :(

dusika11
27. sep 2011

@corinno pozri ..je to zbytocne ak si niekto mysli ze dieta bavi behat s matkou po lekaroch..miesto toho aby sa hralo doma s niekym,,,.lebo si niekto mysli ze je lepsie pre zanedbane lekarske kontroly byt pod fialkami...co na to povedat len som rada ze som sa narodila svojej matke ktora sa o seba stara ma 70 rokov a stale je mi matkou...co sa tyka navstev lekara so zdravym babetkom,,,....urcite lekari nepresviecuju a nevetraju cakarne len preto ze daka svojhlava hura ja som mama pride s malym babetko do totalne zavireneho prostredia....no co uz komu neni zhora dano v apatece nekoupi.......zbytocne presviedcanie.kasli na to...

maca_p
27. sep 2011

@dusika11 ved nejde o zivot, ide iba o matku a dieta 😀 .

niekde som citala, ze dieta prezije vsetko, aj starostlivost svojich rodicov. ja by som k tomu pridala, ze aj starostlivost starych rodicov, len niektore matky to nedokazu prekusnut - zvlast tie alfa samice, alebo ked sa tyka starostlivosti zo strany svokry. pripominam, ze nemam na mysli extremy, ked su svokry ozajstne ale naozajstne furie. ja tej mojej hovorim, ze by sa mala prestahovat do naseho mesta a mala by som ju kazdy den na 2 hodky ako aupairku. 😀 takze tak. ale ked niekomu vyhovuje, alebo nema na vyber a dieta ma 24/7, tak nic sa s tym neda robit 😉

dusika11
27. sep 2011

@maca_p aa..skoda reci..ved dieta potrebuje aj furie spoznat...............

dusika11
27. sep 2011

@maca_p inac zase si ma pobavila ze dieta prezije vsetko ...jaj ty mi dnes davas 😀 😀 😀

maca_p
27. sep 2011

@dusika11 🙂

no povedz, neocenis pomoc pri dvoch detoch ked je muz v praci? ja mam tiez dvoch chlapcov ako ty. ten moj ked ma 3 poobedne, tak sa stahujeme k nasim na dedinu a to bez vycitiek. este nas aj zavolaju.

nguyen
27. sep 2011

z EU statov ma okrem CR a SR hadam uz iba britania matersku nad 25 tyzdnov a to netusim ako to tam fici s rodicovskou dovolenkou, ale v priemere mame v europe okolo 16 az 20 tyzdnov (ano dobre citate- tyzdnov!!!) materskej dovolenky, kde sa rata minimalne mesiac predporodneho volna, rodicovsku dovolenku si malokto moze dovolit z roznych dovodov ktore nebudem riesit, lebo kto chce tak na ne pride sam, kto nechce nepochopi ani tie najlogickejsie vysvetlenia takze to znamena ze drviva vacsina europskej a zrejme aj svetovej populacie babatiek, batoliat, deticiek, tinedzerov a uz asi aj dospelakov bolo "odlozenych" v jaslaich, u pestunky alebo starej mamy vo veku 3 mesiacov a aj menej a urcite by som si nedovolila tvrdit ze iba na SK, v CR a VB to tie deti prezili a su uplne zdrave, dusevne vyrovnane a ci inak "lepsie" ako cely zvysok europy. Takze prestanme pridavat na dolezitosti takym veciam ako je cas straveny (resp nestraveny) so svojimi detmi, ale sustredme sa co pocas neho deti naucime, ake hodnoty im predame a akych ludi z nich vychovame, lebo niekedy nejde o kvantitu ako o kvalitu 😉

dusika11
27. sep 2011

@maca_p ja by som pomoc ocenila..velmi..ale mama je v rakusku a svokra..no ..hasteriva zenska..ina tema to je.......ja si musim obcas platit niekoho.vies ..ja sa s kocikom skoro nikde nevojdem..myslim s velkym...a nevidim na detoch zeby im to vadilo ze sa doma hrajkaju ked ja daco vybavujem..a aj keby som mala len jedno..tak ho nezobriem tam kde kychaju soplavi ludia...bola som na are viem co dokaze virus alebo bakteria a lezali tam aj 14 rocni..virusy su zmodifikovane preziju vo vzduch po kychnuti dost dlho...a nemaju lieky na to...ale to mudrlantkam ze dieta stale s matkou nevysvetlis..lebo nemaju dost informacii ..len je mi luto tych deti...jemine do banky posty kadernicke a neviem kde vsade..chudak dieta..a mohlo sa tak vyhrat s niekym alebo s tatkom......cudne je to teda..

aliza
27. sep 2011

@corinno este k tomu zdraviu, kto tu z nas pisal, ze sa nestara o svoje zdravie? ako ty vies, co ja pre svoje zdravie robim? proste zijem v krajine, kde sa toto vysetrenie nerobi, zbytocne budem cokolvek studovat.

dusika11
27. sep 2011

@nguyen priniesla si zaujimavy nazor..teda to je tiez extrem...aj kvoli dietatku aj kvoli mamke-..no ak pozeram z mojho hladiska..este som nespala ulne ani jednu noc..niekedy som tak unavena...ze asi tazko by som s usmevom podaval vykon v robote..a este aj u babetka v mojom pripade vdoch babetiek...zas Eu v tomto nerobi dobre..rodi sa malo deti..a rodi jedine turecka mensina....to tiez je vdacna tema.....ale ina..ale s pohladu oddychu od dietata si argumentovala velmi dobre...urcite teraz cela europa nie je s toho poskodena..

corinno
Odpoveď bola odstránená
corinno
Odpoveď bola odstránená
maca_p
27. sep 2011

@dusika11 to ti pri dvojkach verim, ze sa s tym kocikom dostanes sotva do obchodu. ja mam single, ale veru ledva sa vteperim do vytahu. pri dvojkach neviem, ako by som to riesila - asi stahovanie k nasim 😀 .
ked hovoris o virusoch tak moj starsi si ho doniesol rovno z operacnej saly z porodnice, ma 2,5r a stale sa mu objavuje zl. stafylokok, pricom sa mu vzdy horsi exem. mozem prilozit fotky, urcite to odradi nemocnicne turistky. ale vazne. neviete si predstavit co to je, pritom ma vsetky vysledky na alergie negativne, celiakia negativna, kozne liecenie za sebou, diety, moje decko nevie co je orech, co je arasid, jahoda, ziadne mlieko a kopec inych veci... proste nozokomialna infekcia. uz so to pisala, tak niekto si to precita mozno este raz a ja pripominam, ze dietatu bude lepsie s babkou ako s mamkou v cakarni.

aj s tymi babkami je to veru vselijake, ked zvysuju vekovu hranicu dochodku.

@nguyen tak ako to opisujes, tak to bolo aj u nas za byvaleho rezimu 6 mesiacov a matka hajde do prace a dieta do jasiel. luxus RD sa zaviedol ako opatrenie socialnej politiky proti zvysujucej sa nezamestnanosti na nasom uzemi.

maca_p
27. sep 2011

jaaj a este som chcela povedat, ze varovanie dietata pribuznym a zvlast otcom by sa nemalo pokladat za odlozenie. ved kolke generacie zili spolocne? to len teraz mame vymozenost (ti stastnejsi), ze byvame osve. tiez by som so svokrou nebyvala, ale nevadi mi ak pride na navstevu a hra sa/varuje dieta (vzdy jej necham iba jedno) alebo ked si starsieho pozve mama na 1-2 dni k nim. pre mna je to prirodzene.