Mám veľmi zlé štvormesačné dieťa a už nevládzem
Viem, ze ma tu mnohe ukrizujute, ale zacinam byt zufala. Na moje stvormesacne dieta som sama a je strasne zle. Pomaly uz nedokazem byt kludnou matkou, lebo neskutocne snad az histericke zachvaty dietata su na dennom poriadku. V podstate som rada ked spi, uz sa v klude nevie ani napapat. Ja uz mam pocit, ze z toho mimi nemam radost, iba reve a reve, vykruca sa do vsetkych stran, samozrejme z toho x krat denne grcia... Nevladzem, myslim, ze som zrala tak na psychiatriu. Poradte ako dalej ☹
Moze sa objavit poporodna depresia alebo cosi podobne aj takto neskoro?
1lili ahoj. Mám 3 deti a ani jedno nikdy nespalo, respektíve nešlo spinkať tak ako niektoré ukážkové detičky že som ho položila do postieľky a padla. S najstarším synom som mala tendenciu to skúšať, lebo mi radili odborníčky - moja mamka a svokra, že to ho musíš naučiť bo bude rozmaznané, až to skončilo hrozným revom a dogrckaním sa. Apropo aj dobre mienenými radami som prestala kojiť, lebo vraj som mala zlé mlieko. Až som si povedala dosť a od vtedy môj synček máločo plakal.Mala som ho všade pri sebe. Keď šiel spinkať, šla som s ním, spali sme spolu v náručí, zaspával pri kolísaní pri tichučkej hudbe a tak 🙂 proste ma cítila boli sme spolu, ale naplno som si uvedomila materinský cit až pri druhom a treťom dieťati.Teraz mám 8 a 1/2 mesačného synčeka, usmiatého a kľudnučkého, ktorý má tiež svoje urevané chvíľky a ktorý mi tiež preplakal dni anoci a keby som sa nesnažila zachovať chladnú hlavu a netíšiť ho svojou prítomnosťou, tak neviem. Bábätka potrebujú byť s mamou. Hocktoré dni som jednoducho bola aj do obeda v neumytá pyžame, lebo sme boli v kuse na prsníku, tak som si zapla TV a pozerala a on spinkal na mne. Aj včera som si napr. na seba naložila viacej povinnosti a nevenovala sa mu v takej miere, odzrkadlilo sa to aj z jeho strany nervozitou a plačom. No hold je málo detičiek ktoré si nevyžadujú pozronosť a prítomnosť mamka, to sú skôr výnimky. Áno podľa generácie naších mám by dieťa malo pekne čuškať v postieľke a hrať sa v ohrádke. Máme postieľku, ale je v pivnici poskladaná a môj synček spís so mnou a kedykoľvek sa zobudí som pri ňom. Prepáč, nechcem sa Ťa dotknúť a neviem prečo si sama s babuľkom, ale si s týmto stavom vysporiadaná? Nie je problém niekde inde? Bolo dieťatko chcené? Ak áno, tak si to len zvedom a na ostatné kašli a povedz si že si tu len a len preňho 🙂. Všetko bude dobré ( samozrejme ako Ti napísali predošlé taktiež je potrebné vylúčiť zdravotný problé-reflux je častý), ale urob si aj Ty poriadok na duši a začni sa naň viac usmievať a skús ho nenechať rozpplakať. Ja keď vidím, že môj začína plakať v momente bežím, aby to neprerástlo do histérie, lebo môj jednoducho neprestane plakať a snaž sa ho utíšiť. A zlé dieť neexistuje, len sú detičky ktoré si vyžadujú viac pozornosti. Apropo aj ja si niekedy poviem, že ešte musím urobiť doma to a hento, že teraz ho nemôžem mať na rukách , respektíve si želám nech ešte spí, aby som stihla to a hento, ale predstav si žeby si si mala vybrať medzi umytými oknami a Tvojím dieťatkom? Hlúpa otázka? Samozrejme, že hlúpa, ale spomeň si na ňu. Veľa šaťastia prajem. Nič nie je dôležietejšie ako Ty a Tvoje bábätko, tak sa majte navzájom radi.
Moja malinká v tomto období (4 mesiace) tiež bola "excelentná" Malej Dr. nám povedala, že to jednoducho musí prejsť. Keď mala záchvat plaču tak som jej jednoducho začala spievať, po prvé to ukľudnilo mňa a po druhé aj malinkú (nefungovalo to, ale vždy ☹ ) Kúpila som jej Espumisan+ probiotika, a hlavne som jej masírovala bruško a chodidlá + som z ňou cvičila.Malinká mi nechcela piť mlieko (neskutočný plač a to som ho vyskúšala aj zmeniť), tak som jej ho dávala počas spánku, aspoň ho vypila v kľude.Trvalo to asi 4-5týždne a jednoducho to prešlo 🙂 . Ešte som s ňou chodila 2x do dňa von (aj keď pršalo, snežilo). Trocha si tým prevetráš hlavu aj ty a verím , že bábätku to vonku tiež len prospeje.
@kvietok173 Krásne si to napísala a vystihla. 🙂 🙂 🙂
...poporodna depresia to kludne moze byt................ta sa objavuje dokonca aj po roku od porodu.... a ked k tomu pridas unavu a hormonalne zmeny, tak je katastrofa na svete. V tvojom pripade sa k tomu este navyse pridavaju aj zazivacie problemy dietatka, a to uz je na teba proste privela. Myslis, ze to malicke chce grckat? Ma celkom iste dovod na grckanie. Myslis, ze ho bavi zvijat sa v bolestivych krcoch bruska? Nebavi, trpi a place od bolesti, nepohodlia..a navyse ako zlá čerešnicka na torte, sa to malicke ani nemoze ako tak ukludnit v bezpeci a klude matkinho narucia, lebo z matky je vynerbvovana troska. Si v bludnom kruhu, musis ho niekde roztat..... vyries si urcite pripadne alergie u dietatka na bielkovinu ak nekojis, na reflux, koliky. Mna keby bolelo brucho po kazdom jedle a grcala by som, tiez by som sa branila jest a nariekala by som...............Jedna vec je vytesovat sa v tehotenstve z malinkatych veciciek a chystat postielku a ina vec je odžiť si kazdy den, hodinu, minutu a sekundu v tom neskutocnom kolotoci zodpovednosti, unavy a stresu.......Chapem ta, rozumiem ti, ja som mala taketo problemy kym mala nedovrsila 6 mesiacov.... keby sa dala vratit do porodnice tak ju vratim.... kazda jedn noc znamenala kymacanie sa na posteli do pol stvrtej do rana a tisenie neustale placuceho dietatka (kojila som a nemala som dost mlieka a mala odmietala UM v akejkolvek forme a obsahu)........vecer o pol siestej, ked sa MM vracal z prace tak ma nasiel strapatu, bledu s ciernymi kruhmi pod ocami v pyzame, neumytu.....v tazkych depresiach, ktore som prechodila, hoci teraz viem, ze som si prezila dusevne peklo a mohla som to riesit aj inak................Ver mi, ze to čo zažívas ty zaziva prave teraz tisic inych zien, a aj horsie....len vydrz, pride noc, ktoru dietatko pokojne prespi a ty sa vyspis tiez, a to bude ulava....... dockas sa, vydrzat, vydrzat vydrzat...
Viem ako sa asi citis. V takom stave som sa bola aj ja odkedy sa mi narodil syn. Mal strasne silny reflux a mam este dalsie dieta, o ktore sa treba starat. Vobec som si ho prve mesiace neuzivala, papanie bolo sem-tam stresujuce (mala som prilis vela mlieka), vkuse grcal, zle spal kvoli refluxu. Prvy mesiac mi pomohla svokra, ale potom som uz na to bola sama a poviem ti, stavy zufalstva som mala skoro kazdy den. Ani neviem ako som to vobec prezila.
Pises, ze si na neho sama. Mas nejaku rodinu alebo kamaratky, ktore by ti mohli pomoct?
Jedine co ti mozem poradit je prv zistit ci nema reflux alebo koliku. Dalej urcite poziadat niekoho o pomoc, aj 2-3 hod. denne ti velmi pomozu.
Suhlasim s mamickami, co pisali, ze to bude pravdepodobne problem s travenim. Podla toho, co uvadzas, tvoje babatko boli brusko. Ono nie je zle, nechce ti robit nervy, ale plac je jediny sposob, ako ti ukazat, ze nieco nie je v poriadku. My sme si tiez presli obdobim brusnych kolik... bez espumisanovych kvapiek a rektalnej rurky som sa nepohla z domu. Drzim palce, nech sa to coskoro upravi, aby si si materstvo zacala vychutnavat. Ved je to ta najkrajsia vec na svete (aj ked teraz sa ti to tak nezda).
@1lili Nasa mala v tomto veku koliky,museli sme byt vzdy o 17tej doma,lebo vtedy zacal taky rev,ze sme mysleli,ze na nas susedia zavolaju socialku😀 Kazdy den zo 2 hod.Nepomahalo nic,po mesiaci cca to preslo a bol pokoj. Ale ked vravis,ze zvracia,tak to bude asi skor reflux.Zvracia prudom alebo si len odgrcne trosku mliecka?Porad sa o tom s pediatrickou.Len ziadne cajiky,to vobec nepomoze.
ahoooj🙂 . no presli sme vsetky tym snad.,. a to ti este ani nezacalo chodit. este len budu stresy. ale v dobrom. co najviac casu travit vonku. vela dzusiku .)
Písali to tu už viaceré, dieťaťu niečo je, nenechaj trápiť ho buď chod k lekárke a daj si poradiť alebo skús masáže bruška. Hlavne sa snaž byť kľudna, to bábätko prišlo z bruška kde nijakú bolesť nepoznalo, dáva ti najavo že niečo nie je v poriadku, že niečo ho boli. Nerobí to schválne. Nenechaj ho už trápiť sa, rieš to! Budete potom obaja spokojný.
Ešte raz sa zapojím do debaty. A teda bábätku nič nemusí byť, jasné môžu to byť dojčenské koliky, ktoré aj pri zmene polohy, najčastejšie v náručí mamky prejdú.To mi radila moja dr 🙂 a aj pudovo by to tak malo byť. Preto si myslím že mu nič nemusí byť, lebo po mojích skúsenostiach a teraz čerstvých - 8 a 1/2 mesačný synček, tak on plakal a plakal a jednoducho neprestane pokiaľ nie je v mojom náručí a na prsníku. Skúšala som ho nechať chvíľku poplakať či neprestane, veď je prebalený, napapaný, ale plač prešiel do hrozného revu s vykrúcaným a silným rozkašľaním a grcnutím. Môj najstarší, nebol kojený a radili mi naučiť ho na postieľku a plakal a neprestával, pokiaľ nezačal až červenať do plaču a potom kašel a grcky. A toto bol pre mňa výkričník že to nie je v poriadku. Veď si prečítaj more článkov o dôležitom kontakte matka a dieťa, že černošské deti neplačú - maminky ich majú všade so sebou. A čítala som si že si že si v skupine nejaká o bývalý partner a dieťa s ním... Neprenášaš bôľ, hnev nechtiac samozrejme na bábätko?
@1lili viem presne ako sa cítíš mali sme to iste skusili sme uplne vsetko ale nic nepomohlo iba vies co nic ine len cas ja viem ze tieto slova sa uz nedaju pocuvat ver mi ja som tym presla vela z nás ono to prejde u nas to prestalo okolo 7 mesiace ale potom sli zuby takže tak stale bude nieco drzim palce a pevne nervy 🙂 zvládnete to obaja
@awalancha3 ked to citam mám pocit akoby som to pisala ja 😉
@1lili Ahoj, nám pri refluxe pomohlo menej papať - menšie dávky, ak nekojíš, tak po 30 ml aspoň na čas na 2-3 týždne, potom sa žalúdok stiahne dieťaťku a ten reflux ustúpi dosť rýchlo, veď aj tak keď dáš viac, tak to vygrcia a ešte sa pritom aj zľakne a preto plače, veď aj u dospelého je vracanie nepríjemné. Nevadí keď aj nepriberie toľko alebo vôbec, moja dcéra bola z refluxu vždy strašne uplakaná, no veď pri grckaní sa nemôže nadýchnuť aj tá nepríjemná chuť kyseliny v ústach nikoho nerozveselí. Pri UM z fľaše sa dieťa strašne rýchlo nahltá, rýchlo sa naplní žalúdok a potom po 5-10 min. príde u dieťaťka tá nervozita, ako ked sa aj dospelý preje. Dobré je aj kŕmiť lyžičkou aj mlieko pomaly.
Moja mala tiez mavala zachvaty placu... Ale aj ked nie asi tak ako tvoje dieta... ale nam celkom pomohli navtevy na ukludnenie... Teda ak prisla kamoska, alebo tak, bola dcerka kludnucka... aj ked ked sa zabuchli dvere za nimi tak spustila plac.. ale myslim ze treba len vydrzat , ono sa to zlepsi casom 🙂 drzim palceky 🙂
Maminky, nezvladam reagovat na vsetky prispevky, ale vsetkym vam velmi pekne dakujem. Aj to, ze v tom nie som sama pomoze, rovnako ako mnohe mile povzbudive slova. Mliecko mame specialne proti kolikam, tak si hovorim, ze v tom by snad nemal byt problem. Urcite je minimalne z casti problem vo mne, ze nie som uplne v pohode (ako aj mnohe uvadzate), ako som pisala,* som sama a teda slobodna matka a takto pomerne cerstvo po porode ma okradol jeden podovodnik o nemale peniaze. Skusam si to nepripustat, ale nie vzdy sa to dari. O to viac, ked vsetci vieme, ako na tom matky na Slovensku su.
Dnes uz bolo mimi kludnejsie, asi ste ma predsa len dobili pozitivnou energiou 🙂 Dakujem. Uvidime, skusim sa drzat mhohych rad od vas.
@1lili Pridávam sa k tým, čo si myslia, že ide o problém s trávením. Často sa to upraví, ak sa dieťatko začne hýbať (liezť) a tým sa aj črievka dostanú do pohybu. Dobré (ale dosť drahé) sú na to Bio Gaia kvapky. Pokiaľ je to reflux, je to na dlhšie, ale dostať už aj dobrý sirup, ktorý aj pre miminá (Gastrotuss). Treba sa poradiť s pediatričkou a prípadne vyskúšať (ale pozor, presne podľa návodu). Malinkému môžeš uľaviť tým, že ho dáš do určitej polohy, ak si dobre spomínam, na bruško je to "na tygríka". Hlavne si uvedom, že to skutočne nie sú naschvály, ale miminko má trápenie a nedokáže ti povedať, aké. Predstav si seba, že by si mala bolesti a nevedela by si ani hovoriť, ani zmeniť polohu podľa svojho želania tak, aby ti bolo pohodlnejšie. Chúďa malé, má len teba, aby si mu pomohla a mala s ním trpezlivosť, tak sa proste treba vzchopiť a prehodiť výhybku na pozitívne myslenie, držím palce, nebude to trvať večne 😉
V českých príbalových letákoch je o 1 mesiaca, v našich neskôr, v každom prípade, teraz už môžeš pokojne. Ja som to dávala deťom od 4. mesiaca práve kvôli tomu, že malá mala kolikové problémy, nie nejak urputné, ale tie bežné veci nepomáhali a prečo nechať bábo trápiť sa. Brali denne hádam 2 roky a okrem toho, že bruško prestalo zlostiť, malo to super efekt na imunitu. Dávala by som to hádam dodnes, keby to nebola taká pálka 😀
@1lili urcite to nemas lahke ako slobodna mamicka a s uplakanym babatkom to musi byt este tazsie. Skus sa vzchopit, pozitivne mysliet, vyraz do ulic,nahod sa a hlavu hore. Vela prechadzok ti padne vhod a aj tvojmu syncekovi. To babatko ta velmi potrebuje a mate IBA jeden pre druheho. Neboj, vyvijaju sa mu crievka a urcite ho bude boliet brusko,ale si zapamataj,nic netrva vecne a prejde to. Nie jedna mamicka z modreho kona si taketo zazila. Drzim prsty a mysli na seba a babo.
@1lili bubinko83 Nuž koliky, refluxy a podobné neduhy, ktoré trápia malé bábätká a ich mamičky sú veľmi vyčerpávajúce. Neboj, to prejde. Vyrastie z toho. Sú aj rôzne kvapky proti boleniu bruška a špeciálne umelé mlieka, z ktorých menej bolí bruško...možno by vám pomohli tie. Skús sa poradiť s pediatrom, možno niečo poradí, možno vás pošle na nejaké špeciálne vyšetrenia... Je to veľká záťaž na psychiku, ale treba len vydržať nejako. To všetko časom prejde a bude dobre. Aj keď potom zase pôjdu zuby, potom zase detské choroby prídu, potom puberta...stále voľačo, ale čo už. Takto detičky rastú.
@bubinko83 Nuž koliky, refluxy a podobné neduhy, ktoré trápia malé bábätká a ich mamičky sú veľmi vyčerpávajúce. Neboj, to prejde. Vyrastie z toho. Sú aj rôzne kvapky proti boleniu bruška a špeciálne umelé mlieka, z ktorých menej bolí bruško...možno by vám pomohli tie. Skús sa poradiť s pediatrom, možno niečo poradí, možno vás pošle na nejaké špeciálne vyšetrenia... Je to veľká záťaž na psychiku, ale treba len vydržať nejako. To všetko časom prejde a bude dobre. Aj keď potom zase pôjdu zuby, potom zase detské choroby prídu, potom puberta...stále voľačo, ale čo už. Takto detičky rastú.
@ludmila14 @bubinko83 @evabb35 tak baby, priznavam, mozno to bolo trocha prehnane s tym nazvom, ale fakt som sa citila velmi vycerpana, mala som iste problemy, naletela som podvodnikovi a prisla som o znacnu sumu penazi, partner a nejake povzbudenie v nedohladne (to stale pretrvava), do toho dennodenne histericke zachvaty dietata.. plakavala som od vycerpania a toho ako som nevladala.
Mozem ale povedat, ze situacia sa uz zlepsila. Mimi sa ukludnilo, aj ked davaju o sebe vediet momentalne tlaciace sa zubky, ale to sa da vyriesit odvedenim pozornosti, uz sme dokonca na normalnom mliecku, antikolikove uz nejaku dobu nepije..
Cize az na to, ze sa citim niekedy opustena, je teraz vsetko v poriadku. Vsetkym velmi dakujem za podporu. A pre @ludmila14 - nie som z ba.
1lili ......drzim prsty nech je dobre..osobna skusenost mi hovori, ze deti nie su zle a miminka uz vobec nie, len na nas obcas tlaci cely svet a na pleciach toho mame akosi vela co chceme porisiet a neda sa hned a k tomu staci plac dietatka castesie a uz nam z toho "sibe".....Ale keby kebolo toho tlaku, ten plac ci nepokoj dietatka by sme zvladali lavou zadnou. Mne osobne staci kuknut, jak deti v noci spia a hned viem, ze nic zle v nich nie je a nedala by som ich za nic na svete.....tu a tam neposluchaju /moje su uz vacsie nez tvoje dietatko/ a privadzaju ma hasterenim do zufalstva /niekedy hoc pomenej/ ale su to deti a to k detstvu patri. Takze hlavu hore, kym je dietatko zdrave a ty tiez...mas vsetko. Zufat treba az ked pride choroba.

@ninison postupne sa to zlepsovalo, a okolo 6m uz bola perfektna, vysmiata a dobrucka