Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@halienka Skolku sme zacali v maju, dnes bola 8. den, pretoze bola po dvoch dnoch chora. Papa, chodi na zachod, s ucitelkami komunikuje, az si musia pytat slovo. Ale s detmi nic, ignoracia. Je v stadiu pozorovania, vsetko vnima, doma vsetko povie, ukaze len keby tam tie deti neboli. Rano plac, okolo obeda plac. Je iba do obeda. Na adaptaciu sme chodili, asi 5 krat na par hodin, vsetko bolo v pohode. Vzdy ma hlada, pritom chape, ze som v "praci".
Neskor napisem IP pre manzela, dakujem!
Ahojte.Mám doma dvojročného chlapčeka a všetci okolo hovoria o jeho napriemernej inteligencii.Neviem čo si o tom mám myslieť.Ja ako matka to ani nemôžem posúdiť lebo ho vidím ako každá matka svoje dieťa naj naj naj.Hovorím mu často ako je šikovníček a múdry a on sa tomu teší.Zasa nechcem aby z neho vyrastal človek čo si myslí že je lepší ako ostatní.Aby zasa nebol zo seba unesený.Neviem či sú u nás triedy pre nadpriemerné deti a ani neviem či by som chcela aby tam chodil.No,to ukáže čas,ako sa všetko vyvynie.Ja som ako malá bola tiež nadpriemerne inteligentná(podľa detskej psychologičky) ale nevedela som zapadnúť do kolektívu tak som bola úplne sama,nemala som kamarátky.
@demeeri Ahoj, po prečítaní Tvojho príspevku som mala pocit, že to píšeš o mne a o mojom synovi. 🙂 Tiež má 2 roky, rozprávať začal, keď mal asi rok a 4 mesiace, teraz už hovorí úplne všetko, všetci okolo mňa hovoria, že také dieťa ešte nevideli, má veľmi dobrú pamäť, strašne veľa básničiek a pesničiek vie naspamäť.
Ja osobne by som určite chcela, aby chodil do normálnej školy, ak je šikovný, uplatní sa v živote aj tak. Chcem, aby mal dobrý život a šťastné detstvo, na základe osobnej skúsenosti si myslím, že vysoké IQ je skôr na príťaž. (Keď som mala 18 rokov, bola som na IQ testoch do Mensy, zistili mi vtedy IQ 156, ale, ako zvyknem hovorievať, odvtedy som, našťastie, značne osprostela) 😀
Naša dcerka ma 21 mesiacov,neboli sme na žiadnych IQ tetoch,ani vysetreniach,v principe sa vyvija ako ine deticky,zacina rozpravat (vety este nesklada,ale ide jej to pekne),zaujima sa o knizky,obrazky,rada sa uci,co som si ale vsimla je ze ma neuveritelnu pamat na jej vek,napr. pri vesani pradla mi aktivne pomaha a ako vybera pradlo z koša pri kazdej veci mi povie komu patri (mama,tata,jája - to je ona akoze Sara :D ),alebo v maji sme boli na Bio farme v stupave a bol tam konik ktory kopal nožičkou do zeme,teraz po 4 mesiacoch sme si pozerali fotky a pri fotke toho konika mi hned zacala ukazovat ako kopal vtedy nozickou..a takych prikladov je vela,ale o ne tu nejde,to čo sa chcem na zaklade mojich prikladov opytat,ak ma niekto podobnu skusenost alebo dietatko doma,poradte mi ako jej pamat stimulovat a vyvijat adekvatne na jej urovni,samozrejme citame knizky,ucime sa hmyz,zvieratka,dokonca ovlada aj dinosauri,robime zaujimave vylety,do muzeii a podobne,vela jej vysvetlujem a rozpravam,ale keby niektoru z Vas napadlo este nieco ine,tak dakujem vopred za typy a rady
@sarinka2012 Ahoj, ani ja som so synom nebola na žiadnych testoch a ani nepôjdem. Keď si písala o tej pamäti, spomenula som si na jednu vec, ktorá mi úplne vyrazila dych: Asi pred rokom som synovi kúpila jesennú vetrovku s dinosaurami. Malý mal vtedy asi 13 mesiacov, ešte nerozprával (len mama, tata a podobne). Keď som koncom zimy vetrovku vytiahla, že mu ju vyskúšam, či mu bude ešte na jar dobrá, malý ukázal na vetrovku a povedal "DINISAUVUS". Pritom dinosaurov sme celú zimu nespomínali a vetrovku asi 4 mesiace vôbec nevidel. 🙂
Neviem, čo ešte okrem toho, čo si už spomenula, by som Ti poradila, to, že čítate, učíte sa a vysvetľuješ jej, je podľa mňa dosť. Ináč, ja synovi vždy všetko vysvetlím úplne normálne, ako keby som to vysvetľovala dospelému, pokojne použijem aj zložité slová, ktoré ešte nepočul. Zaujíma ho všetko, ako fungujú domáce elektrospotrebiče, prečo prší, čo je to dúha... Stretla som sa s názorom, že to on predsa ešte nemôže pochopiť. No a čo? Nebudem mu predsa rozprávať blbosti, aby som si to uľahčila. Navyše, pri jeho pamäti by sa to neskôr obrátilo proti mne. 🙂
@h2 Dakujem za typ 🙂 ja som zatial pri vysvetlovani vyberala pre nu lahke a vhodne slova,ako napriklad ked soferujem,tak ze musi byt dobrucka v aute,lebo sa musim sustredit,inak sa mozeme zrazit s inym autickom a budeme mat bobo my aj auticko 🙂 ale mas pravdu, uz sa nebudem tolko snazit vyberat slova na jej vekovej urovni,tym ju nikam neposuniem,v globale sa s nou snazim hovoriť uz ako so slecnou a prekvapuje ma kolko toho chape,tak uz ju nebudem podcenovat 🙂 A ja si tiez myslim ze ked sa dieta pyta na urcite veci,ako napriklad preco svieti mesiac a podobne,tak nie je vhodne mu vysvetlovat ze tam byvaju stovky škriatkov,ktorí ho kazdy vecer zažinaju..🙂 to tiež nie je moj štyl 🙂
@sarinka2012 tiez ma zaraza vela krat pamat nasej dcerky. Mam vela takych prikladov, vela krat ma prekvapi niecim co som jej v zivote neukazovala, nevysvetlovala a zrazu to zacne sama od seba robit. Minuly tyzden som ju nasla nakladat pradlo do pracky, pracku mame zavretu v miestnosti kde ma v zivote nevidela davat prat...mam aj vtipne videjko ak by ste chceli 😀 v juni sme boli na dovolenke a v aute sme hrali leti leti aby sme ju zabavili. Vtedy mala 15 mesiacov. Pred niekolkymi dnami teraz ma 20 mes za mnou prisla ze mama leti leti a bubnovala po stole prstekami 🙂 hrali sme to ten jediny krat v aute. Podla mna to nie je nic vynimocne, v tomto obdobi su detvaky ako spongie. Nasavaju informacie a hlavne tie ktore su im blizke a zaujimaju sa o ne. Ja malu vylozene nic neucim, len ked sa ma sama spyta co je toto tak vysvetlujem. A skusam sa vela pytat. Sice vela nerozprava ale niekedy ma riadne prekvapi odpovedou 😀 podla mna je najlepsie na trenovanie pamate spolu spievat pesnicky s napodobnovanim roznych zvieratiek, cinnosti atd. ostatne si uz aj sama napisala...vela vela podnetov a informacii davat, dietatko si samo zapamata to o co sa zaujima.
@martinamk No mala je rozkošna 🙂 ano aj my vela citame,spievame,dokonca som ju teraz prihlasila aj na tanecnu,ma sice len 20 mesiacov,ale na kurze od 2- 3 rokov sa najviac zo vsekych chyta a opakuje po pani lektorke a tym sa dostavam aj k bodu vo Vašej odpovedi že dobra pamat nie je v tomto veku nic vynimocne,s tym musim nesuhlasiť,lebo my sme obklopene mnozstvom deti,ci z rodiny,alebo kamaratov,dokonca aj znamych a nikdo nema taku pamat ako nasa dcerka,jasne ze vsetky deticky su sikovne a co sa inych veci tyka niektore sikovnejsie ako moja,poznam deti co su od 17 mesiaca bez plienky,alebo vedeli skor jazdit na odrazadle a pdobobne,ale co sa pamati tyka,tak je neuveritelná,presne ako pisete napriklad s tym autom a hrou leti leti,to uz by som asi aj ja zabudla ze sme to hrali 😀 Tak hadam to tym našim detom vydrži 🙂
@sarinka2012 tak budeme teda tu pamat trenovat 🙂 ja tak vela deticiek v jej veku nepoznam tak to ani velmi neviem porovnat. Skor sa stretavame so starsimi detickami. Len sestra ma synceka co je o 2mesiace mladsi a teda rozdiel je medzi nimi hadam vo vsetkom. On sa absolutne nechyta na pesnicky, spievanie, citanie kniziek, zvieratka ignoruje, ale zase on sa strasne rychlo naucil na zachodik a ovladat kavovar, vytah atd.
My sme skusali take pohybove cvicenia pre deticky a hned vsetko vedela, ovladala a napodobnovala tym padom ju to po druhej hodine prestalo bavit lebo sme na kazdej hodine robili to iste... tak teraz vymyslam kam s nou chodit cez zimu aby sme sa nenudili 🙂
ahojte baby, ja mám tiež inteligentného syna, bude mať 3 roky, začal rozprávať ako 9mesačný slová, ako ročný už krátke vety, ako 2ročný vedel celú abecedu po anglicky, farby, planéty, značky áut, teraz už vie vyhláskovať akékoľvek slovo či už slovenské alebo anglické, veľa básničiek a pesničiek naspamať, dokáže porozprávať dej rozprávky, napr. O Cervenej čiapočke, dokáže zložiť z písmen celú abecedu dokonca aj od Z po A, vie počítať do 50 po slovensky aj po anglicky....nebola som s ním na žiadnych testoch, ale všetci vravia, že je veľmi inteligentný
@janickacrazy Fíííha, tak to je ozaj superinteligentný. Vyhláskovať akékoľvek anglické slovo majú problém aj mnohí dospelí američania. 🙂
Ahojte, uz davno som tu nebola, ale sem tam zakuknem a precitam co si tu pisete. Bola by som zvedava, ako zvladaju vase deticky skolku. Ako sa spravaju v kolektive deti a tak. Nasa chodi 4. mesiac a stale ziadna slava. Aktualne strajkuje, nechce preukazat ziadne svoje "vedomosti", co mi vobec nevadi ale stale sa strani deticiek. Zapaja sa minimalne, neustale chce byt s ucitelkami, rozpravat sa s nimi, robit vsetko s nimi, atd. Ako ste na tom vy? ☹
@nili Moj chodí do školky rád, je veľmi populárny medzi deťmi, je taký vodca, rád rozkazuje, len jediný problém máme, že vobec tam nechce jesť ani ranajky ani obed vobec nič nezje. To je zase asi taká jeho forma protestu, doma s jedením žiadne problémy neboli, akurát, že nemá rád sladké jedlá ako palacinky a podobne. Zatiaľ chodí len na pol dna a nechcú mi ho zobrať na celý den, ked nepapá. Myslela som, že sa to časom zlepší, ale nič. Tak uvidíme ako bude dalej. A tvoja aspon papá v školke?
@nili Aj moja malá chodí celkom rada do škôlky, ale iba ak chodí stále, stačí malý výpadok a už je vyhodená z rytmu a už tam zrazu nechce...Ale keď sa zabehne tak je zas v pohode, dokonca ju odtiaľ niekedy nemôžem dostať až dokým nezatvárajú škôlku 😀 Inak ona sa tiež radšej hrá z dospelými a na začiatku veľmi visela (malá začala chodiť už minulý rok do škôlky, teraz už bude mať za mesiac 4 roky) na učiteľkách, vždy keď som pre ňu prišla tak bola na niektorej nalepená...teraz je to už lepšie, už ju nachádzam viac s deťmi 🙂 neviem, ja myslím, že je to skôr tým, že je jedináčik a je zvyknutá na dospelých hlavne, Vie sa zahrať aj s deťmi, ale mám pocit, že ak si má vybrať, tak sa radšej hrá z dospelými. inak ju veľmi učiteľka chváli, že ťahá celú triedu dopredu vedomosťami, a ak majú nejakú inšpekciu, tak vždy našu malú postavia nech recituje, spieva a vedia že to bude ok, lebo s týmto nemá problém 😀 Ale máme brutál problém s kakaním, má blok, proste nechce sa vykakať, drží to aj niekoľko dní, potom to ide strašne ťažko a z bolesťami. Nie je to škôlkou ale asi jedným jediným zlým kakaním niekedy pred rokom a odvtedy si nedá povedať, proste darmo vysvetľujeme dohovárame, úprava stravy atď. nič nezaberá, lebo je to v jej hlave, ono sa jej kakať chce, ale ona to nechce pustiť proste. Práve včera som sa rozhodla, že idem skúsiť tú Bachovu terapiu vôňami, či nám to nepomôže.
@nili TO JE SUPER.Naša dcerka keď mala 2,5 rôčka tak vedela napočitať do 20 a nejake priklady.Vie vymenovať dni v tyždni,mesiace v roku,ročne obdobia,vie v 5 jatykoch sa pozdraviť a povedať o sebe.V 3 rôčkoch tie mala predchviľou sa naučila samohlasky,spoluhlasky,dvojhlasky....,človek by až žasol.Keď sa jej spytate ktore mesiace v roku sa končia na koncovku ber tak to sype z rukava.Basničky,pesničky aj teraz si vyspevuje,sama si recituje basničku v izbe,niekedy mam už toho dosť tak jej poviem ,že nech je už konečne ticho-to som za mamu čo?Po anglicky vam povie celé telo,...A najvačšia sranda je ,keď pustim rádio-ta ovlada spevakov.Dnes v radiu spievala Emeli Sandy a dcerka vravi ,ta vokalistka nevie spievať.A minule v obchode/ jedna predavačka sustavne smrdi/ vyšli sme z obchodu a dcerka vraví ,ta teta predavačka sa umyla mydlom lebo už nesmrdí.Ja som skoro odpadla. 😀
Ahoj @nili, pekné od Teba, že sa zaujímaš. Môj synček zatiaľ chodí ešte len do jasličiek, ale zvláda to úplne super, to skôr ja som to niesla veľmi ťažko. Chodí od apríla, od prvého dňa bez plaču. Len cez leto mal 2 mesiace pauzu, bol doma s tatom, ktorý má v lete prázdniny. No a po návrate začal ráno plakávať (a ja s ním), asi to bolo tým, že prišli nové učiteľky, takže ich ešte až tak nepoznal a aj niektoré detičky postúpili do škôlky a zase prišli nejaké nové. Našťastie, netrvalo to ani týždeň a už je zase všetko v pohode. A aj predtým bol plač len ako "divadielko pre maminku", ako mi povedali učiteľky, lebo hneď po mojom odchode prestal plakať (nemám to len ako informáciu od nich, vždy som ešte zostala chvíľu za dverami, keby bolo zle). Nedávno mi učiteľka povedala, že Vilko je veľmi múdry a že je vidieť, že sa mu veľa venujem. Ten pocit materinskej pýchy sa ani nedá opísať. 🙂 A vždy, keď sa pýtam, či poslúchal, alebo či neboli nejaké problémy, odpoveď je: S Vilkom??? Problémy??? A nechápavé pohľady, akože o čom to hovorím, keď pripúšťam čo i len možnosť, že by mohol neposlúchať. 🙂 So spánkom ani s papaním problémy nemáme, ani sme nikdy nemali, na tom som si dala záležať už od zavádzania príkrmov, že toto sa papá a ak to nechce, nič iné nedostane. Osvedčilo sa to, vôbec nie je vyberavý a zje všetko, raz, keď bol v jasličkách na obed špenát, som sa dozvedela, že Vilko bol jediný, ktorý všetko spapal. S deťmi vychádza dobre, je skôr ústupčivý typ, ak niekto chce hračku, ktorú má on, tak mu ju radšej dá.
dobry vecer,
moj syn bude mat vo februari 4 roky a okolie mi tiez rozprava od jeho prvych narodenin ze je velmi sikovny. Rozpraval ako 15 mesiacny vsetko aj ked nie tak pekne 🙂 ale bolo mu rozumiet. Abecedu v anglictine vedel ako 2 rocny skor ako slovensku, tu az potom 🙂 a teraz uz vie citat. stale ho vsetko zaujima. Pocitat vie tiez od 2 rokov, podpisat sa vedel tiez ako 2,5 rocny a uz pise sam. este nie vsetky pismena vie napisat. Zaujima ho to. Ked som mu ako rocnemu citavala knizky tak ticho pocuval ked aj 2 hodiny. Ked mal dva tak poznal rozpravky z knizky naspamät. Chodil do sukromnej skolky ked mal 3 roky, bol tam 4 mesiace na pol dna vsetko bolo v najlepsom poriadku. Teraz chodi od septembra do statnej najprv bol na pol dna uz je na cely den ale vobec sa mu nepaci. Kamaratov si nasiel z vedlajsej triedy su to velkaci. Skor sa zahra so starsimi detmi a neviem co robit. ci ho dusit tam alebo vymysliet nieco ine. Pracujem momentalne z domu ale doma ho mat nemozem.
@zuzuvik a do sukromnej nemoze ist naspat?-je to viac penazi,ale ked tam bolo vsetko OK.
tam su pomiesane male a velke deti- aspon v nasej to tak je -a asi preto mu to vyhovovalo-aj mojmu to preto vyhovuje,hra sa s o rok- dva starsimi. 🙂
Moj je v sukromnej velmi spokojny a tiez neviem co bude ked pojde o rok do statnej-mozno ho este aj na rok necham tu a az ako predskolak pojde do statnej.
nas chodi do sukromnej a chodi do anglickej pomiesanej triedy..a je to pre neho super..uz chodi druhy rok, zacal ako 2.5 rocny..vzali nam ho tam aj napriek tomu, ze oficialne brali do tej triedy az od 3 rokov..ale kedze plynule rozpraval a bol spolocensky, jedol, spal, chodil na zachod..tak mi ho vzali..zo zaciatku bolo super.bol na cely den hned a velmi sa mu pacilo..potom mal obdobie ze rano robil to 5 minutove divadlo ale vzdy to hned skoncilo a ani domov nechcel..a tento rok uz bez problemov...domov nechce ist nikdy...musim tam cakat kym posledne dieta nejde domov..je spolocensky a vodcovsky...diriguje vsade vsetkych a musim ho krotit...aby vsetkym detom nerozkazoval..pusti sa aj do starsich..to ze tam ma ten miesany kolektiv mu velmi vyhovuje..minuly rok, ked bol tam najmensi, tak sa ho ujali tie starsie deti, predskolaci a mu so vsetkym pomahali, aj sa obliect, umyt rucky a tak..pocas roka sa to uz ale zacalo menit, ako on zacal robit veci sam a zacal sa hravat s detmi, tak si uz nasiel podobnych kamaratov, tak 4-5 rocnych..a tak je to super..ja si len hovorim, ze ake to bude ked bude on uz predskolak a budu tam s nim mladsie deti v triede..a par rovesnikov...co to bude znamenat pre neho...ked sa nebude vlastne dalej posuvat..ale verim, ze ok, lebo tie deti sa takto ucia navzajom, starsi tych mladsich tahaju ale zaroven sa aj oni ucia ako zaobchadzat s mladsimi detmi, ze mladsim treba pomahat a tak..no uvidime..
Nas tiez zacina citat a pocitat, spaja si slova, hovori co ako zacina, zratava a odratava zakladne pocty...tiez ho velmi ucitelky vyzdvihuju ako tam zapadol, ako najmladsi akeho tam kedy mali, ze je velmi sikovny...v com ale nas zaostava je jemna motorika...teda kreslenie nula bodov a pisanie tiez..zacina ho to trosku konecne zaujimat, ze ideme nieco pisat, idem maminka napisat cisla a idem napisat svoje meno..ale nevie to..nema este vobec vyprofilovane ci bude lavak ci pravak...mame s tym dost velky problem, lebo stale preklada pero,noznice, stetec tak ako mu je blizsie...a ani s jednou to nie je ono...pritom hadze a kope vylucne lavou..no ale mame este cas hadam...
jooj a este - nas nevystupuje...uci sa rychlo..v posteli pred spanim si spieva, recituje...ale na povel nic nepovie..a v skolke vystupovat nebude...doteraz sa nepodarilo...pri vystupeni ak ma byt bud len sedi alebo ak ma tam zbada v hladisku tak sa rozplace a ide ku mne...pritom neplace vobec v skolke ani ked tam ma ist ani nic..jedine co ho nejako emotivne rozptyli su tie vystupenia a ani za svet nebude spievat, tancovat ani recitovat..
moja dcéra sa sama naučila ako 5 ročná čítať a písať veľkou tlačenou abecedou, hned nato sčitovať a odčitovať do 10 , mala,napočítať do 100 a má mimoriadnu slovnú zásobu aj pamäť sa ukázala ako nadpriemerná. Boli sme u psychologa na IQ teste,vyšlo jej len 120, čiže žiadny génius.V 1.triede na základnej jej tá znalosť čítania vôbec neprospela. Učenie sa písanej abecedy ju nezaujalo, postupne sa zhoršilo aj jej výborné čítanie ťažkých textov ,pri čítaní čítanky sa začala zakoktávať. V polovici 1.triedy sme opäť šli k psychologovi, IQ už len 115, nesústredená,podľa učiteľky podozrenie na dysgrafiu-čo sa po dalšom sedení u psychloga nepotvrdilo....atd,atd Summa summarum to,že vie dieťa počítať,čítať a má zjavne dobrú pamäť,ešte neznamená,že je nadpriemerne inteligetné
To je pravda. Syna to neucim a vzdy som povedala ze ani nechcem aby vedel citat skor ako pojde do prvej triedy aby sa v skole nenudil. No asi preto mu to ide uz teraz velmi dobre. Ja som si vase prispevky precitala a zaujali ma kedze mam nieco podobne doma. Naviac ma hneva skolka do ktorej teraz chodi. Do sukromnej som ho dala len preto, ze mi ho do statnej nezobrali. V sukromnej sa mu pacili hlavne starsie deti len teraz su uz aj tie v statnej. Budem sa v skolke pytat vela nech mu viem pomoct. Nie je to o tom ze by bol namna naviazany kedze od malicka nemal problem byt aj s cudzim cely den. Skusim vybavit prestup k starsim detom. Ale to az po zime. Dam tomu cas
@zuzuvik Ahoj, ja teda plánujem syna naučiť čítať, ak bude mať o to záujem. A ak nebude, tak nie. Ale tuším, že bude a to už čoskoro. 🙂 Inak, aj ja som vedela už v škole čítať a nespomínam si, že by som sa nejako nudila, mňa v tom veku v škole bavilo úúúúplne všetko. (Neskôr ma to prešlo.) 😀
@h2 no s tym citanim je to asi individualne..a aj komplexne...lebo ja co pocuvam od kamaratok tak mi vacsinou hovoria, ze dieta co citat v prvej triede este nevie je skor raritou...urcite zalezi od skoly..ale vacsinou uz maju mamicky vela tych skusenosti, ze ich dieta je jedno z mala co nevie citat...teraz uz mnohe 5 rocne deti citaju, ci ich to naucili rodicia, ci sa sa mi naucili pri starsich surodencoch, niektore skolky uz ucia deti tiez zakladom citania a pocitania..v zahranici citaju 5 rocne deti bezne..
a s nudou je to tiez rozne..ja som tiez citat vedela ked som sla do skoly a aj ine veci som vedela a mala som v skole kvoli tomu peklo minimalne prve 2 roky..lebo som sa tak nudila na vyucovani, ze som sa prechadzala po triede a komandovala ostatne deti...neobsedela som na mieste ked som uz mala napisane, precitane a ostatny tam este ciarky tahali...v tej dobe to bolo mojim rodicom velmi vycitane, ze po prve ma nemali ucit citat a pisat a po druhe som nevychovna, lebo nesedim na zadku a rusim druhe deti atd atd.. V dnesnej dobe uz je to o specialnom pristupe, deti co sa nudia ak maju dobru ucitelku mozu dostat ine aktivity aby boli zaujate..ale teda, clovek nikdy nevie..ja neplanujem svoje dieta tieto veci ucit, ale asi sa tomu tiez nevyhnem, lebo nema este ani 4 roky a uz spaja slabiky a uci sa sam...ak pride a opyta sa, tak mu odpoviem..nie som zas taka, ze mu poviem, ze na to mas cas, nepoviem ti...nechcem aby aj v buducnosti mal pocit, ze ked chce nieco vediet, mama mu to nepovie...prave naopak..
@h2 no ved o tom hovorim, ak ho to bude bavit, tak to netreba zanedbat. dnes uz aj ja kupujem rozne knizky a pracovne zosity, kde sa deti hraju s pismom a cislom, ale vyplna to sam. ja mu vzdy len precitam zadanie. Jasne, ze dnes uz aj v skolke deti pripravuju do skoly hravou formou ich ucia zaklady, ale urcite nie v dvoch rokoch az troch, aby vedel pisat a citat. to sa naucia len tie deti, ktore to bavi. a o tom som pisala 🙂 aj tak je kazde dieta v nieco sikovne a v tom ho treba aj podporovat. kolko ma vas maly ?
Ahoj @m.i.r.i, no, to mi je ľúto a zároveň som naštvaná na tie učiteľky, na ktoré si mala "šťastie" Ty, keď si chodila do školy. Evidentne tú situáciu nezvládli a ešte obviňovali rodičov!!! Ale dúfam, že dnes je už situácia trošku iná.
@zuzuvik Môj synček má 2 roky a takmer 3 mesiace. No ale keď si písala, že Tvoj sa ako 2 a pol ročný vedel podpísať (!!!), tak to teda môj určite vedieť nebude, musím kriticky zhodnotiť, že priveľmi zručný nie je, ani čo sa kreslenia týka a to zase sebakriticky dodám, že to má po mamičke. 🙂 Ináč, v jasliach ich už písmenká učia, majú na to ako pomôcku vytlačené písmenko a pri ňom obrázok veci, ktorá sa tým písmenom začína, syn už ich zopár pozná. Ja ho toto až tak neučím, ale keď si spolu čítame a opýta sa ma na nejaké písmenko, vždy mu poviem, prečítam mu pomaly celé slovo a nájdeme si to isté písmenko aj v iných slovách. Ale ináč to tiež nijako nesilím, len ak sa on pýta. 🙂
A ešte som si spomenula, že moji rodičia majú odložený papier, na ktorý som im napísala "nákupný zoznam" 🙂 (je tam vymenovaných zopár mojich vtedy obľúbených vecí) a podľa dátumu, ktorý tam otec dopísal, som mala niečo vyše 3 rokov, vraj som to napísala sama, nikto ma k tomu neviedol, nehovoril, ako a čo mám napísať. 🙂
@nili ahoj, čítala som si spätne aj tvoje príspevky..... dcéra má 10 rokov ale priebeh bol rovnaký ako u tvojej dcéry......... dodnes ju fascinujú komunikatívny starší ľudia ..... tvoja si už dávno spravila v škôlke prieskum - že títo malí mravčekovia mi nič nedajú a ani nemôžu dať, pretože nie sú na mojej alebo vyššej úrovni...... čo sa týka stránenia sa kolektívu.... to máme aj my..... resp. v škole nastala zmena.... stále bývala utiahnutá...... dnes je to ok ale keď je v škole prúser tak moja dcéra tam nie je...... ona mi povedala, že ona zle robiť nebude veď nie je blbá! Stále ju fascinujú knihy akože vianočné darčeky mávame aj hračký ale encyklopédie...... takže dokumenty sú u nás bežné.... IQ test sme jej nedali spraviť..... od malička vo všetkom samouk, chodila za mnou kvôli písmenku sa pýtať aké to je a o chvíľu plynulo čítala.... cca 2 rooky pred nástupom do 1. ročníka už čítala plynule...... učiteľky v škôlke boli z nej v šoku ale ja som ju nechcela dať na školu pre nadané... bývame na dedine a len jedno auto čo muž používa a kúpili sme starší dom a renovujeme..... takže v škole sme to riešili s väčším zadávaním domácich úloh a dalo sa to.... dcéra vždy odovzdávala písomku ako prvá....... vždy jednotky.... zapájajú jú na rôzne matematické a vedomostné súťaže a testy...... čo neznáša je telesná výchova ...... teraz sme ju dali na klavír od 1. ročníka chodí na spev máme doma jej diplomy..... od septembra na klavíri a vie z piesne si zapísať sama noty a hrať sama na klavíri..... máme súkromné hodiny..... čo sa týka hier... máme novú susedku je prváčka ale si rozumia tak sa hrávajú a jej maminka prišla a opýtala sa, ako to rrobíme žei dcéra to stíha.... ja jej že my sme ju museli vyťažiť inak by sme sa zbláznili 🙂

@erienka no myslim, ze jej to mysli 🙂 uvidime, ako ti dvaja dalsi. druhy sa javi zatial ako uplne normalne priemerne dieta 🙂