icon

Matka je Slovenka a deti nevedia po slovensky. Je to podľa vás normálne?

24. sep 2022

Mám pár otázok. Je to podľa vás normálne? Budú niekedy ovládať slovenčinu? Už majú 6rokov. Aký je ich materinský jazyk? Mama sa s nimi rozpráva len jazykom krajiny kde žijú.

namornicka
24. sep 2022

Mne je zas zvlastne to, ze ked sa dospele dieta vyda/ozeni do zahranicia tak jeho rodicia sa nechcu naucit cudzi jazyk. Ved tam raz budu chodit za vnucatami, mozno ich aj varovat, vyzdvihnut zo skoly, ist na zmrzlinu. Potom to dopadne tak, ze taka babka sa boji letiet aj zo Schwechatu, lebo sa tam nedohovori. A pritom ti ludia maju volneho casu dost a trenovat si mozgove zavity v pokrocilom veku nie je na skodu.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
beata_k
24. sep 2022

@zmrzlinka2021 Strasne uhobe co si napisala o slovakoch. "historia slovakov je o tom - zit v drevenej bude, rodit deti, muklovat na poli a vecer sa ozrat a zbit zenu"
Mala som ta za inteligentnejsiu zenu. Skoda ta.

zmrzlinka2021
24. sep 2022

@beata_k
Zial, je to tak, ale to neznamena, ze sa mame teraz vesat kvoli tomu 😉
Je velmi dobre a obohacujuce pozriet sa na realitu a pomenovat ju.

Mne napr. davnejsie kamoska z ceska, co tu studovala roky na slovensku povedala, ze slovaci su dost pozadu oproti nim v cesku a na morave, ze u nich veci funguju inak - dost ma to vtedy ranilo a velmi zle sa mi to pocuvalo. Brala som to tak, ze sme si podobni, priblizne na rovnakej urovni...
Az som zacala aj pracovne, aj kvoli cyklistike dost cestovat do ceska, najma na moravu a zial, sama som musela skonstatovat, ze cesko a morava je uz nikde inde, mentalne nastavenie naroda, slusnost, ucta atd... su tam niekde inde. A dnes to vidime aj v inych sferach - zdravotnici sa pchaju robit tam, mladi ludia chcu studovat v cesku....

Som naucena vo svojom zivote:
Az ked si veci pomenujem, prijmem fakty, dokazem nieco s danou situaciou robit.
Nebojim sa aj zlych sprav.

bielavila
24. sep 2022

@zmrzlinka2021 preboha zena, to co pises?

zmrzlinka2021
24. sep 2022

@beata_k Asi sa nechapeme. Ja nikde netvrdim, ze aj Slovensko nema svoje osobnosti. Ja som len uviedla, ze zial vacsina tohto naroda si mnohe osobnosti nevazi, nevazi si umenie, kulturu, vzdelanost a prave preto vela ludi z tejto krajiny odchadza.
Keby sme si tieto veci uvedomovali, dnes ako krajina sme uz niekde inde.

beata_k
24. sep 2022

@zmrzlinka2021 Nie, napisala co si napisala uz v prvom prispevku. Chapeme sa velmi dobre.

scila
24. sep 2022

Človek, ktorý má Slovensko rád a chce s ním udržať pomyselné puto aj keď žije v zahraničí, svoje deti slovenčinu učí. Mám kamarátku, ktorá išla do zahraničia na pár mesiacov, ale zalúbila sa tam a je tam už niekoľko rokov. Kedže jej priateľ na Slovensko ísť nechce, ostali tam. Ale kamarátka sa s dcérkou rozpráva aj po slovensky, vždy keď sa dá, priletí na SK, má to tu rada.
Človek, ktorý odíde z našej krajiny, lebo ju považuje za dieru nehodnú toho, aby tu žil a nechce sa sem vrátiť, lebo najradšej by zabudol odkiaľ je, určite svoje dieťa slovenčinu učiť nebude. A vtedy je to zbytočné riešiť.

alenka58
24. sep 2022

je celkom fajn vedieť aspoň základnú slovnú zásobu lebo sústavné tlmočenie je nafigu, ale je to hlavne o dobrom kontakte keď niekto príde raz začas na SK a medzitým ani kontakt cez skype a pod. nie je tak tak aj tie stretnutia sú také o ničom obe strany sú z takého stretnutia unavené

sense
24. sep 2022

Ak je matka tvona dcera tak dohovor jej ze ti vnucata nerozumeju. Ak je matka deti nevet tk dohovor synovi nech sa s detmi rozorava slovensky.

Ja dceru slovensky neucim ale v zaujme aby sa vedela porozpravat s babkami tak sa s nou vypravam. Aj ked teda viac jej otec ako ja kedue so mnou s vyprava viac nemecky ako slovensky
Inak moja mama sa v zaujme aby sa vedela dohovorut uci nemcinu. Skus aj ty sa ucit jazyk sbojich vnucat

matkahelka
24. sep 2022

"Kolko reci vies, tolkokrat si clovekom..." To mam ja este z detstva. Takze za mna uplne nepochopitelne neucit vlastne deti jazyk, v ktorom som vyrastla, v ktorom viem najlepsie vyjadrit emocie. A argument, ze slovencina nie je svetovy jazyk? ved prave preto by som to tie deti ucila, ze je to jazyk, ktory sa v skole nenaucia.
My mame kopec znamych aj rodinu od nemecka, cez belgicko a holandsko az po usa a vsetky deti slovensky vedia. Niektore lepsie, ine horsie, ale na komunikacnej urovni ho vsetci ovladaju.
A autorka- na koni sa mozes pytat len na nazor, ci je ocikany test pozitivny, alebo ake alimenty pytat pri rozvode, na nic ine sa na koni pytat nemozes, pretoze ako si sa docitala- mas sa starat sama o seba. A uz vobec sa nepytaj anonymne, pretoze pre niektore je sakra dolezite odpovedat katke777 alebo zuzke000 a nie anonymovi.

simona20201309
24. sep 2022

Je to na škodu tým deťom. Ak tu majú babku, dedka, sesternice, ...rodinu, a nikdy sa s nimi nebudú vedieť dohovoriť....
Mame rodinu co žijú mimo už roky ale vždy nám volajú, aby nezabudli. Radi tu chodia.

didi2102
24. sep 2022

Môj brata manželkou suslovaci,žijú v UK, mladšia neter 6r, rozumie iba kúsok ale po slovensky nevie vôbec , dôležité je pre nich aby vedela čisto po anglicky

jaroe
24. sep 2022

@liloastitch z tohto mi až smutno ostalo. Asi som príliš veľký patriot 🙂

dreamss
Odpoveď bola odstránená
liloastitch
24. sep 2022

@jaroe toto smutné nie je. Pre tie deti toto nie je rodná krajina, jednoducho tu majú len príbuzných, rovnako ako ich majú v iných krajinách. Keby sa mali učiť jazyk každej krajiny kde majú rodinu tak nič iné nerobia. Smutné je skôr to, že tu na Slovensku žijú ľudia , ktorí majú občianstvo zapísané slovenské a rozumieť ti nebudú ani slovo. Alebo chceš dieťa prihlásiť do škôlky , ktorá je síce na Slovensku, ale hovorí sa tam maďarsky.

vroni
24. sep 2022

Ok, ja tomu tiež nerozumiem. Žijem v zahraničí a na Slovensko sa vrátiť rozhodne neplánujem. Napriek tomu moje deti po slovensky hovoria. Nie, nie nerozoznatelne od rodných a čistokrvných Slovákov. Neucia sa slovenčinu v škole a hovoria len so mnou a občas s nejakým kamošom a trochu rodinou, niekedy tomu slovenčinovi poriadnu uvalia. Ale hovoria plynule a v pohode rozumejú. Na SK nemajú korene, ale má tam korene ich matka a oni ich poznajú. Ich deti zrejme po slovensky učiť nebudú, ale to už bude ich vec. Plne chápem a beriem, že každý má svoje dôvody. Moje boli jednoducho také, že vyjadriť city k dieťaťu viem najlepšie v jazyku, v ktorom som vyrastala. Iní majú zase iné a použijú naučený jazyk. Neodsudzujem ich, ale myslím si, že ochudobnuju seba aj dieťa.

anjelicek26
24. sep 2022

@dreamss to, ze to niekto lutuje zavisi od vynimocnej situacie, do ktorej sa dostane. My tu mame splateny dom, deti su skolaci a ja dobru pracu s kedykolvek moznostou vymenit v danej branzi, "riziko", ze budeme musiet ist zit smer Slovensko je nulove... skor nas lakaju ked uz uplne ine krajiny... Kvoli hypotetickemu mozno raz sa deti ucia anglicky, francuzky, casom spanielsky... anglictinu (kedze sme zili v anglicku) maju na urovni s "materskym" teda nemcinou, francuzstina im tiez ide super, spanielcina bude casom bonus... toto im bude do zivota cisto statisticky omnoho viac prinosne, ako jazyk, ktorym hovori 5 milionov ludi... a ze je to slovansky jazyk nie je argument, kedze aktivne sa "vdaka" tomu nedohovori v inych slovanskych krajinach, porozumie (mozno), ale nedohovori a aj tak prejdu na anglictinu ako univerzalny jazyk, co sa ucia vsetci... takze tak no... nasi rodicia nas vychovavali bilingualne, s kazdym dietatom hovorili inou recou, fakt skvely experiment 🙄 Ale je pravda, ze nakoniec kazda zije presne v tej krajine, aku rec pre nas "vybrali"...

gab
24. sep 2022

moje dieta ovlada slovensky
1. kvôli rodine, ktoru mame na Sk, aby im rozumel a oni jemu
2. preto, ze slovencina je slovansky jazyk, zijeme v Europe a okolite krajiny su tiez slovanske - cize nema problem rozumiet cesky, polsky, rusky
3. vediet viac reci je, podla mna, velky bonus, pretoze nikdy nevies, kedy sa ti to zide a kde - v podstate nepotrebujem k tomu specialne ucitelky, vyrasta s tym uplne prirodzene a nestoji ho to nejaku extra specialnu namahu.
4. tym, ze komunikuje viacerymi jazykmi, dalsi sa nauci ovela lahsie
5. ked sa s nim rozpravam materskou recou (recou matky) citim sa k nemu blizsie, citlivejsie - neviem, ci som to spravne napisala, aby to bolo pochopene, ale je ta komunikacia medzi nami je ina ako v nemcine, s ktorou samozrejme tiez rozpravame.
6. aj ked zijem v zahranici nikdy som nezaudla odkial pochadzam a odkial su moje korene
7. a ked mu poviem lubim ta, je to ovela krajsie ako v cudzom jazyku

dreamss
Odpoveď bola odstránená
anjelicek26
24. sep 2022

@dreamss neviem, co tymto prispevkom chces dosiahnut, ja som s mojim rozhodnutim spokojna a menit to nebudem 🙄 Kedze moji rodicia so mnou hovorili prvych 6 rokov vylucne nemecky, tak je to teda vlastne moj materinsky jazyk, ktory teraz deti ucim, ze? Slovencina bola az druha rec, ktoru som sa naucila... Uz od zaciatku pisem, ze ludia v inych zivotnych situaciach ucia svoje deti slovensky a prijde mi to zmysluplnne... ale sama to tak jednoducho nevnimam. Ked sa situacia zmeni, jazyk sa doucia - akykolvek...tym, ze sa uz teraz ucia dva cudzie v skole (a ide im to vyborne) + jeden "domaci" - nemyslim, ze bude problem podla "politickej situacie" pridat dalsi...

kamatopo
24. sep 2022

Moje sesternice žijú jedna v Kanade a druhá vo Švédsku. Obe s deťmi od narodenia komunikovali po Slovensky. Dokonca tá v Kanade do troch rokov ani nehovorila na dievčatá po anglicky. Chcela aby mali slovenčinu bez prízvuku. Pravdepodobne sa nikdy na Slovensko nevrátia skrz zabehnutu prácu. No keď prídu sú radi ,že si všetci rozumieme v našom rodnom jazyku.

lilope
24. sep 2022

@beata_k my, Slováci, máme prvenstvo v zhadzovaní svojho národa a absencii akejkoľvek národnej hrdosti. Je smutné, keď toto, čo napísala zmrzlinka, povie verejne Slovák o svojom národe a aj o sebe. V USA má každý druhý dom vyvesenú obrovskú americkú vlajku na veľkej žrdi priamo do ulice, akí sú hrdí na svoj národ, u nás, keď si niekto vyvesí vlajku, ho ľudia vysmievajú, aký je trápny. Naozaj smutné, do plaču. A to, čo napísala zmrzlinka na adresu Slovákov, k tomu sa radšej ani nevyjadrujem. Úbohosť v priamom prenose.
Mne je vtipné, keď niekto napíše, že v škole bude mať dieťa cudzí jazyk, tak bude ovládať už xy jazyk. Naozaj vie škola v zahraničí naučiť dieťa plynule ovládať cudzí jazyk, aby sa v danej krajine dohovoril či už na ulici alebo na úrade, nielen základné frázy a dosť? Ak je to tak, tak smekám, pretože u nás škola hovoriť v cudzom jazyku plynulo bez problémov, žiaka naučiť nedokáže, pokiaľ sa tomu človek nevenuje aj ďalej sám a hlavne, pravidelne nekomunikuje v danom jazyku mimo školy. Naozaj by ma to zaujímalo ako je to v zahraničí. Lebo nejaké základne frázy a slovíčka, naučenie časovania a skloňovania v danom jazyku, absolútne nepovažujem za ovládanie cudzieho jazyka.

anjelicek26
24. sep 2022

@lilope napisem len za nas, tak tu su jazyky na urovni, hlavne gymnazium zo 4 hodinami v tyzdni kazdy jazyk ide dost cistu liniu... ale vlastne aj zakladna skola, aj 9 rocny mi hovori uz celkom pekne plynule... a je pravda, ze nase deti maju este hodinu jazyka mimo skoly v tyzdni a prepinam im telku do tej reci, takze vlastne asi robia viac, ako spoluziaci...ale to je uz v rezii rodica, to vies robit aj ty...

moni73
24. sep 2022

Mne pride prirodzene, ze mama hovori na babatko materinskym jazykom. Moji synovci slovensky vedia plynule, druhy jazyk pocuvali od narodenia od otca. Mozno aj do 6tich rokov hrala prim slovencina, uz je to jazyk krajiny, v ktorej ziju. Som za to segre vdacna, myslim, ze aj cela rodina.

oliolijanka
24. sep 2022

Matka ma ucit svoje dieta materinsky jazyk kvoli tomu, ze s recou mu odovzdava aj emocie a porozumenie, ci zmysel.
Paradoxne to teraz sama neviem vyjadrit slovami, ale napisem priklad....
Prihovorte sa teraz cloveku, slovakovi, ktory je k vam najblizsie a povedzte mu: "Ich liebe dich."
No problem, nebolo to zlozite.
A teraz mu povedzte: "Lubim ta."

Tie emocie, ktore pri tych slovach vznikaju, to okrem vyznamu slov odozdava matka svojmu dietatu.

evica17
24. sep 2022

@anjelicek26 môžem sa spýtať,to ako prebiehalo u vás doma keď s každým dieťaťom hovorili v inom jazyku ? Akosi si to neviem predstaviť.

mikadooo
24. sep 2022

Je to ok, ak to ich rodičom tak vyhovuje. Ak chceš rozumieť tým deťom, jediné čo môžeš ty spraviť, je začať sa učiť ich reč.

sinusoida
24. sep 2022

Moje deti ovládajú materinský jazyk, plus jazyk krajiny, v ktorej žijú, obidva jaxyky na rovnakej úrovni. Ja v tom problém nevidím, ale vždy je dôležitejšie ovládať jaxyk krajiny, v ktorej sa žije, pretože s tým jazykom sa budú stretávať všade.