icon

Moja 2 ročná dcérka málo rozpráva

jespera
13. nov 2011

Maminy, mam 2rocnu dcerku. Vsetkemu rozumie, ale velmi malo rozprava. Podstate jedine co pekne povie je mama, baba, tam a homba a ni neviem ci aj nieco viac. Ma potom aj par slov - ale nezrozumitelnych. Ja viem ze sa nemozem riadit podla tabuliek, viem ze kazde dieta je ine, a viem ze mi kazdy hovor ze jedneho dna zacne...Ale co ked jedneho dna pride den a budem pocuvat " co ste neprisli skor" . Inac je skor narodena v 32 tt, chodit zacala v 13 mesiacoch, aktivne chodi na nocnik......Co mi poradite - fakt mam este cakat?
Ked nieco chce a mrmci a je nerozna ze jej to nedam hovorim " povedz prosi si to a to alebo .....hocico ine, pomenuvavam jej veci atd...citame rozpravky, mam stale pustenu telku - radio...no neviem.
Inac mozem nastup reci ovplyvnit aj ja? Uz si zacinam aj vycitat ze ked nepocuva, alebo ja nestiham a ona robi napriek - ze na nu pokricim,, ci sa nezasekne...

Strana
z2
trinixy
1. nov 2012

moja starsia nerozpravala do 2,5 roka iba take zaklady a vsetci ma posielali k doktorovi a jedneho dna zacala a usta jej idu stale a mladsia jej kopia zacala tak v dvoch rokoch ale tiez len par slov zvieratka a vseliake prezivky napr.slonik je koki,list je sik a tak ale vsimla som si ze sa snazi opakovat ale prehadzuje slabiky alebo meni pismena

monika15
1. nov 2012

moj ma 2 a 2 mesiace a nic nehovori... akurat ze Truck, a vlacik, a huhuhu 🙂 a lekar povedal ze do 3.5 to absolutne nebude riesit...
podla mna je velky problem ze 4 jazykmi nanho :((((((((( kazdy ma ignoruje... ta to aj tak vyzera :(

sidon
1. nov 2012

@jespera moja dcerka do 2 rokov tiez pouzivala dokopy len mozno 10-15 slov a vselijake pazvuky a posunky (vytvorila si to sama, nechodili sme na ziadnu znakovu rec), takze fakt moc nerozpravala. Rovnako som jej citala, ukazovala obrazky, pomenovavala veci...nic, ani neopakovala, nic nepomahalo. A to uz ine deti recitovali basnicky v jej veku. Po 2. narodeninach sa rec rozbehla skutocne velmi rychlym tempom a mozem povedat, ze za rok, to znamena do 3.roka dobehla uplne vsetko, pekne casuje, sklonuje, tvori cele vety, ma bohatu slovnu zasobu. Takze ona pasivne nasavala slovicka od utleho veku, akurat ich nevedela pretavit do reci. Myslim teda, ze dieta potrebovalo dozriet a zacalo rozpravat pre neho v spravnom case.

xxx123
2. nov 2012

@sisaha ahoj, tvoj prispevok je uz dost stary, takze uz sa asi s dcerkou dohadujete..:D prosim ta mozes mi poradit, ako logopedicka mohla zistit 400 pasiv.slov.zasobu u takmer nehovor.dietatu? Akym sposobom na to prisla? To by ma moc zaujimalo. Ja mam 20 mesacneho syna a slova su: tata ako kacka, to, toto, daj, na, kdeje, ha ako havo, ha ako hojda, cci ako cica alebo cikat, mama obcas, baba ako macko?:D, dedek ako motorka, jej, bum, hhuhuhu svetlo, a jeho znakova rec ktoru si vytvara...a este dalsie skomoleniny ktorym obcas nerozumiem. Obcas aj zopakuje nejake slovo, ale nepouziva ho to su take jednorazovky... Dufam ze mi odpovies, budem cakat dakujem moc krat.

sisaha
6. nov 2012

@xxx123 ahoj, ano, mala sa uz rozkecala a take najvyraznejsie to zacalo byt ked mala 2,5 roka a teraz sa jej uz usta nezatvoria. Tu pasivnu zistovala z dotaznika ktory som vyplnala. Tam totiz neboli otazky iba co povie, ale pytali sa tam na niektore situacie a ja som mala zaciarknut ci rozumie, nerozumie, chape, nechape vyznam..

luni195
16. nov 2012

kamoška má synčeka ktorý ide mať v o februári tri rôčky a skoro vôbec nerozpráva iba mama,ham a pošemotí niečo čo vôbec nie je zrozumitelné .Môže to byť aj tým že mal omotanú šnúru tri krát okolo krku keď prišiel na svet alebo prečo?chodia aj ku neurológovi ale zatiaľ na nič neprišli. ☹ ☹ A môj je narodený tak isto boli sme spolu v pôrodnici a od roka a pól mele ako mlynček úplne všetko.

xxx123
21. nov 2012

@luni195 to mas indiv.,ale skor si myslim ze ma spomal.vyvoj v reci, kvoli snure okolo krku. To by vedel zhodnotit aj dets.psych. Nie len neurol. Neurolog skor si myslim ze pozera na hrubu motoriku. A este jedna vec, kazde dieta je sikovnejsie v niecom inom. Tvoj mozno mele od 1,5 r., ale kamaratkin moze pohybovo byt v pred. Ja mam syna 21m, a pohybovo je v hrub.motor.je popredu. Uz ako 1,5 r.sa sam smykal na smykacke, skace, beha a kamaratka ma tak stareho a z kocika sa nepohne, nevie vyliezt, ale zasa tvori vety, kdezto moj ledva zneho nieco vypadne aj to skomoli... Moj syn je tiez februar.:D a vsetko sam chce robit, ci uz sa sprchovat, natierat, umyvat vlasy..., pocula som mnoho pripadov ze chlapci, v niektorych pripadov sa rozhovorili aj po 3 r.,4.r. Ba az 5.r.

jkadankova
21. nov 2012

Môj syn bude mať tri roky v januári a stále fičíme prevažne na citoslovciach, ukazovaní a zopár základných slovíčkach. Aj keď od septembra začal chodiť do škôlky a pekne sa to rozbehlo. Tiež som mala úvahy, či to neriešiť a dala som mu čas do 3 rokov, že ak sa to nepohne potom pôjdeme k logopedičke. A pohlo sa 🙂 Už vie aj prvú básničku 🙂 (slová napísané veľkými hovorí on, zvyšok ja)
Ohýbaj ma MAMKO
Pokiaľ som ja JANKO
Až ja budem JANO
Neohneš ma MAMO
:D
Kdesi v diskusii tu na MK niekto písal, že ak už hovorí aspoň základ, určite hovoriť bude, neboj 🙂

palomka
21. nov 2012

@jespera ahoj, mam kamaratku ktorej dcerka nerozpravala absolutne nic skoro do 4 rokov kym nenastupila do skolky 🙂
tiez jej hovorili nech ide na vysetrenie ale nesla. rozrozpravala sa v skolke. etraz bude mat skoro 6 ale nevie povedat r, š, č, ľ....tak zacinaju chodit na logopediu. ja by som pockala fakt min. do 3 rokov a potom az isla na logopediu...urcite zacne 🙂
moja zacala rozpravat tesne po roku a pol a zo dna na den...a teraz nam huciii a huciii 😀

luni195
21. nov 2012

@xxx123 no môj ten je živáň vie všetko okrem obliekania to mu ešte až tak nejde ale snaží sa už aj v tom inak riadi spolu so mnou,vysáva čo zíram že už po ňom ani nemusím,je pekne sám od 1,5 roka,skáče,behá kameňom dohodí aj1,5mčo je dosť ďaleko pre ani nie 3ročné dieťa(sily má riadne keď na stoličke posunie 100kg chlapa),a o pamäti ani nevravím zapametá si všetko.

matozazzo
21. nov 2012

@jespera Ahoj, v prvom rade nestresuj, kazde dietatko je ine 🙂 Niektore zacinaju rozpravat uz v 1,5r, ine az v 2,5r. Co mozes, a bolo by dobre, keby si to naozaj ovplyvnila, je, aby si s nou stale rozpravala pekne. Zrozumitelne slova, ak nieco povie a ty aj vies, ze co to je,ale nepovie to spravne, povedz to ty spravne, zakazdym!!! Napr. povie aiko a ty vies, ze je to auticko, povedz: prosis si auticko? Pozri, auticko je takej farby. Davas jej tym dobry zaklad 🙂 Neviem, ci chodite medzi deti, vacsinou deticky vstupom do kolektivu zacinaju zvatlat, ked sa ucia pesnicky, basnicky s ostatnymi, zo zaciatku je to kazde 5 slovo, po mesiaci kazde 3 slovo az sa to naucia 🙂 Urcite opravuj... Logopedicka je vhodna, az ked dieta rozprava, aby vychytala chyby, ked zacina zle rozpravat, v 4 rokoch uz moze byt neskoro... 5 rocne dieta by malo vediet rozpravat zrozumitelne, ak nevie r, l, š, č, ž... intenzivne sa spolupracuje s logopedickou, aby to zvladlo do nastupu do skoly, potom deti maju problem pri pisani - ak si raz zafixuju zle slovo, budu ho potom aj tak pisat (vynechavaju pismena, zamienaju). Nadalej s nou citaj, rozpravaj. Radio a TV ani tolko nemusis, mozno pozera rozpravky v inom jazyku (aj cestina je ina) a nevie, ako zacat a miesa to. Mne dcerka v 1,5r zacinala pekne niektore slova slovensky, nemecky aj anglicky (zili sme v Rakusku, ale rozpravali s manzelom slovensky a so susedmi anglicky, ale na ihrisku deti na nu nemecky), vsetko bolo OK, ale ked sme sa vratili na SR, nemala este 2 roky, prestala mi rozpravat. Zlakla som sa, ale len v tom mala chaos, nevedela, ako...

xxx123
21. nov 2012

@luni195 sikovnucky chlapcek:D

Strana
z2