2-ročné dieťa nechce rozprávať

m226
16. aug 2023

Mile mamičky žiadam vás o radu
Môj synček má 2r a nechce rozprávať každý vraví že s ním mám ísť k logopedovi
Poznám deti ktoré sú staršie o rok a nerozprávajú ani základné slová
Môj povie mama,daj,aj ja,rozumie všetkému čo mu povieme pýta si vodičku pôjde si po hračku prinesie si topánky sadne si rozumie ale rozprávať nechce
Kedy začali vaše detičky rozprávať???
Je nutná návšteva logopeda alebo mám počkať
Jemu všetko trvalo dlhšie chodenie,rackovanie,aj papanie
Ďakujem za odpovede a rady

slovakboy
16. aug 2023

@m226 u nás máme malú susedku začala rozprávať až ako 3 ročná dovtedy len slabiky. A potom to už šlo jedna radosť. Ďalej s ním rozpravaj spisovne na neho hovor a potom príde bod zlomu. Moja sesternica do 2,5 rokoch nevedela chodiť a nakoniec je učiteľka. Za logopedičkou môžeš ísť.

merrysa
16. aug 2023

@m226 do 2 rokov povedal dokopy 5 slov, od 2r4m začal opakovať všetko mozne..teraz má presne 2 a pol roka a keca ostošesť..

majla87
16. aug 2023

@m226 podla mna mate este cas, logoped v takom skorom veku nic neurobi. Odporucam knihu Kubko sa uci rozpravat.

domiklik
16. aug 2023

@m226 akurát to riešim s rovnako starým dietatom, tiež len zopár slov a aj to len keď ma náladu... Pediatrická urobila komplet krvný obraz a poslala nás k detskej neurologické, kde sme dostali termín... No ale ta sa vyjadrila, v štýle, že 2 roky sú na takéto vyšetrenie skoro, a ci bol malému robený mchat dotazník... Takže mam zmiešané pocity... Ci hľadať neurologické s iným prístupom alebo ako

januska12323
16. aug 2023

Hovorí primerane veku, netlač naňho.

dada13288
16. aug 2023

@m226 pokial ukazuje prstekom, zdiela zaujem a ako pises aj rozumie, tak by som to nechala tak a len snim rozpravala. A ano poznam uz 3,5 rocny a nekeca len huci ale rozumie vsetkemu.

ivangeline
16. aug 2023

Do 3r ma cas. Poznam aj take kt v 4 rozprabaju tazko.

uhnakova
16. aug 2023

Pokial vidis, ze rozumie, tak je to na dobrej ceste. Moj syn bol taky. V dva a pol roku som od zufalstva poratala vsetky jeho slova a bolo ich 30. Rozumel vsetko, akurat nehovoril. Rozbehol sa postupne od dva a pol do troch rokov, kedy konecne povedal vetu. Od tri a pol roka sme chodili na logopediu kvoli vyslovnosti viacerych hlasok. Nakoniec ich vsetky zvladol cca osemrocny. Do skoly isiel normalne vo veku sest rokov a dva mesiace, je junovy, zla vyslovnost nevadila. Uci sa vyborne. Podla mna nerozpraval skôr preto, ze nedokazal vyslovit hlasky, pomalsie mu dozrievalo recove centrum. Casom sa to ale upravilo a rozcvicilo. Drzim palce aj vam.

lelelienka
16. aug 2023

Kamoska, aktualne 5r dieta, od cca 3r jej hovorim pocuj ale vies, on nerozprava (absolutne nic len zvuky vydaval zo seba), nechces pre istotu zajst k logopedovi, za to nic nedas… nesla, dostali sa pred par mesiacmi ked uz usudila, ze to ozaj nie je normalne. No a teraz to ide pomalilinky ako z chlpatej deky, uz rozprava ale este dost zle na svoj vek ked to porovnam s inymi detmi. Snad to do skoly stihnu dobehnut. No a pointa - za navstevu logopeda nic nedas, maximalne ti povie, ze je vsetko ok a nemusis zatial riesit.

simona20201309
16. aug 2023

Do 3r ma čas je veľmi zastaralý názor. Škoda ze si neviem spomenúť na tému, kde niekto pridal link na super článok od logopedicky. Vravela, že už mala v ambulancii aj 6mesacne dieťa. Problémy s rečou sa dajú odhaliť už pri tom ako dieťa príjma prvé prikrmy (baby aj keď v našom prípade to naozaj neplatí- hovorím, len to co som citala). Ale že 2r je ideálnu čas začať riešiť logopeda. V 5r je neskoro. Logopedov je malo a dostať sa k nim je veľký problém. Ak sa mi podarí nájsť ten článok, hodím ho tu.

uhnakova
16. aug 2023

@lelelienka dvojrocne dieta bezny logoped nezoberie. Jedine sukromny. Maju totalny natresk deti so zlou vyslovnostou, takze prednostne beru preškolákov a potom podla veku. Nespolupracujuce dvojrocne dieta nie. Ale zase ak si teraz zavola, mozno dostane termin cca o rok, takze akurat na tri roky.

uhnakova
16. aug 2023

@simona20201309 bezny logoped nezoberie dvojrocne dieta. Chodila som s dvomi detmi, viem ako to prebieha, dieta musi spolupracovat. Nasa logopedicka robi este stale aj na dochodku, lebo to nema kto po nej prebrat a deti s poruchami reci je strasne vela. Ja som volala, ked mal syn tri a so stastim sme mali termin o sedem mesiacov.

lelelienka
16. aug 2023

@uhnakova a kde je problem objednat sa k sukromnemu? Posledne na com by som setrila je dieta. Netvrdim, ze musi hned utekat, ale proste nezanedbat to, ako si mnohi povedia ze ved “ma este cas”. A potom vidime dosledky.

Mame znamu logopedicku a ta zastava tiez nazor cim skor, tym lepsie, pretoze je to ked to trosku prezeniem uz akasi “epidemia” dnesnej doby. Rozpravala nam o tom dost a castokrat rodicia prichadzaju zbytocne neskoro. Co uznavam, moze byt ciastocne aj tym ze nedostanu skorsi termin, ale presne preto na to treba mysliet skor.

uhnakova
16. aug 2023

@lelelienka ide o to, ze sukromne centra nie su dostupne vsade. A naozaj nie su dostupne kazdemu. Zial.

lizwer
16. aug 2023

@m226 Prosím Ťa, nepočúvaj rady typu, má ešte čas. Hovorím ti to z vlastnej skúsenosti. Môj starší syn nerozprával ani ako 3 ročný, lebo však má ešte čas.. ani ako 4 ročný, až mu nakoniec v 5 rokoch bol diagnostikovaný autizmus. Keď sa ti niečo nepozdáva, rieš to čím skôr. Môj má momentálne 9 teraz už rozpráva veľmi pekne, aj keď ešte musíme navštevovať klinického logopéda raz mesačne. Ja keď sa spätne obzriem, veľmi ľutujem, že som to nezačala riešiť skôr. Aspoň v tých 2 rokoch. Takto sme stratili 3 vzácne roky, ktoré sa dobiehajú dosť ťažko.

angel993
16. aug 2023

@m226 je to veľmi individuálne. Môj starší syn do 2,5 roka vedel povedať 4 slová. V 3 rokoch už krásne rozprával aj R, L, S. Mladší bude mať 2 roky a nepovie ani jedno slovo. Ale komunikuje so mnou, keď sa hrá tak si hmka. Sama som zvedavá kedy začne rozprávať. Zatiaľ nemám obavy, že by niečo nebolo v poriadku.

hanaxxx
16. aug 2023

@uhnakova zalezi od konkretneho logopeda. Ja som volala jednej (nasla som ju ako odporucanu tu na koniku) ked mal syn 20 mesiacov, termin nam dala o tyzden.

vreckovka2
16. aug 2023

@uhnakova logoped pracuje aj napr. s detmi s tazkym mentalnym postihnutim 🙂. Takze take 2 rocne intaktne dieta nemoze byt problem. Logoped pracuje s detmi formou hry a to zaujme aj 2 rocne.
Autorka, Logoped neriesi len rec ako taku. S recou su spojene dielcie schopnosti, ktore je dobre trenovat . Vyhladala by som logopeda.

deedol
16. aug 2023

v tomto veku nie klasicky logoped, ale klinicky logoped. su cakacky, takze by som to uz zacala na tvojom mieste pomaly riesit. za kontrolu nic nedas. (teda okrem eur🙂)

matkahelka
17. aug 2023

@m226 moja starsia dcera zacala rozpravat ako 3 rocna az v skolke. dovtedy doma presne to, co tvoj drobec. mala som uplnu paniku, ked isla do skolky, ze jej tam nikto nebude rozumiet. v skolke sa v priebehu par mesiacov tak rozkecala, ze v decembri uz normalne recitovala na besiedke basnicky, spievala pesnicky. a v 4 rokoch vedela take krasne R ako skolacka. neviem, ako je to teraz, ale ked som to pred rokmi riesila, tak ziaden logoped ma vtedy vziat nechcel, ze az po 3 rokoch, aj pediatricka mi to tvrdila, co vlastne mala pravdu. aktualne mam 20 mesacnu a je to to iste, mama, tata, daj, avo, neeee, papa, aji, am-am. ale uplne vsetko rozumie, prstekom ukazuje, takze tomu davam cas.

m226
autor
18. aug 2023

@lizwer ďakujem

m226
autor
18. aug 2023

@matkahelka super ďakujem

m226
autor
18. aug 2023

@uhnakova ďakujem

m226
autor
18. aug 2023

@slovakboy ďakujem

m226
autor
18. aug 2023

@merrysa ďakujem

iluviel
19. aug 2023

@m226 Dobrý deň, bola som totálne vo vašej situácii. Ešte zhoršenej tým, že moja dcérka bola predčasne narodená v 29tt. Robila len zvuky, ukazovala prštekom, ale slovká žiadne. Začalo ma to dosť trápiť, obávala som sa rôznych porúch, výrazného zaostávania v reči, ba dokonca aj autizmu. Žila som v neustálom strachu z toho “čo z toho bude” a ako budeme fungovať ďalej s dieťaťom, ktoré nerozpráva a bude potrebovať odbornú pomoc (predsa len, dôsledky predčasného narodenia môžu byť aj takéto...). Lenže strach mi vôbec nepomohol, po nejakej dobe som si všimla, že som len depresívna, ale dcérkin stav sa mojím strachom nezlepšuje. Takže som sa oklepala, hlboký nádych-výdych a vrhla som sa do štúdia všetkého o detskej reči. Prečítala som slovenskú aj zahraničnú literatúru, pýtala som sa na skúsenosti a rady logopedičky, psychologičky aj fyzioterapeutky a vďaka všetkým týmto informáciám som postupne začala dávať dokopy množinu aktivít, ktoré mali dcérke pomôcť naštartovať reč aj bez vyšetrení a terapií. Bola som veľmi prekvapená, keď po mesiaci aktivít zameraných na cielený tréning jemnej a hrubej motoriky, som u dcérky badala veľký progres. S potešením môžem konštatovať, že dnes - o rok neskôr - moje trojročné dietko plynule rozpráva všetko. Má bohatú slovnú zásobu a rozpráva dokonca čistejšie, ako staršia dcérka v jej veku, ktorá vydržala v brušku o mesiac dlhšie, a predsa…
Preto som sa nakoniec rozhodla, že naše aktivity spíšem do “smartphone - friendly” ebooku, ktorý pomôže aj vám. Nemusíte nič študovať, nič vymýšľať, všetko som to urobila za vás. Ebook si jednoducho stiahnete do svojho mobilného telefónu a otvoríte kedykoľvek počas dňa, keď sa naskytne príležitosť urobiť s vaším dieťatkom aktivitu na podporu rozvoja reči.
Ak máte nejaké otázky, neváhajte ma kontaktovať do správy 🙂 Ak máte rovno záujem o ebook, tu je odkaz na kontaktný formulár https://forms.gle/Pw5LJPXJB4TX6RNr7 Budem sa tešiť na vaše správy a pokroky 🙂 A nezabudnite, keď dokázalo reč rozbehnúť pôvodne 1535 gramové bábätko narodené v 29. týždni, tak to dokáže aj vaše dieťatko! Stačí ho správne stimulovať a nevzdávať to 💪