Moja trojročná dcéra začala biť deti
Strašne ma to mrzí, ale moja takmer 3 ročná dcérka - jedináčik, začala útočiť bezdôvodne na deti (strkanie, búchanie po hlave, rukách...). Mám pocit, že si vyhľadáva hlavne slabších jedincov. Nechce sa skoro vôbec deliť a je extrémne žiarlivá, ak prejavím k niekomu inému náklonnosť... vtedy takisto reaguje útočením.
V rodine ani okolí sa nikto agresívne nespráva. Od septembra má nastúpiť na pol dňa do škôlky. Dohováranie, krik ani po zadku nemá účinok. Na krátky čas zaberie, ak jej zakážem nejakú sladkosť.
Tie, ktoré ste zažili niečo podobné, čo najviac pomohlo, aby s tým dieťa prestalo?
Nuz ked mas taketo dietatko, tak si treba ujasnit viacero veci... ked sa dieta nerado deli, tak ho do toho nenutim. Jej hracky su jej hracky, cudzie - na ihrisku napriklad - ma na urcity cas, kludne ukaz na hodinky, ze minuta-dve a ides dole z hojdacky - je uplne jedno, ze tomu este nerozumie, len jej to oznam vopred. To, ze ziarli na to, ked sa mojkas s inym dietatom je normalne asi tiez... predpokladam, ze este nerozprava poriadne? Vacsinou su to deficity vo verbalnej komunikacii, ked deti prejavuju emocie a riesia konflikty strkanim, bitim... to, ze sa v rodine nikto tak nesprava nic neznamena... Ona sa este len uci v tomto veku, ako sa riesia konflikty "spravne" a ty si tu na to, aby si jej ukazala to "nespravne".
Takze ked mam taketo dieta, tak sa na ihrisku od neho nehnem na meter... chytim rucku, odvediem, ked vidim, ze ide strcit... ved to na dietati vidis, jeho mimiku a stupanie emocii si vies odsledovat.
Tresty v tomto veku su - odchod s ihriska, odchod s herne, odchod od kamaratky, babky, kdekolvek ste boli, proste prekrocila hranice, idete prec. Rovnako ucinne tresty je - nedostat chvilu od maminy ziadnu pozornost, ani tu negativnu. Deti toto vnimaju velmi tazko...
U nas dcerka hryzla, este aj v skolke, ale ona mala oneskoreny nastup reci, podla mna to bolo aj tym... ked sa s niekym "postrkali", tak ho uhryzla, aby konflikt vyriesila... isla k opatrovatelke, rozrozpravala sa tam behom dvoch mesiacov zrazu plynule, vratila sa do skolky a neuhryzla uz ani jediny raz, vsetky konflikty si proste vykecala..
A to bitie trojrocneho dietata sa mi absolutne nepaci, co si s toho zoberie? Vacsi a silnejsi ma udrie, ked sa mu nepaci moje spravanie? Nuz presne to ti robi tiez...
@beata_k @anjelicek26 po zadku odo mňa dostala kvôli tomu presne 3x a keď to nezabralo, prestala som s tým, keďže som videla, že to nemá zmysel.
A bolo to skôr výchovné po zadku, žiadna reálna bitka - som zásadne proti takým spôsobom.
A práve preto, že ju nebijem, som si myslela, že výchovná po zadku zaberie... že sa spamätá, že urobila niečo zlé.
Synovec je taky od mala mame medzi sebou 4mes.rozdiel svagrina sa nemohla priblizit k mojej resp ani svokra ked sme u svokry kedze bol casto tam bral.to ze vsetko je jeho....moja bola do 4r. Taka ze vzdy ustipila teraz uz neustupu bohuzial uz ho aj párkrát drgla....ale.on vzdy utocil na nu krical svagrina ho vzdy prj extremnom zobrala.do inej izby a vysvetlovala mu ja ako druha strana bolo mi luto mojej malej ze musela ustupit...ale.teraz maju 4r vyjasnia si sami vacsinou....treba len cas ale vela vela vela vysvetlovat ako ten druhy clovek(dieta) sa trapi je smutné atd
@anjelicek26 ďakujem za konštruktívnu odpoveď, v podstate celý prvý odsek s Tebou súhlasím a áno, dobre predpokladáš, nerozpráva poriadne.
Áno, presne to tak teraz je...na ihrisku som od nej stále na meter-dva, aby som mohla v prípade potreby zasiahnuť. Takže namiesto toho, aby som jej nechala na ihrisku voľnosť, som jej stále za pätami, ak sa ocitne v blízkosti detí 😥
Nie vždy je "odchod preč" možný, ako napr. na včerajšom výlete v lese, alebo keď sú u nás deti doma na návšteve. A keď sme u babky, ktorá býva v inom meste, odchod od nej nie je tiež len taká jednoduchá záležitosť. Avšak "nedostat chvilu od maminy ziadnu pozornost, ani tu negativnu." som ešte neskúšala...
A prečo len na pol dna nastupuje do školky?
Inak keď dieťa ma take spravanie by som radsej pitala termin u psychologa lebo ked to bude robyť v školke bude mať velke problemy. Precitaj niečo o asperger syndrom, nehovorím že to tvoja dcera ma a mozno ma len take obdobie, ale čo keď ona za svoje spravanie nemôže? Potom ziadne trestanie nepomôže, potrebuje pomoc a v škôlke asistenta, ktory sa jej bude zvlášť venovať a strážiť ju aby neublížila druhím detom.
U nas sa to skutocne zlomilo ako sa rozviazal jazycek, proste zrazu to zmizlo zo dna na den. Dovtedy som musela robit dozor. Ano prakticky pohryzla mozno 10-15x v zivote niekoho, ale pre mna to bolo aj tak hrozne, chudatka tie ine deti no... ale tie mini stvorenia su aj v tych 3 rokoch este impulzivne a "hlupucke" a prevysia emocie nad rozumom... zasahuj ako vies, upozorni na to ucitelku v skolke, nech vie, ze si ju ma trochu ostriehnut, ono je to len a len docasne take spravanie... obrnit sa trpezlivostou, "zle" deti neexistuju, je to len nevhodne spravanie, ktore sa vychovou strati...dcera je inak flegmos a pohodak na pohladanie, uz mame za sebou aj pubertu a prezili sme 😂
Ja si myslím, že je to len obdobie. Sú rôzne detičky. Keď sa nechce deliť, nenut, ale vysvetľuj. Keď ziarli, prejav pozornosť aj jej. To je prirodzené, si len jej maminka. ❤️Starsi syn bol moja sukna a keď som sa venovala inému dieťatku,ziarlil. Keď sa mu narodil brat,na neho nežiarlil vôbec. Ako keby vedel,že je náš. ❤️
Nebi ju, aj capnutie po zadku je bitka.
Ja si myslím,že škôlka jej pomôže, tam sa lepšie naučí vychádzať s rovesníkmi.
Super,že ide len na pol dňa, nebude to pre ňu šok.
Ja Ti teda radim... Buď trpezliva a láskavá, vysvetľuj a snaž sa predchádzat konfliktom,aby neubližila druhym, sleduj ju a zasiahni skor než zautoci.
Držím palce!
nemusí to byť vždy odchod, ak sa nedá, napr, v tom lese, tak ju budeš držať za ruku. Ona si musí spojiť to, že ak ubližuje iným deťom, nasleduje za tým niečo, čo sa jej nepáči. Na zadok určite nie, to môže vnímať tak, že keď môže mama mňa, môžem aj ja kohokoľvek. Ale nebijú sa len deti, ktorým sa doma sem tam ujde, v takomto malom veku to môže byť aj spôsob nadväzovanie komunikácie s iným dieťaťom a ak ide po mladších tak im chce dať najavo, že prevahu má ona. V škôlke sa toto naučí veľmi rýchlo.
moze to trvat len chvilu, ono vela deti mava taketo obdobia a bud narazia na este horsie dieta alebo ich to prejde. no napriklad na ihrisku treba na ne proste davat neustale pozor, ak robi zle, tka proste odchod z ihriska. to si najlepsie podla mna deti spoja s tym ze ked robia zle, tak sa proste odide
@anjelicek26 👍👏
Už len vysvetľovať, dohovarat a nedávať jej dôvod na ziarlenie.... S čím sa má delit? S hračkami?
Moja má tiež s tým problém, odmietala návštevy aby nemusela požičať hračky. Funguje u nás jedine to, že si obľúbené hračky schová keď ma niekto k nám prísť, aby sa ich iné deti nechytali a ostatné pozícia. Jedná sa o 3hracky zväčša tie isté.
A sčasti sa ju snažím chápať, sú to jej veci a ja tiež nie som poziciavaci typ.
S príchodom mladšieho dieťaťa sa to zlepšuje.
Vyhľadala by som psychológa… kamoska mala s malým toto iste.. ale ona mu nechávala aj veľkú voľnosť v tom čase keď mala vychovávať. Ale išla k psychologovi.. u neho sa takto prejavovala hyperaktivita, preto bol agresívny, nechcel jej ani spávať. V škôlke ho nechceli, tak ho musela mat doma a navštevovať psychológa. Teraz to už je lepšie. Čiže určite ísť ku psychologovi.
@anjelicek26 nie je problem , že žiarli keď sa mama mojka s inym dieťaťom. Problem je , že mala ide a udrie to dieťa ktore je mojkane.
Nechce sa deliť o nič, nie len o hračky ale očakava , že sa všetci podelia s ňou . O jedlo . Pitie. Odražadlo atď.
Anjelicek26 to spísala pekne, iba vysvetľovať, keď sa dá tak zabrániť konfliktom, strkaniu a udretiu a ak sa už stane, opustiť ihrisko, babku, miestnosť, prerušiť hru.... Aj za ruku zobrať a nepustiť funguje, obmedziť hru a musí sedieť pri tebe. Vysvetľovať aj dopredu, ako sa má správať na ihrisku a že ak niekoho udrie, odchádzate.
A to najdôležitejšie! Treba to naozaj dodržiavať. 🙏😊

Sa priprav ako ta tu zakopu pod ciernu zem s tym, ze ked ju bijes ty, tak ona bije ine deti.