Moje dieťa si neustále obhrýza nechty. Čo robiť?
Prosím poraďte mi, už neviem čo robiť, dcéra má len 2 roky a už asi 3 mesiace si stále obhrýza nechty. Skúsila som jej ich potrieť citrónom, ale nepomáha. Najviac sa bojím toho, že dostane nejakú infekciu, napr. keď sme na nákupe a sedí v nákupnom vozíku, najprv obchytká ten a potom si dáva prsty do úst....
Ďakujem veľmi pekne za každú radu.
Ahojte.. No prečítala som si tému v nádeji, že zistím niečo, čo by pomohlo zabrániť okusovaniu nechtov, ale ako tak čítam, tak nepomôže asi nič.. Ani si nepamätám, kedy si začala dcéra nechty hrýsť, ale viem, že už asi trištvrte roka som jej ich vôbec nestrihala.. Asi som sa uvedomila neskoro, ale začala som to s ňou velmi intenzívne riešiť.. Ak hovoríte o tom obkukaní, tak to je možné.. robí to aj môj muž.. Už som začala nadávať za to aj jemu.. Malej som kúpila ten lak, čo ste tu spomínali v lekárni.. Nalakovala som si s ním aj ja a olízla, no bol hrozne hnusný.. Nalakovala som s ním dcére a na druhý deň prišla so školy s okúsanými nechtami.. ☹ Najviac ma mrzí, že už nemá skoro žiadne nechty.. Nechtové lôžka sa jej tak zmenšili, že to vyzerá hrozne.. kto videl také nechty vie o čom hovorím.. Ja aj manžel máme dlhé nechtové lôžka, aj všetci z rodiny, takže ona si to spôsobila sama tým kúsaním.. Vysvetlovala som jej, že je dievča, bude sa chcieť neskôr páčiť a bude mať škaredé nechty, že ju to bude mrzieť.. Začala som sa vyhrážať tým, že má k Vianociam 5 darčekov plánovaných, ale zakaždým, keď uvidím, že nechty nerastú, lebo ich okúsala pôjde jeden darček mínus, taktiež rušíme počítač, telku, oblúbené pesničky.. čokolvek čo má rada, ak zasa vidíme, že kúsala.. Teraz som jej začala každý večer robiť manikúru.. opilníkujem jej tie kyptíky a pozatláčam kožičku.. neznáša to a ja jej hovorím, že to musím robiť každý deň, aby si nemala čo kúsať.. a aj tak už prišla s okúsaným aj nechtom, ktorý v podstate už nemala.. No naozaj už neviem, čo s tým..
Ja viem, že to asi nie je ani trošku vhodné, ale už ma napadlo aj také, že jej dám jemne tie nechty pretrieť gelom, ktorým sa robia gelové nechty.. ale tiež uvažujem, či to bude mať nejaký efekt.. okúše asi aj ten gel.. nechty má už v dezolátnom stave podla mňa, a tak by jej ten gel neuškodil už viac, ako má.. Čo si o tom myslíte?? Je to úplná blbosť?
ja mam dvoch synov jeden je už pomaly dospely ale nechty na rukach si nestrihal nepamätám a ani ten mladši neviem tak isto čo mam robit ja som dokonca prelepovala z leukoplastom ale ani to nepomohlo setra ma tiež jedenastročneho a tak isto si nevie rady vyzera to hrozne ako keby vôbec nemali necht
aj u nás sa obhrýzali nechty. teda dcérka. ale ani som len netušila kedy to robí. nikdy som ju nevidela, len keď som objavila ohryzené nechty. vysvetľovala som, ale čím viac som sa snažila, tým horšie to bolo. a ako začala chodiť do škôlky, prestala s tým. asi nemá na to čas. 😉
bohuzial aj nasa si kuse nechty. Aj na rukach aj na nohach. Bude mat 3 roky a prisla s tym zo skolky. Ze to ju Laurinka naucila :(. O tom laku som nevedela, vyskusam...
@zuzana581 -Zuzi..keby si videla ake ich ma nasa..??? 😕 ani neviem,ci sa to da nazvat nechtami.. 😖 ma to ako ''zombie'' z hororu..kedze uz ma len take ''akoze nechtiky'',tak ma aj okusanu tu kozu dookola prstu a vyzera to strasne..niekedy ju to uz aj tak boli,ze jej to musim osetrovat repikom.. ☹ ale neda si povedat.. 😔
Ja som vraj zacala v 3 rokoch a trvalo to asi do 20, s malymi prestavkami kedy ma bavilo mat pekne nechty... teraz mam 26 a 2 roky si na ne neskutocne potrpim, kazdy tyzden ina farba laku, dlhe upravene,,,
Nasadit dologran a po mesiaci sa urcite dostavia zmeny. Zrejme mu chybaju stopove prvky. Ja soom si vzdy myslela, ze je to zlozvyk, ale moja dcera ma presvedcila, ze to je skutocne tymto. Skuste ten dologran. Su to pomerne lacne vitaminy, nedaju sa vsak zohnat bezne v lekarnach. Aspon u nas v Ziline to ma len jedna.
objednala som si lak na nechty proti okusovaniu nechtov az z dalekej ameriky, má to veľmi dobré referencie klientov, tak keď bude fungovať, ozvem sa 🙂 inak pozerala som laky proti obhrýzaniu ktoré sú dostupné na Slovensku, tie dva skončili s najhorším hodnotením, proste dieťa si postupne zvykne na tú nie príliš prenikavú chuť a pokračuje v obhrýzaní. Ak by vás zaujímalo čo som objednala, tak toto: http://www.amazon.com/gp/product/B005HGWH26/ref.... Cena 4 doláre, doprava 10 dolárov 😠 😠
dnes som si kupila ten lak mavala z fann parfumerie. uvidim ci bude fungovat... tie ktore ste ho pouzivali ste ako casto detom natierali nechty? vdaka
@lucyka1 dakujem za rychlu odpoved, a nehneval sa ked si mu ich natrela? mojmu malemu (4r) som prave vysvetlila ze natrieme nechtiky aby si ich prestal davat do pusy, a neprotestoval, ale obavam sa ze ked zisti ako to chuti bude sa jedovat a druhy krat si to uz neda natriet...je dost citlivy co sa tyka liekov a kremov a podobne - je to katastrofa nieco do neho dostat/na neho natriet...
u nas to asi spustilo narodenie surodenca, napriek tomu ze sa mu velmi venujeme, predsa len je to pre neho velka zmena (dcerka ma mesiac)...ale chcem to podchytit hned aby si na to nezvykol a neostalo mu to...
@jana0706 nie nehneva, iba ked vidi ze mu ich idem natriem trochu sa nafuci a povie vrrr, ale v pohode. a prvykrat to bolo hrozne, lebo nevedel a ked ich dal do pusy tak ho naplo a furt chcel vypluvat inak som aj ja skusila oblizat a ozaj je to nechutne... vobec neviem ale z coho to ma. tiez ma 4r. a starsi 8r. je ale taky mamickin maznacik. ale myslim si ze ked isiel do skolky ...
@lucyka1 nas chodi do skolky treti rok, kazdy rok do inej (v tejto uz nastastie ostane az kym pojde do skoly) a nastastie sme nikdy nemali problem, ani s adaptaciou ani s tym ze by tam nechcel chodit...ale teraz so sestrickou je to asi na jeho psychiku vacsi napor, kedze na mne dost visi a teraz mam na sebe vela casu babatko, kedze dojcim...u vas starsi bez problemov znasal ked ste priniesli mladsieho? (ospravedlnujem sa ze je to mimo tuto temu)
U nás lak proti ohryzaniu nefunguje, zvykol si na tú chuť a ohryza si nechty ďalej ☹
@jana0706 ahoj. ano znasal to v pohode, my sme sa mu hned od zaciatku ako sme priniesli maleho domov venovali viac ako babatku aby nemal komplexy. ved aj tak babo stale spalo tak bolo take akoze "odlozene" ved to nevnimalo. no a predsa aj tak z babatka vyrastol zavislak na mame 😀 vacsi ako ten starsi 😀 no ale starsi nemal nikdy ziadne komplexy z mladsieho. to skor mladsi je vymaznanejsi a upistanejsi. ked sa mladsi narodil tak sme ako keby viac vyzdvihovali starsieho aby k takymto veciam nedoslo.(to obhryzanie nechtov a tak pod.). stale sme si s nim spievali, hrali hry, tlieskali pesnicky, papali spolu(hrali sa s jedlom 😀 😀 ), aj ked sa babo zobudilo na papanie tak to nepocitil, lebo bol stale hrou zamestnany, fakt som si vtedy nic doma neporobila, bol tam bordel ako v tanku, ale hlavne bolo aby bol starsi v pohode... asi tak nejako to bolo 😉 jaj a to som bola asi prve tri-styri mesiace na nich sama lebo mm jazdil na kamione. ale potom prestal a nasiel si pracu doma aby bol s nami. potom pomahal. 😉
Je to o vnutornom strese, strach apod.ako inych ukludni cigareta,deti sa ukludnia obhryzanim nechtov
tiež si myslím, že je to stress. ak si prestane obhrýzať nechty, bude robiť niečo íné: gulať očami, trhať vlásky, krútiť nosom. ... asi by som ju na to nupozorňovala, ale riešila prostredie okolo nej a možno dáke vitamíny - horčík....ale niektorí ľudia sú jednoducho takí vnútorne nepokojní.
aby bolo jasne damy, tu je clanok o okusovani nechtov. ak s tym dieta zacalo zo skolky, tak to nemusi byt okukane, ale jednoducho prezyva nejaky vnutorny stres z hocicoho, o com my nemame ani potuchy a okusovanie je sposob ako sa vie upokojit. ja mam 4,5 rocnu co si zacala okusovat nechty, zacalo to akoby nahodou, ked zacala chodit do skolky. okusuje si aj na nohach a vyzera to naozaj zle. myslim si, ze to nejako suvisi so skolkou, len mi je tazko zistit, co konkretne na nu zle vplyva.
Vsade sa pise len o okusovani ale nasa mala si ich akoby stipka prstami. Na to mi laky nepomozu, su este okrem toho nejake ine postupy?
Ja tiez moc nesuhlasim s lakovanim nechtov 3 rocnemu dietatu, ale uz ma napadlo, pouzit to ako motovaciu... no neviem. Su aj nejake detske laky, co nie su take skodlive?

@anjelicek26 -existuje este aj nieco ine,ako len ten lak ?lebo nam to vobec nepomohlo.. 😒