Nechce sa učiť. Ako motivovať trojročného syna?
Ahojte už si neviem rady.. Čoskoro má môj syn 3 roky a popravde 🙈 vôbec sa nechce nič naučiť,1,5roka trvalo dokým sa ako tak naučil(od 6mes) s rukou pá pá.. každý deň ho dávam už od roka na nočník a nič s ním nehne aby sa to konečne naučil..Jedine čo vie je to ako napodobniť psa a opicku a liezť po rebríku po okne-parapete a takéto blbosti keď ho na sekundu nechám na pokoji..Stále plienkuje a keď ju nemá tak zadržiava moč.. Nevie ani rozprávať a stále len huka.. Jesť sám nechce,a ani piť z pohára,(pretože ho stále hádže na zem)tak pije z fľašky kde je slamka.. čoskoro ideme k doktorke a ja sa normálne bojím že mi nada že nič nevie.. Keď ho mám porovnať z mojim starším synom (16r) tak to sa naňho nechytá ani z ďaleká.. Môj prvý syn už v 3rokoch vedel všetko,odplienkovany ako starý chlap proste a tento má normálne ničí.. Pár krát nám spadol na hlavu ešte ako batoľa tak či to aj tým nebude keď nieje stále uvedomelý alebo čo
Tie pady z gauca a postele mu urcite neuskodili. Je to mala vyska a uz nebol novorodenec.
Som velmi prekvapena ako si vsetci myslia ze je tam diagnoza.
To ze ma plienky moze byt kludne tvoja chyba, ak ho posadzas na ten nocnik nasilu a nutis ho tam sediet.
To ze nevie jest priborom moze byt tiez tvoja chyba, kedze ho radsej nakrmis sama akoby si ho mala nechat trenovat s priborom. Nevravim ze urcite je to tvoja chyba, ale tieto znaky sa daju pripisat aj tvojim chybam.
To ze nerozprava... no ved v kuse tu citam prispevky v ktorych trojrocne dieta nerozprava a kazdy radi ze je to v pohode, ze ma cas. Ako to ze pri tomto dietati to v pohode nie je?
To ze sa splha na parapet je nejaky znak autizmu?
Autorka, myslim ze ovela dolezitejsie je sledovat ako dieta komunikuje. Vola ta do hry? Pride ti ukazat nieco zaujimave? Ukazuje ked nieco chce? Ak nerozprava, ako sa s nim doroumies? Rozumie jednoduchym pokynom ako: podaj mi kocku prosim? Zdiela tvoju pozornost tak ze ak na nieco ukazes, pozri sa na to? Zaujima sa o ine deti, ludi alebo sa im skor vyhyba a hra sa sam? Hra sa funkne? Napriklad tak ze auto tlaci po zemi? Usmeje sa na teba ak sa usmejes ty? Pozera ti do oci ked na neho rozpravas? Snazi sa nadviazat ocny kontakt ked chce ziskat tvoju pozornost? Potreba robit veci urcitym sposobom a ak je nieco inak tak su z toho velke hysaky
@andreatytler trojročnému čo nerozpráva netreba pomôcť ? Veď to je minimálne velmi oneskorený vývin reči, vie dva slova, mal by vedieť stovky slov a spájať ich do viet. Nie len autizmus sa rieši s lekárkou. Aj keď asi ani to neni ok učiť 1,5 roka robiť papa
a doteraz ste robili čo.... veď predpokladám, že pediatričke chodíte, nevidela ho naposledy pri vstupnej prehliadke, tak čoho sa bojíš, že ti ,,nadá?"
Ja som sa napr.sama objednala klinickej psychologicke aj neurologicke aj logopedicke..pediatricka ani o tom nevedela a uz som jej len doniesla papiere ze je autista..tiez povedala ze je ok v 3 r ked nerozpraval a mal plienky..ale ja som vedela ze neni ok.uz len ta hra.on sa nevedel a ani nevie hrat
@vahcaac Ano, ja som tiez za to ze mu treba pomoct. Ja som len prekvapena ze kolko ludi tu hned ukazuje na autizmus a povazuje to nerozpravanie za problem ked v inych diskusiach je ten oneskoreny nastup reci bagatelizovany. Podla mna je velmi neskoro cakat do 3 rokov. Vzdy radim mamickam aby to riesili aj ovela skor.
@andreatytler to je pravda, diagnostika je náročný proces a presne sa tam berú do úvahy viaceré symptómy.
@vahcaac Ano a pre mna je najvacsi dovod ze preco radim zacat rec riesit skor je ten ze 3 rocne dieta je na uplne inej mnetalnej urovni ako 1.5 rocne. Ked 3 rocne nedokaze komunikovat tak ako by potrebovalo, musi to byt pre neho velmi stresujuce a frustrujuce a tiez ho to brzdi v dalsom vyvoji.
@monicatko20 odporúčam navštíviť foniatriu či počuje, potom psychologičku a logopedičku
Neverím, že toto nie je vymyslená téma...ale ak nie, tvojho dieťaťa je mi úprimne ľúto, lebo nechápem, že ako matka môžeš mať k tomu taký laxný prístup, o to skôr, že už jedno dieťa máš, takže aj aké- také skúsenosti by si mala mať...niektoré veci sa mi zdajú ešte v norme (odplienkovanie, rozprávanie...), niektoré si mala už dávno riešiť a nenechať sa len tak odbiť u pediatričky, väčšinou majú veľa pacientov, ide to tam ako na bežiacom páse a ak sa ti niečo nezdalo, mala si to lepšie odkomunikovať, možno ťa nesprávne pochopila- ľudia majú bežne problém vysvetliť iným, čo chcú. Očividne ten vývoj neprebieha, ako má a ty doslova napíšeš: Nechápem, čo je toto za dušu? A ešte smajlíky k tomu? Neverím, že toto myslíš vážne. A dieťa necháš liezť po parapete okna? Dúfam, že je aspoň zavreté a robíš všetko pre to, aby si tomu zamedzila- však toto je na sociálku. K tomu, do akej miery sa dieťaťu venuješ,píšeš minimálne. K odplienkovaniu je iks článkov a rád na internete, verím, že si to vieš vyhľadať, keď píšeš aj sem. K tomu tu napíšem len toľko, že každé dieťa má svoj čas, je inak šikovné a pod., samozrejme sú isté časové rozpätia, po ktorých už by to malo pri normálnom vývoji vedieť, ale treba sa mu adekvátne venovať. Nejdem tu zbytočne písať rady k odplienkovaniu, ktoré si vieš sama vygoogliť, napíšem len osobnú skúsenosť- ani pri jednom dieťati som nevidela význam dávať ho na nočník už v 1 roku, syna aj dcéru som odplienkovala v dva a pol roku (a to som si už vypočula svoje od staršej generácie), syn ešte stále nebol veľmi pripravený a bolo to pomerne trápenie, trvalo to cca 2,5 mesiaca,kým to šlo, samozrejme občasná nehoda je potom ešte v norme. Dcéra to pochopila za jeden deň a nebol žiaden problém, dve deti: "tie isté gény ", tá istá výchova a prístup a u každého to išlo inak. To,že syn v tomto veku ešte nerozpráva, by som ako problém nevidela, u veľa detí sa to spúšťa okolo 2-3 rokov. Ak ani nedžavoce a nevie ani pár jednoduchých slov (mama, baba, tata...), tak to problém je, vôbec nepíšeš o tom, ako sa dieťaťu venuješ. Môže mať aj nejaký problém so sluchom- inak ti rozumie, čo od neho chceš, reaguje na zvuky? S dieťaťom sa treba rozprávať veľa už od narodenia, bežne pre neho komentovať činnosti, ktoré robíš- pritom sa učí, vstrebáva slovnú zásobu, hoci rozprávať začne oveľa neskôr. Rovnako tie veci ako robiť papa a spol. či učenie sa piť z pohára treba v pokoji a trpezlivo trénovať, každému trvá inak, kým sa to naučí/pochopí...ak aj napriek tvojej naozaj opakovanej snahe a veku dieťaťa to nejde, tak to treba riešiť, možno má problém dieťa a možno je ten vývoj v norme,len odzrkadľuje tvoj prístup a čas,ktorý venuješ dieťaťu. To,že očakávaš od trojročného dieťaťa, že bude dávať pozor na autá, snáď tiež nemyslíš vážne. Samozrejme že ich treba od mala učiť bezpečnosti na cestách a hoci toto moje deti rýchlo pochopili (častým vysvetľovaním na prechádzkach), nikdy by som od nich nečakala, že v tomto veku to budú vedieť. Keď vedia, je to skvelé, ale aj tak sú to prepána malinké deti a aj oveľa staršie, rozumnejšie, radšej treba držať za ruku, lebo nikdy nevieš, čo im napadne...dieťa chodí len rovno a nič ho nezaujme? Ako sa ti doma hrá s hračkami? Toto sú veci,ktoré si mala riešiť už dávno. A áno, hlava je veľmi citlivé miesto, takže úrazy môžu spôsobiť poškodenie, ale aj nemusia- tvoje dieťa nie je prvé, ani posledné, ktoré spadlo- mohlo to nejako ovplyvniť vývoj, ale zároveň ani nemuselo- takúto skúsenosť, a aj opakovanú, má žiaľ väčšina detí, to by sme tu mali minimálne polovicu populácie zaostalú až retardovanú, čo teda nemáme, aj keď niekedy mám ten pocit, že aj áno.
@andreatytler ešte zapni lampu a už to bude mať chudoba ako na výsluchu
@zazka666 Preco vysluch? Pytam sa na veci ktore podla mna maju ovela viac spolocneho s autizmom ako to stveranie sa na parapet. Ak chce autorka uistenie ze je dieta v poriadku, nech si radsej odpovie na tie otazky co som dala.
Ak mas nieco konkretne k tomu dodat povedz to priamo a nie podpichovacnymi hlaskami. Nepaci sa mi tvoj pristup. Prosim, nekomunikuj so mnou takto.

Niektoré matky, včetne mna pozorujú svoje deti príliš, iné zase menej, ako by asi mali. Autorka prepáč, toto si naozaj zanedbala. Keby som videla, že moje dieťa nie je ok a ide mu niečo oveľa ťažšie ako rovesníkom (napr. rozprávanie) pediatrička by má neodbila ani náhodou.