Nerešpektovanie vo výchove
Ahojte. Mam prosbu o radu. Ako by ste riesili dany problem? Mam 3 rocnu dveru. Moji rodicia su klasicky babka a dedko, je to ich jedina vnucka, rozmaznavaju ju. Nakolko ma dcera momentalne trosku rebelske obdobie, teda dostane nervy takmer vzdy, ked jej nieco s muzom zakazeme, rozhodli sme sa momentalne obmedzit kupu darcekov na nevyhnutne zalezitosti, aby si uvedomila ze to nie je samozrejme. Moji rodicia to vsak nerespektuju. Mama kupila dcere hracku, poprosila som ju, aby hracku nechala u nich doma, nech nam ju nenosi domov, ze sa s nou bude hrat len ked pojdeme ku nim na navstevu. Pri prvej moznej prilezitosti kedy k nam mama prisla hracku doniesla. Ked som to uvidela povedala som jej ze som ju jasne poprosila aby to nerobi, hracku som vzala a schovala do skrine. Kedze ju vsak dvera videla, spustila hystericky plac. Moja mama na mna zacala hucat ze ked jej tu hracku nedam tak odchadza od nas domov, zacala plakat ze ona nebude pocuvat ten malej plac, ze ju psychicky tyrame. Taketo situacie sa opakovalo niekolko x. Led sme boli na navsteve u nich, zakazala som aby malej davali tablet. Samozejme zasa po svojom a dali jej ho. Vzdy ked mala spusti hysak su z toho hotovi, nevedia sa k tomu realne postavit ze to deti proste robia. Ked som to mame slusne vysvetlila, urazila sa na mna a bavi sa so mnou len cez zuby. Necitim sa vinna, ale mrzi ma mamin postoj. Ako by ste to riesili vy? Dakujem za rady
@simca06022011 to je odpoved dospelej zeny? Wow prekvapujete,nemam zaujem citat znovu vasu spravu nejakym zvlastnym sposobom neposobite na mna dobre,len sa zamyslite ci mate s okolim dobre vztahy,ci ste spokojna ja mozem povedat ze ano mam uprimne vztahy s respektom k tomu druhemu preto som.si dovolila reagovat pretoze viem ze tato maminkovska teoria kde mamicka riadia aj zvysok planety proste negunguje frustruje v prvom rade ju,deti,zvysok rodiny ak ste nepochopila nevadi majte pekny den
@sona123321 no mala by si, lebo ja neriadim nic ziadny vesmir a ani rodicov😂 zato tieto neviem z kade vytiahnuté teórie su úsmevné. Ak nevieš porozumieť citany text, tak sa k nikoho životu a povahe nevyjadruj🤦🏻♀️ ja ti zopakujem: nepísala som, ze moje dieta cukor nemôže ani ze u nas nie je rešpekt k rodicom a pod. Respekt je vec obojstranna, vyhodila som somariny, ktore by nik nejedol, opakovane ich nosili za tasku a nedali si povedat. Keby si citala vsimla by si si, ze som skusala aj dohovory aj vratit im to... V kosi by skoncili tak ci tak. A budes prekvapená, pomohlo to. A co ja neznasam viac = plytvanie. Cize ano mohla som to hodit do kosa ked mama odisla, ale nemalo by to ziadny efekt. Cize kludne tieto teorie o zelenine a ovoci a neviem com, si nechaj pre niekoho kto to potrebuje 😂 moje dieta zje odjakživa vsetko a hocičo a nemusim vymyslat ziadne finty🤦🏻♀️
@andreatytler moja mama vo vychove mna isla podla seba.. nejaky dialog nefungoval.. toto mam na pamati a preto sa s dcerou prave snazim riesit formou dialogu.. avsak male dieta este nie vzdy samozrejme vie vyhodnotit co je slusne/spravne a co nie.. a preto sa jej to snazim vysvetlovat, vela komunikovat.. nemyslim si ze je ok mat na navsteve v ruke tablet, jasne ze keby je to na dietati chce ho cely den.. detto kupovat mu vsetko co chce
Babka s dedkom to určite neberú tak, že vnučka je u nich na návšteve.
@katkati to je nepodstatne.. podstata je, ze sa da hrat s dietatom aj bez tabletu.. ja doma tiez nemam vylozene nohy na gauci a dieta necham s tabletom.. aj ked by mi to bolo lahsie ako vymyslat program.. vidia vnucku 1-2x mesacne tak mozu vymysliet program lepsi ako tablet
Jednoducho. Nie su rodicia schopny respektovat vas ? Neobmedzit kontakt, zrusit ho pokial si svoje chovanie neuvedomia a zacnu vase rozhodnutia tespektovat. Oni si uz svoje deti vychovali, tak nech zaradia spiatocku. Mrziet by malo tvoju mamu ako sa ona chova, nie teba. Prajem ti aby ste to vyriesili k vasej spokojnosti.
@katkati by si sa cudovala
@abbey1 z vlastnej skusenosti, suhlasim. Stary rodic nema vychovnu ulohu a hlavne, dieta velmi dobre rozlisuje pravidla rodiny (tu bud aj nadalej dosledna) a (ne)pravidla, ktore platia u starych rodicov. Nase dievcata maju uzky kontakt s mojimi rodicmi, stretavaju sa vacsinou u starych rodicov, to tiez dost pomaha, ze je to u nich a nie u nas doma. Rozhovory s mojou mamou tiez boli, aj znacne temperamentne😀My doma mame nastavene tzn. Rodinne pravidla a tych sa drzia, hoci samozrejme hranice skusaju. Mne to vzdy trhalo usi pocuvat, ze stary rodic je na rozmaznavanie...Ale, po rokoch hodnotim, ze je to pravda a deti to negativne vo vychove neovplyvni, ked teda pristup starych rodicov nie je extrem.
@svetlonos Takže rodičia, ktorí sa stanú starými rodičmi zrazu ohlúpnu, nevedia sa starať o detí, musia sa správať pomaly ako nesvojprávni, rešpektovať všetko bez zaváhania, inak im prerušia kontakt s vnúčatkami? Veď sú to rodičia, preboha, ani s cudzími ľuďmi by sa tak nemalo jednať a nie s najbližšími.
Mama isla podla seba ked ta vychovavala a stale ide podla seba. Fakt neviem ci sa toto da zmenit. Take veci ako tablet a sladkosti by boli nepripustne aj pre mna. Kupovanie hraciek by sa asi dalo tolerovat. Ako pisu ine baby, dieta urcite dobre chape ze toto sa deje len s babkou a pri tebe ma ine pravidla.
@katkati mne sa rozum zastavuje tak isto a dufam ze ja taku nevestu nedostanem lebo hned budu blesky slahat 😄
@katkati môj názor na toto je taký,že ,berieš si všetko príliš k srdcu,z hračky alebo sladkosti sa nestrieľa . Poznám aké je mať dieťa ,ktoré vrieska keď mu niečo zakazete. Ale jednoducho,ty si rodič a nemusíš to brať tragicky,úplný zákaz dieťa hlavne vyprovokuje a také malé ani nechápe prečo nedostane raz hračku a druhý raz áno. Skôr by som to podmienila nejak, napr. Babka to doniesla bábiku,môžeš sa s ňou pekne hrať a ak sa s ňou hrať pekne nebudeš ,dáme ju iným deťom,prípadne ,ked si chcela aby ju mala u nej,tak povedať, pohras sa s ňou a keď babka pôjde,zoberie ju domov ,tam má svoju postieľku a môžeš prísť zasa k nej... Prípadne sladkosti ,takisto,dostala aj sladkosť,ale otvoríme ju,keď si zjes obed,prípadne,dáš si polku a polku odložíme... Skôr učiť na také pochopenie veci. Tým,že jej to raz dáš a raz nedáš ,netuší prečo to robí keď zakaždým vrieska a veľakrat to dostane. Rodičia sú aki sú,ale niesi s nimi každý deň. Povedať čo ti vadí im môžeš,ale obmedziť kontakt kvôli takým veciam je cez. Takisto to bude aj v škôlke,čo ak narazis na učiteľku,ktorá ti v niečom nebude vyhovovať,zoberieš malú zo škôlky? Výchova nejde vždy úplne podľa plánu,aj deti majú svoje povahy, ale vedia kto je rodič a aj to ako sa majú správať pri ňom a pri iných. Každý si buduje svoj vzťah a babka to asi inak nevie len takto. Držím palce nech to vyriešis v prospech všetkých,ale vieš ako,za polroka to bude úplne inak 🙂👍
A ešte keď píšeš ,že vidia vnučku raz za mesiac , tak ten jeden deň je taký ťažký prežiť,keď zvyšok mesiaca si s ňou ty? Nemusíš brat život tak vážne . 🙂 Čo je dnes dôležité,zajtra už byť nemusí. Držím palce.
@amienne vzdy ten co si je velmi isty ze nepochobil, chybu robi...ked budu vase deti dospele a zbavia vas vasho nazoru a svojpravnosti voci ich detom budete prekvapena,nehovorim mat vztah cez zuby ale empatia neuskodi
@amienne ja s tebou súhlasím, myslím že nerešpektovanie je dosť veľký problém.
Zo začiatku sa to ani našim rodičom nepáčilo, že vraj babky majú rozmaznávať ale tiež sme zatrhli darčeky... Bolo to neúnosné, deti majú sedem babiek a dedkovi, všade na návšteve vždy jej dali (malé puzzle, malú loptu....), Veľká noc sladkosti aj oblecko, MDD, meniny,narodeniny, z výletov stále nosili hovadiny až sme to zatrhli... Nám to zaprava dom, zbytočne somariny, ja aj muž máme súrodencov, aj ti nosili ...občas kamoška bezdetná došla a ja som mala plnú cestovnú tašku darovanych veci nepotrebných, nevyužitých... Po roku som to stopla....takto sa fungovať nedá, dcéra začala to brať automaticky a nám sa to sprotivilo a to mala dva roky. Majú tiez dovolené len sviatky. Občas mimo toho jej donesú balón alebo vymaľovánku, ale to beriem s nadhľadom. Prioritou bola pre mňa strava kt.dodrzuju a občas malinký prešľap neriešim.
@amienne 🙏 cítim to rovnako....
@amienne len teda super že muž to akceptuje a chápe tiež.... My sme na začiatku mali krízu asi polroka lebo stravu teda zmeniť odmietal deťom... No bolo by to nadlho. Našťastie pochopil, ale ja som prísnejšia na stravu a telku ako hračky. Televízia ubíja fantáziu, akonáhle ju malej pár dní za sebou pustím, na ďalšie dni už sú plače že chce tv a vidím že aj hrať sa má problém sama potom. Keď ju nepúšťam tak sa mi tak krásne prehra, fantázia neskutočná. Z Lega si vyrobi ihrisko pre panacikov, parkovisko, výťah, budovu, nemocnicu... No to sú dve naj hracky čo nemaju konca kraja... Nádherne to pozorovať. Muž mi občas vytkne že nech jej zapnem telku, že malo pozerá, že aj ja si oddýchnem.... Radšej s ňou idem do izby, namotivujem ju na nejakú hru a hra sa ďalej aj sama keď sa do toho zahlbi... Najľahšie je zapnúť gombík a vypnúť mozog

@sona123321 ďalšia ktorá nevie čítať😂 este skus prečítat, tak 2x co som pisala 🤦🏻♀️aka ochrana pred cukrom...? A aky majetok, ovocie a co sem pleties? Prosim nestrapnuj sa.