Nervové záchvaty 2-ročného syna
Prišla som sa tu po dlhej dobe s vami poradiť, lebo uz neviem co si počať.. Syn má čerstvo 2r (mame len jeho), začalo to asi pred mesiacom a deje sa to stále - vždy po príchode domov do bytu z vonku, nech ideme od akéhokoľvek miesta, vojdem do chodby, a rapel. Neskutočný, až je bordový, zjape, zadusa sa od placu, tak hltavo dýcha a trvá niekedy aj polhodinu ho upokojiť, co si pýta obrovské úsilie.. Co chce to mu dovolím, chcem cinkať na zvonček nás, pred vchodom, no tak cinka, pocinka si 2-3x a je spoko, ideme ďalej. Potom chce na ruky a pozrieť sa do nášho kukatka, no tak ho vezmem a vyhoviem mu, lebo keď so mto ešte predtým takto nerobila, bol rapel. Nepomohlo vysvetľovanie ze zvoniť netreba a kukatko tiež netrebs kukat. Prideme dnu do chodby, ked som ho predtým začala vyzliekať z bundy z topánok ja, tak sa zlostil ze sam sam, chcel si to sám. Dobre, tak sa vyzlec sam, ale on to esre sam naozaj nevie, ked ho nechám ze sa ho ani nechytam (radšej nie), tak chvíľu stojí a keď zistí že to nevie sam, tak je tu rapel. Dnes to bol strop, ani vyzliecť, ani ruky umyť v kúpeľni co predtým krásne sa postavil na stolček, zapol si vodu, suchal mydlo, umyl atď.. Prosím vás čo toto je, a kedy toto obdobie skončí? Deje sa to bežné? Ja som myslela ze mu praskne nejaká cievka v mozgu alebo co, a nechapem príčinu, to nieje ze chcel sa ešte hrať na ihrisku atď.. Ci z obchodu, ci z mesta, ci z ihriska, ci z auta. Môže behať vonku aj 3 hodiny ale rapel ma stále. Prosím poraďte mi, ja som dnes aj zabudla ako sa volám pri dnesnom záchvate jeho :(
pozrite si na IG alebo FB profil rodinna psychologia. robia aj webinar a terapie hrou. velmi odporucam. sama si tym teraz prechadzam s 2-rocnym synom.
Klasicky vzdor. Nevsimat si. Ak to robi pred bytom, na chodbe, tak vziat dnu do bytu, nech tam nereve a nerusi susedov a doma si ho nevsimat. Ked nebude mat obecenstvo, prestane.
Ach jaj, nie raz som takto dieta schmatla pod pazuchu ako vrece zemiakov a sli sme s placom domov. Doma sa nervacil a cim viac som sa mu snazila vysvetlovat a kadejakymi hrami motivovat, tym vacsie nervy mal. Ked som presla do modu, ze som si ho prestala vsimat, zrazu plac pominul.
Tak ho ďalej pri cirkuse silno objímaj a ,,100 x pekne jemnučko vysvetľuj,, 😃 Zjavne to nepomáha, tak asi treba niečo zmeniť vo výchove. Lebo o rok tu budeš písať, ako Ťa dieťa bije a Ty ani nevieš prečo...
@danyelia verím tomu, ze keby som tu hneď od začiatku písala ze utnem mu jednu po riti už, ked nič iné nepomáha, tak ma tu mnohé ukamenujete, ze bijem si dieťa a tyram ho.. Tak ako? Ani po dobrom, ani po zlom? Tak potom neviem ako postupovať
@danyelia nepochopila si ten prispevok. dieta ani nemojkam ani nevysvetlujem. Ale to je ok, dieta od 2-3 rokov nie ze ma nezacalo bit ale dokaze normalne vyjadrit co potrebuje. To niektori ludia nedokazu nikdy kedze rodicia len do nich hucia nech drzia hubu nech nic nehovoria prip ich zatvaraju za dvere 🤷🏽♀️
autorka: tak ta cesta je na tebe, niekto ti poradi dieta zavret za dvere a niekto ist formou nastavenia hranic a vysvetlovania. Ale ty vnutorne musis vediet co robit chceš,na to ti uz nikto odpoved neda. Mas tu priklady z oboch brehov tak si vyber.
Tak ja by som Ťa určite neukameňovala, deti milujem, ale keby mi takto opakovane bezdôvodne vystrájalo, po zadku by kľudne dostalo, pre jeho dobro, bez výčitiek svedomia, aby som si z neho nevypestovala rozmaznanca, toto určite nie je týranie...ale Ty nie si jeho hračka aby s Tebou takto točil, ale to musíš dať najavo rázne Ty jemu, držím palce!
@lenickalienicka Zaujímavé, že aj pri takom počte ,,kníh a psychologických výskumov,, si mamy nevedia poradiť s vlastnými vystrájajúcimi deťmi 😃 aj to, že ani jedno z mojich 4 detí nikdy v živote nemalo také hysterické záchvaty, pretože už pri náznaku nejakého vystrájania som ich dokázala zastaviť aj! zvýšeným hlasom. Ale toho sa dnešné mamy boja- byť autority Chcú byť len kamošky za každú cenu. ...a určite sa mu nevyhrážam každý deň, neboj sa - má 5 rokov a poslúcha ma...
@danyelia skôr si povie ze mama ma aj tak pusti tak načo by som aj.... Sa mi páči a ihrisku keď mama povie ideme bez teba a ty si tu rob čo chceš , a dieťaťom TK ani nehne a ona ide za roh a po minúte sa vráti ze nonpod už, povedala som ze ideme domov
@hortenziaj No vidíš, a keby raz tá mama slovo aj dodržala, nechala dieťa na ihrisku polhodinku samé (a sledovala ho z diaľky z kríkov)- ono by sa fakt spamätalo, že fuu,,mama to čo hovorí, myslí naozaj vážne,, - a verím tomu, že nabudúce by poslúchlo na prvý šup...
V prvom rade, 2 ročné dieťa nie je schopné seberagulacie. Je závislé na koregulácii od rodiča. Toľko k tomu zavieraniu a odchádzaniu. Moja staršia mavala takéto hysaky do pogrcania, mladší sa počas nich medzi 1,5 a 2r pocuraval. Obaja z toho už úspešne vyrástli a žiadne poruchy sa zatiaľ neukázali 🙂 riešila som to paradoxne zmiernenim pravidiel, zostali len tie, ktoré boli naozaj logické. To veľmi pomohlo, lebo keď nemuseli ísť do sporu za každý svoj pokus prejaviť vlastnú vôľu, ktorej dôvod nedokázali ešte vysvetliť, neboli tak rýchlo frustrovaní. No a ked hysak prišiel, tak som zakázané nedovolila, ale som s nimi čakala, kým prejde a nechávala ich "nakaziť sa" mojim pokojom namiesto toho, aby som sa nechala ja strhnúť ich rozrušením. Chcelo to hlavne prácu so sebou, čo je samozrejme nepomerne ťažšie než zvýšiť hlas alebo dieťa niekde nechať.
Je to obdobie vzdoru...každá emócia je dobrá emocia...aj tie zrútenia pre zvonček atd. Proste to patrí k vývoju...nepomáha nič keď ma "amok" len si sadnúť k nemu povedať mu, že si tu pre neho spolu to vyriešite a čakať kým to odzneje (aby videl že aj keď nemá náladu tak je tu pre neho rodič a ľúbi ho aj keď kričí a zlosti sa), môžeš dýchať nahlas, akoby si sa ukludnovala, netreba bit/kričať nemá to zmysel, dieťa sa upokojí tak objať, a prerozoravat si s ním co sa stalo
Súhlasím s @thoughtfulweirdo že autoritárska výchova je určite jednoduchšia pre rodiča, otázne je čo prinesie dieťaťu v budúcnosti.
Mňa "zaujal" názor vyššie, že dieťa si nemá robiť z rodiča hračku, pričom mám pocit že je to často naopak. Pokiaľ je dieťa milé, šťastné, usmievavé je všetko super a ľúbime ho ale akonáhle sa opováži prejaviť negatívne emócie ostane zahriaknuté nech je ticho, nech sa ukľudní, zatvára sa za dvere. Keby nás napr. partner vyhodil pred dvere pri hádke dívali by sme sa na to asi inak.
Potláčajú sa detské emócie a potom s nimi ako dospelí tiež často nevieme pracovať.
Môj mal také záchvaty skoro rok, nemal ich každý deň ale keď sa to začalo stupňovať a ja som na tom z toho všetkého nebola už dobra po psychickej stránke tak sme rozmýšľali medzi psychológom, aby nám poradil ako "narabat" s malým.. lebo z každej strany sme počuli,že je to ok iba treba vydržať.. ale zas dokedy 🙈 takže bud toto alebo kranio sakralna terapia...náhodou som natrafila na toto, je to ale platené...a povedala som si,že to vyskúšame ako prvé...boli sme tam dokopy 3x a musím povedať,že už pri prvej návšteve sme videli zmenu..mne sa tomu ani nechcelo veriť 🤦♀️ ale vážne bola to zmena k lepšiemu ..a teraz neviem ci to bolo toto alebo zrazu prestalo to obdobie ale osobne si myslím,že pomohla ta terapia,keďže par dni predtým sme mali riadny výstup doma ..keď skus porozmýšľať aj nad takouto alternativou 🙂
Skús ho zabaviť, keď prídeme domov budeme robiť to a to...najlepšie je nevšímať si nie mojkat, lebo to sa záchvat stupňuje.Tak isto ho nenútit hneď ruky umyt trocha ísť naňho pomalšie.Nie je už unavený od rána?Alebo sa dohodnúť, keď prídeme domov pôjdeme sa pozrieť do okna na autá...odpútať pozornosť, pozrieme či ta hračky cakali niečo čo ho baví.A, keď nič nepomáha a place fukni mu do tváre.Tiez som za to, že divadlo sa robí pre divákov tak ho nechaj oblečeného vyzuj sa pustí rozprávku, alebo jej čo tu máme...vytiahni nálepky...
Odbobie vzdoru sa vam zacina, vygoogli si
@danyelia kniha Oliver Twist ta mala odradit, nie inspirovat 🤦
Ahoj, môj to má tiež niekedy, má 2r a 4 mesiace,.hlavne keď je hladný a nechce jesť. Môj už rozpráva, a mne pomáha začať nejakú tému - napr boli sme na ihrisku a tak sa pýtam či si pamätá že tam bolo to a to, a či sa mu páčilo a pod. Ja som si všimla, že keď mu poviem, že si ide umyť ruky alebo sa prebaliť, vtedy je kríza. Ale keď sa s ním rozprávam o inom, a nepýtam sa a rovno ho beriem do kúpeľne, dám stolček, tak vylezie sám a umyje si ruky bez protestu. Potom ho samozrejme pochválim. Toto zaberá u mňa, ale nesmie byť hladný alebo unavený, vtedy nezaberá nič. A mal aj obdobie, kedy z ničoho nič začal plakať a plakal aj cez 2 hod vkuse, nechcel ani na ruky ani pritúliť nič, ani nepovedal prečo plače. Čím viac som sa snažila tým to bolo horšie. Ale to už dlho nemal. Držím palce
V prvom kroku by som skusila identifikovat, co takuto reakciu spusta: 2,5 rocne dieta v ziadnom pripade nemanipuluje, len nevie spracovat emocie. Nie ste vonku pridlho? Nie je hladny, smadny? Nezreba mu cikat? Nie je unaveny? Nie je ospanlivy? Dodrziavate nejaky rezim? Toto su uplne bezne nepohody, ktore dieta v tomto veku nevie pomenovat. Mozno sa viete tomuto predist. Pripadne skuste premysliet nad zjednodusenim bundy a topanok, aby to vedel zvladnut, mozno skuste v dobrej nalade obliekanie a vyzliekanie cvicit. Toto je rada tak na zaciatok, samozrejme, ak je to iny/dalsi problem, nemusi to pomoct.
@deti95060810 ano robia to autisty, ale napr moja dcera conje asperger to robila akoby fakt od malicka, ja nam pocit ze uz ako babo v perinke 😂 inak bola vzdy velmi sikovna a mudra, takze mi kazdy hovoril ze nemoze byt autistka, ale mne sa toe dovody ne neoonecne raple zdali od malicka absurdne (keby sa to stalo vinimocne ale nie furt).... proste vzdy nepricetne ziapala bez dovodu uz ako male nemluvna a plynulo to pokracovala na obdobie ked ludia hovorila lebo obdobie vzdoru atd. Ale tim nehovorim ze je to tak vzdy. Autorka a nejake ine priznaky nema ?
@1mina môžem ti napísať IP?
Normálne som chytila schyzu ako som čítala tvoje komenty ze ci nemám halucinácie a nevytvorila som si v namesacnosti iný nick a nepísala sem, lebo ako by som odslova doslava čítala seba, aj co sa týka veku a popisu malého plus popis teba a muža, škoda ze si anonym aj by som si pokecala ale v správach
@deti95060810 jasne

@danyelia neberte to v zlom zase vy, ja syna pocas hysaku nemojkam. Vie ze to co robi ok nie je,vie ze tam som ak je to treba ale to ukludnenie je na nom. Zatvarat dieta za dvere pre mna cestou nie je- vobec nic mu to nedá len strach. Ale kazdy mame inu rodicovsku cestu a to je v poriadku. A neospravedlnujem tie deti len prosim pochopte,ma 2 roky, to dieta nie je maly dospely naozaj,nema vyvinuty mozog.
A tak isto - ak chce niekto vyhladat psychologa v mojich ociach je uzasny rodic, omnoho lepsi ako ta generacia pred nami co deti len strasila bila a prikazovala…