icon

(Ne)štandardná hra dvojročného dieťaťa

amanta5
9. aug 2017

Ahojte, prosim o nazor hlavne mamicky s osobnou rovnakou ci podobnou skusenostou.
Moja druhorodena dcerka bude mat o mesiac 2 roku. Od narodenia je to spokojne usmievave dietatko. Pekne papa, spinka, nie je agresivna, pocuva.
V poslednych par tyzdnov ma vsak trapi najma to ako sa hra. A velmi. Velmi rada sa hra sama (odjakziva) ... miluje kocky. No nestavia si veze, vzdy si ich uklada do radu, podla farby alebo velkosti alebo este neviem coho. Sem ram si dve kocky od velkeho lega spoji dokopy, popozera si ich, rozpoli ich a ulozi zas do radu. To iste robi aj so stipcami, kamienkami, pastelkami,... Ak jej staviame veze, vzdy ich zbura, a zase zoraduje. Mam mocit, ze s hrackami sa nehra konstruktivne, ale tak ako ona chce.
Tiez neukazuje a velmi malo zrozumitelne rozprava. Stale si nieco blaboce, ale nikto jej nerozumie. Vie povedat mama, daj, ne ne ne (nie), neda, ta (tam), ojedinele hoda (hojda)....aj to vsetko povie len ked ju k tomu nieco vyprovokuje, nie v klude, ked nieco chce.
Ocny kontakt udrziava podla mna dobre, na meno vacsinou reaguje (iba ked zoraduje, tak nie). Rada sa nahana po byte alebo dvore so sestrou. Pekne ma hlada, ked hrame schovavacku a tesi sa z toho. Miluje ked jej spievam, to odo mna neodlepi oci, ked tancujeme kolo kolo mlynske....rada ma napodobnuje pri tap,tap, tapusky.
Miluje steklenie, jasenie ... a maznanie. Momentalne je vo veku, ze strasne ziarli na srarsiu sestru, ked sa chce ona mojkat.
No a tiez je pravda, ze casto ked jej nieco rozpravam, tak mam pocit, ze mi nerozumie, ze na nu hovorim akoby cudzim jazykom. Rozumie, ked jen poviem, ze sa ideme kupat alebo papat alebo von. To zamieri s usmevom vzdy tam kam ma 🙂
Celkovo je uplne ona ako starsia dcera, ta bola skor narocne dieta a este aj 'tabulkovo' popredu. Druhorodenna dcerka je uplne kludne dieta, taky mojkacik .... len ma coraz viac trapi ako sa hra. Zacinam sa obavat, ci je s nou uplne vsetko v poriadku. Planujem navstivit logopeda a psychologa, ale kym sa k nim dostanem a zacne kolecko diagnostiky, rada by som vedela, ci je ti niekto s podobnou skusenostou a ako to dopadlo.
Dakujem ☺

ziwka
9. aug 2017

Pokoj, deti maju svojim sposobom rady stereotyp... rano vycikat umyt obliect najest rozpravky hrat sa najest hrat sa ....bla bla nam sa to zda ako otravna rutina ale deti sa pri tom citia isto. tvoja babulka ma rada stereotyp aj pri hrani. vyhovuje jej to. ked bude chciet stavat kocky na seba spravi to ked bude sama chciet. kazde dieta je ine, ma svoj cas kedy zacne robit urcite veci. Nepoznaju nase tabulky a ani ich nezaujimaju riadia sa instinktom. Nerozprava? Nevadi moj bude mat dva a pusa sa mu nezavrie. Este aj v noci obcas rozprava zo sna. Ked vytiahne paty z domu vypinam vsetko co.vydava akykolvek zvuk len nech je chvilu uplne ticho. Tvoja triedi veci podla farby moj ani panovi ked mu aj ukazujem co ma robit maximalne ich rozhadze alebo sa ich v rade snazi preniest 6. Co mu samozrejme nejde a rozhadze ich od jedu.... mas skvele kludne dieta ktore si najde zabavku a sposob hry aj same, nesur ju 🙂 v 2 rokoch sa tazko diagnostikuje autizmus pokial tam nie su nejake extremne a ocividne vykyvy. Jasne pozor ju co robi a ako robi ale nehladaj nasilu problemy kde nie su 🙂 venuj sa jej hraj sa s nou tak ako sa chce hrat ona 🙂 casom sa zacne ona hrat tak ako budes chciet ty 🙂

kulumulu123
9. aug 2017

Moja necitala som vsetky prispevky kedze ich je dost vela ale nedokazes si ani predstavit co by ine matky dali za to keby sa ich 2r dieta dokazalo same hrat ( HOCIAKO!!! ) Len par minut denne 😑 .,.. tak neries blbosti radsej si Ivar Kakao vyloz nozky a uzivaj si pohlad na vlacik z kociek 😁 ..... Dieta predsa nema mastickach navod na to ako a co skladat z kociek tak skuma a objavuje co sa s nich da zlozit a osobne si myslim ze tato detska hravost a bezstarostnost je na tom vsetkom najkrajsia 😀😀😀

denisa098
9. aug 2017

@amanta5 ahoj,moja mala je strasne rovnaka ako tvoja,v tom co pises,napriek tomu mi pomaha doma,pri vareni atd. ,ma ale tri,je na urovni dva a nejake mesiace,vraj mame poruchu pozornosti a hyperaktivitu,ona stale odbiehala ked som nieco chcela s nou robit atd.Psychologicka sa v nej nevyznala,povedala nam ale aj aby sme sli do andreasu na vylucenie autizmu,este sme neboli,dcerka sa ale kazdym dnom zlepsuje,logopedicka mi poradila ako s nou pracovat,v jednoduchch dvojslovnych vetach,musis sa snazit ju zaujat a udrziavat pozornost,to zoradovanie robi uz menej,ona bola tiez ok,ja som si to spajala. S tym ze zacala chodit sama a vtedy prestala napredovat,no po case mi cvaklo,ze sme v tom case absolvovali aj to mmr.Ja dufam,ze to je len oneskoreny vyvin reci atd co nam povedali.Malinka napreduje,strasne sa snazim,vela ju beriem medzi deti.. Ak ti mozem poradit,neporovnavaj,lebo sa zblaznis,nebudes vediec co si mysliet,ja som teraz tak deti a moju malu sledovala a doslo mi,ze robi a sprava sa nasa mala ako 2 rocne dieta v urcitych smeroch,takze bud ju zastavilo na cas to mmr alebo ?Uvidime rrozbieha sa.Rozpravat zacala teraz 70 slov behom tyzdna ,slovencina cestina a anglictina,no zas nejak stichla.Sesternicin maly po tom mmr ostal autista,nieje to na nom velmi vidiet,len si opakuje slova.Logopedicka mi povedala,ze ak dieta nechce ukazovat,tak nebude,karticky u nej si tiez iba zoradovala,ukazovat nechcela a pritom viem,ze to vie.

amanta5
autor
10. aug 2017

@mummy01 dcerka nema MMR ockovanie ... to odkladame na neskor....aj pri prvej sme ho odlozili do 3 rokov. Tak uvidime ci vobec....ma len tie prve Hexa a Pevenar
Ja osobne si myslim, ze to nema suvis s ockovanim....prislo to o dpst neskor po poslednom.
Nebyva chora, ale ak nahodou bola, zatial 2x....tak okamzite horucka nad 40

amanta5
autor
10. aug 2017

Keby to bolo len o tych kockach, tak to neriesim .... ona zoraduje vsetko nad 3 ks, este aj nakrajany chlebik, ked ho papa.
S kocikom a tahanymi hrackami sa nehra, ani ma v nicom nenapodobnuje v beznych cinnostiach. Nejde ku mne varit, prat, vesat pradlo....nic ... vobec ju to nezaujima.
Este akurat tak sa nahanat a tancovat s inymi detmi....to sa jej paci.
Vnimat ma vnima, aj sa na mna nacapi hned ak chce ... najma ak je unavena, boji sa, pride niekto cudzi...
Ked spievam, neodlepi odo mna zvacsa oci...to sa jej paci, aj ked gestikulujem, pouzivam mimiku. Ja mam pocit, ze ona slovam nerozumie beznym...

denisa098
10. aug 2017

@amanta5 mala ma tiez 40 tky,ked je chora,moja nocna mora je horucka.S kocikom sa moc nehra a tahave hracky ju zacali bavit az ked mala dva a pol,taky psik co kruti hlavou,podla mna tiez budete mat s pozornostou,ked obalujes a das jej muku do taniera ?Vyskusaj,skus ju zaujat teda tym spievanim a tancovanim,nasa pediatricka nesuhlasi s psychologickou,ze by bola autista,prestala som pouzivat nie a dvihat hlas,davaj jej moznost vyberu,ked napr rozhadzovala dvd po celom dome priniesla som dve krabice a dala som jej moznost nech si vyberie do ktorej ulozime,tiez mam pocit,ze mi nerozumie ale potom pride a odrazu mi povie slovko co som ani netusila ze vie.Ono ja deticky s poruchou pozornosti vyzeraju akoby nerozumeli a pritom rozumeju.To,ze ak nieco chce ta k tomu dovedie,aj ked nepovie je dobre.Mame knizku snehulienka,ta ju bavi ostatne ani nie,tak sa snazim vyuzit aspon tu ukazujem a hovorim napr. Snehulienka tancuje a kukala a ukazala mi.Skus jej dat suchy valcek na malovanie ci by skusala,zametanie,vodovky ale treba pri nej sediet.Postav pred papier zvieratko a malujte ho vodovkami,ja to takto robim.A pomenuj.Lopatkuje na piesku?Skuste.

kiara3
10. aug 2017

@amanta5 ja si myslim ze sa nemusis trapit....nas strasi ma take hry ze som si dlho myslela ze ma autizmus..Ked bol maly nerozpraval vobec na vsetko ukazoval a hovoril eeé eee....Hracky nepoznal vobec...hodiny sa vedel hrat s dverami otvaral zatvaral vsade kde sme prisli aj vonku ja ulici neznasala som cez tyzden prechadzky...k tomu zacal behat po izbe len tak a tukami sibrinkovat...rozpravat zacal zrazu ked do skolky chodil...my s muzom sme len oci otvarali ked zacal tak zrazu pekne plinule rozpravat...behanie ma dodnes...sustredenie pri uceni je katastrofa...boli sme s nim u psychiatricky povedala ze ma par crt ako autista ale nieje...ja si myslim ze niekedy sa moc ako matky zamyslame co je spravne a co normalne u deti...kazde je ine a kazde ma svoj svet fantaziie...b

lubi40
10. aug 2017

@amanta5 to nie je znak autizmu, ale vyvojove stadium. Je super, ze dava kocky do skupin podla logiky, znaci to, ze si uvedomuje, ze maju nieco spolocne-je to velmi dobre. Moj syn takto parkoval auticka vedla seba/za seba podla farby a potom si dokola rozpraval aku farbu maju. Inak ma skoro 3 roky a este stale z dupla stavia iba vezicky - napr si urobi auto tak, ze na podvozok da vedla seba 4 vysoke vezicky a ma kamion.
Takze ako hovoria baby, dieta je uplne v poriadku.

amanta5
autor
10. aug 2017

@denisa098 nelopatkuje vobec...kolacik z piesku pekne zbura 🙂 lopatky iba preklada a uklada
Vyskusam aj ine co si radila....v septembri ide starsia do skolky....ta si vydupava brutalnu pozornost....tak dufam, ze mo ostne kopec casu na mladsiu a budeme stimulovat a skusat, co okrem prekladania by ju mohlo bavit 🙂

libawet
10. aug 2017

@amanta5 ak má horúčku nad 40 , to svedčí o jej dobrom imunitnom systéme, telo sa hneď bráni a reaguje vysokou teplotou, ktorá nákazu pomocou bielych krviniek ( preto horúčka ) likviduje.

fajnova
10. aug 2017

takto... moze to byt znak autizmu (prip. Aspergera) ale NEMUSI! bolo by fajn dat jej spravit psychologicke vysetrenie. mas podozrenie, nieco sa ti na jej spravani nepozdava, tak pre klud svojej duse a pre dobro malej by som s nou isla psychologicke. tu ti moze napisat sto zien, ze je uplne v poriadku, ale oni ju nikdy nevideli, nikdy s nou neprisli do kontaktu. teba to upokoji, lebo ved ti napisali na konikovi, ze je uplne v poriadku, ale aby si si potom neskor nevycitala, ze si nieco zanedbala. psychologicke vysetrenie malu nijako nezatazi, nebude mat z toho traumu a ty sa upokojis. pracujem s autistami a aspikmi a nepopieram, ze urcite znaky tam su. nemusi to vsak vobec nic znamenat. ale ty potrebujes istotu a tu ti nijaka maminka z konika nezaruci. tu ti da definitivnu odpoved len odbornik. podla mojho nazoru sa nemusis obavat, nijake extra vyrazne znaky to nie su 🙂

denisa098
10. aug 2017

@lubi40 inak ja si tiez myslym ,ze je to vyvojove stadium,len lekari stale nieco.Lebo ked pozorujem tie 2 rocne deti,robia to iste.

amanta5
autor
10. aug 2017

@fajnova v uvodnom prispevku som pisala, ze ideme k psychologicke radsej...pre istotu....ale zatial, kym sa tam dostaneme, ma zaujimaju najma podobne skusenosti aj inych mamiciek, ci nirkoho z oboru 🙂
Nech viem aspon priblizne co mam cakat

fajnova
10. aug 2017

@amanta5 tak v poriadku, dobre si sa rozhodla pre to vysetrenie. len sa nedaj odradit od toho. pisala si, ze ked nieco mala chce, tak ta k tomu dovedie. pouziva tvoje telo (alebo telo niekoho ineho) ako "nastroj"? ze chyti tvoje ruky napriklad a ukazuje, co chce?

mummy01
10. aug 2017

@amanta5 len pozor na to,nieje psychologicka ako psychologicka. Mne o dcere cele jej predskolske obdobie obycajne psychologicky z poradne tvrdili ze to je len obdobie,ze z toho vyrastie a blabla. Ja blba som cakala a cakala a moje dieta sa trapilo v skolke a skole az jej v 10tich rokoch diagnostikovali AS. Takze si riadne premysli ku komu ju vezmes lebo ta to moze cele aj zmiast. A vo veku 2rokov je skoro,velmi skoro. Pockaj aspon do 3,kym pojde do skolky,vela sa moze zmenit. Lebo evidentne s nou nemas nejaky velky problem takze riesit teraz to nepotrebujes.

amanta5
autor
10. aug 2017

@fajnova nie...to nerobi. Len ma chyti za ruku, dovedie kmiestu urcenia a caka. Samozrejme spusti plac po chvili, lebo ja neviem co chce. Niekedy pozera tym smerom, tak len hadam. Ale moje ruky k tomu nepouziva.

charlie1980
10. aug 2017

@amanta5 Precitala som si vsetky tvoje prispevky....
1.matka vzdy intuitivne citi, Ze nieco je ine, Aj Ked to Mozno nevie pomenovat
2.ukazovanie je v pripade autizmu velmi dolezite, pretoze znamena zdielanie tvojej pozornosti tzv. komunikacny trojuholnik - ukaze prstekom, pozrie na vec, ktora ju zaujala, pozrie na teba, na tvoju reakciu....Ak je to len nacahovanie, potom to nie je zdielanie pozornosti, Ale uspokojenie jej potrieb dosiahnut predmet
3.vo veku 2r je dolezite zdielanie - nosi ti hracky ? Na prechadzke zdvihne nieco a povie "aha" v style- aha, co mam ? Dokaze sa hrat s loptou a zotrvat pri Tom ? Raz Ty, raz Ona ? Nielen gulat si ju Sama pre seba ? Ako ta kontaktuje, ked je hladna, smadna?
4.neexistuje jediny priznak, ktory by Autizmus potvrdil, Pretoze Aj autisticke deti su niektore velmi sikovne. Je to tak, Ako pises, cely komplex spravania sa dietata. 3 oblasti ich vsak spajaju vacsinou, nakolko formy autizmu su rozne: deficit v komunikacii (ktory ma), socialnej interakcii a v imaginacii (predstavivost)

Autisticke 2r dieta nerozumie abstraktnym pojmom, rozumie faktom, tomu, co vidi, videlo, zazilo. Autisticke dieta nerozumie vcera, zajtra, nabuduce, kym mu to nezobrazis vizualne s kartickami.

Tvoje dieta je Este velmi male, No vzhladom k celemu komplexu jej spravania sa a sposobu hry, by som ju na to vysetrenie vzala.

BTW. Pohladaj klinickeho Psychologa. Prvy psycholog, u ktoreho som so synom bola, vobec nezistil, Ze ma pred sebou dieta s PAS. Ja som vsak tusila, Ze nieco nie je ok, Aj Ked do poslednej chvile verila tomu, Ze to Tak nebude.

Cim skor vyhladas odbornika, tym skor s nou mozes zacat pracovat na porozumeni. 2 rocne normo dieta, Aj Ked nerozprava, rozumie hovorenej reci, ktoru si deti prirodzene osvojuju.

Sposob hry : dieta sa ma hrat tvorivo....mat vlastne myslienky, fantaziu, hrat sa na "akoze" Toto autisticke dieta nedokaze Prip.naucia sa to mechanicky, Prip.neskor v porovnani s normo detmi.

kiara3
10. aug 2017

@fajnova zdielam podobny nazor...nikto tak dobre nepozna dieta ako jej mamka...vravim my sme isli so starsim k psychiatricke na doporucenie psychologicky vypisali par formularov trochu sa s nim porozpravala a povedala ze ma znaky autizmu ale nieje...proste je taky ma velku fantaziu...a tiez mal take zvlastne hry...a vravim my sme mali vela crt na autizmus...neznasa hlasny hluk od narodenia sa desil vysavacov,mixerov,ked len lyžicky zastrkotali sa strasne zlakol,dvere otvaral a zatvaral aj hodinu,dlho nerozpraval,beha po izbe a to myslou uplne inde niekedy ideme po ulici a dieta zrazu uplne niekde inde a on ani netusi ze kde sme nevnima okolie vobec...a so skoly mam ja strach lebo je perfekcionista ked nema hned na 1x perfektne nakreslene napisane alebo mu proste nieco nejde tak zlost az hysaky...s detmi si zacal teraz ako tak rozumiet...no je toho strasne vela co by som vedela napisat...a tiez sme to riesili s odbornikom

amanta5
autor
10. aug 2017

@cailana mne by ani nevafdlo, ze je pozadu...ak sa pozadu myslia dnesne tabulky a normy 🙂
Avsak mam obavy, ci to jej pozadu nemoze zapricinovat aj nieco ine...aby sa ta priepast nezvacsovala. Ale to dopredu nevieme zial 😕
Tiez mas take 'samostatne' dieta?

1katkas
10. aug 2017

klud klud je to dvojrocne dieta vsetko v poriadku 🙂 rozpravat nemusi ved na to ma cas a zahrat sa zahra

charlie1980
10. aug 2017

@amanta5 Autisticke dieta sa praveze moze javit aj ako velmi samostatne. Moze vediet odkukavat vzorce spravania, cinnosti inych deti. Moze mat rado spolocnost deti, ale nenadviaze priamy kontakt s nimi. Moze byt naopak velmi priatelske- objimat cudzie deti - nevhodne spravanie. Moze mat rado spolocnost rodicov, pozvat ich do hry, ale rodic je akoby "popri nich", nie tak naozaj s nimi. Moze byt pritulne, moze byt odmerane. Moze byt veselej povahy, ale aj utiahnute. Moj do 3.roku ovladal vsetky elektrospotrebice doma, opakoval moje cinnosti, vedel kde kam a co patri, kde to ma hladat. Pomahal mi. Chcel aby som pri nom sedela, ked sa hral. Iphone, PC a i ovladal v 2.roku. Napriek tomu trpi socialnou slepotou. Praveze on sa zdal ako velmi sikovny, no nevnimal pri tom okolie, soc.pravidla, nerozumie mimike tvare, reci tela.
To len aby si vedela, ze autizmus dokaze byt velmi roznorody.

amanta5
autor
10. aug 2017

@charlie1980 ved toto...ale podla toho moze byt autista vlastne kazdy clovek ... na kazdom sa nieco najde ... no uvidime co sa z toho vykluje

cailana
10. aug 2017

@amanta5 ved to ze je pozadu je ajpodla dr ok.tym ona vysvetluje to ,ze je ina ako od nej okolie očakáva.moja si od malinka ide svoje.okolie si nevšíma.cudzi ludia ju nezaujimaju.zahra sa sama.nerozprava.ale to ano jej brat v 2 rokoch.

charlie1980
10. aug 2017

@amanta5 A to, co pises.....listovanie v knihe, resp.prevracanie listov, to buranie v piesku a nepochopenie, co s tymi lopatkami....to je presne ono....rozumie len faktom, tomu, co vidi. Hra sa nefunkcne. Vidi len nejake nastroje, tvorit v piesku nevie. Nevie si postavit z lega. Nevie, Ze ta knizka ma nejaky obsah, ktory nieco znamena, Preto prevracia listy. Zas robi nefunkcne. Moj sa Presne takto hral....rozoberat, rozkladat, ukladat, otvarat, zatvarat, Ale sam si hru nedokaze vymysliet. Max.zopakuje tu, ktoru som mu vymyslela ja minule, v Tom istom zneni. V 3,9r. Nevie postavit vezu z kociek, Lebo pre neho je veza raz veza. Nevie si hru imitovat. Rad sa hra s autickami, vlacikmi, drahami, lietadlami, s takymi hrackami, ktore vyzeraju Ako skutocne. Das mu do ruky detske riady, nebude vediet, co s nimi.

amanta5
autor
10. aug 2017

@charlie1980 to je smutne .... ja dufam, ze ju este nejak 'nakopnem' ... je to moje nadherne dievcatko ... urobim pre nu co budem moct ☺
Aj ked mam z toho vsetko strach ...

charlie1980
10. aug 2017

@amanta5 Aj keby to tak bolo....vies, ja sa synovi strasne vela venujem....tych piskotov, frustracie z nepochopenia jeden druheho (kym som naozaj nevedela, co mu je), tych hadzani sa o zem, pohlady ludi, co vsetko sme si spolu preskakali....a to len kvoli tomu, ze som nevedela, ze spektrum je tak siroke, nevedela som, ako na neho hovorit, ako ho vzdelavat. A zrazu sa zlomili lady....ja som vstupila do jeho sveta a on sa zacal priblizivat tomu nasmu. Dnes, keby si ho stretla, ani by si si si mozno nevsimla, ze mu nieco je. Mozno ani na druhy krat. Do 3.rokov nerozpraval, teraz tvori jednoduche vety a porozumenim sa mu upravilo spravanie.
Vie, ze odpadky patria do kosa, vediem ho k samostatnosti, vie si urobit drobne ranajky, ohriat jedlo, odlozi po sebe hracky, riady....v niektorych veciach je sikovnejsi a poriadnejsi ako normo deti- lebo to ma vsetko naucene a ine nepozna. Nevie byt zakerny, k detom je slusny, v zivote ziadne neudrel, nestrcil, ked tak, tak sa k nim prida - Lebo zatial ho to nenapadne sameho byt zakerny.
Ja ti poviem, ze vychova tohto dietata je pre mna uz malina a mozno bude lepsi clovek ako normo clovek.
Vdelavanie : pozna vsetky pismenka, cisla, anglicky slovensky, pozna farby, znacky aut, je velmi sikovny a ucenlivy. Okrem jeho sposobu komunikacie na nom nevidno absolutne nic. Je velmi vnimavy na ludi. Nie kazdeho prijme, ale kto si ho ziskal, toho miluje nekonecne. Este vzdy mame na com pracovat, hlavne flexibilita, ale aj to sa vekom zlepsuje.
Ak to aj tak bude (nakolko riziko u vas vidim), nie je to ziadny strasiak. Len ich treba pochopit....pochopit ich sposob myslenia a lady sa pohnu.

Zacnite sa hrat spolu hry : raz ja, raz ty....napr s fazulou. Raz ona da jednu do misky, raz ty. Alebo zacni aj ty ukladat tie kocky ako ona. A ona sa prida. Uvidis, ako sa ti otvori. Zacni sa hrat jej hry, nechci od nej aby robila to, co chces ty...a hlavne...vo veku 2r to moze byt narocne. Ale...netreba sa obmedzovat, treba chodit medzi ludi a deti, nech ma vela podnetov, novych miest. A postupne ju odklanaj od jej rutinnych cinnosti.

jumama
10. aug 2017

To zoradovanie a triedenie je normalne, skus si pozriet montessori skupinku, ved tam maminy prave taketo hry detom vyrabaju. Aby tiedili, radili, priradovali... To ze vie triedit veci podla nejakych vlastnosti a zoradovat ich, to je znak, ze vnima ich rozdiely vizualne, je to super, nie? Mozno nevie pomenovat farbu, ale tak je to u vacsiny deti, ze by ti ju vedeli najskor ukazat, vybrat z kopy, ale nie hned pomenovat 🙂 Vyvoj reci - spytam sa jedno - ma dudlik? Ak hej zbavte sa ho co najskor a dieta sa ovela rychlejsie rozrozprava. A ak dudlik nepouziva, tak su rozne strategie, ktore naozaj logopedicka vie porait, ale taketo malicke dietatko s nou este nemusi velmi spolupracovat, skor mamine by poraila, ze pomenovavat vsetky veci okolo, komentovat, ale iba kratuckymi jedno, dvoj slovnymi vetami, davat na vyber cez alebo... je to slon alebo lev? Dietatu ulahcis, ze moze si vybrat a zopakovat. Nepytat sa Co to je? Lebo to si odpoved musi vymysliet. A to je tazke, tazsie ako vybrat z moznosti...

stankaknoppka
11. aug 2017

@amanta5 Moji su tiez uplne rozdielny ten starsi berie veci tak ako pridu vela neriesi ten mladsi sa kludne hodi o zem ked sa mu nieco nepaci ....podstatne je ze su zdravi a stastni a lubime ich 🙂

amanta5
autor
11. aug 2017

@stankaknoppka mne nevadi, ze su uplne ine ... to sme aj my s mojou sestrou....
Mna skor trapi, ze ona je podla mna uplne ina ako vsetky deti v jej veku ...
No nechcem predbiehat ... aj ked mam obavy ... uvidime co povie lekar ... ci to je v norme ... ci radsej s nou zacat viac pracovat 🙂

vierka303
11. aug 2017

Pracovala som v sms s detmi s autizmom. Este v skole sme sa ucili, ze autizmus sa diagnostikujee az po 3. Roku zivota. AKO SA sprava medzi ostatnymi detmi? Izoluje sa od nich alebo sa ku nim prida...vela deti s autizmom ma svoje ritualy,napr. Vonku chodi stale len jecnou trasou,ked nie je po ich,maju s tym problem. Su taktiez vyberavi v jedle,maju svoje oblubene jedla a ostatne nejedia napr. DETI s autizmom tiez neznasaju akekolvek zmeny a maju problem s ich akceptaciou. NIEKTORE deti maju zosilneny cuch,cize vsetko ovoniavaju napr.