Neviem si rady s dvojročnou dcérou
Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.
@moni73 kedže má tvoja dcérka nejakú diagnozu, tak je určite veľmi ťažké hodnotiť tvoju výchovu, kedže ju nepoznáme, možno jej naozaj pomáha, určite si myslím, že jej nechceš zle, aspon podľa toho čo píšeš, prajem veľa sily 😉
@janickacrazy dakujem, napodobne. Niekedy sa s nami osud zahra. Nalozi ale len tolko, kolko unesieme.
@luna379 ako pises, je to forum.. a ja sa mozem vysmievat, comu chcem. Je to tiez len moj nazor.
Nuz a dieta moze vidiet duchov, moze vidiet mrtvych, alebo hoci aj kriklavo-zelene vevericky. Stale je to RODIC, ktory by mal urcovat hranice, nie dieta. Samozrejme, niektore decka robia z principu zle, su "zive" a ja neviem ake. Ale je OBROVSKY rozdiel medzi tym, ked dieta robi zle vtedy, ked sa rodic nepozera (alebo si mysli, ze sa nepozera) a tym, ked dieta rodicovi vyslovene skace po hlave a ma akykolvek respekt uplne na haku (tj napriklad reve, kym nedostane svoje).
Zial, ked uz si raz dieta naucis, ze revom dosiahne vsetko, tak cesta naspat nebude bezbolestna.
@maslenka47 Je rozdiel medzi slušne formulovaným názorom a vysmievaním sa. Už len z hľadiska morálky a nejakej nepísanej etiky človek vie čo by sa na fóre robiť malo a nemalo.
Máš deti? Lebo mne to tak nepríde vôbec podľa toho čo píšeš. Predstavuješ si to veľmi ľahko. Psychika dieťaťa a správanie je oveľa zložitejšie ako si myslíš. Neviem ako to u nich v rodine chodí a preto nebudem s určitosťou tvrdiť, že nemáš pravdu. Matka je zrejme benevolentnejšia ako napr. ty či ja. Alebo nedokáže svoje dieťa náležito potrestať. Myslím si, že vydáva zo seba však maximum. Jednoznačne ak to viac nejde mala by vyhľadať odbornú pomoc. Pre seba, pre malú... Zájsť k psychológovi, zájsť napríklad aj za nejakou liečiteľkou. Neviem.
@maslenka47 i to je pravda co rikate vy ale i co rika pani...jak uz sem psala na kazdem sprochu pravdy trochu...indigove deti su citlivejsi na duchovno a jsou komplikovani..maji problem poslouchat autoritu..spatne se zaclenuji do kolektivu atd..staci si o tom neco precist..a nadprirozenu a mystice a duchum bych se byt vami nevysmyvala..jako ze jestli si myslite ze ve vsech galaxiich a celem vesmiru ste vy jedina jako clovek tak ste naivni a vsichni kdo to tvrdi...a asi teda neverite ani v boha a ani v to ze kazdy ma sveho andela strazneho...ja mam X prihod s duchama i s mym andelem straznym..a co jako..ale lidem co tomu neveri se to neda vysvetlovat..neznamena ze to nekdo nevidel nebo se mu nic neprihodilo ze to neexistuje a nekdo je citlivejsi na tyto veci..zas na druhou stranu urcite musi mit deti hranice a rezim pak se vsechno lepe zvlada..i vychova..uz sem to tu psala xkrat..na kazde dite plati neco jineho ale hranice a rezim a umet rict ne a stat si za tim musi platit pro vsechny stejne at je klidas..nervak..nebo indigo jen jinac to musi byt podane..
A u nekterych deti ktere nezvladne rodic musi pomoct odbornik..je to tak..je to tazke..i ja musim uznat ze ne kazdy ma takove mysleni nebo silu..nekdo to proste nevi tak robit a tazko potom hovorit..aj ked mozno zmeni ze zada hranice a rezim..tak aj tak treba povoli a to je pak zacarovany kruh..kazdy sme nejakya nekdo to asi v dobe nema tak silne aby byl dusledny...je to o mysleni jak to mame v hlave nastavene a tez jak kdo byl uceny a vedeny od malicka tak pak aj on to tak robi u svyho ditete lebo insi nezna...te to naozaj tazke..pro nas co to vime je to jasne ale pro nekoho bohuzel ne...
@mischell0110 ja by som ju dala do jasli/skolky a tam by ju naucili! teda aby si ma zle nechapala, ale predsa len v skolke je disciplina, ucitelky-ina autorita..moja mala tiez dost vyvadzala ked mala 2roky -ale vzdy iba pri mne..pri inych si to nikdy nedovolila..ked som ju napr. nechala s matkou(starkou), svokrou ci v jasliach ze ake dobre dieta, ze poslucha na slovo a pod..pri mne robila podobne veci ako tvoja (az na to bitie matky)ale tiez plakala jak blazon, hadzala sa o zem a pod. To bitie medzi detmi za hracky je uplne normalne a chvilku to potrva. Hlavne nech sa robi co sa robi, nesmies jej vyhoviet..potom totiz bude vediet ze placom, revom bitkou a pod. si to vydobije. a to nesmies. Moja ked reve ako blazon a chce sa hrat s nejakou hrackou co ma ine dieta , tak v ziadnom pripade nedovolim aby jej tu hracku dali.
k spanku sa vyjadrit neviem. na kazde dieta plati ine. moja s tym nastastie nikdy problem nemala..ako tyzdnova sice prerevala cele noci, ale potom sa ukludnila a od 4. mesiaca zaspava sama a prespi vo svojej izbicke celu noc,. nikdy som ju vsak neucila na kolisanie ci kocikanie..neviem vsak ci je to tym..ako pisem , kazde dieta je ine.
Dnes mi prisla kniha kterou sem si objednala...tak posilam foto a kdo ma zajem zmenit vychovu a tim padem i vztahy tak by se mel priucit nebo aspon neco z toho si treba vzit k rdci...
Poslala sem foto ale nikde to nevidim...nevite nekdo jak se pridavaji fotky nebo kde to mam hledat?
@pragmaticka suhlasim s tebou,ja deticky nemam,hoci by som velmi chcela,no kamoskyn syn robil toto iste,nevedela si s nim dat rady po dobrom,ci po zlom,ako ho dala do skolky ine dieta a vraj najlepsie dieta v celej skolke,zrazu zacal sekat dobrotu aj doma,treba vyskusat
...
Ano to mate pravdu ze je ine..muj syn je abdolutne v pohode..nerobi zle..ma jine mysleni nez jeho vrstevnici..i ucitelka to rekla...a kdo vi jaky by byl kdyby vyrostl v uplne rodine kde si chlap a zenska nerozumi a jen by se hadali..😊 to je muj nazor.vyrostl by z neho nervozni a nevim co jeste clovek ktery by delal to same v dospelosti..treba..
typické ADHD a bohuzial bude s ňou veeeeeeela roboty
Neveriim prvá mamicka ktorá asi opisuj moju situáciu doma ja som tiež na nervy už spanie ešte chodi spávať okolo 8mej to do takej 1-2 hodky v noci je asi každú pol hodinu hore od druhej spáva asi tak do 6/7 mej rána ako kedy sa mu chce a od tej minúty ako otvorí tie krasme oči a nezastavím nie len ja ale aj moja mama brat môj muž všetci me v pozore pretože to dieťa je jak neriadená strela... už aj teraz za posledné dva dni som maximálne vyčerpaná asi už len zachvilu niekde odpadnem... Plus môj malý okrem suchého rožka a obcas sunky nezje absolútne nič ma niekedy taký deň že hej za noc vypije asi 5 flasiech cajiku cize vkuse prebalujem lbo sa zvykne celý precikat... správanie je asi také že behá celý deň nevie obsediet ani sekundu hrať sa nevie doslova ani minútu maximálne tak chodí po styrovh a havka si...aj to asi 2 minúty... kope pluje bije stipe už aj kusat začal hodí po mne všetko čo len môže od malička ma každé ráno ovládačom po hlave budil cize konečná.. keby ze aspoň v spánku je normálny le aj to dostáva také nervy ked mu vypadne dudel sám si ho nezobere tak začne revat fľašku i tak isto sám nechce zobrať cixe znova začne revat a to ešte aj zaspavame tak že mi sklbe vlasy to má od malička bez chytania sklbania vládou nezaspi ... neviem čo s nim najhoršie je že to robí aj druhým ľuďom ideme po ulici alebo v obchode a maly normalne buchne okoloiduceho nedám mu niečo v obchode tak dobre že tam nezomre od nervou najnovšie všade kam ide tak mu musia dať kolečko salámy alebo sunky lebo ťa hamba vo tam robí kým mu ju nedajú ma ide poraziť takze pultom o šunkou sa vyhýbame a to doma máme stal aj šunku alamy syry všetko.... tiež neviem čo s nim asi len vydržať ? Lebo ani po dobrom ani po zlom to nejde... Doktorke som to nevravela ešte som to neriešila. Snikym keďže mama hovorí že to môže mať obdobie vzdoru ale on to má už asi od 9 mesiacou takéto správanie... ešte j jazyk vyolazuje a pri tom pluje... A to nemáme ešte ani dva roky ale len 20 mesiacou...
@erika272 No prepáč, ale musíš mu stanoviť hranice a tie dodržiavať. Aby bola celá rodina v pozore kvoli jednému 20mesačnému decku, tak to teda robíte veľkú chybu. Šklbať vlasy pri zaspávaní? Ano, aj moje deti sa o to pokúšali a NIE,nedovolila som im to! Ked začne robiť scénu v obchode, tak si ho nevšímaj a žiadne také, že mu musia dať salámu v obchode, ver tomu, že nemusia a ja byť tou predavačkou, tak mu ju isto nedám a mohol by sa aj na hlavu postaviť. Ked to nezvládaš, tak ho do obchodu neber. Nechaj ho doma mužovi alebo babke. Dieťa robí len to, čo mu dovolíme.
@janickacrazy za prve neviek ako mozes nazvaz 20 mesacneho dieta deckom mozno tak svojim hovoris tak si hovor druha vec je pre neho nic neplati a to uz son skusala vsetko... Dalsia vec je nie ja mu pytan tu salamu v obchode ale sama predavacka mu da...a ani hra sa s vlasamy ked zaspava go by nebol az taky probkem robi to od 4 mesiacoch to mi nevadi dalsia vec je ze bikde som nenapisala ze to nezvladam... A to ze je cela rodina v pozore ano pretoze jeden to s tym malym nevladze...a tu nejde o to ci mu povolim alebo ne proste je to narocne dieta zena ktora take doma nema tak nevie si predstavit..
@erika272 Predavačke možeš predsa povedať, nech mu tú salámu nedáva, to je nejaký problém? Ja som mala tiež druhé dieťa náročné a tiež všeličo navystrájal, ale ja som mu nedovolila to, čo chcel, ked sa hodil o zem. Viem, že si nepísala, že to nezvládaš, to je moj názor, ktorý som si urobila na základe tvojho príspevku a za tým si aj stojím. Ale ved tvoja vec, čo robíš a ako si vychovávaš svoje dieťa. Ja mám 3 deti a vychovala som aj 2 nevlastné, takže o deťoch viem toho dosť a nikdy sme celá rodina nestáli v pozore kvoli jednému krpcovi, to isto nie. Mne moja mama deti nikdy nestrážila, takže asi tak.
@erika272 ze boze moj ked to citam...20 mesacne dieta uz rozumie takmer vsetkemu, najvyssi cas zacat s pevnou vychovou...moja mala v tom veku uz mala flasu vedla postele a obluzila sa sama, a ked som zistila ze vie napocitat do 20 v dvoch jazykoch uz som jej neskocila na babatkovske vresky...u nas funguje to, ze dostane vybrat...ano mozes vrieskat alebo mozme ist na trampolinu...velmi rychlo si to v hlavke da dokopy...inak place sa len v detskej izbe, to uz automaticky ide este si aj sama v placi povie " neposlusna si, chod do izby pistat" 😀...uz mu nedovol a neustupuj...viem, ze niektore deti su narocnejsie, mala som blizke stretnutie s kamoskinym synom a na neho nefungovala ani jedna vec, pri com moja pri tom uz stoji v pozore, takze som trocha bola mimo z toho, ale dalo sa to nakoniec, stacilo sa s nim v pokoji porozpravat, lebo aj kamaratka stracala casto nervy a o to bol maly horsi...vytrvalost, disciplina a pokoj, asi len tolko moje rady
Nečítala som všetky komentáre, z niektorých mi zostalo normálne smutno, koľká zákernosť je v ľuďoch. Každopádne, na koníku funguje aj Liga za duševné zdravie. Myslím, že by stálo za to popísať tvoje trápenie s malou niektorému z odborníkov. Napíš IP užívateľke @mickazebra, ktorá je ich ambasádorkou a nasmeruje ťa, na koho sa obrátiť. Možno poradia ako pristupovať, čo robiť ďalej, možno nasmerujú k odborníkovi na vyšetrenie. Ak by tam aj bola nejaká diagnóza, tak je dôležité čím skôr ju odhaliť a začať na tom pracovať. Držím palce a veľa síl.
@erika272 1. do obchodu nebrat, 2. nedovolit, aby ublizoval inym.. ani tebe, ani muzovi, ani vonku detom... metoda pevneho objatia je super.. chytit tak, aby nemal volne ruky a pokojne hovorit, ze ho lubis, ale nesmie nikomu ublizovat, lebo to ludi boli... vlasy nesklbat.. napr moja dcera spavala velmi dlho s plysovou zirafkou a tej vysklbala kopmlet hrivu aj chvost.. ak by sme jej nechali nase vlasy, tak sme plesati 😅 Co robite, ked sa v noci zobudi? Nasa mala to robievala tiez, ale casom ju to preslo. Takze nesvietit velkym svetlom, nehrat sa, lezat v postielke... pripadne s tou lekarkou skuste hodit rec...
@erika272 vsak to,naucil sa,ze ak spravi riadny cirkus tak tu su ku dostane.
aj pije aky? Sladky ci nesladeny?
A sunka pre 20mesacne ci salam? No neviem..aj na detskej sunke je uvedene,ze az od 3.rokov.. Udene potraviny maju aj kopec konzervantov jedna ta latka,co som citala,je vraj dokonca ranovinotvorna..takze by som bola opatrna pri takych krpcoch..
A predavackam by som zakazala mu akekolvek jedlo davat..
@siska53 tiež pozerám ze malému decku údeniny. Nie som žiadna bio matka ale salámu by som určite nedala.
Ale zase mam známu ktorá ma stále na konferencnom stole zemiakové čipsy a jej ročná dcéra ich vyjeda s tym ze jej iné nechuti 🙂

@luna379 dakujem 🙂