icon

Neviem si rady s dvojročnou dcérou

mischell0110
8. júl 2016

Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.

spuntikmathiasko
22. júl 2016

@mischell0110 k spanku ti toho vela neporadim, moj prvorodeny mal 3,5 roka ked zacal v noci spavat. Do vtedy bolo uplne bezne, ze bol kazde dve hodiny s jakotom v noci hore. Nepomohlo nic. A tiez sme si dali vycistit byt od zlej energie a premiestnivali nabytok atd. S uspavanim bol vsak problem len do roka, potom v pohode s nami v postely len som tam musela byt.
K spravaniu:moj nazor je taky, ze by sa mal na nu pozriet psycholog. Ak vsak odmietas psychologa skus dat hranice. Chod s nou napr., von len ba dvor,alebo pred dom aby ak zacne vyvadzat nekukslo milion oci na Vas a ked zacne cirkus napr. pri tom,ze jej povies,ze musite ist domov jest a ona zacne zapiat a hadzat sa o zem ignoruj raz skonci a ked skonci zniva pridi a pivec ideme domov jest a dorazne. Neustup ani za pana. Aj ked sa dogrcia, len bud blizko aby sa nezadusili. Podla mna po 2tyzdnoch aspon trochu povoli. Tak isto aj pri spani,kocik prec. Ak nebude spat cele 3noci,lebo bez neho nezaspi na 4 ju isto odvali aj v postely tomu ver. A toto by som robila pri vsetkom.
Ale skor by som odporucala psychologa.

mischell0110
autor
22. júl 2016

@ruan dakujem krasne

mischell0110
autor
22. júl 2016

@nefertiti7 dakujem velmi pekne 🙂

erika272
22. júl 2016

@timea7 no hej aj tak som chceka ze uz aj ked bude odplienkovany kompletne aj ako tak vude sa vedet jest a obkiect sa... Teraz sa uz oblece ale tak hoci ako :D

erika272
22. júl 2016

@jana_eyre ja som si od nikoho radu nepytala ?? Ja som len napisala orispevok pod prispevok autorky to ze ste zacali mne ty radit a nie autorke zato nemozem...
@siska53 ja som si rady bepytala len om komentocala prispevok pani autorky... Nikoho som o radu neprosila...

timea7
22. júl 2016

@erika272 nemusí sa vedieť obliecť ani keď ide do škôlky, stačí ak si natiahne tepláky a obuje papučky, ale keby to aj nevedel, nevadí, naučí sa. Nechávaj ho samotného jesť, najskôr také tuhšie veci - zemiakové pyré, nie polievky, potom aj ostatné, tiež ho dokŕmia, ale ak by ich bolo veľa takých, čo nevedia samostatne jesť, bude mať jedlo studené, kým príde na neho rada. V jasliach môže mať aj plienky, v škôlke už nie, postupne sa naučí všetko, len ho nechaj samého, je fajn, keď chce a skúša.

siska53
22. júl 2016

@erika272 tak sorry,ze sme sa ozvali.

jana_eyre
22. júl 2016

@erika272 reagovala som na tento tvoj prispevok:
" vidim ze tu clovek ne pre rady chodi ale za nejakymi zakomplexovanymi zirafami co bevedia co zo sebou a vsetkych odsudzujete len zato ze dieta neni dobrucke jk tie vase. Chodte sa daf liecit "

ked si pisala o radach a v prvom prispevku mas napisanu vetu, ze tiez nevies co s nim, asi len vydrzat, tak si asi viacere z toho zobrali, ze asi poradit chces, nejde len o skusenost.. a ked ti niekto napisal co asi u vas nefunguje dobre, este ze si nepraskla od nahnevanosti, co si to dovolili..

ja ti nikde neradim - uprimne je mi jedno ako sa tvoje dieta sprava a je to tvoj zivot.. /aj ked ak mam byt uprimna, ked podobne dieta napr. na ulici vidim, tak ma poraza vzdy najma z pristupu jeho rodicov k nemu/

ved ako som pisala, ked nevidis problem vo vychove, tak potom si dieta uzivaj a necuduj sa..

ja mam jednoducho nazor, ze deti sa zle nerodia, ale zle vznikaju chybami rodicov.. aj ja robim kopu chyb a ked moje deti robia nieco zle, tak hladam chybu najma v sebe, nie v povahe dietata.. a zatial vzdy ked zmenim spravanie ja, zmenia ho aj deti.. nikto nie je dokonaly, ale trocha sebareflexie este nikomu neuskodilo, skor prospelo.. pekny den

dominikav123
22. júl 2016

@erika272 nedá mi neozvat sa ale možno je taký besný z tej super stravy.
Mam bratranca s ktorým sme každý rok trávili mesiac u babky na prázdninách. Tiež nechcel od mala nic jesť tak mu teta kupovala tašky sladkosti, lebo "on nic iné nespala chudáčik". To ze bol jak saleny hovoriť asi nemusím. Jeho stravovacie návyky to ovplyvnilo tak, ze ma teraz 25 rokov asi 110 kíl. Lebo sa tete nechcelo motivovať ho k zdravšej, alebo aspoň normálnej strave.

erika272
22. júl 2016

@dominikav123 chapem ale tu strabu nedostava kazdy den chipsy.. a sladke mu nedavam vobec.... obcas nieco...no my mame 95 cm a 9.5 kg.... ziadna slava s tou vahou :(

vittory
23. júl 2016

@erika272 prave proto..ty si rodic a mas hlavni slovo ne...ale ty poslouchas jeho ne on tebe..on to proste chce tak ty mu to pak aj tak das nebo dovolis..

katkalubkova
23. júl 2016

nedocila som uvodny prispevok do konca, prepac. Preco ju nedas do detskej postielky. Nie k sebe do postele. Daj ju do postielky, daj jej flasu s cajom, nechaj pootvorene dvere, poplace, pokrici, ale zaspi. Ked sa pozvracia, prezlec ju a daj ju tam znova! Zvykne si

monikaparson
23. júl 2016

@katkalubkova toto nieeee, to akože myslíš vážne takúto radu, hej? Fľašku s čajom na noc a ak sa chúďa dogrcá od revu, tak ju prostre prezlečieš a bude dobre. Za mňa, celéééé zlééééé.

monikaparson
23. júl 2016

@erika272 moja mama to robila podobne ako to robíš ty s tvojim dieťaťom a teda ti poviem, že neskutočne problémy z toho u mňa vyliezli ako u dospelej osoby. Vyrastalas om na smaženom, zemiakoch, plackách, syre a pod. Nejdem to tu rozpisovať, ale uvedom si, že nikto ti tu nechce zle a nikto ti tu nejde písať aká si na figu matka a pod., ale čosi je tu ozaj špatne. Treba si uvedomiť, že takto malé deti nie sú schopní tie "sračky" vo svojom tele spracovať a čo to robí s nimi ako takými a ich chovaním. Videla som to raz na našej malej, keď jej dali koláč, akože ja som mala pocit, že nám tu vyletí cez zatvorené okno. Ona tiež toho veľa nezje, ale tak snažím sa vždy variť, tak aby sa najedla a hlavne raňajky a polievky jej neskutočne chutia. To jej dám aj dve misky, ak pýta. Veľa ovocia, zeleniny, smoothie, jogurty hlavne biely má neskutočne rada, skúšala som dať aj ochutený a ten mi nechcela. Radšej do toho dám ovocie, vločky, agáve a to si dáme spolu a ozaj je to aj veľmi chutné. Zrovna dnes sme mali také raňajky. Sladké ani nič nekupujeme. Ja som bola na to počas tehu doslovne závislá a po pôrode to vôbec neprestalo. Len mne sa to prestalo páčiť, tak som s tým sekla a ani malej to nedávame a dobre nám je. Vôbec jej to nechýba. Úplne zbožňuje cestoviny, to robím tak 1-2x do týždňa. Ono skôr tak s kludom sa nad tým zamyslieť a niečo si z toho zobrať, lebo toto sú veci, ktoré sa povlečú s tým dieťaťom celý život.
KUK napr. toto, dobrý článok: http://www.martavargova.sk/zdravie/za-zavislost...

katkalubkova
23. júl 2016

@monikaparson Nie, asi som sa zle vyjadrila. Neslo mi len o nocny spanok. Prispevok som sice neprecitala do konca, co bola mozno chyba, ale myslela som to tak, ze: Podla mna by mala spat vo svojej postielke, nie v kociku, ani pri mamine. A dat ju do postielky, dat jej flasu s cajom ( moje deti mavali flasu s cajom pri zaspavani ). a s tym pozvracanim som to napisala, lebo pani pisala, ze mala kolko krat tak reve, az sa pozvracia. Tak ked bude zurit a pozvracia sa, umyjej ju, prezleciem a dam ju tam znova. Ako kolisat 2 rocne dieta v kociku a je dost.... aj nebezpecne az nevypadne. S tymi kocikmi sa to veeelmi tazko odduca, poznam to podla vlastnej skusenosti. Ked je naucena spavat, a treba jej spat, vo svojej postielke by sa mala naucit zaspavat. Myslim, ze som to objasnila dost

tatiana1980
23. júl 2016

Ja som nespala 2,5 roka, 20 min spanky a som tu.hlavu hore. Vezmi kocar vyhod ho a hotovo😀 Naozaj nieje nirmalne 2 rocnu hupat v kociku nech spi. A toboz - ona si vzdy vsetko vydupe. A preto robi co tobi. Mlieko - preco jej nechves davat mlieko vecer pred spanim ?

monikaparson
23. júl 2016

@katkalubkova Jasné, objasnila. 😉 Ja som toho názoru, že do 18sky tam zaspávať nebude. 😀 Ja som tiež uspávala malú v šatke a na nátlak okolia som ju začala dávať do postele (keď bola ešte úplne mimi) a kojila som ju. A to bola neskutočná chyba, lebo som tým trávila celé, celé večeri. Teraz viem, že ak by som to neuponáhľala a nechala to tak, tak by to bolo iné. Vždy som ju nakoniec sklopila do postele alebo do haky (závesná kolíska) a bolo to super. Malá spala, ja som si niečo porobila, hrali sme karty s mužom, pozerali filmy. Keď som ju začala uspávať v posteli, tak som vlastne celý večer bola len tam, už som nemohla robiť nič iné. Ona bola hore stále. Neskôr sa to samé upravilo, začala sa uspávať rýchlejšie, ináč atď. Každé dieťa potrebuje na zmenu nejaký čas a ak tak neskutočne protestuje, asi ešte nie je pripravená. Ja si stále budem hnať ten svoj názor, že len láskavým a rešpektujúcim spôsobom môžeme nastoliť spokojný a šťastný život s našimi deťmi. Ja keby toto aplikujem na našu malú, tak to by bol koniec. Lenže ja to píšem tuším v každej téme, ale ja mám pocit, že u nás je to ozaj veľmi o tom, že ja viem, čo môžem a čo nie a dokážeme aj tie "konflikty" riešiť relatívne s kludom a hlavne ja tomu decku, tak neskutočne dôverujem, že ja to neviem ani vysvetliť.

monikaparson
23. júl 2016

@tatiana1980 Pre teba to možno normálne nie je, ale pre tú malú hej. U mňa je skôr záhada, že 2 ročnému dieťaťu nedokáže vysvetliť, že takto už nie, že takto nevládze, je z toho unavená a pod. Tie decká sú neskutočne vnímavé a vedia to pochopiť. Len rodičia málo s tými deťmi komunikujú podľa môjho a to je veľká škoda.

vittory
23. júl 2016

@erika272 vy ste naky divny ne...davat rocnimu diteti salamy a chipsy...chore..myslim ze byste potrebovaly nejdriv vychovat vy abyste byly schopne vychovat svoje deti...chudaci vase deti..

vittory
23. júl 2016

@erika272 no podle me vychovu nezvladas ani nahodou...

vittory
23. júl 2016

@erika272 to se vypomsti ta tvoje vychova tobe..😁 a svoje dite ty nemilujes protoze bys mu v zadnym pripade nedala takovou stravu kdybys ho mela aspon trochu rada...a este sem nevidela jednu matku s takovyma nazorama jake mas ty..fakt neuveritelne

vittory
23. júl 2016

@erika272 tak si ptedstav ze muj prvni syn kdyz plakal tak se nenadechl a tez sem mu musela foukat..a nevim co jeste a robila sem vzdy tak aby co najmenej plakal ale on je taky ze od narozeni byl vysmate dite...malo plakaval...ale preci se stavalo..to ale neznamena ze mu proto budu davat nezdravou stravu..

monikaparson
23. júl 2016

@vittory toto si myslím, že už je prehnané, tvrdiť, že ho nemiluje, nemyslíš? Ja svojmu dieťaťu nič také jesť nedávam a ani to nemám v pláne, sama si neskôr vyberie svoju cestu, ale toto by som si nedovolila tvrdiť ani náhodou, že ho nemiluje. Nie každý to vie aj ináč a skôr volí ľahšiu cestu - pre nás je to ľahšia cesta, dať dieťaťu niečo takéto. Kto vie, čo tam ozaj je. Tým to neospravedľňujem, ale tvrdiť, že neľúbi svoje dieťa, to je prehnané.

vittory
24. júl 2016

Ale to ja vim ze ho urcite miluje😊jen sem chtela aby si uvedomila jak mu ublizuje a ze mu muze znicit cely zivot tim ze mu dava taku stravu..a prave ze by si to jeji dite vybralo tu zlu cestu lebo ho zvykne na tu zlu stravu a pak muze delat co chce..od mala ho musi zvykat na zdrave a to pak bude vyhledavat i v dospelosti.. 😉

erika272
24. júl 2016

@vittory citaj po sebe co pises.. ja svoje dieta milujem nadovsetko a preto mu radsej dam to co mu chuti ako by nemal jest vobec nic takze sa uvedom... nikoho som sa tu nepytala na nazor a ani na jedalny listok co mam davat svojmu dietatu jest... KLudne si krmte deti zo zeleninou ja sa vam do toho nebudem starat tak laskavo sa nestarajte ani vy do mojho stravovania.. Neviem co ste za cajku ale zvaste slova... Mozno ze vy nemilujete svoje deti ale ja svoje milujem nado vsetko

vittory
24. júl 2016

@erika272 😂😂😂prave proto ze ho miluju tak mu dam jist i to co ho muze zabit....zabilas😊 za prve si v diskusy tak lidi reaguji na to co pises...takze se ani ptat nemusis na nazor..za druhe to nejsou rady ale nazory...kazdy si muze psat co chce a kdyz se ti to nelibi tak tady nepis svoje soukromi jaky je tvoje dite atd...a za treti se te jako mam bat abych zvazila svoje slova? To co si ty o sobe myslis....nejaka dvacetileta cucacka mi tady bude vyhrozovat?...ja si budu psat co ja chci kort kdyz je to ve prospech deti....ty ses mi ukradnuta..jen se opet budu opakovat..chudak tvoje dite

jajka257
24. júl 2016

@erika272 neda mi to, aj ked viem, ze ty rady nepotrebujes.....tvoja vychova je cela zla, aby od rana fungovali 4 dospely ludia a tvoj syn robil hento, no zbohom.....a co sa tyka stravy, pojde do skolky a co tam bude jest? Ci mu pribalis dve vrecka chipsov a dve cokolady, k tomu liter koly, fuuuuu, no vynikajuce. ...

erika272
24. júl 2016

@jajka257 ja som napisala ze obcas mu dam nedavam mu to kazdy den a cokoladu a ani kofolu aveci poodbne neje... to ze mu dam obcas chips a co ? C vs do toho ?

erika272
24. júl 2016

@vittory ok daj pokoj nejsom na tvoje nazory zvedava ;)

jajka257
24. júl 2016

@erika272 pre mna za mna, daj mu co len chces😃😃😃😃 je to tvoje dieta a ty vies najlepsie, co mu chuti😃😃😃😃 len potom neplac, ked bude mat zle krvne vysledky, alebo bude mat nedostatok zeleza, ci oslabenu imunitu. A co sa tyka spravania, drzim ti palce v puberte.