Neviem si rady s dvojročnou dcérou
Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.
Ja neviem...citim z tvojho opisu velky tlak. Velmi chces,aby si veci mala pod kontrolou,ale to sa pri detoch neda. Potom to vyzera ako na bojisku. Chce spat iba v kociku? No a co? Tak nech tam drichme,vsak do puberty v nom spavat nebude. Prekvapila si ma,ze az mesiac si ju skusala od neho odnaucit,wau,ina vydrz 😁 trocha sa uvolni,neries kazdy jej vrtoch. To su deti. Nemas tabulkove. Ja som tiez 2roky nespala a max. suvisle hod.a pol az 2, je to psycho a este plac,nevies co tomu dietatu je. 2xsme boli na pohotovosti,dieta zdrave ako repa. Vies,ked je cele dni s prepacenim nasrate,ono sa to kumuluje a vlecie do dalsich dni. Ak ti treba,vyhladaj pomoc psychologa pre seba, urcite to to neuskodi. Moji susedia mali taketo nervne dievcatko, pediatricka im vravela,ze do6.rokov by mali taketo deti z toho vyrast. Tiez im robila podobne veci ako tvoja,ale hlavne mala zachvatovity plac. Sledovanim zistili,ze je vydrazdenejsia pred splnom a spomenula som si-pomahali si s homeopatikami na upokojenie. Ale to si najdi skuseneho homeopata. A uz ma dievcatko 6rokov,je to u nich ovela lepsie. Skus malu pozorovat,co ju drazdi a pomahaj jej to prekonat,nebojuj s nou,potrebuje tvoju pomoc,lasku a trpezlivost. Velmi drzim palce,viem,ze je to vycerpavajuce.
@janickacrazy ja som napisala iba svoj nazor nieje predsa možne že dvojročne dieta zbije matku pytam sa čo bude robiť ak bude mať 7 rokov to je akože čo samozrejme je vo vyvine ale od.... do a nie že bije matku jasne je to porucha spravania to by jej povedal aj psycholog nieje predsa možne aby sa tak maly sopliak choval k mame a dalši priznak nechce sa hrať zo žiadnymi detmi na ihrisku ani pri ničom nevydrži a da sa vyšetriť pomocou testov v špecialnych centrach či nebude autistka preto že z čitania toho prispevku som mala až slzy ako jedno zasrane decko môže biť mamu preto moja rada mila mamička je že aby si čim skôr vyhľadala psychologa aby sa to nezhoršovalo drž sa veľmi ti držim palce.
@dilino moj syn ako 2ročný tiež pri ničom nevydržal a ani s deťmi sa hrať nechcel a poznám takých detí viac, na ihrisku sa bežne spolu hrajú až také 3ročné deti, že ozaj spolu, nie pri sebe, to podľa mna nič nedokazuje, to, že bije matku, nuž nemá mu to dovoliť, ked bije, chytím mu pevne ruky a nepustím dokým sa neukludní, robila som to bežne pri svojom synovi, matka je silnejšia ako 2ročné dieťa a ak mu dovolí, aby ju zbilo, tak to je jej chyba vo výchove, deti sú rozne, ja mám 3, moja sestra 4 a tak o výchove niečo viem, len je jednoduchšie hodiť nálepku ADHD ako prácne vychovať
Ahoj-akoby som pisala sama. Az na to ze mam deti dve.Toto "nespanie" som zazila s prvym synom-jedine na fit lopte a potom od 2 rokiv uz v posteli ale do 4 rokiv sme boli viac hore ako spali.Boli sme aj na neurologickom vysetreni,aj u psychologa...nic. Dnes je to akotak v porovnani s tym co bolo. Do toho sa nam narodil druhy syn a mysleli sme si ze to uz nemoze byt tak zle ale omyl,je to oooooovela horsie.Nespala som uz 6 rokov,nevladzem uz ani zit, je to des....jemu vadi snad vsetko.V kociku nespi absolutne to len utekst dnu a hojdat.Neopisatelne ma boli chrbat,ma uz 14 kg.. Z jedlom boj od mala.Ovocie absolutne,vynimocne banan no ten ho zapeka,zeleninu vobec ani v polievke ani nijako inak,ani presnidavku nic.Skusila som uz tiez uplne vsetko ci som kedy pocula aj nepocula no nepomaha.Tiez len cakam na den kedy to prejde,ak...Kazdy zub kym narastie to je neopisatelne.Citim sa totalne neschopna ze ho nezvladam ale uz sme vsetci na dne fakt.Toto pochopi len ten kto zazil,ostatni nemozu verit.
@dilino v dvoch rokoch je to praveze pomerne caste ze dieta riesi svoju frustraciu udieranim ludi okolo seba,hadzanim sa o zem a podobne...nevie to este inak...ak je temperamentnejsie a citlivejsie...a to ze sa nechce hrat s inym detmi je tiez v 2 rokoch bezne....Este len zacina prebiehat socializacia a niekroym detom to proste trva dlhsie a su narocnejsie...fakt nic z toho co maminka popsuje nemusi byt priznak poruchy..len je to emocianla labilnejsie dieta...o moznu poruchu sa bude jednat ak to nevymizne a aj v 5 rokoch bude divoka ako teraz...a viem o com pisem ..moj prvy syn bol takmer taky isty- akoby jej klon..dnes ma takmer 18 a teda viem posudit ako sa to zmenilo...postupne to spravanie vymizlo cca od 5 rokov bol v norme a od 10 je ukazovy chlapec ,co sa dobre uci,doma pomaha,netula sa,nepaplujuje..ani pubertu nemal tazku,skor asi najlahsiu z deti v jeho okoli..
@julka82 dakujem
Dakujem vsetkym za nazor,cenimsi rady,aj skusenosti.Viem,ze chyba je ajv tom,ze nema doma otca,aj to ze peniaze niesu vsetko.No kedze akopisete jechyba aj vtom,ze ju vychovama ja aj babka akoby ma 2mamy,preto chceme cim skor svoje a kedze dom treba dokoncit,a v dnesnej dobe peniaze hraju velku rolu,abyclovek vyzil,potiahne radsejrok dva tam aby sa splatilo,ako sa pojde 7rokov zodrat tu.ked je doma,dcere sa venuje naplno,lebo mu predsa chyba.A anoasi jechybaaj vo mne.Som sice prisna,schmatnemju ako pisete pevne,aby mi neublizila,ale ked sme vonku s motorkou,kocarikom,alebo hrackami na piesok a ideme domov a zacne toto robit,neda sa mat 10ruk a drzat aj ju,aj jej ruky pevne aj veci.a ked idem s kocarom a damju tam,dobreze sa neuskrti na trakoch,ktorymi ju priviazem v kociku.a to,ze citi,ze somunavena,vycerpana-snazimsa nebyt,ale kedze noc co noc nespim som proste vyerpana a podrazdena niekedy+ked sa pripletu ine starosti.Ale cenimsi vase nazory,pokusim sa zmnit veci a uvidim,co dalej.
@mischell0110 Ahoj, ja mám doma dosť podobného syna, tiež od narodenia problémy s kojením, s bruškom atď. od prvých príkrmov zhruba do 15m boj o každé sústo. Dodnes si myslím, že žil prevažne zo vzduchu. Potom sa aspoň tá strava zlepšila. Spánok sa naopak od 18m zhoršil, mrnčí každú noc, uspávanie je boj. V izbe spí sám asi tak 4h potom k nemu stále chodím a zdriemnem si pri ńom čo som už KO. Uspávam ho (najmä poobede) aj 45 min ale nepovolím a konečne si na to zvykol, že iná možnosť nie je, buď bude v tej postely ležať do nevidím alebo zaspí. v tomto nepopustím lebo akonáhle mu raz v niečom ustúpim, zapamätá si to a dožaduje sa toho aj nabudúce. Myslela som si že teraz v 2,5r mu už ten vzdor ustúpi ale práveže naopak, zhoršil sa o 200%. Občas je to také peklo, že ma bolí bruchu keď máme ísť na ihrisko za deťmi. Tiež im berie hračky, sáče, búcha ale nie zo zlosti, on sa pri tom smeje. Zatiaľ nezaberá žiadne vysvetlovanie ani nič podobné. Keď neposlúchne na 3x odchádzame domov. Vie o tom celá dedina lebo vrieska ako by ho z kože drali ale nepomôže si, keď nejde dobrovoľne, chytím ho pod pazuchu aby ma čo najmenej kopal a po pár metroch ho tie jedy prejdú ale vrieska a kým neprídeme domov. No už si začína zvykať, že po každom takomto správaní nasleduje odchod domov, a pár krát poslúchol už na 2.napomenutie. Hračky som ho naučila vymieňať. teraz má so susedom autíčkovú mániu tak každý deń berie so sebou 1-2 malé autíčka aby keď stretneme suseda, mal za čo vymeniť..... 🙂 nevýhodou je, že nemám prehľad koľko autíčok je "požičaných" a potom mu doma chýbajú a hľadá a jeduje sa, že nie sú doma...
Neviem, či to robím správne ale iná možnosť momentálne nie je. Ja nemám také vnímavé dieťa ako iné mamičky, že im stačí 2-3x vysvetliť a dieťa pochopí a poslúcha, takže používam také tresty aké sa mi zdajú vhodné. Bitka u nás nič nevyriešila, iba ma začal biť naspäť aj on, takže sa jej vyhýbam.
Ešte ma napadlo ked robil pred týždňom strašný cirkus kvôli poobednému spánku a už nič nezaberalo a ja som bola na pokraji nervového zrútenia lebo sme hodinu chodili hore dolu po dome, na poschodie, na prízemie a v posteli ani za svet. tak som ho upozornila, že ak nepôjde do postele, beriem všetky autíčka a idem ich dať susedovi. Keďže ma mal na háku, na 3 x som nahádzala všetky autíčka do škatule, vyšla som von na terasu a nechala som ho 1 samého (akože som to zaniesla preč) V ten deń som ho uspala na rukách (odkvecol do minúty lebo spať on stále cez deń potrebuje-pospí aj 3h) a keď sa zobudil, slúbil že bude dobrý a autíčka som doniesla. Od toho dňa stačí pred spaním spomenúť že beriem autíčka susedovi a už upaluje do postele. 🙂 Síce aj tak to trvá kým sa ukludní asi pol hodinu ale aspoň malé víťazstvo pre mňa.
Ja sa už neskutočne teším ako pôjde do škôlky, pevne verím, že tam bude mať väčší rešpekt a doma to už nejako skôr ustojím. Predsa len budem psychicky viac oddýchnutá a za celý deń mi bude chýbať tak budem mať viac trpezlivosti ako teraz. Tiež som na neho sama, manžel chodí domov po 18 a nepomáhajú mi sním ani len rodičia či svokrovci takže k večeru som už aj ja dosť nervná 🙂
Verím, že si aj vy nájdete čo najskôr nejaký spôsob čo na dcérku zaberie (aspoň občas) Viem aké to je. Ak by to ani po nástupe do škôlky neprešlo, asi by som skúsila psychológa. (aj ja som to mala v pláne 🙂 Aspoň aby sa so mnou porozprával a povedal mi ako reagovať v jednotlivých situáciách lebo naozaj sa niektoré výstupy nedajú zvládnuť.
@mischell0110 zase výhovorka, akože nič proti, ale jednoducho hračky a motorku položím na zem a dieťaťu pevne držím ruky, nevidím v tom absolútne žiadny problém, ja som to tiež tak robila, moj malý tiež v kočíku vystrájal, ked mal tie záchvaty, no čo nech si povystrája, nevšímaj si to, neboj sa, neuškrtí sa trakmi v kočíku, musíš byť zásadová a nepopustiť a prvú vec zruš jej to mlieko v noci, uvidíš, vyspíš sa lepšie, možno 2-3 noci budú horor, ale potom nastane vytúžený spánok, mysli na to, akože nepíšem ti to v zlom, ja som si tiež svoje prežila so synom a teraz má 5 rokov a už je to zlatý a rozumný chlapec, veľmi šikovný a ked mal 2 roky čo sa ten navystrájal, neboj, bude lepšie
@mischell0110 ked citam prispevok, tak to je ako moj syn,ked bol mladsi. Tipla by som skor,ze je to narocne dieta nez rozne ADHD. Nam pomohlo rezim, co najpevnejsi. Pomohlo tiez spanie, ako uz ti niekto pisal,ze cim menej spi,tym je to horsie. Je to akoby platila rovnica spanok produkuje spanok. Ja som zo zaciatku tiez tak robila,ze on spal v kociku a ja som ho kocikovala. No potom mi doplo,ze kym on drichme,tak ja na smrt unavena kdesi chodim po meste. Kedze sam spal malo,tak som zacala spavat s nim. Sice som nic neurobila,ale postupne (par mesiacov) sa naucil zaspavat pri mne a aj spat. A spanok sa natiahol na 1,5hod, niekedy aj viac. Kym vedel,ze som tam,tak spal. V noci podobne, v postielke vrestal,tak spaval s nami, doslova nalepeny na nas. Budil sa v noci aj tak a dodnes neprespi celu noc (ma cez 3,5r). Ale je to lepsie.
Co sa tyka spravania,tak ide na hranice moznosti. Nas bol na tom podobne, maval take dobre 45minutove zachvaty. Po kazdom som si vravela,ze ak nabuduce to zase pride,tak uz idem ku psychologicke. No nesli sme dodnes. Tiez sa to upravilo - resp.uz to vobec nerobi. Hranie s inymi detmi by som neriesila,to je este velmi skoro, tak po 3om roku sa zacnu deti hrat spolu,inak to nema vyznam,akurat ze je medzi detmi,vidi ich,atd.,ale hranim sa to nazvat neda. Ze sa sama nezahra - moj syn sa ani teraz este velmi sam nezahra,aj ked obcas sa sam zabavi napr. na 10 minut.
Mne pomohlo cosi si precitat o narocnych detoch, rady zien na MK ako,chce spat v kociku,nech spi. Ano,su veci,pre ktore sa neoplati sa nervacit, lebo tvoja mala nie je typicke,tabulkove,bezne dieta. Urci si,co chces isto podla seba a nevenuj pozornost tomu,co nie je podstatne. Tiez je fajn venovat pozornost len jednej veci. Napr. venujes pozornost lepsiemu spaniu atd,tak kaslem na to,ako papa.
A ano,kto nezazil,nepochopi. Keby som mala len dieta ako druha dcerka,tak by som si klopkala na celo,co tu niekto popise,lebo ona je ako z knizky - polozite dieta do postielky a ono sa ukludni a same zaspi - cisty zazrak po synovi.
Drzim ti palce, malu pozoruj,ak sa to bude horsit,tak s nou zajdi na nejake vysetrenia,ale ak sa to nepohorsi,tak zbytocne sa stresovat este aj vysetreniami.
@janickacrazy naša tiež začala spávať celú noc, ked sme zrušili mlieko vo flaši, a presne ako píšeš, 3 noci plakala a potom sa naučila zaspať aj bez flaše. Síce sa prebrala, ale ked mlieko nebolo, zaspala bez toho, aby niečo pýtala.
@hettinka deti sú ako cez kopírak, len rodič musí občas trochu s nimi aj vybabrať 😀
no ja mám dve deti a druhý syn bol úplne iný ako staršia dcéra ... u tej sme museli byť fakt zásadoví rodičia, nepopustiť, aj ked mi to bolo občas lúto. Ale ona bola taká, že človek jej raz ustúpil a už chcela ústupky stále. Napr. sme ju vzali k sebe spať a už potom spávala medzi nami hádam do 3 rokov.
Synovi sme to už okolo 2 rokov normálne vysvetlili, vzal na vedomie a poslúchol. On je celkovo kludnejší, ale tiež má svoje "muchy".
@hettinka ja mám 3 deti a každé je iné, ale myslela som to vo všeobecnosti, že v niektorých veciach sú ako cez kopírák, napr. to spanie bez fľaše s mliekom alebo odúčanie od cumľa, ja som s takýmito vecami nikdy nemala problém, len niektorí rodičia chcú odučiť, ale zas povolia, lebo decko reve a potom sa sťažujú, ja som cumeľ zobrala raz a povedala som havo spapal a starší ani nereval, mladší trochu posmoklil a bolo vybavené, neznášam totiž tie 3ročné deti s cumľom v puse 😀
@janickacrazy pri poslednej poznámke ma napadlo, že ani ten cumel neplatí na všetky deti rovnako. Poznám chlapca čo bude mať o mesiac 3r. a len teraz ho odučili. skúšali to pred mesiacom keď mu ráno pri cikaní padol do záchoda (jeden z dvoch dudlov čo mali doma) tak mu vysvetelili že sa už nedá vybrať, že je ocikaný a bolo. Poobede síce s plačom ale zaspal ale zobudil sa oveľa skôr s hysterický revom a nevedeli ho ukludniť. Mysleli si že možno sa mu niečo snívalo. Večer tiež zaspal ale celú noc kričal zo spánku a ráno o 5 vstal zasa s hysterickým plačom a mal tik na oku, dosť silný. triasol sa ako osika a zadúšal sa. poobedný spánok sa zas opakoval s hystériou a keď mu dali druhý dudel, zaspal ako bábätko. Myslím, že jeho reakcia nebola primeraná k situácii ale ani hraná. O mesiac sa to zopakovalo s dudlom v záchode a už to zvládol v pohode, bez hystérie a tiku v oku 🙂 Každé dieťa je iné, a v inom čase pripravené na rôzne odúčania. Ale inak s tebou súhlasím 🙂
@katka708 no ale to len preto, že ho začali odúčať neskoro, v 3rokoch je už dieťa múdrejšie a viac si pamatá, ja som odúčala medzi 1,5 až 2 rokom a nebol problém vobec, lebo také malé dieťa si napr. neuvedomí, že v obchode sa dá kúpiť druhý cumeľ, zato to 3ročné už si toto može uvedomiť, treba vystihnúť aj správny vek
ahoj ako dvojickarka ti poviem ..my sme tiez nespali..necitaj diskusie ako naucit dieta spat a blbosti...blA bla bla...
su deti ktorym sa vyvija mozog ..trosku intenzivnejsie inac prezivaju den,,spracovavju udalosti..moje dvojcata nesplai tri roky..neurologocika mi to odovodnila tym..ze su spankove cykly ..niektore deti prejdu samo od seba z lahkej fazy do tej hlbokej spankovej..ale niektore deti vyhodi naspet do bdenia..je to vyvoj mozgu..preto sa budia..neurobis stm nic..a preto aj place..ked zaspi v kociku a strhne sa..vidi neznamy priestor okolo postielky a chce zname prostredie kocika..je to lahky spanok ..a preslo vo veku troch rokov...dozreli a spia v noci okrem chorob.
spravanie..po prve necuduj sa ak ty vytrieskas po riti tak dieta bije ostatne deti..povazuje to za normalne spravanie..nerozlisuje ze to nesmie robit...preto ja moje deti nebijem..ak by si mala viacere pochopila by si..to ostatne co popisujes sa zlepsi vyvinom reci..ak dieta bude vediet pomenovat emocie..prestane sa pomalicky takto prejavovat..moji sa zlepsili ked vyjadrili hnevam sa ..som smutny..nepaci sa mi to...to pride vekom..preto sa jeduje lebo ti to nevie inac povedat..
vylietanie..cim viac unavujes dieta lietanim tym viac mozog spracovava v noci a tym viac vstavas...skus uvolnenei pred spankom rozpravku..nasim som pustala relaxacnu hudbu....mala je uplne nosrmalna..ale ty mi pripadas vynervovana..a mozno sa skus trosku ukludnit a neprenasat to na nu,,vela zdaru
@janickacrazy mne pomohla oducit zubna dr..ktora ma tak skricala ze detom zacinaju zel rast zuby ze vo veku dvoch rokoch sme proste odovzdali jeziskovi do jasliciek..a bolo.. 😀 museli sme.zo dna na den..nastastie zubky este rastli dalej ok..sa to dotvarovalo...
@mischell0110 este ku papaniu..moji napriklad nechcu maso..nie som vegetarianka..nikde to nevideli..chodime obcas na odber krvi..kvoli kontrole...moji chcu zas eln zeleninu a aovocie..a spenat..nosntsop..meso som aj mlela do omacok..a ine tjanosti...nepreslo to..proste..to mas tak..klobasu neochutnali..a sunku pod natlakom..po sunke.bude mrkva 😝 voli casy ako dvojrocni cele leto chceli len umele mlieko..pametam sa ze som chodila ku vode tam som ich posadila a taaam je rybicka sup ryza a grenadir alebo daco v miske varene..chapem ta ale je to normalne..este stastie ze su moji jedaci v skolke..
Páči sa mi to pomenovanie náročné dieťa, ale ok, každý ako vie. No možnosti sú tu len dve, buď má nejakú tú diagnózu alebo a k tomu sa prikláňať skôr potom, čo tu čítam, preberá len vzorce správania, ktoré vidí doma. Vysvetľuješ, nejde, kričíš, nezaberá, biješ. Ak niečo chce vždy si to vydupe, toto ja ani nechápem ako sa k tomu tak malé deco dokáže dopracovať, ak je človek zásadový. Naša sa tiež párkrát hodila na zem, jasné že na ceste, ako tu písali, len som ju posunula a čakala kým sa tak ukludní, aby mi dovolila vziať ju na ruky a ísť domov. Citlivý a dôsledný prístup, to je jediné, čo to deco potrebuje teraz. Veď to sú také šoky, čo tie decká teraz zažívajú, ani oni samé sa s tým nevedia vysporiadať a my im musíme pomôcť. Nie je sa čo diviť, že ak to my nedokážame, tak to deco sa takto chová. To, že na ihrisku bije deti, to je zasa len prebrané chovania od teba, robí to, čo vidí. Ja teda neviem prečo by 2 ročné decko malo požičiavať svoje hračky, jednak ani nevie, čo to požičať znamená, že mu to to druhé deco vráti a pod. Ja sa opýtam, či sa môže iné pohrať, ak povie nie, tak nie. Nerobí z toho žiadnu drámu, ani nič podobné. Veď raz príde na to, že je výhoda, ak požičia tie hračky. A plienky, no keď si 2 roky čúrala do gatí, tak za týždeň sa to nenaučí, aj keď sú aj také deti. A to kopanie, tak to už je iná káva toto, ale zasa, čo vidí, to robí. Deti sú naše zrkladlo, treba začať od seba a hneď. A určite by som také scény netrpela.
@monikaparson wau deco???? ja som videla i poznam kopu deti co maju takyto a podobny temperament, vobec to neni ziadna diagnoza, nie kazde dieta ti presedi na stolicke cely den , ked ju tam posles (a strasne vela deti ma take zlo v sebe,ze ublizuje druhym a skusa co sa stane, ved je i ten film Denis postrach ci ako sa to vola, ved i take deti su 🙂 a i oni maju obycajnych slusnych unavenych rodicov co si potrebuju raz za cas pospat )...iny temperament, aktivny, energeticky, staci si spravit taky energiou nabity program ttri dni zasebou potom den oddychovat 🙂 a robit velke zmeny v programe.., vela hovorit vysvetlovat pocity, komunikovat i citat..a cakat co sa stane, treba skusat..,mamina je unavena, a dietato sa nudi, clasika,vobec nesuhlasim , ze diagnoza, diagnoza je skor uz v tom neskorsom veku, ked uz je nejaky ten rok medzi detmi a nechape , ze sa neublizuje inym(vtedy urcite treba psychologa, aby sa nejaka tragedia nestala)...Mozno skusit dat do jasiel na par hodin ..pravdu poviem i ja poznam osobne take dieta z blizkeho okolia, nemyslim, ze ma diagnozu, ale vyhybam sa im, nie preto, ze ich nemam rada, ale bojim sa, ze nieco vyvedie mojej dcere a takisto sa mi nechce riesit konflikt ktory by medzi nimy napriklad na ihrisku nastal. Myslim si, ze to je take obdobie najtazsie pre toho rodica, ktore ma dieta s takym temperamentom, naucit ho sebaovladaniu a najst si taky program co mu vyhovuje a znasat popritom i natlak z okolia a ostatne mamicky , ktore sa snazia vyhybat sa im , lebo sa boja o svoje deti ..(samozrejme deti energeticke potrebuju uplne iny program aby sa unavili ako tie kludne tiche )
Tie, ktore pisete, ze je popularne dat dietatu "nalepku", povedzte mi ako to zjednodusi zivot matke? Ked sa dozvie, ze dieta ma adhd, zrazu bude vsetko lepsie? Dieta bude jest, spat, posluchat?! Prepacte, ale neviete o com hovorite...
@mischell0110 vobec nemusi mat ziadnu diagnozu .. treba ale upravit svoju vychovu
v prvom rade musi byt dcere jasne kto je rodic a kto rozhoduje a to si ty a nie babka tvoje pravidla platia a platia stale....
pokuse dieta na ihrisku .... otocka domov a ziadne hranie ...
hadze sa na prechode na zem .. ok .. nechodi peso ale priputana v kociari
obmedzte kontakt s inymi detmi kym sa nebude vhodne bez agresie spravat voci tebe a babke
stanovit rezim a dodrziavat ho ide sa spat tak ide spat ak vyjde s postele otocis ju spat aj sto krat ...
vzdy si stanovit jednu vec a na tej pracovat fixovat .. to aspon dva tri tyzden a ist na inu ...
samozrejme vychadzam z toho ze dieta ma porozumenie a rozumie zakladanym pokynom a slovam ..
je to narocne viem sama ale ak by aj mala nakoniec ADHD tak o to pevnejsie hranice musia byt stanovene.
Inak k tomu mlieku ja by som ho vylucila uplne v tomto veku dieta mlieko nepotrebuje nevyhnutne ... stacia kyslomliecne vyrobky a teda na mojom mam overene (a viem aj o inych) ze mlieko tieto stavy zhorsuje.
@sense 🙂 ....netvrdím, že všetky 2ročné deti majú byť zákonite bez plienok.....len ono keď mamička kašle na to, a a ni neskúsi dať tomu dieťatku možno viac ako jednu šancu, tak nikdy nepríde na to, že aha veď ono vie samo chodiť na wc 🙂 - samozrjme nie všetky 2r. deti vedia samé ako na to....ale vačšina z nich po pár pokusoch na to hravo príde.
Nečítala som všetky komenty je tu toho veľa popísaného. Obdivujem že si ešte nestratila nervy. Ja napíšem len svoj názor. Nič v zlom. Skúšala si aj byť pár dní len s ňou sama? Mojkať sa, leňošiť, hrať sa... možno len necíti lásku a čím viac je unavená tym je nervóznejšia. Ja ked dam malú o hodinu neskôr spať už ťažko zaspáva je nervózna a mrnčí. Musime každý deň najneskôr o pól deviatej ísť spať. Skúste si nájsť nejakú spoločnú aktivitu. Aj ked jej len dáš miešať cesto na koláč a pomáhať ti aj keď by mal byť doma neporiadok. Treba ju veľa chváliť za maličkosti. A na zaspávanie nam veľmi pomohla šatka na nosenie alebo nosič. Deti to majú radi keď cítia maminu.
Držím Vám palčeky nech sa to zlepší. Aj ja som niekedy z mojich drobcov na nervy a držím sa aby som nevybuchla.
Mimochodom mne na energiu pomáha železo 👍

@mirkaaa80
@dilino u 2ročného sa autizums a ADHD ani poriadne diagnostikovať nedá, je to možné vraj až okolo 3 rokov alebo neskor, ved to dieťa sa stále vyvíja a podľa opisu vobec nemusí mať tieto poruchy, moj prostredný syn bol náročné dieťa, tiež skúšal mnohé veci tu opísané na mna, hádzal sa o zem, búchal hlavou do steny ako 1,5ročný, bola to čistá katastrofa, ale ja som nepovolila, určila hranice a zabralo to, pár mesiacov bolo hrozných, to uznávam, tiež veľmi málo spával, cez den od roka vobec, ale potom ho to prešlo tie záchvaty, lebo videl, že nič tým nedosiahne, kamoška tiež mala takúto dcéru a stále sa sťažovala, že ju bije a hryzie a neviem čo všetko, no ked bola u nás tak nič také nerobila, úplne normálne dieťa, len mamou total rozmaznané, že nevedela pri nej čo od dobroty, u nás sa hrala s deťmi pekne, vobec nič žiadny problém, nikoho ani nebila, takisto v školke si ju chválili, takisto pri otcovi bol a ako anjelik, len pri mame výmyšlala, no prečo asi?