Neviem si rady s dvojročnou dcérou
Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.
@natalym ano....9 -10 ročne čo si pride s mamou skušať oblek na prve sväté, ta pani tam ma taky gauč, kde sa da sedieť...a to mi rozpravala takuto prupovidku..
@sardinka335 Moje deti si ani nesadnú, kým im nepoviem, alebo teda keby ona im povedala. Ty kokos. Ja si myslím, aj decko s ADHD by to pochopilo. To už by muselo byť fakt mentálne úplne mimo.
To je dobrý príklad s tým gaučom. Niečo podobne nemiestne by sa mi mohlo stať. Predavačke určite nehovorím dg, zavelim že zlez a ospravedlnim sa. Dieťa zlezie, je možné, že sa ma vonku spýta prečo mala zliezt - cíti sa trápne. Na ten gauč viac nevylezie, je ale možné, že na iný v inom obchode hej. Mentálne je v poriadku.
Zeny deti robia len to co rodivia dovolia.. my mame na dverach vstupu ze zakaz zmrzlina a jedlo. A mne minule vletela mamicka s deckom a ide mu otvarat nanuk. Aj ten uz bol v polo roztavenom stave. Slusne som ich upozornila ze je tabulka zakazu. A oni ze nanuk moze tam jest kde mu chuti. Tak som slusne poziadala aby opustili prevadzku. No mali ste vidiet tie ofucane tvare....je mi luto, ale su pravidla ktore sa deti musia naucit uz odmala....a aj rodicia.
ja si myslím, že preto je toľko tých ADHD diagnóz, že deti sa dnes už nemajú kde poriadne vybúriť. My sme celé detstvo prežili vonku na ulici v partii detí, s kamošmi sme lietali celé popoludnia, v lete celé prázdniny vonku. Rodičia o nás vedeli, len ak sme prišli domov sa napiť a po maslový chlieb s paštétou alebo lekvárom. Niekto bol živší, niekto kľudnejší, spory a bitky sme si tiež riešili sami a pokiaľ krv netiekla, doma sme sa ani nepriznali. Ja som boal jedináčik, ale moje kamošky bežne bavili 2-3 ročných súrodencov a žiadne ADHD nebolo. Ak sme boli moc hluční,a lebo v škole neposlúchali, učiteľka, mama, alebo nejaká susedka to vyriešila rovno na mieste (občas aj ručne stručne) a išlo sa ďalej bez siahodlhého rozpitvávania danej situácie a návštevy psychologickej poradne 😀
A teraz deti sú v škole, v družine, potom doma, alebo na krúžku ... všade zošnurované, všade pod dohľadom starostlivého oka dospelého a prakticky sa nemajú priestor uvolniť a byť sami sebou. Cez prázdniny šup do prímestských táborov od rána do večera... Ta sa potom nečudujme, že sú aké sú.
Nevhodné správanie netreba prehliadať, ale zasa ani prehnane riešiť. Každé dieťa občas neposlúcha a ak nejaký rodič tvrdí, že jeho sa vždy a všade správa tip-top, tak klame. Osobne som radšej, ak deti trošku povystrájajú, akoby mali byť celé ustráchané a zakríknuté a báli sa aj sami od seba posadiť!
Chceme predsa, aby boli neskor samostatní a priebojní, tak im dovoľme aj žiť v rámci istých hraníc a konvencií, no predsa len slobodne a v súlade so svojím vnútrom a temperamentom.
@moni73 ja si myslím, ze to sa moze stať kazdemu z nas...ze dieta niečo vymysli čím nás ako rodičov zahanbí aj ked je ,,vychovane,,.Povazujem to za normalne, ze deti aj ,,prestrelia,, aj vymyslia nejaku ,,lumparen,, len ide o to ako na to reagujeme....či niektore veci omluvime alebo povieme ze halo, toto sa nerobi.
@moni73 a preco si jej na mieste nevysvetlila, ze na gauc sa nelozi? Nepytala by sa vonku. Preco si sa ospravedlnovala ty? Co si po tom gauci skalala ty?
@mojkamojka u nas v skole je to asi infekcia horsia ako mor, kazdy rok pribudaju geometrickym radom😀😀
@mojkamojka
@sardinka335
@hettinka my sme na poslednej porade zhodnotili, ze 70% pripadov je skor syndrom zanedbanej vychovy a vztahu k dietatu....ale rodicia vsetko tymto ospravedlnuju.....mala som ziaka s oponentnou poruchou, vsetko negoval, drzy ako opica, proste hroza...ja som trvala na svojom, ze toto nie je porucha, ale doma ho vychovali, ze chlap nepotrebuje city a zeny su druhorade, rodicia doniesli posudok, psychologa som aj s jeho metodoy, nech mi povie do oci, co si o mne mysli, poslala do kelu. Chalan vyrastol, dosiel mu rozum, a ajhla, trva na t, aby mu diagnoza bola zrusena....
@natalym
@mojkamojka nevysvetlujem na mieste, lebo nemá 2,3,4. Má 10 rokov a vysvetľovanim na mieste ju zhadzujes. Ospravedlnim sa za ňu ja, pretože ona si nie je vedomá toho, že prestrelila. Ak by schválne urobila niečo zlé (nezvykne to robiť), poviem, nech sa ospravedlní.
@hettinka to si pekne napísala, tiež sme tak trávili detstvo a bolo to super. 😉
Veru, v dnešnej dobe sa všetko prehnane rieši. Napr. dnes jedna mamička zprdla svoje dieťa, lebo sa hralo s kamienkami a vraj pozri sa, dievča (moja dcéra) sa na teba pozerá (nepozerala) aká si zlá. Zlááá, lebo sa hrala s kamiekami. WTF. Toto je tak prepnutá doba, že hrôza. My sme pili dažďovú vodu z fľašiek, čo sme si povyťahovali z kontajnera na fľaše a sme tu, vtedy mi síce jedinýkrát otec struhol, ale tak čo, dobre bolo.
@moni73 Môžem sa spýtať niečo ? Keď dieťa ešte v 10 rokoch nechápe, že je nemiestne skákať po gaučoch na verejnosti, kedy to pochopí ? V 20tke ? Nemyslím to zle, ale niektoré veci by mali byť samozrejmé od malička...vedené k tomu výchovou. Veď keď ja neskáčem po gaučoch a na verejnosti sa správam slušne a dieťaťu je to rokmi ukazované najlepšie príkladom rodičov a vysvetľované, nemá prečo v 10 rokoch skákať po gaučoch, či ?
@blankaj Súhlas, nemá.
@moni73 a nie je to skor tak ze ved ,,mama vyrieši? ,, 10 ročny si neuvedomuje ze prestrelil? Uvedomuje si to uz moje batola, ked razne zrevem NONO ze smeti z koša sa nevytahuje tak tu ruku začne vykrucať ale neda ju tam...proste chape ze nono, zvyšenym hlasom je nono...jasne ze to skuša takmer kazdy den a ja takmer takzdy den hovorim ,,nono,,. Deti dobre chápu čo je dobré a čo zlé ak im to ukazujeme.
A pri väčších deťoch sa omluvat za ich spravanie? Nedavno ma syn mermo mocou presviedčal ze on si v plavarni nezabudol preukaz. Hladala som to kde sa dalo s batolatom na rukách čo teda nie je bohvie čo ....on ze nie, ze neexistuje aby si to tam zabudol. Nakoniec sme išli k okienku a pani vratnička hovori ze ano, preukaz je tam....syna som ,,zoštekala,, priamo pri okienku a ešte aj pani dodala, ze tam vymyšla s inymi chlapcami a robia tam blbosti. Nie, neomluvala som ho...nech si to zlíže cele, ked vie robit blbosti tak nech vie znašať aj nasledky.
Mna minule zo zadu sotila asi taká 20 ročná žena, potom pri nastupe do autobusu, sotila takého staršieho pána, bola očividne chorá, bolo to vidieť už na vzhlade. Ten pán bol velice odutý a frflal, ja mu hovorím, Pane, ale to dievča je choré, ona to nerobí naschvál. Bola tam aj s mamou, ta jej začala nadavať, kričať po nej, že to nesme, že to je zlé. Ale čo si pomôže, ked evidentne je to dievča postihnuté. Tak mi ich bolo luto, aj tej mamy, ako okrem choroby svojho dieťaťa musí riešiť obmedzenosť ludí. Sestra mojej mamy má DS, za socializmu, ked s nou mama chodila tým natlačeným autobusom tak tiež strašne pišťala a drgala do ludí, tiež si vypočula, čo za nevyychované decko.
Osobnu skusenosť s ADHD síce nemám, ale tak, ked čítam tu také jednoznačné vyjadrenia, tak ma to napadlo, že lahko sa súdi, málokto vidí do podstaty.
@sardinka335 bohužiaľ si to uvedomí, až keď jej to poviem. Ani vtedy podľa mňa celkom nechápe... Ja tiež nerozumiem tomu ako je to možné.
@sardinka335 A zistila si prečo ti klamal? To by ma docela zaujímalo.
@moni73 možno keby si ju ako ty vravíš "ponížila" priamo tam pred ľudmi, viac by ju to nenapadlo.. nie možno, ale určite. Mne to príde fakt scestné báť sa "ponížiť" 10rocne dieta dohovorom na mieste. Respektujem diagnozy aj občasne úlety detí bez diagnoz, ale aby to malo pravidelnost, tak to nie. Je to prílisna benevolencia, ktorá skodí hlavne tým detom, ktorím je poskytovana...
@moni73 kedze vedená k tomu nie je tak je to hop alebo trop....vysvetlia jej to iny a v pripade ze sa ti to nebude pačiť tak mas smolu podla mna. Vieš proste to je taky alibizmus...sak nejako to bude, najako vyrastie, nejako pochopi...proste vychova alá ,,drevo v lese,,. Nejde o nejaku dokonalost vo vychove, kazdý robime aj chyby, aj mame ,,horšie dni,, atd...ale ide o to nerobit fatalne chyby, ktore sa uz nebudu dať odstraniť a mozu navzdy určit nejake smerovanie zivota....
Ja tiez neviem kedy moja dcera pochopí ze po wecku sa splachuje a umyvaju ruky - v 7 rokoch....asi to necham tak, načo si ,,hubu deriem,, ze ,,splachla si, prosím ta?,, ze ,,,hups,, a vrati sa naspäť... 😀 😀 😀 😀
@blankaj Lenže tým, že dieťa ponižuješ, strácaš u neho dôveru. To sa tiež nedá takto pri každom poriešiť, aj keď tu ani ja akosi nechápem, že 10 ročné dieťa nedokáže niečo pochopiť, keď aj moje 2 ročné vie, že na gauči sa neskáče. Chceš skákať? Áno, tak skáč na trampolíne, na zemi, ja neviem, no niekde kde sa to proste môže. Poď pôjdeme nájsť miesto, kde sa dá skákať, ale takto by som sa bavila s 2 ročným, nie 10 ročným.
@moni73 a ona ta neponizila svojim spravanim?
@vejula pri diagnozach (DS a podobne' je to uplne o inom, bavime sa o zdravych detoch. Uprimne? ADHD je pre mna velmi diskutabilna diagnoza to som okrem ineho studovala aj psychologiu. Diskutabilna, ze sa dava casto uplne zbytocne zdravym, ale aktivnejsim pripadne nevychovanym detom ako nalepka na ospravedlnenie pre rodicov. Ako pisem vyssie, suhlasim s psychologickou Prekopovou, ze deti maju mat hranice.
@monikaparson no toto poznam s parku aj ja. Nasa ubehana, cela spinava sa stastne blaznila v pisku, niekedy som sa hanbila k nej priznat, co bola od piesku aj za usami😃😃😃😃 ale aspon trocha unavena a niektore mamicky vyobliekali deti do parku ako na modnu prehliadku a potom si pocul len, toto nesmies, tam nechod, lebo budes spinava, a toto nechytaj, lebo neviem co.....ja som vzdy kladla otazku, na co vobec dieta brali von? My sme dosli domov, smer kupelna, osprchovane a ciste dieta som mala za 10 minut, veci sup do pracky a poobedebe sme sa mohli ist bud len slusne prechadzat alebo zopakovat si dopoludnie😃😃😃😃 ona spokojna a ja kludna....
@monikaparson ale je to, že dieťa napomenieš a pekne vysvetlíš - ponižovanie ? o to ide, že maminka berie napomenutie dieťaťa a vysvetlenie dôvodov ako ponižovanie... poníženie je použitie nadávok a nemiestne okomentovanie ale o tom sa snáď nebavíme.
@jajka257 ach jaj, veru toto vidím aj ja a je mi tých detí ľúto.
@vejula ani diagnoza neomluva niektore spravanie. Keby toho pana ,,blbo,, sotila a sposobi mu uraz tak matka ma problém. Kričať a nadavat mama nemusela, ale povedat jej ze to sa nerobí je snad na mieste. Jasne, ze ak vidim postihnuteho tak beriem do uvahy, ale snad sa nedam nim mlatiť a sacat lebo je chory, to je nonsens pre mna. Pracovala som s mentakmi v osobitnej škole a nikdy sme im nedovolili agresivne spravanie len preto lebo maju diagnozu. Kde by sme prišli? Okrem toho tieto deti o ktorych sa tu piše na 90% ADHD nemaju...
@moni73 tak potom je asi mentalne mimo nie? Lebo ak nechape vysvetlenemu tak nechapem ja...
@monikaparson podla mna on neklamal, on vazne zabudol, lebo niekedy robime veci tak automaticky ze ,,ruky robia, ale mysel to neregistruje,,. Stava sa to aj mne ked niečo niekde položim a som presvedčena o tom ze, tam to bolo...no a nie je. Len tu ta pani vratnička hubovala za to vymyšlanie v šatni a ja za to, ze vidiš, bolo to tu a ty ma ideš presviedčať o opaku.
@blankaj aha, tak to je jasné, to nie je ponižovanie, ale potom sme prišli ja na dôvod prečo to tak funguje.
@monikaparson preboha ake ponizovanie? Upozornis ju, ze to nesmie robit. Ja to mojej spravum kedykolvek a dava si potom pozor. Nepozdravi? Tak sa jej opytam, ci si jazyk doma zabudla. Nepoprosi, poviem, ze som nerozumela. A co? Hadam nebudem cakat do jej 30 rokov. A ked neupozornim, nevie, ze to sa nepatri. A v skole ako fungujete? Ked robi zlotu na hodine, ucitelka jej nepovie, ze to je nevhodnr? Ja zglbem uz aj mojich deviatakov aj v autobuse, ked sa nepostavia a neuvolnia miesto. Alebo hocico. A? A pekne mi povedia, prepacte, neuvedomil som si. Alebo pocujem vulgarozmy v triede, uz aj idem po nich. Nech ucia pekne znasat nasledky svojich cinov. Rodicia s mojim pristupom suhlasia a robia to podobne a zvladame to. A to mam 3 s diagnozou a ani jeden nerobi to, co si nezelam.

@natalym 😀 😀 😀