icon

Neviem si rady s dvojročnou dcérou

mischell0110
8. júl 2016

Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.

sardinka335
11. júl 2016

@mariannag77 poznám, len to je kniha pre dosledných rodičov a nie pre ziadne padavky.... 😀 😀 😀

mojkamojka
11. júl 2016

@jaruskatt "vysvetliť, prehovárať, presviedčať, lákať na niečo čo má rád..." Ty ho odmenujes za to, ze ta prestane bit, kusat, capat, kopat, hadzat sa o zem....? Alebo potom nechapem vyznam lakat ho na nieco co ma rad....

janickacrazy
11. júl 2016

@jaruskatt 3ročného nosiť na rukách? plakať z nervov v obchode? nechápem ozaj. Ked nezvládaš chodiť s dieťaťom do obchodu, tak pošli do obchodu manžela alebo mu daj dieťa na starosť. Moj malý tiež mal obdobie vzdoru, ale do obchodu som s ním chodila v kočíku, do ruky som mu dala bagetku, tú si ohrýzal a bol v klude. Alebo som mu dala nejakú hračku do ruky, tak sa hral. To, čo si myslia ľudia okolo, ti može byť úplne jedno. Ked sa hodí na zem v obchode, kludne mu povedz, že odchádzaš a nechaj ho tam. Pekne sa presun k pokladni a jedným očkom pozoruj, čo robí. Ked sa ukludní, tak ho zober, zaplať a von z obchodu. Nevidím v tom problém. Mne sa malý hádzal o zem, ked nechcel ísť domov z ihriska. Nechala som ho tak, odišla som, samozrejme som ho pozerala, čo robí. Ponervačil a začal ma hladať. Ked videl, že som už dalej, pekne išiel za mnou a už v klude. Skúsil to ešte párkrát na mna a videl, že nič tak s tým prestal. Ty nesmieš dať malému najavo, že si z neho hotová na nervy.

sardinka335
11. júl 2016

@mojkamojka ano, to hlava nebere....a take matky mam lutovat ake to maju tažke? Maju, ale viac menej vlasntým pričinením. Táto konkretna sa doslova ,,boji vychovavat,, a zakročiť lebo čo by povedali ludia...no na ludi sa mozem zvysoka...Potom to nastupi do školky a takto to bude terorizovat celu triedu. Ale kusnut moje dieta tak ma mamička smolu.

adka2011
11. júl 2016

@mischell0110 Ahoj mamina 🙂 Zo vsetkych veci, ktore pises, mi pride najzavaznejsi ten reflux. Moja prva dcerka sa takisto nevedela prisat (je mierne hypotonicka), mala reflux, zly spanok .... v spanku sme ju museli polohovat a v kociku ako jedinej variante denneho spanku spavala do 2,5 roka (len 45 minut, mohla si si podla toho hodinky nastavit). Spat cez den v posteli sme skusili asi tyzden pred nastupom do skolky a bol to boj ako slak, ale nakoniec povolila. Samozrejme, v skolke tak spi bez problemov 🙂
Pokial ti doma zaspi za 10 min v kociku, tak mysli hlavne na svoj klud a uspavaj ju proste takto.
Skusila by som zrusit vecerne mlieko, alebo ho aspon nedavat velke mnozstvo - tekutiny drazdia ten pazerak, a to ju naozaj moze byt, ked ju pri refluxe pali hrdielko. Radsej na vecer tuhu stravu v dostatocnom predstihu a spat tak o hodinu.

K tym dalsim veciam - pri takychto zufalych situaciach (resp. zufalych stavoch) mi casto napadne - co by to dieta robilo, keby ta zajtra prejde auto a zomries? Trochu morbidne, ale mne to pomaha. Jednoducho by zilo dalej. Je mozne, ze dcerka je tym, ze si s nou takmer vylucne ty a tvoja mamina, na teba prilis naviazana. Mozno by som skusila ju na 2 hodky niekomu zverit, ako sa bude vtedy spravat. Deti vycitia bezradnost a skusaju ju az do dna, pretoze ty jej hranice akoby nedokazes vytvorit. Ako najlepsi recept v tvojej situacii mi pride mysliet viac na seba, lebo ako znicena zlomena osoba toho vela neporiesis. A ked nacerpas sily, mozno sa ti vynori viac moznosti, ako s dcerkou postupovat dalej.

jajka257
11. júl 2016

@jaruskatt to vazne? Ze odmena, ak prestane? Ved ty ho prave povzbudzujes k tomu, co robi zle. Ak by hocikto dostaval odmenu, ak sa prestane zle spravat, tak to bude robit stale a intenzivnejsie ako pred tym.

mojkamojka
11. júl 2016

@sardinka335 presne tak, ja to nechapem, ze bije ma, kope, kuse...no raz by skusil 😀 Nevie si rady s dvojrocnym a bude si vediet s pubertakom?

sardinka335
11. júl 2016

@mojkamojka ved to....to som ani nechcela písať lebo ma tu ukamenuju ale nech....s 2 ročným si to nevie dať rady a čo s pubertákom? Všetky tie ,,zaklady,, sa tvoria prave v utlom veku. Ja mam doma 10 ročneho a s tým ,,to uz plieska,, len sami ,,jutuberi,, a s týmto je ovela ,,ťažší,, boj ako s nejakym dietaťom čo sa hodi o zem...našťastie klop klop zatial si vieme veci vykomunikovat, ale nespim na vavrinoch čo ešte moze prist.

moni73
11. júl 2016

Odmena ak prestane? To nie je neschopnost, to je ciste zufalstvo. Budem s vami suhlasit a poviem, ze "zlomit" sa da kazde dieta. Nie kazdy rodic to vsak musi chciet. Tak ako niekto v dospelosti ide aj cez mrtvoly, takisto si podla mna zlomi dieta. Niekomu ale tento styl nie je vlastny. Urcite su deti, ktore lamat netreba. Ideal. Potom su ale aj deti, u ktorych je to jedina cesta (ak teda chceme dosiahnut vzdy svoje). Je tato cesta idealna?

jaruskatt
11. júl 2016

@janickacrazy
@jajka257 asi nemáte doma hyperaktívne a ťažkoovládateľné dieťa... Jemu môžete hovoriť čo chcete. Nechať ho tam? Ano, ale jemu to je jedno. On sa rozbehne hocikedy hocikam sám! A aj keď idem za ním obďaleč ho pozorujem aby ma nevidel, ale on si ide ďalej a nevadí mu že je sám... Každí kto ho pozná povie že "je za troch" a aj v škôlke nám viac krát povedali že nás obdivujú že s ním ideme niekam von, či na výlet. Zo škôlky boli v zoo a museli ho mať 2 na starosti, stále na očiach a striedali si ho

sardinka335
11. júl 2016

@moni73 otazka je čo ideš lamat? a ako to ideš lamat....aku situáciu aky sklon ktory ma tvoje dieta. Moja dcera ma sklon byt protivna na spoluziačky tie menej oblubene aby sa zapačila tým líderkám ...a dokonca sa ani nezastane tej, ktore je ublizovane inou a ona to vidi. Tak toto ja ,,lamem,, lebo ak to necham tak, tak vo 4 ročniku z nej bude čo? Šikanizerka? Toto nechcem....tak sa o tom vela rozpravame, debatujeme situácie to mame taky čas večer. Cize aj to ,,lamanie,, verim tomu ze aj je podchytene včas tak je ovela menej bolestive. Proste negativne sklony a vzorce spravania lamem...ak to neurobíme my rodičia tak to urobí ,,zivot,, a bude to velmi bolestive.

moni73
11. júl 2016

@sardinka335 my sa ved pozname z inych "vychovnych" tem a mame asi rovnako stare dieta. Za seba mozem zodpovedne prehlasit, ze ked som si s dcerou ako dvojrocnou nevedela rady, teraz je to prechadzka ruzovou zahradou. Ps tiez nespim na vavrinoch😉

mojkamojka
11. júl 2016

@moni73 preco si myslis, ze ak chce dosiahnut "svoje" rodic je to zakonite horsie ak chce "svoje" dosiahnut dieta? Lebo dieta vie co chce a rodic to nevie?
@sardinka335 ano presne tak ten zaklad je dolezity pre dalsi spravny vyvoj dietata. A presne ako pises s tymi väcsimi je to väcsi "boj", ale ak je zaklad dobry da sa to zvladnut bez väcsej ujmy. Ale poznam chlapca s benevolentnou vychovou, ktoremu rodicia vsetko dovolili, ked chcel jest len horalky jedol len horalky lebo inak vrestal jak tur a hadzal sa o zem....A v 19 tich chlapec skoncil v base.

jajka257
11. júl 2016

@jaruskatt no v troch rokoch o hyperaktivite este hovorit nemozes. Moju dceru poznaju tiez vsetci a hovoria, ze je za desiatich, ale vie, co moze, energie ma na rozdavanie za 4 , tak asi tak. Ale vestko sa da, ked sa chce, nielen plakat. A to nehovorim, ze je vysoko nadana a predbieha spoluziakov o tri roky vo vedomostiach, skus zamestnat taketo zive akcne a zvedave dieta. A predstav si, ide to. Ked bola mala, vsetci sme boli vystaveny, lebo sme ju zamestnavali od rana ( 5.00) do (19.00). V skolke ju milovali a ja som im davala rady, ked sa odula, poslali ju rozmyslat, co bolo zle, a mala ucitelku, moju kamaratku, takze ta bola moja krvna skupina, ides nieco vydupavat, no v ziadnom pripade a este si z nej robila srandu.

sardinka335
11. júl 2016

@mojkamojka sak to aj moja dcera.....rožok s nutelou to by jedla cely den....ako dame jej ale ,,odtial potial,,. Ja tvrdim, ze vychova ,,sme kamoši,, nemoze fungovat. jednak dieta nema take skusenosti ani nepredvída dopredu ako dospelý, nema za svoje spravanie a rozhodnutia zaidnu zodpovednost preto ani nemoze o všetkom rozhodovat. Moze si vybrat či chce modry sveter alebo ružovy, a na všeličom sa vieme doma dohodnut - ze napr. teraz mozeš byt dlhšie hore lebo su prazdniny atd....ale nemoze rozhodovat o tom, či bude jest len nutelu, či pojde do školy alebo nepojde atd....ved to kde by som prišla. To čo chce rodič naozaj nemusi byť len to zlé lebo dietatu sa to nepači a plače.....keby som ja takto rozmyslala tak moje deti sedia doma za PC a jedia zmrzlinu. Chodia plavat len 2x tyzdenne a aj to mam ,,vydrete,, kolko krát plakali ze nejdu, a aka som zla lebo dcere nekupim pizzu čo predavaju pri vchode. Syn je ok, ale tiez v začiatkoch mi utiekol z bazena revajuc do vestibulu...keby som to vtedy vzdala tak dnes nevidim vysledky. Mame v rodine sklon k nadvahe, artroze kolennej chrupavky, všetci radi jeme ...a teraz konečne po 4 rokoch vidim vysledky, drzanie tela, svaly, vydrz, nulova chorobnost. Proste všetko čo za niečo stoji je tazke a ide aj cez slzy. Dnes je to aj tazke v tom ze kolko krat pozeram tie videa s gogom a Luckou aby som vedela o čom to je a či je to ,,normalne,,. Asi poviem detom nech sa idu hodit o zem, bude to jednoduchšie....mnohe mamičky aj chcu vysledky ale idealne ked to urobi za nich niekto iny...

jajka257
11. júl 2016

@jaruskatt a este jedna otazka, co budes robit, ked pride puberta?

jaruskatt
11. júl 2016

@jajka257 na to sú odborníci aby určili diagnózu. a ano, aj hyperaktivitu v 3 rokoch. A chce to len trpezlivosť... ale aj tá občas pretečie. Aj ja mám len jedny nervy.
Zaujme ho hocičo, ale všetko tak maximálne na minútu. A už uteká (on len uteká,pomaly nevie chodiť) a hľadá si iné aktivity. Behne v obchode za pokladňu a chce blokovať, aj policajtom do auta lebo on ide "brm"... nebojí sa ničoho 🙂 Pomáha iba schmatnúť ho pod pazuchu a nasilu ho odvliecť. Ine nezaberá... A mimochodom nedovolíme mu všetko, čo on chce. Dobre vie čo sa môže a čo nie. Ale on to ešte naschvál robí...

jajka257
11. júl 2016

@sardinka335 v tom mas pravdu. Ak by sa len ustupovalo, tak sa zblaznime. A vacsina mamiciek, ktora ma problemy, sa tesi, ze daju dieta do skolky, do skoly, lebo tam to ucitelky vychovaju.. brrrrrr, ked toto citam, ide ma porazit......a uz som ako ucitelka par krat v autobuse povedala ludom na reakciu, ako vas to v skole vychovavaju, ze za vychovu su zodpovedni hlavne rodicia. Moju triedu som vychovala k obrazu svojmu, ale len vdaka spolupraci s rodicmi. Takze tiez si myslim, ze rodicia su alfa a omega

jajka257
11. júl 2016

@jaruskatt a co povies predavacke alebo policajtom, ked sa to stane? Len zvedavost, lebo osobne skusenosti mi hovoria, ze rodic vzdy pouzije diagnozu dietata ako ospravedlnenie....

jaruskatt
11. júl 2016

@jajka257 väčšinou to berú ako srandu, aký je smelý... a v tom ich aj nechám.

sardinka335
11. júl 2016

@jajka257 nedavno sme mali prve sväte prijimanie...v obchode kde sme pozičiavali oblek ta pani mi hovori, ze syn dobre spolupracuje, pozerám na nu....a ona ze bezne tam pridu mamičky, dieta tam začne skakat po gauči - 9 ročne! a ona ako majitelka ked niečo povie, tak ze mamička jej povedala ze dieta ma ADHD...tak asi to je ,,povolenie,, robit si čo chcem...Aj ja mam z praxe taku skusenost, ziak ADHD s sklonmi k agresivite a rodičia sa čuduju ze dieta je vylučene zo školy v prirode lebo nikto z nas nechce ist do basy ked tam niečo vyvedie - kedze jeden pedagog je aj na 25 deti...no kde ustriehneš ešte jedneho s diagnozou. Rodičia odutý, ale mama nechcela ist s nim...asistenta tiez nič...nakonie teda nešiel lebo ani psychologička bez asistenicie neodporučala.

natalym
11. júl 2016

@jajka257 Neviem si predstaviť vysvetľovať v obchode predavačke, že malý má diagnózu. 😀 Čo keď je blbá a ešte si bude myslieť, že je to bohviečo. Však je to decko, nie? A detto policajtom......

mojkamojka
11. júl 2016

@sardinka335 milion lajkov za posledny prispevok, hovoris mi z duse 🙂

natalym
11. júl 2016

@sardinka335 To vážne? 😠

sardinka335
11. júl 2016

@natalym to vážene....dieta s ADHD a agresivitou si nikto u nas na škole nezoberie na zodpovednost v ramci školy v prirode. Nemam chut vidiet Leopoldov ako klient....nech si tu utlocitne mamičky myslia čo chcu, same by si cudzie dieta mnohe nezobrali...

mojkamojka
11. júl 2016

@sardinka335
@natalym
@jajka257 to ADHD je asi nieco infekcne co sa rychlo prenasa, bo ja za poslednych 10-15 rokov pozorujem taky narast, ze mi to rozum nebere 😀 😀 😀

natalym
11. júl 2016

@sardinka335 Tomu rozumiem a je to pochopiteľné, myslela som 9 ročné skákalo na gauči? 😕 😠

natalym
11. júl 2016

@mojkamojka A vieš, že máš pravdu?
Kedysi bol taký žiak max. jeden v triede a dnes je jeden normálny.

mojkamojka
11. júl 2016

@natalym presne tak, ale bohuzial dnes sa aj nevychovane decko povazuje za ADHD...Stara pani Prekopova to povedala vystizne- Dieta potrebuje hranice...

natalym
11. júl 2016

@mojkamojka Ja poznám také že aký rodič také dieťa a platí to.
Nás kedysi volali do školy, lebo naša stále kecala a vyrušovala na hodinách a my s manželom, že no super a nám sa tiež teda huba nezastaví.