icon

Neviem si rady s dvojročnou dcérou

mischell0110
8. júl 2016

Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.

monikaparson
11. júl 2016

@sardinka335 no jasné, to sa stáva aj mne. Len premýšľam ako sa cítil, keď si ho zhubovala ty aj tá vrátnička. Čo ja viem, čo mám dnes potrebu všetko rozoberať. 😀

jajka257
11. júl 2016

@monikaparson jej, prepac, to malo byt
@moni73

sardinka335
11. júl 2016

@jajka257 tak toto poznám....deti na ihrisku vystajlované ako na modnu prehliadku - biele trička. Ideálne keby len sedeli a pozerali. 😀
Zažila to aj moja kolegyna v družine - matka furt obliekala dietatu biele pančušky a suknu, samozrejme takmer denne diera na pančuškách lebo ved prváčka sa chcela hrat, sem tam padla na kamienky, klakla si na zem, proste ako deti....a matka hubovala, hovorila družinarke, ze prečo ma roztrhane pančuchy a bla, bla....no hovorime mamičke ze ved nech jej da nejake teplaky na prezlečenie a je vybavene. Kedze nedala , tak kolegyna aby nebola furt matkou ,,peskovana,, zvolila metodu - aby sa ti pančušky neroztrhali nebudeš chodit na preliezku a ked budeš ,,vymyšlať,, budeš stať pri učitelke. No chudak decko.....ale chapem aj kolegynu, počuvat tých rodičov je niekedy na slučku....nič neni dobre.

vejula
11. júl 2016

@mojkamojka JE pravdou, že diagnoza ADHD je v sučastnosti diagnostikovaná mnohým deťom, ako som už písala mám skusenosti s tým, že pokial nebola diagnostikovaná dieťaťu táto diagnoza, tak sa mamička riadne nabrusila s tým, že ona teda pôjde do sukromného centra, kde jej to daju (či sa tak stalo, to už neviem) ale teda nemam nejaké skreslené predstavy o tom, kolko ludí s touto diagnozou sa tu pohybuje. Ale bez ohladu na to, sú skutočne deti, ktoré touto diagnozou trpia a ja ako laik by som si nedovolila len tak z brucha povedať, že ty a ty si zdravý a diagnoza je len vymyslená. To ako si myslím, že vôbec nieje v mojej kompetencii takéto niečo riešiť. Preto by som v tomto ohlade nebola taka prostoreká

sardinka335
11. júl 2016

@monikaparson ja som mu len par vetami povedala, ze ,,,hen, ma ideš presviedčať, ze si to nezabudol a je to tu,,. A pani vratnička začala, ze tam vymyšlaju a potom su nepozorní a zabudaju veci....nemyslím si, ze tým syn utrpel traumu lebo nikto mu nenadaval len sme konštatovali čo sa stalo.

vejula
11. júl 2016

@sardinka335 ale to dievča to absolutne nedokazalo pochopiť, proste vôbec. Ona sotila mna (tiež som sa zlakla nehovorím, že nie) mama jej povedala, že to nesmie, že to je zle, a ona o par sekund už sotila iného človeka. Jasne, ja som sa jej už jednoducho vyhýbala, ked som videla, že to dievča je natolko postihnuté, že absolutne nerozumie čo jej hovorí jej mama. Určite by som nezačala naddávať a priťažovať tak jej mame, ked som už tak videla, že je z toho riadne na prášky. Bolo mi ich fakt luto, to dievča sa proste nedalo ustražiť. A uprimne myslím si, že diagnoza omluva správanie. Ak je niekto postihnutý a nedokáže si uvedomiť určité veci - nemá na to kapacitu - tak to od neho nemôžem vyžadovať, nemôžem mu vyčítať niečo za čo absolutne nemôže. Mám kamarátku, ktorá má ťažko postihnutého chlapca, ked boli v autobuse tak vydával iba také tie zvuky, ako vie, tak hlasno, a jedná stará baba, začala jeho matke nadavať, čo to ma za nevychované dieťa. (pričom bolo jasné, že je postihnutý - na voziku, nevie ani sedieť, takže taký zhrbený, vlavu si nedrží )Tá jej ale taaaak vynadala babe jednej, že zdvihla tu svoju riť a utekala z autobusu len sa za nou prášilo... Neuveritelné akí su niektorí ludia.

mojkamojka
11. júl 2016

@vejula este raz toto nie je tema o postihnutych detoch, ale uplne normalnych, mentalne sposobilych...

veronicka88
11. júl 2016

Nechce sa mi čítať všetky odpovede tak za mňa pisem: moj maly je tvrdohlavec,robil by to isté čo tvoja,len ja som sa asinakosi inak k tomu postavila od kedy začal vnímať...mlieko v noci sme musbtopli 11 mesačnému,vstával k nemu muž držal ho na rukách kym nezaspal...po troch nociach sa nezobudil a spal do rána(a to som kojila do 1 a pol roka)...ak mi malybublizi vedome,je jedno ako ale vedome či už do mňa niečo hodí,stupne buchne kopne,u nás nezaberol nič,skusila som dohovarat,dostal po zadku,kricala nič...dnes?mu s kľudom angličanka v rámci možností vrátim...zostane zaskočený ale už to nezopakuje...ak ide do stvrtky stopujem to v predstihu....neexistuje vzorec každé dieťa je iné...ty musis prist na to ako na svoje...ak ma adhd súhlasím musíte ísť nejakymibl osnovami ale ak nie tak chce to režim,ktorý jej denne dodržiavať s maličkými odchylkami...aj keď už to bude ťažšie ako keby si s tým začala pre drokom...drzte sa

vejula
11. júl 2016

@mojkamojka to čo som adresovala sardinke bola odpoved na jej príspevok v ktorom hovorí, že ani postihnuté deti neospravedlnuje diagnoza ich správanie.

sardinka335
11. júl 2016

@vejula pozri ako vzdy sa nerozumieme. . Mne nevadi ak dieta vyblakuje na cely autobus, obchod, prevadzku....ak vidim že ma postih a ak mna osobne fyzicky naobtazuje nemam dovod ani usta otvorit a nevidim dovod nadavat, nie je to moja vec. Diagnoza omluva spravanie? Aj ked nejaky psychopat - neliečeny schizak zapichne ineho človeka tak ma omluvenku? No asi pred sudom ma....ale potom je nebezpečny pre spoločnost a nema v nej čo hladat.
Ked má neviem 15 ročny intelekt 2 ročneho tak si dokaze veci uvedomit tak ako si ich dokaze uvedomit 2 ročne dieta a tak mu maju byť aj podavane, takym štylom. Takže to uz musi byt neviem aka hlboka mentalna retardacia aby si nevedel ,,niečo uvedomit,,. To ze sa niečo nemoze nie je omluvenka tomu aby ublizil inemu, jasne ze za to nemoze ale aj v tom pripade ma byt usmernovane v ramci moznosti a nie nechane na pospas osudu, ze ved snad nikomu nič neurobi. Ak bol predpoklad, ze dieta bude velmi nekludne az agresivne tak dal rodič aj liek na ukludnenie napr. pri lekarskych vykonoch a pod. ktore by inak neboli vykonatelne.

vejula
11. júl 2016

@sardinka335 nehovorím, že také dieťa ma byť nechané na pospas osudu, nehovorím, že ho mama nemá usmernovať. Ja som skôr hovorila o reakcii okolia. A ano určite je jej postihnutie z môjho pohladu pre nu polahčujuca okolnosť, nebudem určite reagovať tak, ako keby ma sotil nejaký frajer, lebo som mu zavadzala vceste. Toto su uplne objektívne veci, na ktoré podla mna každý normálny človek prihliada.

mojkamojka
11. júl 2016

@vejula potom nerozumiem preco si s postuhnutymi detmi v tejto teme zacala...

vejula
11. júl 2016

@mojkamojka pretože ma tieto prípady napadli, ked som čítala ako lahko človek odsudi iného, napriek tomu, že absolutne nevie, čo je v pozadí.

saurian
11. júl 2016

vobec si nespomenula ze a ci rozprava, rozumie. pises, ze ta napadol autizmus. aj mna, bohuzial. cim netvrdim ze je autistka. necakaj do 3r, ano, zvycajne dg auti a ine uzavru az v 3r., ale uz dovtedy vedia vyjadrit podozrenie, nasmerovat ta, poradit..... na druhej strane je pravda, ze len zlomok odbornikov vie co s takymito malymi detmi, a "riesi" ich pred 3.rokom

sardinka335
11. júl 2016

@vejula tak to by sme tu asi nemohli diskutovat nikdy o ničom kedze nikdy v ničom nevidime do pozadia... 😀 😀 😀 u 2 - 3 ročných detí je azda skoro vynašať sudy o tom ako maju ADHD a su hyperaktivne a neviem ake, kedze bezny rezim tam nebol ani vyskušany. Tak ale je lahšie začať sa lutovat ake je to ťažke a nič nneurobiť, iste je to jednoduchšie ako si ,,žrať nervy,, akou takou doslednostou a jednoduchym systemom.

hettinka
11. júl 2016

dievčatá, to čo popisujete ako napr. to skákanie po gauči, alebo že on určite NEZABUDOL preukaz ... to máme aj my doma. Môj vysoko inteligentný a inak skôr kludný syn nás neustále takto testuje. A to napriek tomu, že bol úžasné bábo, s ktorým neboli nijaké väčšie problémy, má stanovené hranice a aj presne vie, čo može a nemože, aj tak si neustále robí taký "sociologický výskum" s názvom Čo sa stane ak ...
Neskáče síce ako zmyslov zbavený po gaučoch, ale dosť často nám klame (také drobné nepodstatné veci), alebo sa neprizná ani za pána, že zle urobil ... a pomaly je zo mna celkom slušný detektív. A potom ten výraz v tvári, ked sa mu na to príde, v očiach pomaly slzy, ale na perách letmý úsmev a sprisahanecký výraz, že mama, ty ma poznáš najlepšie... Ja ho ani nebijem, ani nekričím ... len ho upozorňujem, že ak nám klame, nebudeme mu potom veriť ked bude niečo naozaj vážne.

V škole sme mali problémy tiež, nepracoval na hodine, chodil po triede - chodí našťastie do alternatívnej školy, kde sa to toleruje ... lenže potom celé úlohy nosil domov na dorobenie. Takže zasa len vysvetľovanie dookola a učenie sa na vlastných chybách ... je to mravenčia práca, ktorej výsledok nie je zaručený a vidno ho až po rokoch.

Ja som mala spolužiačky, čo doma boli ako med, rodičia ich vychovávali prísne a držali nakrátko a ked prišli na vysokoškolský internát, nevedeli čo so sebou a väčšinou ani nedoštudovali ... takže ani príliš benevolentná, ani príliš prísna výchova asi nie je dobrá. Asi treba hladať tú zlatú strednú cestu a hlavne zistiť, čo na dieťa platí.
A ešte, ked vidím na ulici "nevychované dieťa", vždy si poviem, že na základe jednej udalosti nie je možné posúdiť, ako to doma majú ...

vejula
11. júl 2016

@sardinka335 však ano diskutujme, v podobe návrhov rád, čo by mohlo zabrať, čo by sa dalo vyskušať, pohlady na rôzne opísané situacie. Ale také tie kategorické vyhlásenia o zlyhaní vychovy a neschopnosti matky. Ako neviem na čo je toto dobre. Nenašla som ešte žiaden prínos takýchto príspevkov, len že okrem zufalstva zo situacie sa mamička začne obvinovať, ako to nezvládla, aká je zlá a neschopná a dostane sa ešte na väčšie dno ako bola.
A pritom nejde o mamu, ktorá by nemilovala svoje dieťa, ktorá by mu chcela nejako ubližiť, či naopak by ho mala na háku. Robila čo si myslela, že je najlepšie, to je fajn, že nieje dokonala, tak nieje, ani ja niesom. Tiež som ani vo výchove nebola 100% a nepoznám nikoho kto bol.

modraslza
11. júl 2016

@jamika27 ok, nehnevajte sa 🙂

moni73
11. júl 2016

Určite nie je ponižujúce dieťa upozorniť, resp. Zastaviť. Vysvetľovať ale 10 ročnému, to čo bežne vie 5 ročne dieťa, ponižujúce je. Ani nerozmýšľam nad tým ju takto zhodiť. Akoby ste dieťaťu, ktoré má zdravotny problém s chôdzou išli vysvetľovať, nech chodí normálne a nesmatle, príp slabovidiacemu, že či nevidí a je slepý. Tu sa to toleruje...
Dcére bolo niekde pridané, niekde vzaté. Psycholozka mi do očí prizvukovala "pani ta a tá, ona nechápe, ona nerozumie!". Mám problém tomu veriť, ale sú situácie, ktoré tomu nasvedčujú.
Keď som písala, že sa cítila trápne, nie kvôli tomu, že nemôže ďalej skákať. Je to kvôli tomu, že to neodhadla. Začína puberta, dieťa sa cíti trápne pre kopec veci, ona ma tie kopce 2.
Všetko by sa to malo časom zlepšiť a ako som už písala, veľmi sa zlepšuje. U nej úplne platí, že človek sa učí na vlastných chybách. Samozrejmé veci jej nie sú jasné a musí si ich odzit. A snáď každá matka si vlastne dieťa pozná a vie odhadnúť ako naň.

mojkamojka
11. júl 2016

@moni73 tvoje dieta je mentalne postihnute?

moni73
11. júl 2016

@mojkamojka nie, nie je. Len jej sociálne správanie je dosť pozadu. A akurát som rozprávala so sestrou... Vy dieťaťu poviete, aby po gauči (ten príklad sa mi páči) neskakat nech 20x. Výsledok je, že neskace. Ja to hovorím už 10 rokov a výsledok nie je taký ako váš. Vidíte to tak, že vy ste boli dôsledne a podarilo sa, nevidíte 10 rokov mojej dôslednosti, keďže želaný výsledok sa zatiaľ neprejavil. Nerozumiem, že nerozumie. Je to zložité, skrátka tie sociálne veci nezvláda. Dcéra má diagnózu.

mojkamojka
11. júl 2016

@moni73 Tak potom nerozumiem preco 10 rocna nechape to co chapu 5 rocne deti. Ak ma dcera aspergera tak nema socialne spravanie pozadu, ma ho jednoducho ine. Ale v tom pripade by sa necitila trapne ani ponizujuco v pripade, ze ju upozornis, ze nema skakat po gauci. A prepac neverim tvojej 10 rocnej doslednosti ked inde hovoris, ze dceru nechavas zit svojim zivotom tak ako chce ona. Mam dieta s NKS, povodne to vyzeralo na autiźmus a predstav si, ze ked poviem NIE rozumie NIE. Ale kazdy (ne)vychovava ako uzna za vhodne.

jamika27
11. júl 2016

@modraslza v pohode, ja som to mohla tiež inak ironizovať ;)

moni73
11. júl 2016

@mojkamojka to, kedy sa ka cítiť poníženie a kedy nie by si žiaľ musela vysvetliť jej. Určite rozumie slovu nie. Ona nevie dopredu predvídať čo je nevhodné.
A keď píšem, že "benevolentna" výchova, za čím si stojím (teda nie za ako najspravnejsou metódou, ale metódou mnou používanou), znamená to asi niečo iné ako si predstavujete. Dcére končia hranice tam, kde narúša hranice niekoho iného. Samozrejme ju nenechám skákať, nenechám niekoho bit, nenechám napr. Vyplazovat jazyk, nenechám ísť do obchodu so zmrzlinou, keď je tam zákaz, nenechám ju na návšteve otvárať šuplíky (toto nikdy nerobila), atď atď.
Na rozdiel od toho ju nechám ísť nevhodné oblečenú (samo, že vysvetlím, že je to nevhodné), nechám ju nenapísat si úlohu, nechám hrať sa na PC viac ako by bolo vhodné. Nenapadá mi iné, snad sa z toho dá pochopiť na čom trvám, na čom nie. Nechám ju zjesť cukríky pred večerou...

janickacrazy
11. júl 2016

@moni73 no akože nič proti tvojej výchove, ale ja keby som nechala svojho syna sa hrať na PC viac ako je vhodné, čiže toľko koľko chce on, tak by tam sedel 20 hodín denne a nič iné by nerobil, alebo teda neviem čo tým presne myslíš? cukríky pred večerou to je akože načo dobré? moj 5ročný napr. málo jedáva a keby ich ozaj zjedol, tak večeru mi nezje vobec

timea7
11. júl 2016

@modraslza zmena v škôlke príde najmä preto, že dieťa zistí, že sú tu aj iní ľudia - deti, dospelí, so svojimi potrebami, že nie sú stredom vesmíru, ako doma - nechápem prečo. Zistia, že v škôlke sú hranice, ktoré sú pevné a najmä nemenné, že ich rev, hádzanie sa o zem, hádzanie hračiek ich neposunie, ani nezruší. Že je tu režim, ktorý vnáša do ich života kľud, že obidve učiteľky pristupujú k nim rovnako.

modraslza
11. júl 2016

@timea7 ano moze byt, a preto domov ma byt domovom a skolka skolkou 🙂

timea7
11. júl 2016

@modraslza no nie celkom, lebo v domove autorky témy nie je pohoda, matka je totálne vyčerpaná, dieťa zmetené ☹

marionmarion
11. júl 2016

@mischell0110 komentre citat nebudem, ale je fakt ze dieta ma vazny problem a v prvom rade by som asi vymenila pediatricku, ktora vec bagatelizuje a v tom druhom by som okamzite vyziadala vymenny listok na vysetrenie k pedopsychiatrovi a najlepsie k Dr Janosikovej do Trnavy, lebo podla toho co opisujes to vyzera na aspergerov syndrom ( alebo detsky autizmus, nespominala si rec, ci je pritomna a v akej miere) alebo na ADHD. Oboje treba riesit hned a ziedne cakanie do troch rokov!!! Dieta trpi, ty trpis, na co cakat ako? Ja mam syna autistu, vela veci co pises dobre poznam a ver mi da sa to zlepsit, ale treba to riesit s odbornikmi a to hned. Ak chces viac info, napis mi IP, rada pomozem. Vela sil...

timea7
11. júl 2016

@mischell0110 potrebuješ v prvom rade vypnúť, za každú cenu, lebo sa zrútiš. Ak príde domov manžel na pár dní, aj keď sa uchýliš nikde na chatu, ku kamarátke, ale potrebuješ vypadnúť a dva dni spať. Nerieš, ako to doma zvládnu, to je jedno, dva dni vydržia. Si veľmi vyčerpaná, čo sa prirodzene premieta do tvojich reakcií a niet sa čo diviť. Prikláňam sa k názoru, ktorý tu už niekto spomenul, že mama ti síce pomáha, ale keby tvojmu dieťaťu v útlom veku všetko nedovoľovala, keby rešpektovala to, čo povieš ty, tvoje dieťa by sa správalo inak. Ono totiž už ani nevie, čo môže a čo nie, čo je správne a čo nie, lebo raz to platí a raz zase nie. Chceš, aby nebila deti, ale ty jej dáš na zadok. Že ťa bije a hryzie, to hádam nemyslíš vážne. 😠 Chytím ruky a nepustím, kým amok neskončí, v tomto prípade by som bola nekompromisná, tiež pri hádzaní sa o zem na ceste. Ignoruj pohľady a poznámky okolia, vždy majú najviac rozumu tí, ktorí to nezažili. Psychologičke by som išla, ale preto, aby pomohla najmä tebe, ako s ňou zaobchádzať, ako určiť pevné pravidlá a nemeniť ich, nedať sa vydierať revom. Aj deti s ADHD a autizmom sa správajú inak, ak majú režim a pravidlá, zažila som jedno aj druhé. Ak ti mama chce pomôcť, nech ti dcéru na hodinku, dve vezme aby si si mohla pospať, ale do výchovy nech ti nezasahuje. Tým ti pomôže najviac, alebo ak niečo navarí. Zruš kočík aj mlieko, ale nie naraz, rev bude, ale to je aj teraz a nič to nerieši. Ak nepovolíš, dieťa si zvykne, možno by tu mohol pomôcť otec, predsa príde na dovolenku na pár dní a dieťa si väčšinou dovolí viac k jednému z rodičov, k inému menej. Ty už naozaj potrebuješ, aby ti pomohol aj on, peniaze, dom nie sú prednejšie ako tvoje zdravie. Drž sa.