Nevládzem s výchovou syna. Ako na to?
Mám 40 rokov, 2 dospelé deti dcéry majú 20 a 18 rokov. Výchova úplne bez problémov. Bola som slobodná mamička dlhé roky. 8r sme spolu s manželom máme 4r syna. Vychovávam ho rovnako ako dcéry no jeho výchova mi prerasta pomaly cez hlavu. Keď bol menší bol dobrý poslúchal podal mi ruku nevyvadzal nemal žiadny vzdor. Od minulého roka chodí do škôlky a pomaly začala zmena v jeho správani. Je netrpezlivý nechápavy, všetko chce teraz a hneď, keď to nemá tak plače pokiaľ to nedostane. Vyvádza v obchode ako malý sedel vždy v košíku a pozeral, teraz nechce sa mu chodiť vymýšľa že ho bolia nohy a nechce stať. Keď sme pri pokladni on nedočká prečo tak dlho to trvá, tlačí košík naráža s ním, vykladá nákup na pás hádže to rýchlo. Stále vysvetľujem aby sa choval pekne no nič. Keď ideme niečo kupovať a vyberáme tak on už nedočká a ťahá ma za ruku preč. Nemôžme si nič pozrieť príklad nábytok alebo niečo keď kupujeme do domu. Musí chodiť s nami na nákup. Doma tiež všetko chce hneď keď nedostane plače. Alebo sa rozprávame a on sa hrá kričí na nás že máme byť ticho že sa hrá, nemôžme sa rozprávať lebo mu to vadí. V aute tak isto máme byť ticho a počúvať pesničky. S tým tichom myslím si že to v škôlke učiteľky hovoria deťom aby boli ticho a on to teraz používa doma. A ostatné neviem že by kopíroval správanie po deťoch zo škôlky. Neviem no už nevládzem s jeho výchovou, je to náročné. Pri dcerach som nemala žiadny problém. No syn je tvrdý oriešok. Poraďte ako naňho aby poslúchal. Biť ho nechceme.
To nie je o chlapcovi, to je povaha, výchova alebo diagnóza. Ja neustúpim ani po hodine revu. Dieťa potrebuje pevné hranice. Proste revom sa nič nedocieli. Nemá prístup k elektronike? Túto netrpezlivosť spôsobujú aj tablety a mobilné telefóny. Má to vplyv na mozog detí.
@anketkarka na mozog majú vplyv aj tieto 'nech si reve koľko chce' metódy 🙄
@tamta myslíš na mozog toho, kto to musí počúvať? Je to náročné počúvať. Ale dieťa potrebuje hranice. Nikto nemôže mať a robiť úplne všetko čo by práve chcel. Malé dieťa to nevie pochopiť, tak je to pre neho frustrujúce a vyjadruje to revom. Nejak to zo seba musí dostať. Rodič je na to, aby mu nastavil hranice a pomohol ich emočne zvladnuť. Keď reve mu žiadna emočná podpora veľmi nezaberá. Treba to vyvážiť po záchvate revu, keď sa ukludní.
Nepolavit nech reve. Pokial to nedostane tak si zvykne ze revom si nic nevydobije
@tamta a to ,,vplyv na mozog" robia z dnešných matiek absolútnym rukojemnikmi. Tými dristami co všetko ovplyvňuje mozog dieťaťa sa spôsobilo presne to, že rodicia úplne zneisteli vo výchove, neveria si, nevedia co robiť, len aby naaahodou pre boha živého neublížili dieťaťu, aby naahodou kriste pane nenechali nejakú traumu, trvalae následky lebo mu nekupia lízatko.
Takže- NEKRICAT, NEBIT, a najnovšie už ani nenechať plakať.
Zbohom svet.... naozaj apokalypsa s týmto prístupom.
Tak ako ? Dohovarat? Nežné, trpezlivo, dokenecna?
Už prestaňte s tými metódami a trvalými psychickými následkami.
Aj keby si sa na hlavu postavila a prečítala 100knih o výchove ako moja známa, aj tak budeš robiť chyby a aj tak ako človek občas zlyhas a aj keby si sa na hlavu postavila, aj tak ti tvoje dieťa o 20r povie niečo čo vnimalo ako nefer voči nemu a aj tak sa nájde niečo čo ovplyvní jeho psychiku. Možno práve to dohovaranie a respektujuca výchova pre mnohé det8 pôsobí traumatizujuco lebo tie nekonečné dohovory im časom lezú na nervy a naučia sa vypínať a nepocuvat.
Vlastne mi je ľúto už aj mamičiek, lebo možno aj keby vedeli zareagovať, už sa vlastne boja - odsúdenia okolia a ze vlastne zanechajú dieťaťu traumu.
Zdravý rozum!!!! Každý pozná svoje dieťa- niektorému môžeš dohavarat aj 10rokov, niekomu stačí dat raz na rit a pochopí okamzite.
Nehrajme sa na psychologicky a nesudme matky ak je ich názor iný ako názor pani s respektujucou výchovou.
Ja som sa už nacitala toľko sprostosti o modernej výchove ze to nemá obdobu.
: Nenechať vyrevat lebo trauma, nekricat lebo agresia, neodvadzat pozornosť lebo poukazujeme že nám na jeho emóciách nezáleží, neposlat do druhej izby lebo ignoracia, ....
🙏🙏🙏
Tak sa nečudujem ze rodič radšej dá čo si dieťa žiada, lebo sa bojí ze sa dieťa psychicky zruti
@anketkarka presne tak. Výrazné farby, blikajúce efekty a pod čo sú na tých videách v mobile, lala TV a pod, tak stimulujú mozog, že z toho bude dieťa hiperaktívne, hysterické a neovládatelné
A tie moderné prístupy respektujucej tolerantnej výchovy, výchovy nevychovou ...ešte niesu overené rokmi, práve naopak. Začali nám vyrastať egoisticke, drzé deti bez štipky ucty k starším. Kde je ten vzájomný rešpekt?
Po xy upozorneniach a vysvetleniach…ked to nejde po dobrom, pojde to po zlom a nebude sa ti to pacit mlady panko. Tak si dobre rozmysli. Mam tiez taky temperament doma. Som mama ako med ale viem byt aj striga. Niektore deti potrebuju raznu vychovu.
Moj gentle parenting konci tam kde zacina agressive childing.
@anketkarka rodic nie je na to, aby dietatu nastavoval hranice.. hranice mame kazdy svoje a mame si ich respektovat.. kazdy sam sebe v prvom rade .. a nasledne aj sebe navzajom a ucit sa vo vztahoch zladovat tak, aby to fungovalo.. toto ma byt cielom v rodine (aj v spolocnosti) a nie vychovavat dieta ako ked krotim dive zviera a budem mu urcovat, co ako ma mat, lebo mne ci okoliu to tak vyhovuje.. v tom je pointa respektujucej vychovy.. ze RESPEKTUJES dieta a jeho prirodzenost, nie ho natlacas do formy, ktora niekomu vyhovuje.. (a so sebou narabas obdobne) .. akym sposobom to uz kto robi a ci sa mu to dari ci nedari, je ina tema, ale chyba nie je v podstate pristupu..
mne pride az neskutocne, co si este v dnesnej dobe mnohi ludia su schopni o detoch mysliet.. ze stvorrocne dieta nema co trapit a ked ma problem, tak je len rozmaznane.. paneboze.. hej, aj doktori si este pred len par desiatkami rokov mysleli, ze babatka nic necitia a operovali ich bez narkozy.. ale som si myslela, ze sme sa odvtedy uz snad aspon o kusok posunuli 🙄 .. ale ked tu vidim niektore prispevky, tak ... radsej nic
@sisska96 fuha, bolo by fajn skusit si k tejto teme trochu viac nastudovat. Naozaj nie je v poriadku popierat emocie dietata “lebo ma na starosti len sa cely den hrat”.
Nechcem ta zatazovat lebo chapem ze ta to ocividne nezaujima, ale dieta ma emocie,len to centrum ich ovladania ešte len dozrieva - cize realne ak sa dieta niekde hnevá,krici - fyziologicky to proste ovladať nevie, nauci sa to, ako vsetci (alebo teda vacsina)
@egonsk tak ja mám chlapca po dvoch babach a je to mojkacik,poslušný,zato prostredne dieťa,dievča,to bol cert v sukni s anjelskym výzorom. 🤣
@simona20201309 Moderná doba vplýva na správanie deti tak, ako nikdy v minulosti. A nie je to tak len s dnešnými deťmi - poruchami pozornosti trpí čoraz väčšie množstvo dospelých ľudí, ktorí boli v detskom veku bez problémov.
Áno, v minulosti sa vychovávalo bitkou a to je veľmi úspešná metóda. Ale úspešná len z pohľadu počúvania autorít. Dôsledkom je to, že v porovnaní s krajinami, kde sa deti (dnešní dospelí) tak nebili, sú ľudia u nás omnoho menej kriticky mysliaci, úplne slepo počúvajú autority, ak ich autorita vidí. A ak ich autorita nevidí, tak porušujú každé existujúce pravidlo už len preto, aby ho porušili. Tiež sa v rebríčkoch subjektívneho pocitu šťastia a spokojnosti so životom umiestňujú na nelichotivých priečkach.
Áno, dnes sú deti, pri ktorých rodičia ťažko nezvládli výchovu. Také boli aj v minulosti, ale tam rodičia výchovu nezvládli iným spôsobom - že nedokázali vychovávať bez násilia. Následne sa toto nezvládnutie prejavilo, ale skrytejšie než dnes. Tie deti sa totiž báli bitky, takže namiesto toho, aby otvorene šikanovali spolužiakov, šli niekde do polí, kde pre zábavu upálili mačku.
@reanda áno,ale všetko má svoje hranice,tu rešpektujúcu výchovu,veľa matiek pochopilo,ale že úplne zle. Ale veľmi,veľmi zle....žiaľ.
@maciatkolulu to, ze niekto nieco zle pochopi, neznamena, ze to je zle.. a casto ani tak nejde o zle pochopenie, ako o to, ze ti dospeli ludia sami nie su zreli, nevedia sa chovat respektujuco ani sami k sebe - lebo boli prave vychovani systemom krotenia zveri - tak ako maju vediet pristupovat takto k detom? chcu, ale najprv sa to musia sami naucit.. je to proces a casto to nejde stopercentne hned od zaciatku.. ale to sa niekomu dobre hodi k tomu, odsudit cely respektujuci pristup a zostavat pri metodach ako zo stredoveku
pritom kazdy, kto ma aspon trochu rozumu a ludskosti v sebe, urcite pozna odpoved na otazku, ci je vhodnejsi a lepsi respekt, alebo nasilie a manipulacia..
@reanda zlatá stredná cesta je ideálna. Nuž,sama som bola svedkom ako nejaká rešpektujúcu matka nechala asi trojročné dieťa vyliezť v zare na stôl,kde je tovar pekne naskladany,v topánkach si tam sedel uprostred,zhadzoval na zem tričká a keď som povedala mladému mužovi,že to sa nerobí,tak dobehla dotyčná mamička,že oni majú rešpektujúcu výchovu a dieťa má na výber....odpálila mi dekel,tak som sa jej opýtala,či chce všetko kúpiť,prípadne teraz podľa veľkosti aj naskladat naspäť. Pratala sa preč a nechala to tak... Pardon,toto nie je výchova.
@reanda 🫣,,rodic nie je na to, aby dietatu nastavoval hranice.. hranice mame kazdy svoje a mame si ich respektovat"
Prosím, uisti ma ze si to nemyslela vážne.
@maciatkolulu tak by som ho schytila, vyviedla von z obchodu a povedala jej, nech ma rešpektuje.
@maciatkolulu rodic, ktory ma zvladnutu respektujucu vychovu, nedovoli dietatu liezt v obchode na stol. Aj tu v tejto debate krasne vidno, ze velmi vela ludi ani len netusi, o com respektujuca vychova je. Vacsinou ju zamienaju s volnou/liberalnou vychovou. Pojmy sa tu pletu s dojmami. A preto bohuzial, vela ludi odsudi respektujucu vychovu, pretoze nerozumie jej principom.
@reanda ja som dieťa 80.tych rokov a nikto ma nevychovaval v nasily. Mala som prirodzený rešpekt k autoritám,žiaden strach,rešpekt. Vysvetlím.ti to inak,UCTU,ktorá teda dnešným deťom absolútne chyba. A som normálny človek,nemám žiadne podvedome traumy a vychovala som svoje deti,dve zatiaľ fajn.
By som chcela vidieť ,či by dali rodičia na výber dieťaťu ,či môže trochu týrať psíka a čakať,či ho kusne,či pridusit mladšieho bračeka,však len trochu. To sú prosím hranice,ktoré dieťa nemá a nevie ,že môže spôsobiť zle. Prípadne vyliať po xy upozorní,nech to nerobí,na seba hrniec a vriacou vodou,prípadne vybehnúť pod auto a tak. Hranice ako také proste dieťa potrebuje,naozaj potrebuje. Neviem,koľko máš dospelých detí,ale ja mám dve a viem o čom píšem.
@simona20201309 od toho má asi matku,moje deti by to proste neurobili,syn zdesene pozeral. Nezabudnuteľný zážitok.
@maciatkolulu nie, to nie je respektujuci pristup.. neda sa respektovat len dieta a nikoho ineho.. respektovat treba vsetkych.. ano, dana zena to zatial nepochopila, snad jej to casom dojde.. ale to predsa nie je dovod, aby sme respekt ako taky zmietli zo stola a riesili problem napr. schmatnutim dietata a vyhodenim ho z obchodu 🙄
a ano, prirodzena ucta je v poriadku.. ale ta musi vychadzat z teba, ze naozaj k tomu cloveku citis uctu za to, aky je, ako sa chova, lebo to vnimas ako dobre a spravne.. nie preto, ze ten clovek ma nejaky status, napr. je rodic, ucitel, lekar, starsi clovek a tych si mame ctit, lebo proste maju ten status - bez ohladu na to, ako sa chovaju.. ak sa dochodca chova ako hulvat, jeho chovanie si nezasluzi uctu, moze sa ohanat tym, ze je starsi clovek, kolko chce.. a k takemuto chovaniu netreba dieta nijak specialne viest, kedze to vychadza z neho.. mozme ho naucit akurat tie sposoby, akymi sa v tomto svete prejavuju pocity, ako ucta napr.. mozme ho naucit tu prakticku stranku, nie ucit ho, co ma citit - to vie samo.. takisto co sa tyka prekracovania hranic druhych - ukazat dietatu a dat mu najavo, ze toto nie, ale zaroven sa zaujimat, preco robi, co robi, z coho to vychadza a kde je v tom ta jeho potreba - prave, aby sme tie potreby roznych stran a nase rozdielne hranice dokazali zladit a nielen ze urcim dietatu natvrdo hranicu 'toto uz nie' a dalej ma to nezaujima, ako sa ono v tom citi, ako to zvladne, ci mu to vyhovuje.. lebo predsa 'nenecham si skakat po hlave' a 'dieta mi nebude urcovat, co mam robit' alebo 'nebudem mu ofukovat jeho dusicku'
@simona20201309 mozem ta uistit, ze som to myslela absolutne vazne
@maciatkolulu a este k tym hraniciam - tam ide o to, ako to ma kazdy clovek vnutorne, co je pre neho prirodzene, ako veci citi a vnima.. su to nejake, ako to napisat - zasady.. a dieta moze svoje vnutorne 'zasady' prejavovat aj nevhodnym sposobom, takym, ktory okolie nevie respektovat.. prave tam treba potom dieta viest k tomu, ako moze zostat verne sebe a svojim zasadam a zaroven sa prejavovat pre okolie prijatelne.. nejde o to respektovat kazdy jeho prejav, ale respektovat prave tie jeho vnutorne zasady.. lenze to by ich rodic musel poznat.. musel by sa o to zaujimat.. ale bohuzial, mnohi rodicia, ako aj tu z prispevkov vidno, beru svoje deti ako nejaku vec bez obsahu, co 'nema ine starosti, len sa hrat' .. tam je potom tazko cokolvek
@maciatkolulu jasne chápem, len by ma zaujímal jej face keby sa takto niekto zachoval. Prípadne ho tam strieskal a povedal jej - respektuj moje správanie. Vieš ako to myslím... ako ten príbeh vo vlaku so zuvackou.
@reanda takže ak je pre dieta prirodzene hrýzť ostatné deti, vrieskat nanplne hrdlo, kopať, brat hračky, kradnúť, vylieva vodu, hádzať jedlo na zem... budeme rešpektovať? Lebo tak vyznie to co píšeš. Sak nebudeme predsa krotiť zvieratko. Nech sa chová ako tiger, ako prasa.... on z toho vyrastie že?
Ak už naozaj niekto tvrdí že rodič nemá formovať svoje dieťa, tak zbohom zdravý rozum. Ale pevne verím ze si jedna z miliónov s týmto chorým nazorom
@simona20201309 pre ziadne dieta nie je prirodzene chovat sa sposobom, aky uvadzas.. ak to dieta robi, je za tym dovod.. ako rodica ta ma zaujimat dovod a jeho pochopenie a odstranenie priciny.. nie 'skrotenie' dietata akymkolvek sposobom bez pochopenia motivov, preco sa chova, ako sa chova..
ak nezvladas zistovat a chapat priciny, daj si poradit, miesto odsudzovania inych za 'chore nazory'

Nechapem preco odchadzate z obchodu ked reve? Vsak nech reve, nakupim, lebo do obchodu som dosla nakupit. Preco po polhodine revu mu das co chce? Vsak mu to daj hned, je to uplne jedno, aj tak si vyreve co chce. 🙄Alebo mu to nedaj vobec, ani ked bude revat tri hodiny.