Nevládzem s výchovou syna. Ako na to?
Mám 40 rokov, 2 dospelé deti dcéry majú 20 a 18 rokov. Výchova úplne bez problémov. Bola som slobodná mamička dlhé roky. 8r sme spolu s manželom máme 4r syna. Vychovávam ho rovnako ako dcéry no jeho výchova mi prerasta pomaly cez hlavu. Keď bol menší bol dobrý poslúchal podal mi ruku nevyvadzal nemal žiadny vzdor. Od minulého roka chodí do škôlky a pomaly začala zmena v jeho správani. Je netrpezlivý nechápavy, všetko chce teraz a hneď, keď to nemá tak plače pokiaľ to nedostane. Vyvádza v obchode ako malý sedel vždy v košíku a pozeral, teraz nechce sa mu chodiť vymýšľa že ho bolia nohy a nechce stať. Keď sme pri pokladni on nedočká prečo tak dlho to trvá, tlačí košík naráža s ním, vykladá nákup na pás hádže to rýchlo. Stále vysvetľujem aby sa choval pekne no nič. Keď ideme niečo kupovať a vyberáme tak on už nedočká a ťahá ma za ruku preč. Nemôžme si nič pozrieť príklad nábytok alebo niečo keď kupujeme do domu. Musí chodiť s nami na nákup. Doma tiež všetko chce hneď keď nedostane plače. Alebo sa rozprávame a on sa hrá kričí na nás že máme byť ticho že sa hrá, nemôžme sa rozprávať lebo mu to vadí. V aute tak isto máme byť ticho a počúvať pesničky. S tým tichom myslím si že to v škôlke učiteľky hovoria deťom aby boli ticho a on to teraz používa doma. A ostatné neviem že by kopíroval správanie po deťoch zo škôlky. Neviem no už nevládzem s jeho výchovou, je to náročné. Pri dcerach som nemala žiadny problém. No syn je tvrdý oriešok. Poraďte ako naňho aby poslúchal. Biť ho nechceme.
@reanda však keď sa to dieťa potrebuje vyrevať aj hodinu, tak ho rešpektuješ, že potrebuje hodinu na to spracovať svoje negatívne emócie. Čo je na tom nerešpektujúce? Sama si uznala, že hranice dieťaťa sú tam, kde sú hranice ďalších ľudí, s ktorými interaguje. Dieťa ešte nevie kde sú tie hranice ostatných. Na to je rodič, aby mu to vysvetlil a nastavil ich. Vysvetlm na príklade detí, aby si to pochopila. Hrajú sa dve deti na pieskovisku. Dieťa A si požičia lopatku dieťaťa B. Dieťa B ju chce späť. Matka zasiahne a ponúkne mu inú hračku, aby nahradila potrebu dieťaťa a pokúsi sa ponechať dieťaťu A lopatku, lebo rešpektuje aj hranice dieťaťa A. Alebo rovno pýta lopatku od dieťaťa, lebo je presvedčená, že tak to je správne a jej dieťa má mať svoju lopatku. Matka za dieťa nastavuje hranice a tým ho učí, že nemusím mať hneď lopatku, môžem ju požičať kamarátovi a hrať sa s niečim inym. Prirodzene by malé dieťa konalo sebecky a tu lopatku by chcelo, lebo by ho ani nenapadlo, že je možné dobre sa hrať napríklad aj s bagrom a je to rovnaká zábava ako s lopatkou. Rešpektuje ale aj to, ak dieťa nesúhlasí s bagrom a trvá na lopatke. No a keď dieťa A príde o lopatku, tak je zákonite smutné a potrebuje sa vyrevať, lebo sa ešte nenaučilo fakt, že požičané veci sa musia vrátiť a niekto mu zobral ,,jeho" lopatku.
@jakubrianka radíš jej zmenu škôlky, ale načo? Aby mal ďalší stres z nového prostredia? Niektoré detičky proste takto reagujú na kolektív a pravidlá v ňom. Je to adaptačný proces. Nemyslím, že by to bolo nesprávnymi metódami v škôlke. To by pociťovali aj iné mamičky a iné deti.
Dnes rodicia nechcu/nemali by (lebo to nie je akceptovane dnesnou spolocnostou) dat dietatu vychovnu po zadku. A to netvrdim, ze sa ma dieta bit, ale dievcata tie vychovne mozno obcas dostali, ze? a preto si si s nimi vedela poradit a plus syn a dcera, to je tiez rozdiel.
Zial ale v dnesnej dobe sa deti vychovaju tak, ze su jedinecne a najdolezitejsie na svete, pupok sveta a potom tu mame kopu Adhd, asberger...., pritom su tie deti len "vychovane" sucasnymi metodami.
Ked nepomaha edukativna vychova, tak by by som to skusila s vychovnou po zadku alebo ked zacne vyvadzat a ste napr.doma, zavrite ho do izby, nech sa tam vyplace/vynervaci a ked bude ukludnene, tak ho zoberte naspat medzi vas sa napr.zahrat (u nas v rodine to fungovalo a tym, ze neskor - ked dieta pouzivalo i mozog, tak sa prihliadalo i nato, nech sa vacsie dieta vyjadri, samozrejme vramci slusnosti, tak nie su zakriknuti).
@anketkarka píšem zvážila by som, isto by som sa o tom poradila a pozisťovsla si čo sa tam deje. V každom prípade mi príde zvláštne, ako sa naučil vyžadovať ticho. Mne to príde, či ich tam škaredo neohriakujú, lebo ak len tvrdo trvajú na pravidlách a nepodajú to rozumne s vysvetlením a hlavne s citom, tak to má dieťa evidentne problém spracovať.
@vlastnynazor no dobre, ADHD a Asperger je teda dôsledkom dnešnej výchovy. A čo ich spôsobilo u tých davov dospelých, ktorým sú dnes tieto diagnózy stanovené? Lebo drastický nárast prevalencie sa týka aj dávno dospelých ľudí a to napriek tomu, že dospelí sa dávajú vyšetriť len zriedkavo.
Výchovné po zadku sú neúčinné, čo je dávno preukázané na štúdiách na tisíckach detí. Tie, ktoré dostávali "jednu" po zadku (jednu v úvodzovkách, lebo to nebol jeden úder za celé detstvo), majú horšie študijné výsledky, častejší výskyt depresie, častejšie boli zaplatené do šikany, častejšie majú problematické vzťahy v dospelosti, častejšie prekračujú zákon atď. Nenájdeš štúdie, ktoré by boli preukázali, že bitie, či už také, aké môžeš rovno nazvať týraním, alebo len občasné preplesnutie, má pozitívny vplyv.
@vlastnynazor toto si snáď už v dnešnej dobe nemôže myslieť nikto, že ADHD alebo Asperger je spôsobený výchovou, srandujes, že.
@annm81 On nechápe že teraz má byť ticho lebo ma bolí hlava alebo že ostatný členovia rodiny nemôžu byť ticho keď on chce ticho. Ale my normálne rozprávame normálnym tónom tak nechápem prečo chce ticho. A jedenie nechápe že čo uvarím je zdravé a výživné, často si pýta sladké a máme to doma keďže kupujem ostatným a aj skrývam to. Ja som tiež bola dieťa vychované bitkou no svoje deti som nikdy neudrela ani neudriem. Sa snažím všetko vysvetľovať len nedarí sa mi.
@angel993 Presne to aj môj tiež keď sa dohodneme že niekam ideme ako na tú zmrzlinu poviem že pôjdeme poobede a on chce teraz hneď. Alebo keď ideme na výlet on všetko chce hneď v tej sekunde no treba ešte zabaliť veci prichystať všetko. Je strašné netrpezlivy
@jakubrianka V škôlke sa mu páči našiel si tam kamarátov teší sa tam. No hovorí že učiteľka im povie že majú byť ticho alebo keď neposlúchaju idú do kúta sa postaviť
@vlastnynazor Výchovnú po zadku nikdy nedostali ani moje staršie dcéry ani malý syn. Ja som bola v detstve bité dieťa a povedala som si že na moje deti nikdy nesiahnem rukou a dodrzujem si to. Ani som ich nikdy nezavrela do izby aby sa ukludnili.
Véd si ho nauč, sladké po jedle ak nezje jedlo nebude sladké, alebo mu dasi info ,nie sladké nie lebo ta bude bolieť bruško, dáš mu info a držíš sa ho ,žiaden krik ,bitka ,držíš hranicu .Co je natom ťažké?Dieta sa to naučí a mozes mat sladké rovno na stole ,to ze schovávať ho ničomu neucis ,len odsúvas problém. (Dolad si tento model k všetkému).
teraz ako citam pozornejsie co pises (. No hovorí že učiteľka im povie že majú byť ticho alebo keď neposlúchaju idú do kúta sa postaviť).To jeho spravanie je zrkadlenie co preziva co vidi,ak to doma nevidi tak je to v skolke ,cize dat si rozhovor v skolke .Tebe sa moze zdat ,ze je v skolke rad ,paci sa mu lebo deti velkarat toho vela znesu ,ma kamaratov a snazi sa vytesnovat to zle co tam nezvlada (asi pristup uciteliek ,statie do kuta ,ticho )a doma sa sprava tak ako sa spravaju k nemu v skolke. A teda nadalej plati,ze ho ucis hraniciam, zaroven si s nim popises memocie ked je v klude,viem krical si lebo si chcel kosik ale to nemozes je nevladzem talcit 2 kosiky,takze vzdy bude len jeden ak nie budeme musiet ist domov.
Štvorročné dieťa už máva schopnosť takýmto veciam rozumieť, ale musíš mu to opakovať. To neznamená, že ak robí niečo zlé, tak mu to budeš v tej chvíli do nemoty opakovať a nespravíš nič iné. Napr. o tom, že sladkosti nemôže mať ako hlavné jedlo, sa môžete rozprávať kedykoľvek - pri spoločnom varení, pri knihe pri umývaní zubov, pri športe, v čakárni u lekára - kedy mu budeš vysvetľovať, čo jeho telo potrebuje, čo sa udeje, ak bude mať priveľa sladkostí (obezita, skazené zuby, slabá kondícia...). V deň keď robí cirkus mu potom povieš len to, že pravidlo je najprv obed, potom dezert, lebo inak je to nezdravé. Ak chceš sladkosť, zjedz obed. Ak nie, je jedno, aký cirkus budeš robiť, sladkosť nedostaneš.
Ak robí hluk keď ťa bolí hlava, tak ho popros o tichšiu hru, ideálne mu navrhni niečo konkrétne, hoci zo skrine vytiahni novú omaľovánku alebo nálepkovú knihu. Následne, ak bude 20 minút potichu lepiť nálepky, sa mu poďakuj, že ťa rešpektoval. Ak napriek proste trieska do bubna, vezmi mu ho. Ak kričí, pošli ho do izby a zavri mu dvere. Ak neprestane a robí naďalejsl schválne hluk, môžeš ho potrestať tým, že mu v ten deň zakážeš napr. Večerníček. Ale zasa ak on potrebuje byť v tichu, tak to rešpektuj tým, že mu v rámci možností umožníš byť v tichu - neexistuje, že keď sa hrá v izbe, zavrieš mu dvere a vy sa zhovárate tichším hlasom v kuchyni, tak vás bude počuť.
Podla mna toto je normalne spravanie chlapca v jeho veku, najma ked chodi do skolky. Normalne aj ked narocne, mam 5rocneho syna, ktory je mudry, sikovny, pomaha doma, ale tiez ho obcas chyti rapel a mna s ním o cas tiez a je to "na prasky". Prosim nepocuvajte rady o jednej vychovnej. Dospelemu, ktory vas nepocuva, by ste tie jednu struhli? Alebo ked zacne syn kopirovat vase spravanie a struhne jednu vam ci detom v škôlke lebo to tak robia rodicia? Ked si nevirte pomoct, najlepsie je obratit sa na detsku psychologicku, nie je to hanba, poradi vam najlepsie ako na dieta reagovat v takychto situaciach..kazde je ine a plati na ne iny pristup. Tu nik neda lepsiu radu. Prajem vela sily a trpezlivosti.☺️
@vlastnynazor no nechcem. Mne to pride total scestne bit mini cloveka, co mi je po kolena a nema sa absolutne ako ubranit. Ked si predstavim ten pocit bezmocnosti, je mi zle. Nepoviem, ze mi neuleteli nervy obcas a dostal spatnu po ruke, ked ma udrel on. Ale inak, ako reakciu na nejake nevhodne chovanie to v sebe vobec nemam. Odhliadnuc od toho, som dieta 90 rokov a nepamatam si, ze by som niekedy dostala vychovnu po zadku.
Ja mam 3,5 rocneho ale mne pride vela veci typickych pre chlapca v tomto veku. Mne velmi pomohlo pochopit a uchopit niektore veci toto https://www.dovychovat.cz/jak-se-nezblaznit-z-v...
https://www.dovychovat.cz/jak-prezit-obdobi-vzd...
Netrpezlivosť je v tomto veku úplne normálna. Treba len trpezlivo opakovať, že teraz nemôžeme ísť, musíme počkať. Ponúknuť čo zatiaľ môže robiť aby mu rýchlejšie zbehol čas. Môj syn napríklad rád so mnou varí, samozrejme keď pomáha, trvá varenie dlhšie, ale aspoň sa zabaví a nemyslí na to že chcel tú zmrzlinu hneď.
Čo nám ešte výborne funguje je točenie hračiek. Máme 2 krabice s hračkami odložené a keď ho aktuálne hračky omrzia, tak ich odložíme a dáme 1 krabicu z tých odložených. Väčšinou, keď opäť nevie vydržať, tak mu poviem, že ešte musí počkať a aby mu to rýchlejšie zbehlo, môžeme vymeniť hračky. Spolu upraceme aktuálne do krabice a "nové" potom vykladá sám. To ho zabaví aj na pár hodín.
@reanda jemine, dieťa sa mi plesne o zem v obchode a ja si tam na mieste spravím rovno sedenie a budem riešiť, prečo sa pleslo, čo za tým bolo? 3 ročné dieťa má jeden motív, dostať čo chce a to hneď. Nerozumie prečo nie. A ja som tu na nastavenie hraníc. Nepotrebujeme byť na výchovu detí psychológovia. Rodičia majú na to, aby dieťa intuitívne vychovali, tak ako funguje výchova tisícročia.
Strašne to teraz komplikujete, tým človiečikom chcete vysvetľovať a vysvetľovať a robiť z nich partnerov do diskusie. Chúďatá deti, zložitým teoretizovaním ich akurát rodičia otrávia a výsledok nula.
@ina2405 zaujimave, ze ti rodicia, co teda podla teba maju intuitivne na to, aby vychovali svoje dieta, si zufaju a stazuju sa, ako nevladzu s ich vychovou 🙂 .. vsak ked ti tvoj pristup funguje, tak ho pouzivaj a uzivaj si to, nie je kazdy ako ty a tvoje deti.. niektore deti maju aj zlozitejsie motivy, ako 'dostat co chcu a hned' .. ze si to ty nevies predstavit, neznamena, ze to neexistuje
Tak mate tu ukazkove obdobie vzdoru. Treba pevne urcit hrabice teraz.

@nykkushka absolútne sa nedá porovnávať chovanie detí a dospelých... aj ked aj niektori dospelý by si zaslúžili 🤷♀️