Nezrelý na škôlku
Môj syn má 28 mesiacov. Čoskoro sa budú podávať žiadosti do štátnych škôlok a i napriek tomu že 3 roky bude mať až v októbri, chceme skúsiť či by nám ho nevzali. Kritériá na prijatie, teda okrem veku asi pozná každý - samostatné jedenie, obliekanie, použitie toalety, bez cumlíka, fľašky, pitie z pohára...
Môj syn nespĺňa takmer nič a ešte k tomu ani nerozpráva (okrem mama, tata, auto, ne, ano, toto a citoslovcia). Vždy bol taký pohoďák, vo všetkom si šiel svojim tempom. (Čím viac sme my chceli aby niečo urobil tak tým sa on viac zaťal a nie).
Papať začal teraz ako tak sám, ešte je dosť gramblavý- kým sa trafí do úst tak mu koľkokrát na lyžici nič neostane, ale cvičí sa a aj ho to myslím baví. Šerblík, alebo WC vytrvalo ignoruje slovom ne-ne...ale drezúru v tejto oblasti mienim začať až keď sa trošku oteplí v duchu "plienka preč a mokré gate". Dudel máme na spanie a bez neho vrieskame hodiny, po napití z pohára má toho viac na sebe ako v sebe a čo sa týka obliekania vieme si dať dole gate a skopnúť papuče, vytiahnuť gate cez plienku na zadku už nezvláda. 😠
A teraz otázka: Keďže je to moje jediné dieťa a veľmi sa nepohybujem v mamičkovskej komunite, chcela by som od Vás milé mamičky vedieť, je reálna šanca, že sa za pol roka naučíme všetky veci zvládnuť, je vek medzi 2-3 rokom naozaj plný zmien a napredovania v zručnostiach. Keďže poznám svoje dieťa a viem, že ho nemôžem do ničoho nútiť, mám obavu či to dáme. Ako to bolo u vás s vašimi deťmi, ktoré boli ako môj - "salámisti". Ako ste svoje dieťa učila na uvedené zručnosti? Pomôžu mi akékoľvek rady od mamičiek, ktorých deti nešli tabuľkovo a v dvoch rokoch neskladali básne v mandarínčine... chápete čo myslím 😀
@meluela uplne necitliva reakcia, az som prekvapena.Mozno nebude tak zrucny, ale moze byt pre ucitelky milacikom v svojom spravani, nekonflinktnosti🙂
@lenicko nic si z toho nerob mam podobneho syna.Zacal rozpravat az ako 2,5 rocny, ale zo dna na den.Dovtedy len par slov...dieta v tomto veku za pol roka dokaze zazraky.V aprili som sa ho snazila odplienkovat za doobedie boli precikane vsetky teplaky...skusala som to o mesiac, dva uz to islo, ale nehody boli stale.Never tomu, ze vsetky deti idu tip top pripravene do skolky.Prosim len ho nestresuj musis sa to naucit, ides do skolky...vsetko hravou formou skus aj sebe nabrat obed a hrajte sa kto lepsie trafi do pusy, podobne ho nauc obliekat..
Mate dost casu chlapci byvaju lenivsi a maju svoje tempo
necitala som ostatne mozno sa opakujem.drz sa🙂
Ahoooj 🙂 pripajam aj moju skusenost...moja mala zacala chodit do skolky ako 2,5 rocna. Obliect sa sama nehrozi este ani dnes, ked bude mat skoro 3. Snazi sa davat tricko cez hlavu, ale podla mna to este nemozu take male deti vediet...teplaky a gatky si vie tarbavucko obliect....co sa tyka cikania, nesla do skolky uplne odplienkovana (na noc este mala plienku) a ani sa vzdy nepytala...ale v skolke maju taky system, ze davaju deti cikat pravidelne, napr. pred jedlom, pred tym ako idu von, spat a pod...cize dost casto...takze toho by som sa nebala a potom sa sam nauci, ked uvidi ine deticky a tak...len ho treba naucit chodit na nocnik...mozno mu dat spociatku nejaku odmenu, ale este mate pol roka, tak to zvladnete...a aj jedenie nacvicite, len sa tomu treba povenovat...kazde dieta je ine, v niecom dobre, v inom horsie 🙂)) a deti sa inac spravaju v kolektive ako doma, radi napodobnuju...ja by som ho urcite dala do skolky, tam sa otuka a vzdy mozete nastupit a potom si dat odklad par mesiacov, ak by to velmi neslo 🙂)) deti v takom veku robia pokroky z mesiaca na mesiac, videla som to na nasej 🙂)))) takze nech sa dari, zvladnete to 🙂
Ahoj, aj ja sa pridavam. Mam tiez taky isty problem. Moj je septembrovy....ano, je to moja chyba. Rozmaznavala som ho, vo vsetkom som mu pomahala. Ale uz som si od vcera povedala, ze zacinam, lebo uz vidim ze chce aj sam a snazi sa... 🙂
Cumlik nema od narodenia, nastastie. Pohar mame uz dlhsi cas taky od Aventu, vola sa treningovy pohar. Sem tam sa trosku obleje, ale to je este ok. Sem-tam pije z normalneho pohara, ale este celkom dobre nevie....to musim byt pri nom keby nahodou. Obliect a ani vyzliect okrem ponoziek a pancuch nehrozi. Obuje a vyzuje si v pohode papucky a niektore topanky a cizmy si sam vyzuje. S ciapkou nema problem.
Co sa tyka plienok, nas este ma. Na nocnik si sadne vynimocne, podla nalady. Kazdy den akonahle sa zobudi ho tam davam... Napr. dnes mal plienku uplne suchu. Cakala som vyse 15 min a nic. Tak som mu dala plienku a hned vykonal. ☹ Starsieho (tiez septembrovy) som oducila tak, ze na jar ked bolo teplejsie som raz jedneho dna prestala davat plienky cez den. Proste som sla natvrdo, kedze nocnik totalne neznasal. Trvalo to 2 tyzdne. Na noc mal este plienku cca 2 mesiace, ale do konca leta sme stihli. 🙂 Tak to budem aj u mladsieho...
Papanie - vcera som ho posadila a dala som mu polievku, samozrejme vacsina ostala okolo ako v jeho brusku. Ale nevadi, snazil sa velmi. Postupne sa nauci....
Zapis u nas je uz od 1. marca, aj napriek tomu podam prihlasku. Nas sa nastastie uz snazi, ked sa neponahlame mu davam viac casu nech skusa... To iste som zazila u starsieho a dobehol pekne...
Takze verim, ze do septembra sa nauci zakladne veci. Tiez sa hovori, ze dieta musi zvladat uplne vsetko co je blbost. Sama som videla velakrat v skolke ako ucitelky pomahali najmensim s papanim, obliekanim a obuvanim...
Takze sa neboj, do septembra dobehne. 🙂
@luccija mam doma take iste male mile lenive nemehlo, takze pisala som z tej pozicie ... s tym rozdielom ze my sme o rok a pol dalej a pohli sme sa ale ide to svojim tempom nezavisle od akychkolvek snah ... a viem ze je to u nas z velkej casti o genetike takze sa nad tym uz velmi nevzrusujem a com vdacna ze nemusi zatial chodit do skolky lebo som videla aky je v tychto zariadeniach pristup ak clovek nema stastie a nenarazi na ucitelku s dobrym srdieckom a nekonecnou trpezlivostou .. akoze aj mne niekedy totalne vytecu nervy kebyze mam okrem toho na starosti plnu triedu deti tak by som sa musela extra ovladat aby som nebola hnusna na take dieta
No tak ja este vidim jednu otazku ako dolezitu. A sice, ze fyzicke znalosti je mozne ze dobehne ale co psychicka a citova oblast. Taketo deticky byvaju aj dost naviazane na maminu. Mam tiez syna salamistu a teda nebola som nutena ho v troch rokoch davat do skolky, lebo som bola doma s druhym drobcom, do skolky nastupoval az do predskolskej, ale uprimne si neviem predstavit, ze by som ho uz v troch rokoch bola dala do skolky - nebol by to zvladol. Este teraz je taky ze co nechce on sam, do toho ho nikto nedokope, napr. od septembra az do konca roka v skolke necvicil. Ked ostatni cvicili, on len stal a pozeral na nich. Ideme mu davat aj odklad do skoly, lebo jednoducho na to nie je vyzrety, hoci slovnu zasobu ma skvelu, je velmi sikovny, ale prave pre tu "zodpovednost" spravit aj to co sa mi moc nechce mu dame odklad.
Ak ho do skolky musis dat, tak sa asi neda svietit, ale kazdopadne by som na zaciatku bola velmi obozretna, aby to jeho krehkej dusicke neublizilo.... drzim palce.
@lenicko Deti sa vyvíjajú tak rôzne, každý má iný nervový systém, ktorý si dozrieva po svojom, takže to sa nedá ani porovnávať. Niektoré deti dlho, dlho nič a potom odrazu všetko doženú. Dosť veľa robia aj gény. Čo sa týka odplienkovania - to záleží od dozrievania nervového systému. Niektoré deti dozrejú skôr, niektoré až okolo 4. roku. Teraz v tomto období by som sa skôr zamerala na rozvoj reči, aby sa do toho októbra rozhovoril. V domácom prostredí sa dá pre rozvoj reči dosť toho urobiť - čítajte si leporelá, prezerajte obrázky v knižkách, rozprávajte o nich,veľmi veľa spievajte, tancujte a stále sa rozprávajte čo robíte, kam idete, čo vidíte. Na rozrozprávanie pomáha aj rozvíjanie grafomotoriky - takže hrajte sa s cestom, s rôznymi predmetmi, presýpajte, zbierajte cestoviny, mak, rascu, šošovicu,vešajte bielizeň /štipce pomáhajú rozvíjať pinzetový úchop/, niektoré deti už v tomto veku osloví modelovanie z plastelíny, navliekanie korálok...Ono je to aj s rozvojom reči u niektorých detí tak, že až po mesiacoch intenzívnej práce sa dostaví výsledok...dieťa skoro nič nepovie a zrazu zo dňa na deň začne rozprávať vo vetách a pekne čisto...pri niektorých treba pracovať dosť na výslovnosti. A denne nech sa sám oblieka a vyzlieka...on sa do toho dostane...len chce to čas a dlhodobý tréning.
@gretocka tak tak, u nas je to tiez spojene so zlou adaptaciou (pokus tesne pred 3r) a nezrelostou imunity
proste este porebuje domacu starostlivost, niektore deticky su skor pripravene, u niektorym to trva dlhsie ... skoda ze vacsinou nema rodinka moznost riesit to podla potrieb dietatka 😒
a este bude niekto vykrikovat ako treba poslat zeny skor do prace ... velka cast deti nie je na odlucenie zrela este ani v tych 3r, nieto este skor
@lenicko Ja by som ho do školky dala, samozrejme ešte máš čas doma natrénovat, čo sa dá. Zbavit sa cumla je jednoduché, povedz, že ho zjedol psík, možno si 2 dni poreve a bude dobre, uvidíš. Moj syn je tiež októbrový a napriek mojej snahe odplienkovat ho išiel do školky nakoniec s plienkou, samozrejme som to konzultovala s riaditeľkou školky a tá mi ho naštastie vzala aspon na pol dna aj s plienkou. Moj jednoducho odmietal nočník s hysterickým plačom a nič nepomáhalo, jednoducho musel dozriet, niekedy sa to ozaj nedá urýchlit. Zato moj rozprával velmi dobre, ale mali sme v školke aj deti, čo skoro vôbec nerozprávali a práveže tam sa pekne rozhovorili. Držím ti palce, aby ste to zvládli. 🙂
@lenicko V našich škôlkach je tak vysoká chorobnosť, že deti sú často viac doma choré ako v škôlke. Navyše tá zvýšená chorobnosť u každého dieťaťa má vplyv na dozrievanie. Nástup do škôlky je pre deti tak veľký stres a veľká zmena, že niektoré deti, sa po nástupe do škôlky môžu vrátiť vývojovo dozadu. Napríklad odplienkované dieťa sa začne po nástupe do škôlky znovu pomočovať... u rozhovorených detí sa môžu pridružiť poruchy reči...Takže môže sa stať, že napr. v lete odplienkuješ dieťa a v októbri nastúpi odplienkované do škôlky a po dvoch týždňoch v škôlke znova sa začne pomočovať ako pred letom. Alebo pred nástupom do škôlky odučíš od cumla a po nástupe do škôlky pod vplyvom stresu si na ten cumeľ spomenie a bude ho potrebovať. Jednoducho nedá sa to tak načasovať ako by sme to chceli.
aaale, netreba z toho robiť takú vedu.. nezabúdaj na učitelky, sú tam a malému pomôžu.. na pár výnimiek, učitelky v škôlkach sú zlaté, veď je to ich povolanie, oni nikdy nenechajú dieťa sa trápiť, ak vidia že mu niečo nejde, zase tých detí v triede nie je až tak moc.. čo si ja pamatám, pomáhali aj obliecť, aj dokrmiť, ak bolo niekoho treba, o chodenie na záchod sa starali pravidelne, dokonca, čo tu nebolo spomenuté, utierať zadok po velkej :D to im pomáhali... viete ako si deti utierajú riťky :D aj v zime im pomáhali než išli von, oteplovačky, bundy, veď to drobci nezvládajú skoro vôbec... jedine teda, čo sa týka plienok, tak to je podmienka.. moja malá sa tiež neponáhlala až mala 2,5 roka a za týždeň som ju odnaučila od plienok, a ani RAZ sa nepocikala, nikdy. skrátka menej piť večer, pred každým spaním na nočník a aj počas dňa, neboj, to pôjde, ešte mu daj trošku času... jaj keby sa môžem vrátiť do tých čias a mať také malinké :D by som si to viac užila..
@lenicko ja mám tiež chlapca vo veku 2 roky a 2 mesiace a do škôlky mu dám asi tiež odklad rok lebo málo rozpráva chodíme s ním k logopedičke a ani nevie cikať do nočníka ani obliekať sa sám. Ja idem v Juli znova na rodičovskú dovolenku tak mi to nebude vadiť že zostane ešte doma ešte sa skúsim z lekárkou porozprávať o tej škôlke.
@lenicko ziadost si daj, ved to je este 7 meiacov....za tu dobu toho stihneteeeeee 🙂
a keby aj nie vsetko, su skolky, kde ucitelkam nevadi malym detom trosku pomoct.....a keby aj vadilo, nic sa nebude diat, zo skolky ho odhlasis a prihlasis o rok.
horsie by asi bolo nechat ho doma, prihlasku nepodat tento rok, ako hovoris ze 3r. bude mat v oktobri a co potom? rodicovska skonci, s malym budes doma potom este rok.
ak teda v skolke nenajdu miesto priebezne pocas sk. roka...co skor asi nie ako ano....
ak teda nemas manzela co nadherne zaraba, kludne ho do tej skolky zapis a uvidis ako bude napredovat, mozno budes prekvapena ako toto vsetko zo dna na den sam od seba zvladne napr. buduci mesiac 🙂
dudel: ako nahle zaspi, vyber mu ho 🙂 ked si na to zvykne, zaspat s nim a dalej spat bez neho....skus ho ulozit bez neho....mozno si ani nevsimne - mne to takto fungovalo vzdy
poharik: len trenovat, trenovat, trenovat....ked budes mat chvilku - chcem prezliekat 🙂 - daj mu poharik, nech skusa
nocnik: podobne ako z poharikom 🙂
@lenicko
A ked pojdes do prace nebudete financne zvladat sukromnu skolku? Tam ti z nicim problem robit nebudu, maly bude mat rok na to, aby sa otukal, zvykol si na kolektiv a v neposlednom rade sa vsetko nauci, aj kolektiv ho potiahne. Hovorim z vlastnej skusenosti, mne sa to osvedcilo, maly isiel do sukromnej ako 27 mesacny, este nerozpraval, mal plienku. Za tri mesiace bol bez nej, zacal hovorit, tesil sa na deticky a pani ucitelky. Obavala som sa, ako bude zvladat prechod do statnej, lebo je to predsa nieco uplne ine, ale je to fajn 🙂

@lenicko skus syna brat ako velkeho chlapca a nie ako malinkeho, ktoremu treba stale pomahat. Moje deti boli v tychto veciach - rec, odplienkovanie, motorika - velmi popredu, nikdy som nepouzivala dudle, flasky, od 4 mesiacov moje deti pili z poharov so sosacikom. Takze vela problemov som si usetrila. Ale zasa mam doma domasedov a nie prilis pohybovo zdatne deti, takze maju problemy s chrbticou, plochymi nohami atd. Tym chcem povedat len to, ze kazdy ma s detmi problemy urciteho druhu, takze pokial su deti zdrave, vsetko sa da zvladnut. Aj ty so svojim synom vsetko zvladnete a dobehnete, ak sa budete obaja snazit. A ci to bude o par mesiacov skor ci neskor ako ostatni, to vobec nie je dolezite.