icon

Nie je ujo ako ujo, nie je teta ako teta

liave
6. aug 2012

mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo akonaucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?neviem ci ste s as tym niekedy stretli,ale moje deti su uplne bez zabran voci cudzim ludom kazdy kto sa im pekne prihovori tak by s nim isli hoc aj prec 😖 dnes som napriklad nechala drobculu nech caka za presklennymi dverami obchodu z tym ze osm na nu samozrejme videla a dvere boli otvorene a komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy ktory jej nieco isiel ukazovat v taske 😲 😲 😲 😲 😲 krvy by s anedorezali vo mne...som v tu ranu pribehla ospravedlnila sa panovy ...i ked netusim ci on ju vbolala alebo vysla sama 😠 a jej sum poriadne vypucoivala zaludok...viem ze deti su este male a toto su veci ktore si neuvedomuju no na druhej strane ziadny pud sebazachovy ani ic podobne ako pri inych detoch som videla ze cudzi clovek a adeti s amracia...moje hned usmev a velka debata...ako ich naucit ako im vysvetliut ze nieje ujo ako ujo a nieje teta ako teta?nechcem ich strasit lebo to tiez nieje dobra cesta na vybudovanie "ostrazitosti" no toto sa musi zmenit...neviem ci som zle hladala ale nenasla som ziadne temy na tuto temu...mozno uvitaju aj ine maminy nejake napady ako vylepsit po pripade riesit takyto problem...dakujem

lenka311
7. aug 2012

@liave Vôbec mi nevadí že som slobodná matka. Nežijem si zle. A neľutovala som sa tam, len som písala že tí cudzí mi viac pomohli ako moja matka. Pekný deň. Stráž si svoje dietky nech za pár minút nesedia pánom na kolenách 😉

andreah25
7. aug 2012

@lenka311 Máš veľmi veľké šťastie, že žiješ v takom meste. Ja som tiež z dediny, pracujem v PN - malé mesto, ktoré keby nemalo kúpele, tak je to dedina (prosím teraz ma tu neukameňujte za názor) - no i tam si dávam veľmi veľký pozor aj na dieťa, aj na majetok, lebo čo nie je prikované, akoby ani nebolo. A keby sa či už v dedine, alebo v meste dialo niečo zlé, osobnú skúsenosť mám takú, že ľudia sa radšej otočia na opačnú stranu než aby pomohli 😠 . Takže ja som za opatrnosť nado všetko, no čip či niečo podobné by som určite neriešila, to už je zase až príliš prehnaná opatrnosť...

lenka311
7. aug 2012

@andreah25 Ďakujem, som fakt rada, i keď ma tu ukameňovali že žijem hádam v minulom storočí... je to možné, no vyhovuje mi to.. Aspoň sa nemusím báť... Koľkokrát som niečo zabudla na dvore pred barákom, alebo taký kočík v kočíkárni, tam sa každý dostane. Sme tu v paneláku /teda v 2posch. murovanej bytovke/ tri mamičky s deťmi a máme tam dole každá kočík - od narodenia a stoja tam kde sme si ich nechali.... takže tak... 😉
Napr. dnes ráno sa ma pýta suseda či som požičala niekomu auto, lebo videla toho a toho ako na ňom odchádza, presne mi ho popísala - hovorím to je môj synovec, spravil si vodičák, tak si ho požičal.... Keď nám tu jeden pán ponúkal bezpečnostné zámky, povedala som že mám super susedku... nás teda nikto nevykradne dokedy tá 70ročná milá pani bude žiť...

dominikuska
7. aug 2012

@lenka311 musi byt skvele zit v takom prostredi, ale dokedy??? dcerka bude chciet ist do skoly, na rozne kruzky, neskor s kamoskami von. Ju bude lakat vacsie mesto, pochybujem ze ju udrzis na dedine. Bude potom pripravena na " pokazeny svet" ? Ja som si vydobila aby som na zakladnu skolu chodila do mesta a nie na sidlisko, co je 100m od bytu. A uz to bol velkansky rozdiel. Ja byt teraz v takej istej situacii, svoje dieta by som nepustila. Staci sa obzriet okolo mna a vidiet co sa tu deje 😢 , doba sa zmenila, treba byt ovela ale ovela viac opatrni.

sisaha
7. aug 2012

.... a ešte, keď začnú chodiť do škôlky.... čo všetko o rodine vedia učiteľky... 😀 😀 (aj to čo si myslíte, že vedia iba dospelí)

digysa
7. aug 2012

Bud nevidim, alebo mi sibe..........ale dve zeny sa tu pohadali a OBIDVE tvrdia to iste? Je to vobec mozne??? 😀 😀 😎
TU je dokaz tohto zazraku:

Zakladatelka @liave pise v uvode toto:
"mile maminy uvitam ake kolvek nazory a rady,pohlad a po pripade riesenie ako naucit deti ze nie kazdy ujo ci teta mozu byt priatelmi ,alebo ako naucit deti respektu pred cudzimi?bez toho aby sme ich vystrasili alebo strasili?"

@lenka311 reaguje na jej uvodny prispevok takto:
" Vôbec sa mi nepáči čo tu píšeš, to máme deti učiť že svet je zlý, že existujú pedofili, prípadne zlodeji detí, to aký vzťah k ľuďom im chceš potom vybudovať?"

To je snad mozne len na modrom konovi, aby obe zeny tvrdili to iste a este sa za to pohadali....

Moja rada: Nebudem analizovat, ako daleko a ako dlho bola tvoja dcerka bez dozoru....to vies iba ty- mozno to bola iba chvilka a mozno nie....
Ale podla mna tu pomoze iba jedna vec: Opakovanie je matka mudrosti....tie deti na to casom pridu. Za mna hovori vlastna skusenost. 😉

liave
autor
7. aug 2012

@inkinka obchod je situovany v obchodnom centre ziadne auto nehrozilo,sedela na lavicke ktora bola odomna na 2 m a komunikovali sme spolu ,tak to robim aj ked s akupe musi si spievat alebo mi hovorit co vidi co robi ako sa hra a pod...preto aby som vedela ci je v poriadku...obchod bol stanok O2 cize som nenakupovala potrebovala som podpisat par zmluv a v minute ked som podpisovala a som sa na nu nepozerala sa "to" stalo...ale dakujem za radu s tou karkulkou hadam aj to vyskusam

fakt neviem ako vam niektorym vysvetlit ze su situacie kedy nemozete mat deti na 100% pod kontrolov vzdy a stale...nezelam vam, nikomu nic zle ,ale pride raz aj na vas ked si uvedomite ze nie ste stroje...ja som poprosila o radu a cakala som chapave a uvedomele zeny,miesto toho ako to tu uz niekto spomenul sa vyrojilo hejno zien ktore miesto rady riesia to aka som matka...dakujem va, velmi pekne...moje deti su verim spokojne a milovane,vychovavam ich v laske a pochopeni "aj" tych druhych...tak verim ze sa napokon rozhodnem spravne aj v tom ako ich naucim ze nie s kazdym clovekom treba hned chodit za ruku,papat cokoladku ci sadat mu na kolena...

lenka311
7. aug 2012

@dominikuska Jeden múdry psychológ povedal : Dieťa nezistí že niečo páli až kým sa nepopáli... Môžeš mu rozprávať koľko chceš že sporák je horúci, zistí to až na vlastnej koži... A je len na nás aby to popálenie nebolo veľké... Ja som jej odpovedala, dokonca sa to zhoduje aj s tým článkom, ktorý tam ešte pri mojej odpovedi nebol.
žijem v dobrom prostredí, to je pravda, no viem že svet je zlý, až taká naivná nie som... a už ma nechajte, nebudem strácať čas na takúto diskusiu. Fakt som sem nemala ani písať, človek to často na tejto stránke akosi oľutuje, hlavne keď sa vzprieči proti davu...

liave
autor
7. aug 2012

@digysa ja som sa hnevala nie za to ze vyjadril niekto svoj nazor a ze sme s ateda aj zhodli to mas pravdu,ale oznacit niekoho "nemam rada take matky ako ty" asi trosku silne slova ..a to mas pravdu to s amoze stat iba na konovy 😖 a reakcia k tomu ze viem...no tiez zijem v kusku brtaislavy kde sa vsetci veeelmi dobre pozname sme skoro ako dedina,preto som si dovolila hlav zklonit a podpisat papier ktory bolo treba a ako som pisala mala sedela na tej lavicke ked ten pan prechadzal okolo a ani vo sne ma nenapadlo ze by k nej sadol a uz vobec nie ze by mu na kolena liezla 😖 nuz ale ano priznavam o skusenost mudrejsia...aj o tu ze uz tu temu nezalozim hoc by s atykala pocasia 😠 😠 😠
@lenka311 tu sa nikto nehneva za tvoje nazory ani za tvoje rady,ale ako si ty dovolis napisat ze nemas rada matky ako ja???co ty mozes vediet aka som matka?a nikde som nenapisala ze s alutujes...ale pisala si o sebe ako o slobodnej matke ako keby si skutocne spasila pol sveta!!!
zazila som neskutoecne v mojom zivote videla som umierat deticky a bohuzial aj to moje...vokol neskutocny pocet rodicov ktory boli bezradny a pozerali s do nemych tvari svojich deti a nevedeli im pomoct ulahcit trapenie a pbolest,,,a zrazu prides ty sem a myslis si ze si zazila nieco???a nehambis sa to sem napisat?a dokonca napisat inej matke ze nemas take matky rada????sa nehnevaj,ale stretnut ta osobne asi by som sa neudrzala !!!tvoja arogantnost nema hranic...

maznacik007
7. aug 2012

ja teda mam dost paniku z pedofilov a pod... s dcerou nebol problem ona moc cudzic nemusela.... horsie je s malym.. a on je strasne kontatny a tym ze je iny tak ho dost aj ludia oslovuju.... on by teda siel aj prec v pohode keby mu niekto dal cukriky alebo nieco.... u neho pomaha jedine mat ho na ociach a medzi vela ludim priputaneho v kociku....
kym sme byvali v malom meste teda v okresnom ale malom tak som dceru samu nepustala ani pred cinziak... jednak ja som rodena z toho mesta a vedela som kde kto byva co uz ma nejaky ten skroloup kvoli mladym dievcatkam a tak... teraz sme na dedine ... kde sa poznaju vsetci, nic tu nezmizne.... teda zatial.... mam vonku aj bicykle kociky .... pred domom .... a pohoda... tu malu pustam von v pohode...

ale ze co pomoze tak podla mna jedine spravna reakcia pri takychto situaciach... napr. ked niekto ponuka dieta tak poviem mu a mamicky si sa spytala? tomu dietatu ... a na ujovi sa nesedi to sa nepatri... povacsine sa aj potom ti ludia spamataju.... a dieta postupne zareaguje ked niekto nieco ponuka musim sa opytat mamicky... nesla by som do toho vyslovene nejakou negativnou cestou ale skor touto cestou utvrdzovania... a zaroven skusila cosi take ked ide vam dat napr. pusu alebo ho objat tak sa ho pytat mozem ta objat... mozem... jednak sa tym povzbudzuje pocit sebahodnoty a jednak sa uci dieta ze moze sa rozhodnut ci ano ci nie... rovnako ak nejaka tetka povie ze daj mi pusu tak okomentovat chces dat tete, babke pusu? a respektovat volu dietata a neriesit neg. odpoved nech sa teta fuci... toto je take moje co sa snazim... ale u nas je to teda dost problematicke moj mal problem s priputanim a on bol dlho schopny odist s hocikym

lenka311
7. aug 2012

@liave Ja som Ti nenapísala nikde že nemám rada také matky ako si Ty moja zlatá, konkrétne máš tam túto vetu : možno je to tým že žiješ v zahraničí ale vôbec sa mi nepáči takýto divný postoj matiek ako sa Ty...
a nekáč furt do mňa len preto že sa niekto postavil k Tvojmu postoju a hlavne k vete len - komunikovali sme spolu bola odomna ais 2 m.a na dve sekundy stichla ked som sa hned pozrela preco somnou nehovori sedela na kolienku milemu pankovy - to boli dlllhé dve sekundy... Hrozne si v tomto odporuješ. To by ju ten chlap musel schmatnúť a posadiť na kolená..... a nehovor že by sa v takomto prípade nebránila... a pánovi sa píše s mäkkým i... ale zase do mňa skočíš tak som to nemala ani písať, no hrubky sú fakt do očí bijúce. Nehnevaj sa a dúfam že už v tejto diskusii bude koniec.

liave
autor
7. aug 2012

@lenka311 presne tak diskusii s tebou je uz koniec pretoze ty si sem prisla za ucelom robit analizu "matiek" a zaroven opravovat pravopisne chyby...zijem v zahranici a moja slovencina bohuzial nieje dokonala...
ja som schopna prijmat nazory a postoje ludi ktory ich vedia podavat bez toho aby sudili...a ty sudis a hlavne si velmi myslis ze ty si pupok sveta ...ale pozor nie vsekto funguje vo svete na veky ako by sme si zelali...prajem ti v zivote len to dobre...a ako som povedala v predhcadzajucm pripsevku...nikdy nevies kedy budes radu "takej matky" ako ja potrebovat... 😉 mimochodom od kedy si sem prispela si viac energie vydala na kritizovani a poukazovani nedostatkov miesto toho aby si ukazala co v tebe je ...tak pekny zivot aj nadalej v dedinke kde ti 70 rocna susedka strazi dom 😉 hadam sa dozije vysokeho veku aby si ten zamok raz nepotrebovala ...

zuzkat1
7. aug 2012

@lenka311 teda...nechapem tvoj postoj... veci sa maju tak ze svet JE zly... mojej raz chcela dat asi taka 70rocna teta neotvoreny balicek cukríikov...nedovolila som to... deti treba od malinka ucit aby od cudzich nic nebrali ... asi by si mala viac pozerat spravy lebo na tejto planete neexistuje clovek ktoremu sa da verit....

@liave uplne ta chapem... moja je taka ista...zatial to riesim tak ze som nonstop pri nej a ked bude vacsia tak jej to vysvetlim nejak ...este neviem ako🙂 ako som uz pisala zatial zasahujem ked jej niekto nieco dava a vtedy aj poviem ze tetu,uja nepozname tak nic neberieme od nich...

liave
autor
7. aug 2012

@lenka311 ps;a ty si prikladom toho ze clovek by nemal byt naivny a cakat ze na fore plnom cudzich ludi sa mu dostane mileho zaobchadzania!ty sama si mi ukazala ako velmi dokazu ludia byt neprijemny az odpudzujuci!a to som ta na zivo ani nestretla...tak si hovorim chvala panu bohu...

lenka311
7. aug 2012

@liave Inak Tvojho dieťaťa mi je veľmi ľúto. Už nič viac ku tomuto zaujímavému urážaniu. Nevieš o mne nič, ani ja o Tebe, len zvlášne na tom je že som Ti poradila to isté čo ten článok, to budú asi tie roky štúdia psychológie.. vieš... no nič.

lenka311
7. aug 2012

@liave A ešte myslím to dieťa o ktoré si bohužiaľ prišla, aby nevzniklo zase nejaké nedorozumenie. A bývam v meste, nie na dedine a na byte, nie v dome. Si zaujímavý človek. Veľmi... a zatrpknutý, sa mi zdá... 😒 😒 😒

margarita
7. aug 2012

mna uz nebavi sa hadat, ako je bezpecne ked zijete v pazi,kde kazdy kazdeho pozna, alebo v cudzine alebo vo velkom meste, baby, ved tato diskusia ma uplne iny zmysel, ci mi nieco uslo?

tak staci googlit trochu:

https://www.youtube.com/watch?v=aqaQPyMNSBk

http://www.ncpc.org/topics/violent-crime-and-pe...

http://www.ehow.com/how_2028405_teach-kids-stra...
a tisic inych...

vever1
7. aug 2012

@lenka311 mas velke stastie ze zijes v takom prostredi kde sa nebojis nechat nieco na ulici s tym ze ti to ukradnu a ze mozes doverovat kazdemu cudziemu cloveku. ja zijem v zahranici a ked vidim co sa tu deje a to nie je len tu ale aj na Slvensku tak veru ja si nedovolim hocikomu doverovat a urcite to svojim detom ani nebudem nikdy vstepovat. samozrejme z nich nechcem vychovat ludi ktori sa vsetkeho a vsetkich budu bat. ale aj v takej skolke alebo jasliach nemas istotu ze ta ucitelka tvojmu dietatku neublizi alebo ucitel nie je pedofil. tu kde zijem boli uz 3 velke skandaly v priebehu 2 rokov kde ucitel v jaslickach alebo skolke zneuzival male deti od 0 do 4 rokov a to si myslis ze zveris svoje dieta do tych spravnych ruk. 😖 a ti poviem ze nejednym rodicom po tychto skandalch nebolo jedno dat dieta naspat do skolky alebo jasiel. mozno si teraz hovoris ze preco ktora matka a 3 mesacne dieta do jasli, zial tu nemame matersku a rodicovsku ako na Sk, my mozme ist pracovat po 16tt materskej a ked chces rodicovsku v pohode ale nedostanes od statu ani jediny cent..................je pravda ze vela zavisi aj od charakteru dietatka. nas sa boji kazdeho ale veru ked mu niekto ponukne cokoladku alebo cukrik tak tiez nebude dlho otalat. a teraz cakame dievcatko a uz teraz sa bojim ako ju ochranit od tohto skazeneho sveta. a nehnevaj sa s tym i a y to teraz budeme odcudzovat ludi lebo ich gramatika je zla? ja osobne zijem v zahranici uz 10 rokov a mam cudzinca manzela a kym so zila na Sk tak mi nikdy i a y nerobilo problemy ale ked 24 hodin denne pouzivas cudzi jazyk tak po tolkych rokov ani tvoja gramatika nie je to co byvalo...... je to tu o tom aby sme sa respektovali a nie sa osocovali a vytykali si chyby. kazda z nas je ina a kazda riesi situaciu inak ale to neznamena ze kedze ty to riesis inak ako ta dotycna tak ta dotycna uz je zla a ma si na dieta davat vacsi pozor. nikto nie je dokonaly a ani ty a neverim ze sa v zivote nedostanes nikdy do situacie ked spravis chybu a dieta nedokazes ustriehnut na 100% nikdy, niekedy staci sekunda a strati sa ti z dohladu.
a viac sa uz k tomu vyjadrovat nebudem......

liave
autor
7. aug 2012

@lenka311 prosim ta nerob moju analizu ...je fajn si sa vypisala ukazala si ze si super mama ,psychologicka a poznas aj pravopis a dokonca si prejavila aj kusok empatie...no co dodat...dakujem pekne ..nie som zatrpknuta ,to len ludia ktory pridu ako velka voda mozu mat ten pocit a najme ludia ktory ma skutocne nepoznaju a dokazu zo seba vyludit nie vhodne "rady" ...nemam ti nic za zle no kto ma chce sudit nech obuje moje boty a prejd ekus mojej cesty...pravdu mas neviem o tebe nic a nedovolila by som si ta sudit ani urazat...vo chvili ked ty si mna sudila som si ja dovolila stratit uctu inym sposobom...takze vela stastia a zbohom...

billam
7. aug 2012

@lenka311 si veľmi povysenecky a arogantný typ človeka...mam Ta dost v tejto teme, kde si sa iba prišla hádať a urazat...

alice107
7. aug 2012

zeny-matky tato tema je velmi zaujimava.a velmi nadcasova.ako cerstva absolventka prava som na stupila do justicie.a v ramci´´koliecka´´ som pracovala aj na pripadoch nasilia spachanych na detoch.boli to pohlavne zneuzivania ,unosy a a zial aj vrazdy.
90% tychto deliktov spachanych na detoch maju na svedomi osoby z blizkeho okolia dietata a rodiny.ale zvysne percenta pachaju pachatelia mimo okuh rodiny.pedofilovia si casto najdu aj nahodnu obät.a to prave vtedy,ked zlyhal rodcovsky dozor a ochrana.
dieta vo veku batolata a aj mladsieho predskolskeho veku este nechape potencialne nebezpecenstvo kontaktus cudzou osobou.tam nepomoze ine,len neustaly dohlad rodica alebo ine j dospelej osoby.aj niekolkosekundobe opomenutie dozoru u tak maleho dietata moze viest k tragedii.
u starsiscch deti treba dieta viest k tomu,aby videlo realne nebezpecenstvo ktore moze hrozit od cudzej osoby.preto detom v starsom predskolskom a mladsom skolskom veku treba stale a stale zdoraznovat,ze s neznamymi osobami sa nesmie rozpravat ani si nic od nich brat.a vysvetlit,ze nie vsetci musia mat zle umysly.ale kedze ich nepozna ,lepsie sa vyvarovat kontaktu.treba vysvetlovat ale prmerane veku
treba any ste u didtata vzbudiili doveru sa vam zdoverit,ak by didta niekto obtazoval ci lakal na nieco.alebo mu dokonca robil nieco co jje mu neprjemne .v starsom veku treba aj konkretne povedat,o co ide.co je nepripustne.dieta si tak vybuduje prrodzeny mechanizmus ochrany.zalezi na jeho vyspelosti amenttalnej urovni.
ale stale plati,ze dieta treba dozorovat ..zalezi na podmienkach v akych dieta a rodina zije.ale na volnom prestranstve pred obchodom by som teda neodporucala nikomu dieta nechavat.hrozi mu aj ine nebezpecie ako len kontakt s cudzou potencionalne nebezpecnou osobou.
dieta by sa malo naucit pohybovat v realnom svete tak,aby bez paniky a stachu dokazalo poznat v starsom veku nebezpecenstvo a vyhnut sa mu.
ale tak ako vy ako dospele sa nebudete prechadzat ak mate rozum niekde na opustenej ceste tak ani dieta nemozte nechat same bez dohladu ked este nie je schopne poznat potencionalne nebezpecenstvo a ma vek,ked este je dovercive voci cudzim ludom a ma tendenciu ist snimi alebo sa nechat dotykat od nich.
samozrejme ze vidiet za kazdym rohom pedofila je nezdrave.ale podcenovat nebezpecenstvo tym,ze polavime v pozornosti je este horsie. ☹
je jasne,ze v zivote su okamihy,ked mama pracu a lebo ine povinosti.ale sme matky a preto musime zabezpecit za kazdych okolnosti,aby dieta bolo v bezpeci a pod dozorom.

adriana7
7. aug 2012

@alice107 , je teraz hrozná doba, čo žijeme...nechcem pôsobiť ako film pre pamôtníkov, ale po prečítaní knihy pohodový rodič som si uvedomila, že detstvo s lozením po stromoch s tisíc kamarátmi bez jediného dospelého už naše deti nezažijú...na diskotéke bol najväčšou hrozbou alkohol...v škole učiteľka, ktorá si "zasadla"...je to celkovo choré a ja si už pripadám ako paranojik, ale hrozba je fakt reálna, žiaľ...kolegyniným susedovcom zmizla pred 2 rokmi 10 ročná dcéra, dodnes žiadna stopa, šla len k babke do susednej dediny...na bicykli...našiel sa len bicykel...dcérinu spolužiačku chceli v máji naložiť do auta traja cudzí chlapi, ktorí tvrdili, že ich poslala mama...našťastie dieťa poučené, doplo mu, že to mama nikdy neurobila, ľudí nepoznala a začala kričať a utekať
...syn je už taký mnou naštepený, že naposledy pohrýzol cudieho chlapa, lebo chcel vziať na ruky našu najmenšiu...a kričal na celú dedinu....chlap pobúrený, ja spokojná, že film 96 hodín, po ktorom so mnou spávali týždeň v manželskej posleti, aspoň trošku zapôsobil

adriana7
7. aug 2012

@liave , inak naozaj neviem, čo tu poniektoré riešia vzdelanie v odbore psychológie, ja mám a skoro som sa zosypala, keď dieťa naposledy bez vysvetlenia zdrhlo s kamošom púšťať lodičky...dostalo vyhubované, aj na prdel (od radosti, že ju cítim), aj víno som si otvorila...ako keby som ani zš nedokončila, a nech ma má každý rád....si zodpovedná mama, ak to riešiš, podľa mňa, kto si toto nepripúšťa, je neskutočne naivný, alebo zle informovaný

bobocka
7. aug 2012

@adriana7 presne o tom to je.zijeme v dobe v ktorej zijeme a musime sa jej prisposobit.to co hrozilo nam pred 20 rokmi je dnes milionkrat horsie.na deti treba ozaj riaden bacha davat a treba ich poucit o tom co im hrozi ak...tu nejde o strasenie deti,ale treba ich naucit,ze iste situacie su ozaj potencialne nebezpecne a je lepsie sa im z daleka vyhnut.treba len zvolit spravny pristup a dane poucenie prisposobit veku dietata.

adriana7
7. aug 2012

@bobocka , presne, blcha napríklad nemá na fb v priateľoch nikoho, koho osobne nepozná, to bola moja podmienka...najprv sa durdila, ale keď jej spolužiačka pol roka na fb flirtovala s krásnym chlapcom z ktorého sa v reále vykľul plešatý zrelý chlap, tak pochopila...ešte mi vraví, že mami, prečo ty máš vždy pravdu...a ja jej, moja, vieš, niekedy by som ju radšej nemala

bobocka
7. aug 2012

@adriana7 presne o tomto to je.na nase deti skrz hnusnu novu dobu ciha kopec potencialnych nebezpecenstiev.uz len ten fb,pokec a spol.decka sa bez mobilov nikam nepohnu.v podstate ziju vo virtualnom svete.a vo svojich profiloch velakrat zverejnia osobne detaily,ktore ich mozu priviest do nebezpecenstva.decka si to neuvedomia a prave preto ma nastupit rodic a trosku v tomto smere otvorit dietatu oci a upozornit dieta co vsetko mu hrozi ak takto otvorene vystavi svetu detaily o sebe.ze za anonymnou foto sa moze skryvat ozaj niekto chory ,co caka na svoju dalsiu obet.virtualny svet je zradny a kazdy si moze velmi dobre premysliet co komu napise.deti su naivne ☹ ja mam dieta male a desim sa toho,ze ked pride do pubertalneho veku,tak to bude ste horsie.velmi banujem za dobou mojho detstva a velmi ma mrzi,ze moje dieta nic take krasne a bezstarostne nezazije.bohuzial tu sa plava s prudom a clovek moze trosku spomalit a ukrojit dietatu trosku viac bezstarostneho detstva,no casom ich to aj tak dostihne.cele zle toto ☹

adriana7
7. aug 2012

@bobocka , máš úplnú pravdu...ja som napríklad narazila pri výchove takú cestu, že deťom nič nezatajujem...nie, nepozeráme spolu porno, ale vedia, čo sú šľapky, že deti sa unášajú aj kôli orgánom, alebo bezdetným párom na iný kontinent...chcem, aby boli vzdelaní...chcem, aby vedeli, kde leží argentína, a aký je tam systém, aby videli, ako tam žijú deti na ulici a vedeli, že taký sladký život ako žije štandardné dieťa na slovensku, nie je svetová samozrejmosť...keď videli milionára z chatrče, tak plakali...ale na druhý deň už otvárali atlas, ukazovala som im, kde to je, ako sa tam žije, aké sú sociálne rozdiely, napr. našli koľko jedla zje priemerné dieža v afrike, ázii, atď a v akej kvalite...lebo rozprávky o láske a o šťastí si môžu prečítať od dobšinského...teda opravujem sa, aj tam sú nemilujúce macochy a otčimovia, strigy aj "strašidlá"

bobocka
7. aug 2012

@adriana7 a to je to,ze treba info davane dietatu prisposobit veku.svojej najmladsej iste milionara z chatrce nepustis,ale najstarsia uz vnima a vazi si co ma.ono len najst ten spravny pristup v danom veku je celkom tazke.lebo rodic nechce spravit chybu a spravit z dietata paranoika,no ani ho nechce pustit do sveta neznaleho a dufat,ze prave ich rodinu smustne statistiky obidu.najst ten spravny balans je tazke,lebo vsetci zijeme v inych podmienkach,kazde dieta je ine a kazdy z nas ma inu skusenost s potencialnym nestastim.nuz ,skoda ze manual k dietatu a na spavnu vychovu sme v porodnici nedostali 😀

adriana7
7. aug 2012

@bobocka , noo, veru, odkedy som mama, tak som pokorná, hľadajúca a ďakujúca....vo všetkých ohľadoch

lenka311
8. aug 2012

Ešte raz sa vyjadrím k tejto téme - ja som zakladateľke témy poradila, aby to riešila keď dieťa bude mať viac rokov a bude rozumieť čo po ňom mama chce, to som ešte nevedela že dcéra má 3apol roka /vychádzala som z predpokladu že má tak 2 ako moja/ - napísala som jej vlastne presne to čo radí ten článok, len som neodporúčala brať ilúzie dieťaťu v útlom veku - tých urážok tu bolo na mňa dosť a to mi tu zakladateľka témy písala také veci, ktoré admin musel zmazávať, lebo porušovali pravidlá fóra.. preto som do nej skočila skrz ten pravopis. Nikdy som ju nenazvala zlou matko, to by som si nedovolila, žiadna matka nie je zlá, zvlášť tá čo sa informuje o tom ako s dieťaťom zaobchádzať, zlé sú len tie matky čo sa nestarajú a bijú či inak týrajú svoje deti, takže ani jedna jediná matka čo chodí na toto fórum podľa mňa nemôže byť zlá, veď aj toto je forma záujmu o dieťa.....
Nechápem ako mi tu poniektorý môžu želať nech sa mne alebo dcérke stane niečo zlé lebo som naivná, toto už je silná káva a takisto ako niekto môže povedať že som povýšenecká a arogantná.... bránila som sa na tých XY nadávok a osočovania od zakladateľk témy. Kedysi som mala také príslovie a dllho som sa ním riadila - Čím viac poznávam ľudí, tým mám radšej psov.... - nikto nedokáže tak človeku doubližovať ako zrovna človek - a väčšinou je to priateľ... táto stránka je plná žien čo sa potrebujú hádať, priam to milujú...
Nikomu neželám nič zlé a nikdy by ma nenapadlo niekomu napísať aby sa mu niečo stalo aby sa zobudil. Majte sa krásne!!!