Od akého veku do škôlky?
Ahojte chcela by som sa poradit mam 2rocnu dcerku a uvazujeme nad skolkou. Rozprava vsetko ci je hladna ci jej je zima kde chce ist a co od koho chce. Pyta sa aj na nocnik ale plienky este nosi nie vzdy sa jej chce ist na nocnik. Niekedy sa pocika a nic nepovie. Ale zasa niekedy pride a povie "mama prebal ma" . co myslite je zrela do skolky? Deti lubi a vie bez nas vydrzat aj dlhsi cas. Akurat nie som si ista ci by hajala v skolke. A ak tak kolko taka skolka stoji pre dieta so zamestnanymi rodicmi? Co vsetko bude potrebovat? Viem ze hygienu ubor na cvicenie obliecky a pod dakujem ;)
Statna skolka? Tam sa plati mesacny poplatok-5€ ( u nas) ,strava cca 25€, ZRPS 47€ na rok. Niekde sa obliecky kupuju, niekde dava priamo skolka. My ani ziadny ubor nepotrebujeme ,ani poharik-dava skolka. Nosime len nahradne oblecenie, zubnu kefku.
@simusiq2 prva vec je potrebne zistit, ci do skolky vobec 2-rocne dieta zoberu.... hlavne, ked sa hlasi vela deti.... s plienkami by som sa netrapila, to sa este pocas leta moze upravit... inak do MS beru odplienkovane deti.... u nas v KE deti 2-rocne platia mesacne 50 eur, od 3 rokov 15 eur a predskolaci nic.... plus strava - cca 25 eur mesacne.... co potrebujes zavvisi od konkretnej MS.... u nas treba navliecky, plachtu, uteracik, pyzamko, prezuvky a nahradne oblecenie....
Moj syn isiel do skolky od troch rokoch a uz plienky nenosil vedel sam pit aj papat aj ked stym papanim mu zo zaciatku pomahali trosku aj ucitelky... Co tam potrebujes? Zalezi od skolky co vyzaduje mi sme potrebovali len hygienicke veci ,uterak ,sirup sa kupoval vykresy farbicky plastelina atd..obliecky sme mi nekupovali to dala skolka.. U nas sa obedy platia na dva mesiece + 14 take volaco jak zrps... Takze tych 50-60€😘
Ona ma problem len s tymi plienkami papa aj pije sama hovori hraje sa v pokoji spieva si uz sa tesim na vystupenia kde bude ucinkovat 😌😍 skusim sa opytat ci by ju vzali
@simusiq2 no spytaj sa lebo terminy na prihlasenie uz boli. zavisi aj od skolky niektore toleruju este zo zaciatku plienky na spanie .. ale cez den prebalovat nebudu.
@simusiq2 do sukromnej ti vezmu dieta aj teraz. Ceny su rozne. Ak ju das pred 3.rokom,bud si enchas rosicak alebo sa ti zrusi,ak poziadas o taky ymten prispevok pre deti do veku 3.rokov (timusin230€).
v statnej je to tiez rozne,napr my platime viac ako uvadza pani v 1.prispevku.
A tu mas vobec problem,aby ti dieta v akomkolvek veku vobec do skolky vzali. Este tak uplnych predskolakov. A podmienkou je uplne odplienkovane dieta,co sa trosku vie aj nakrmit (lyzicou) a ciatocne obliect.
To,vo budete potrebovat,je opat rozne.
Nam stacilo pyzamo,papuce,nahradne oblecko (podpisane), balik vreckoviek(tie 10ksbalenia) a starsi aj kefku a pastu. Nic viac. Aha,prefotena karta poistenca a kto moze chodit pobdieta plus schvalenie pediatricky.
Berú aj od 2 rokoch, ale musí byť odplienkovane a mať voľne miesto v škôlke. U nás sa platí tak, že kým nemá dieťa 3 roky, tak 50 eur + 20 eur strava.. A tu stačí len náhradné oblečenie, mydlo, pyzamo, uterák
Nám zobrali do štátnej škôlky syna keď mal 2 roky a 5 mesiacov a nastúpil v apríli. To je ako kde - v BA je to problém, pretože je veľa detí. My bývame v takom zapadákove 🙂 Syn nevedel sám jesť ani sa prezliecť - možno trochu 🙂 Bol bez plienok aj keď ešte sa mu podarilo pustiť do gatí - tak raz za dva týždne. Nemali sme problém s plačom ani iným správaním ani so zaspávaním v škôlke, ani nebol častejšie chorý. Učiteľky ho chválili, že je úplný pohoďák, až na to že je leňoch - obliekanie a jedenie.
Moja dcera isla od 2r a 3m. do sukromnej,mala este plienku na spanie. Od 2r a 9m isla do statnej. Musela uz byt bez plienky. Bolo to pred 4 rokmi, teraz budem rada ak mi vobec vezmu 2r do sukromnej.
Teraz je to celkom problém, ale niekde sa to dá vybaviť. Kamoška dávala nedávno dcéru do škôlky a malá mala asi 3 roky a týždeň a musela byť bez plienky. Mali celkom problém ju dostať v BA do štátnej škôlky ale dočkali sa a vzali ju 🙂
Preto je vyhodne taketo male deti dat este do jasli.... Tam moze mat dietatko este plienku, dokrmia ho, ak treba, spanok prisposobia a v sukromnych je dost malo deti, takze sa aj viac venuju detom... A beru ich inac, pretoze to este nie su typicki skolkari, ktori su uz viac-menej samostatni. A co sa tyka prispevku, stat dava na sukromne jasle az do vysky 280 €, cim sa da uhradit poplatok za jasle, maximalne sa doplaca len strava.
@rosnicka2015 Chcem sa opytat, musim byt zamestnana, aby som mala narok na prispevok 280 eur, ked mi dieta chodi do sukromnej skolky? Da sa to vybavit aj spatne? Chodime uz od maja a ma 2,5 roka.
@simusiq2 uprimne, len ty poznas svoje dieta a nikto ti tu nepovie, ci je prave tvoja mala do skolky suca, co musis vediet....... ty a hlavne ona, moze vediet toto vsetko a moze byt super a v skolke sa jej nemusi pacit, dnes je moderna doba, ja sama pracuejm vo vzdelavacej agenture a su ukazkove hodiny, tak sa aj da nakuknut do skolky a budes vediet ci to tvoje dieta bavi..osobne tu sa kazdy v prvom rade rozhoduje podla svojich mentalnych ci financnych dispozicii, rozumej ci si moze dovolit byt s dietatom doma a ci chce on sam byt snim doma... rozhodnutie je na teba...resp na vas...
@vilaamalia Ano, je to len pre zamestnane matky (alebo otcov, ktori po rodicovskej dovolenke nastupuju do zamestnania), dokonca to musi byt na normalnu pracovnu zmluvu, na dohodu nestaci... Viac o podmienkach na tento prispevok pise aj Modry konik tu: https://www.modrykonik.sk/prispevok-na-starostl...
@rosnicka2015 dakujem🙂

skolka je pre deti od 2,5 roka ... zapis do skolky od septembra ste uz nestihli ... do skolky ma ist dieta odplienkovane min cez den.
zapisy do skolok byvaju na jar tak na dalsi rok ju prihlas.