icon

Od akého veku ste začali dávať deti na nočník?

javesi
3. aug 2010

chcem sa opytat, odkedy ste zacali davat deturence na nocnik? vdaka

eliaska23
8. okt 2012

ja dávam teraz od 8 mesiacov a malý sa pekne vykaká aj vyciká do nočníka... jasné, že sa sám nevypýta, na to je ešte veľmi malý, ale už vie čo tam má urobiť... 🙂 vždy ho pochválim a darí sa nám pekne... nemám pocit, že by mu ten nočník vadil... ja to zas beriem podľa svojej mamy, oni mali len látkové plienky, mala dve deti rok po roku, vyvárať také kvantum plienok každý druhý deň ide pekne na nervy... takže nás odúčala čím skôr, všetky tri deti do 15 mesiacov mala odplienkované... a ja mám síce pampersky, ale nekradnem... keby vidím, že mi dieťa plače na nočníku, nechce tam byť a nič tam nespraví, tak by som ho nenútila, zas aby nemal z toho traumu a nejak sa nezablokoval, ale keď to ide, tak prečo nie...

ducci
29. okt 2012

my na kakanie od 9 mesiacov... jednoducho som videla ze tlaci tak som ju posadila na serbel a tak sa jej to zapacilo ze od vtedy kakat chcela len do nocnika..a odplienkovat sme odlienkovali v 17 (aj ked teraz v zime na von jej plienku davam )🙂

titulienka
29. okt 2012

ja som davala svojho chlapa ako vsetky svoje baby od toho 8.mes ked uz sedel pevne sam ....zakazdym ked je na nocniku alebo zachode tak sa vycika alebo vykaka , ale akonahle ho necham aby sa sam opytal ma to uplne na haku ci je suchy alebo mokry 😀 ....dievcata vsetky 3 uz vo veku 20mes. spali aj cez noc bez plienocky , vsetky 3 ,ale tento zivel to akosi vobec neriesi ....snad este nieje jeho cas 🙂 pretoze tak ako som postupovala u dievcat , tak postupujem aj pri nom ,ale zial doposial bezuspesne 🙂......jednoducho to neriesim a nerobim tragediu ,viem ze jeho cas pride ...a nebudem to znasilnovat ....len dufam , ze to bude uz cim skor 😀 😀 😀 😀

mixalka27
26. nov 2012

Ja som Jakuba davala od 9 mesiaca, teraz ma 14 a pyta sa na velku,cikat este nie, ale ked ho posadim tak sa aj vycika, tiez nerozumiem, preco sa skore ucenie na nocnik bere ako tyranie, my sme mali z toho zabavu ,vzdy ked sa vykakal,tak sme tapuskali a tesili sa, ziaden stres, ziaden plac, ziadne nervy 🙂 ,takze mile mamicky ked mate pocit, ze vase dieta je na to pripravene,tak preco nie ak si myslite,ze treba chodit s pokakanou plienkou v 3 rokoch ,tak nech sa paci,nik vas za to sudit nebude

orthia
20. jan 2013

Mile maminy 6-7 mesacnych babatiek, vsetky sa teraz postavte a chodte na zachod! Som zvedava, kolkym z Vas sa podari cikat, toboz kakat, len preto, lebo ja si myslim, ze zrovna teraz by ste mali, a tak som Vas poslala na zachod. Nech sa na mna nikto nehneva, ale na svojom decku (rovnako ako na sebe) vidim, ze niekedy kaka rano, niekedy vecer, jeden den kaka, jeden den nie... to akoze ked chcem, aby kakala do serbla, tak ju tam mam nechat sedet cely den, alebo to skusat 3x za hodinu, kedze mi to este sama nevie dat najavo? Ved to je chore. Ani nahodou ma nepresvedcite, ze ked dam polrocne babo na serbel, za par dni pochopi, na co sluzi a bude don cikavat a dokonca pravidelne rano kakat, len preto, ze na nom sedi. Ano, jasne, ze sa don vycika po jedeni alebo zobudeni, ked ho tam stihnem nastelovat. Vsetky vieme, ze vtedy vacsinou cikaju, takze to nie je o tom, ako sa dieta uci, ale aka je mamina sikovna a ako rychlo ho prilepi na serbel. Mozem si na zachode precitat aj celu encyklopediu sveta, ked sa mi raz neda, tak sa mi neda a mozem tam sedet aj dve hodiny. Ale nerobim to, kedze viem, ze to nepojde, tak preco by to malo tak robit moje dieta? Normalne mi pride, nechat to na dieta, nech mi samo da najavo, kedy sa mu da.

baklik
20. jan 2013

nasa pediatricka (vek do 40r.) sa ma pytala, ked mal maly 10 mesiacov, ci ho uz davame na nocnik a cudovala sa aj so sestrickou, ked som povedala, ze nie. tiez si myslim, ze na uspesne odplienkovanie treba, aby si dieta uvedomovalo co ide robit. vyskusali sme ho par krat posadit, ozaj najlepsie je to po zobudeni, ale co najskor, vezmeme knizku a citame. vacsinou sa podari do 10 min. vycikat. a keby nie, nevadi. zatial to mame len ako skusanie, nic nasilu....

marissenka
20. jan 2013

my sme zacali po pol roku.niekedy sa podarilo,inokedy nie...samozrejme,ze nie nasilu.chvilku si tam posedeli s hrackami a ked ich to prestalo bavit,sli sme dolu. teraz mala chodi vacsinou poobede,tak ju tam posadim a zachvilku je kako na svete 😀 ...a predstavte si to male 9 mesacne decko sa tomu kaku co spravilo tesi 😀 pri malom rovnako ,vydrzal tak pol roka pokial nezacal behat,potom uz tam nechcel sediet.potom sme zacali zas trenovat asi ked mal rok a pol...samozrejme nebolo to zo dna na den,ani z tt na tt...chce to cas.ale urcite priucat od mala,nez vybalit serbel az na 2 narodeniny 😉 a lepsie sa umyva ritka zo serblika,ako ked je kokino az na lopatkach rozmaznute 😉

wewe22
20. jan 2013

starsia chodila od osem mesiacov potom ju to prestalo byvit a zacala az ked sme ju oducili od plienok ako 1,5 rocnu vonku na zahrade, mladsia ma 15mesiacov a nevydrzi na serbliku voac ako tri sekundy

bibistec
20. jan 2013

my sme zacali ked uz dcerka vedela sediet, tak ju davat nech si zvykne samozrejme este nevedela co tam ma robit ale vedela ze sa toho nemusi bat a tak.

katka1981
20. jan 2013

9 mesiacov, najprv som ju posadila oblecenu, potom uz normalne na potrebu, zvykla si hned, ajked pytat sa zacala sama az neskor. Mne islo o to, aby nekakala do plienky a to sa podarilo.

janana1612
19. feb 2013

Od 12mesiacov...teraz máme.26mes a stále niesme uplne odplienkovany...netlacim naneho...ked Bude pripraveny pride to...ale pomali nqpredujeme..cez deň byva bez plienky stále...ma ju iba na spanok...raz možno 2x je nehoda,ale ak tak som rada že sa snazi 🙂

mam33
25. mar 2013

Toto nie je navod je to len dobra rada ako sa to zadarilo nam 🙂 mozno bude inspiraciou ktora zafunguje aj u vas 🙂 Kazdopadne je to o nas rodicoch ci si to urobime pohodlnesie a nechame dieta cikat do plienok alebo to zavcasu zacneme trenovat co je jasne narocne na pohodlie a cas . Ak mozem povedat svoj nazor tak cim skor sa dieta zacne ucit na vyprazdnovanie tym to ide lahsie a hlavne ak dietatu z toho spravite ritual. Zo skusenosti z okolia viem ze cim starsie dieta tym vasie odmietanie nocnicka lebo to dietatko uz ma svoju hlavu a je uz pre neho pohodlnejsie cikat do plienok . V rannom veku dieta este z odmietania toho co snim robime nema rozum a paradoxne to ide jednoduchsie. Ja som synceka nezacala davat cikat na nocnik kedze bol malicky ale kazde rano ako sa prebral hned som ho vzala dala dole plienku a sup do kupelne drzala som ho na rukach chrbatikom k sebe a nechala ho cikat. Kedze je jasne ze babo sa po prebudeni vypraznuje bolo to uuuuplne jednoduche . Ja som pri to ako cikal pouzivala vzdy pomocku csssssss. Vravela som robime csssssss. A trenovanie zacalo najprv len kazde rano postupne sme pridali aj dalsie casti dna a tak cca 8 mes rano ked vstal postavil sa v posielke a s usmevom urobil cssssss a slo sa cikat 🙂 A o par mesiacov sme boli uplne bez plienok jak na den tak na noc ziadne nocne budenie na cikanie .Siel cikat vecer pred spanim na nocnicek a potom az rano ked vstal 🙂.
Verim ze kazda maminka si najde to svoje co na jej male babatko plati a uspech pride sam ci uz skor alebo neskor .Drzim vam palce aby to slo co najjednoduchsie a s pochvalou ,ktoru deti miluju to pojde raz dva 🙂
Vela zdarov maminkam a ich trenovacom cikanie 😉

jolinka
25. mar 2013

Nuz ja som svoje deti nedavala na nocnik od kedy vedeli pevne sediet. Jednak preto, ze sediet vedeli az po tom co zvladli lozenie po styroch...a to teda vedeli velmi rychlo utiect z miesta kde nechceli byt 😉 😅 😅 😅 😅 ale hlavny dovod bol ten ze sa mi jednoducho NECHCELO 😝 😝 😀 😀 ano priznam bez mucenia, patrim medzi lenive neuciace matky.

Takze kedy to moje deti zvladli bez ucenia same... najstarsia 23 mesiacov, mladsia 2 roky a 11 mesiacov...co sme ale povazovali za uspech {uspech dietata nie nas 😉 } vzhladom na jej poruchu porozumenia a to, ze mentalne bola tak rok pozadu. Starsi syn to zvladol ako 2.5 rocny, mladsi nema nocnik ani v pete...teda registruje, ze sa da donho kopat 😝 😝 😝 😝

sharmana
25. mar 2013

Skúsila som to v 12 mesiacoch, kedže malá priam vrieskala, čo na nočníku nechcela sedieť, tak som ju nenútila a iba občas som to vyskúšala, od 18tich som ju tam už trošku pravidelnejšie dávala sedieť, ale úspechy neboli skoro žiadne... do cca 20 mesiacov to bolo sporadicky, úspech, neúspech, protesty atd... úspechy sa samozrejme stupnovali postupne a presne v 2 rokoch a 5 mesiacoch sme ju našli na "záchode sedieť", to tam vyliezla sama, nikdy predtým na záchod nešla, pekne sa tam vykakala a odvtedy je odplienkovaná, sama sa vypýta, niekedy tam aj sama ide, akurát dávam pozor na utretie... a teraz sú to 4 dni, čo spáva bez plienky, ale na noc sa ešte bojím, kým nebude plienka ráno suchá, tak to nebudem riskovať 😉 ja som tiež nemala nervy na nútenie, čím viac som ju nútila, tým to bolo horšie...

tara
26. mar 2013

mamicky, ktore sa snazia odplienkovat deti v 5-6mes by si mali precitat odborne nazory a zmenit pristup. dieta nie je absolutne pripravene v tomto veku na ucenie, kedze fyziologicky a biologicky zvierace konecnika a mocoveho mechura ukoncia vyvoj cca okolo 2rokov dietata. az vtedy si dieta uvedomuje pocity tlaku a tlacenia. dovtedy dieta nie schopne vykonat potrebu preto, ze to vie, ale len preto, ze sa to naucilo. dieta sa nauci vsetko, co budeme chciet, kedze je prirodzene na to stavane, aby sa ucilo co najviac. tymto vsak mozete sposobit rozne poruchy, regresy a pod. dieta naucite v 10mes cikat a kakat do nocnika, a moze sa stat, ze neskor bude mat problem so stolicou v skolke, nevyprazdni sa za cely tyzden, pripadne bude mat ine problemy. medzi psychologmi koluje nazor, ze ked je clovek nervozny, agresivny, ma nejake poruchy, tak bol nuteny na nocnik. je to ako keby vam niekto zlomil nohu a nutil vas na nej chodit! prejdete, pokusite sa, ale s akym sebazaprenim. takze zbytocne sa tymto skorym ucenim deti traumatizuju. dieta na vsetko pride vcas a ked bude na to jeho spravny cas. je lepsie mat stastne dieta s plienkami, ako nestastne na nocniku 😉

zuzulla7
26. mar 2013

Ja som dávala malu v 7- mich mesiacoch najprv oblecenu, aby si zvykla. Neskôr vyzlecenu a od 10 mesiacov chodila na nocnik. Určite, že sa nepytala keď jej trebalo ale dávala som ju často aby sa učila a nemala neskôr problem si len sadnúť. Od 1 1/2r sme bez plienky. Iba večer a na obed jej dávam pre istotu lebo je ešte kojená, ale zobudí sa často so suchou plienkou a pýta sa hneď na nočník ( mame už aj nasadku na záchod tak nemá problem ani tam sadnúť ).

opicaskorica
26. mar 2013

Ked uz vedela sama pekne sediet, tak som ju zacala davat na nocnik. Nesnazim sa ju odplienkovat, len chcem aby to bola pre nu samozrejma vec. Nechcem v 2 rokoch s nou bojovat o sedenie na serbliku. Niektore veci skratka riesim este v case, ked dieta este nema vela rozumu 🙂

matricia
29. mar 2013

my sme nasho polrocneho synceka uz parkrat davali na nocnik, ale najprv obleceneho, az dneska rano ho moj muz posadil naostro, a on sa aj vycikal aj vykakal, takze budeme pokracovat dalej v uceni, on ked ho tam posadime, neprotestuje

tarifa
3. apr 2013

Ja som užasnutá z niektorých arogantných komentárov.No hrôza! Každá mamička tak koná ako uzná za vhodné.Každá má inú kapacitu chápania a iné očakávania a potreby.Ja osobne budem hovoriť za seba a vobec ma nezaujíma ze to niekto robi inak ani to neodsudzujem, pre mna za mna..
Ja som od narodenia praktizovala bezplienkovu metodu, a mozem potvrdit ze Áno, dieťatko rozumie a uvedomuje si proces vylučovania a keď mamička je ochotná investovať všetok svoj čas dieťatku jeho pozorovaním, tak rýchlo zistí, že bábätko vydáva isté signály predtým ako potrebuje cikat alebo kakať a je absolutne možné dávku zachytiť mimo plienku.Všetko je možné ak sa chce.Moja osem mesačná dcérka absolútne prirodzene chápe koncept nočník.Plienkujeme na noc aby sme sa my aj ona pohodlne vyspali, ale cez deň sa snažime nočníkovať.Ak si niekto myslí, že to robíme preto aby sme sa pochválili tak ten si rieši iba svoje komplexy.My naozaj sme úžasní tak prečo to tajiť.Každí sme nejakí🙂 Osobne by som sa necítila dobre s dvojročným pokakaným dieťatkom.Každého osobný výber! Ešte aj to su ľudia ochotný rozobrať a skritizovať že akým spôsobom vytierate zadok! Veľa šťastia a robte ako uznáte za vhodné!

magduska2
3. apr 2013

Ja osobne som za nazor..netlačit na dieta...ked bude na to vyspele" tak to jednoducho urobi samo..ja som maleho nikdy na nocnik neposadila..jednoducho som mu ho dala do izbycky aby ho mal na ociach on si naneho sadal najskor jak "do kresla"obleceny..tak som mu vysvetlila ze co a na co to je..no a krasne sa naucil sam..lebo bol zvedavy skusal🙂 slo to "bez bolesti" a no stres..sak ziadne dieta nebude tu plienku nosit vecne..no nie🙂 tak naco dieta zbytocne nutit a traumatizovat

petkovamama
3. apr 2013

skusila som ked mal 13 mesiacov,ze co on nato.a zapacilo sa mu,nikdy neplakal,posedkal ,urobil co bolo treba a vyskocil.teraz ma maly 16 mesiacov,kakame len na nocnik,to sa pekne pyta,ale sem tam sa este pocika,nie vzdy stihneme,ked zacne prekladat nohy 😀 ,ale aj tak som velmi spokojna.

karamel
3. apr 2013

Ja som maleho posadila na nocnik az v dvoch rokoch, ale za svateho tam nechcel sediet, vrestal ako pavian a utekal mi z neho dolu. Nemalo to vyznam. My sme nocnik uplne preskocili a posadil sa rovno uz na zachod. Avsak nie vzdy sa to podarilo, sam sa naucil chodit az ked mal 2 a 3/4 roka. Plienku na noc som mu davala do troch rokov, potom som to robila tak, ze pred spanim sa vycikal, a v noci som ho asi 2x zobudila aby sa vycikal do nocnika a tak to fungovalo, potom som uz skracovala nocne budenie len na 1x a potom to prestalo uplne.

timotea244
6. apr 2013

My sme nášmu synovi ponúkali nočník,ale nechcel tam cikať ani kakať...ale nech neklamem možno päť krát sa do neho vycikal keď mal necelé dva roky...od začiatku od tých dvoch rokov začal cikať do normálneho WC,lebo sa mu to viac páčilo...no nikdy som ho nasilu nenútila cikať do nočníka...

penelopa
7. apr 2013

Naša chodí na nočník od 8.mesiaca:O)).

inka04
7. apr 2013

od 6. mesiaca🙂

siusinocka
7. apr 2013

prvé dieťa ked začalo sedieť. druhé nočník odmietalo, ale za to sa oveľa skôr naučilo na veľký záchod a aj v noci sa skôr prestal pocikávať... kto vie či to bolo nočníkom, ale ked mal k nemu odpor, nenútila som ho

kuriatko84
7. apr 2013

5 mesiacov, este ani sama nesedela. A ked mala rok a pol uz bola bez plienky aj v noci 😉
a vobec som ju neucila na nocnik preto aby som sa na nejakom fore chvalila, ze mala uz chodi na nocnik, ale dieta si musi vytvorit navyk na vykonavanie potreby. Malej sa na nocniku velmi pacilo a vobec tam nebla nutena sediet.
Ked budem mat druhe dieta, tak znovu ho zacnem davat na nocnik tak skoro. Je to praktickejsie a aj z ekonomickeho hladiska lepsie. Usetris kopu penazi na plienkach 🙂
Starsie deti nechcu na nocniku sediet a utekaju z neho, nemaju navyk. Moj nazor.

majka499
7. apr 2013

dcerku som davala od 6-7 mes. krasne sa naucila, nic som tym nesledovala ze cim skor alebo co, jednoducho som to len skusila a pekne si zvykla kazde rano sa vykakat...syna skusam tiez uz asi mesiac ale jemu sa tam az tak nepaci, vykakal sa mozno dva krat.... skusanim rozumiem ze ked vidim ze tlaci utekam po nocnik posadim ho vykaka - nevykaka nerobim dramu, ale vsetky tie psycho dristy mi idu na nervy....by ma zaujimalo akym dotaznikom sa tych drobcov pytali ci vedia ci kakaju alebo cikaju...nehovorte mi ze uz rocne decko nevie ze kaka haha... 😀 😀 😀

zuzulina11
7. apr 2013

Dceru som zacala davat v 10. mesiaci...ta bola kludna, spokojna, na nocniku sedela uplne v pohodicke, po roku sa zacala pytat kakat ALE s cikanim sme sa trapili az do 2,5 roka!!!!!!! pocikavala sa denne, doma, vonku, ja som mala nervy na prasky, lebo som stale utierala dlazku, prala veci, vonku sme nosili aj po 5ks teplakov , doma sedela uplne mokra a hrala sa dalej, vobec jej to nevadilo. ( a to podotykam ze som stale striehla a davala ju na nocnik, uz aj ked vedela rozparavat tak sama nepovedala,ze jej treba)aj napriek tomu ze sedavala na nocniku rada, resp. bola na nom pokojna aj tak viem ze som stresovala nielen seba ale aj ju resp. ona bola vystersovana zo mna....lebo uz som nevedela ako mam ist na nu ci pekne alebo hresenim ....no jednoducho oducanie pri nej nam dalo poriadne zabrat ☹ .......co som mala kamosky tak zacali davat deti na nocnik okolo 2 rokov a deti mali oducene od plienok do 2 tyzdnov...teraz mam syna ma 20 mesiacov....najskor som myslela ze tiez ho dam skor tak ako dceru ale vobec nechcel sediet na nocniku a to este ani nevedel chodit a uz sa mi pratal z nocnika prec (to ja len na margo nazoru ze ked das mladsie dieta na nocnik ze ti nebude uchadzat- ak tam nebude chciet sediet tak mi ver ze sa odtial dostane aj ked nevie chodit 😒 ) a tak som si povedala ze nejdem ho trapit a kedze v juli bude mat 2 roky tak nam to hra do karat...pride teple pocasie , on uz bude mat vek kedy si bude uvedomovat tieto potreby a tak zrusime plienku rovno doma aj vonku...nema vyznam ho teraz davat doma na nocnik a potom mu dat vonku plienku (lebo v tejto zime by som ho bez pleinky vonku nezobrala)...potom by bol domyleny ze doma nesmie cikat do teplakov a vonku moze cikat...nie ...fakt teraz som pokojna, pride teplo a zrusime plienku vsade a verim tomu ze za par dni budeme oduceni 😉 tak ako na vsetky temu aj tu su dve strany, je len na tebe ktoru si vyberies....kasli na to co ti hovori okolie, clanky a fora..riad sa tym co citis ze je dobre pre tvoje dieta 😉

ivanka.7
7. apr 2013

Kedze som s malou robila ciastocne bezplienkovu metodu, ked bola uplny krpec, viem, co aj take male babo dokaze. Preto mi tu kvoli par matkam nebude trapne, ze som malu zacala davat na nocnik, ked mala 8-9 mesiacov (dovtedy som ju drzala nad umyvadlom, lebo sme nemali doma nocnik... a teraz ma prosim ukrizujte, dakujem). Mojim cielom nebolo odplienkovat svoje dieta, ale ukazat mu, naco nocnik je a ano, ak sa podari, tak aj vychytat nejake to cikanie a kakanie, pretoze kazdy moc a stolica mimo plienky, kde posobi na pokozku nech uz je tam neviem ake ultra absorbcne jadro, je dobra. Mne v humusnej vlozke tiez nie je dobre.
Vysledok je, ze mala sa nocnika neboji, vie na co je a ano, kedze zacina ukazovat svoju osobnost a vzdor, tak nie vzdy ma chut na nocniku sediet. Preto ju na nom nenechavam vysedavat. Posadi sa, vycika sa - fajn, ak nie, tak po minutke-dvoch ide prec. Ked clovek svoje dieta pozoruje dlhsi cas, tak vie dobre odhadnut, kedy mu treba.
Takze ono s tym posadzanim je to o tom, co tym clovek chce dosiahnut.
Ak by som si chcela dieta odplienkovat, tak ho na ten nocnik teraz nedavam. Ale to nie je moj primarny ciel. Pride mi od veci aby dieta urobilo potrebu do plienky, ked ju moze urobit niekam, kde sa mu z toho nehumusi ziadna cast tela.