icon

Od nástupu do škôlky nespoznávam svoje dieťa

nikkyniks
11. sep 2016

Ahojte mamičky, môj malý ma 2,5 roka... Začala som ho dávať do škôlky, no lenže týždeň - od nástupu do škôlky ho vôbec nespoznávam... V kuse plače, chodí za mnou aj na záchod, lebo som ho nechala samého, v noci vrieska zo sna, ze nejde do škôlky, proste je v kuse na mne nalepený.Nechce nikoho, ani moju mamu, doteraz s tým problém nemal. Najnovšie sa vycika mimo nočníka, záchoda, najlepšie na podlahu a potom sa v tom čľapka. Neviem či to má nejaký súvis so školkou, prácu nemám a začala som ho do škôlky dávať, aby sa pohral s deťmi, ale vidím, že je to zlé, tak asi škôlku prerušime. Mate nejaké skúsenosti s takým niečím a nejaké rady? 😕 😔 ďakujem 😉

sense
11. sep 2016

co pomahalo u nas a je v podstate aj doteraz, neviem teda ci je to dobre alebo nie, ale nam to tak vyhovuje... moj cas od prichodu zo skolky kym nejde spat venujem len a len jej , vtedy ide domacnost aj vsetko bokom ...my sme ale chodili do skolky nie kazdy den par hodin ale dva krat do tyzdna poldna.... aby bola v kolektive a uprimne aj aby som si ja oddychla,...a aby ked to bude nutne aby bola aj uz trochu zvyknuta...teraz chodi styri dni v tyzdni na takmer cely den a pyta sa aj cez vikend...napriek tomu stredu ked som doma a nie je v skolke venujem len jej

ale u nas to nebol az taky extrem ako u vas.... v tomto veku sa deti nehravaju spolu ale popri sebe, skus mozno nejake detske centrum ...takisto nepises ci predtym byval stale len s tebou alebo aj inymi

sense
11. sep 2016

@maary11 akoby som o nas citala aj u nas to tak fungovalo a zaberalo mozno nie uplne hned....doteraz vzdy ked niekam idem jej to tak vravim....a zabera to...

sardinka336
11. sep 2016

@janamt aaale nestraš ju...ved nech si ho necha doma ak ma tu moznost, prečo nie...len je mozné ze si to odsunie tento problém na neskor. Zase tiez to netreba hrotit a hned z toho robit traumy. Ja neviem čo budete niektore robit ked vam deti budu plakat pri nastupe do ZŠ...to ich tiez začnete odhlasovat? (šk. dochadzka je povinna, tak nie je to možné ale cisto hypoteticky) ale ved sak dobre vediet...tolko deti čaka na miesto v MŠ ze sa mamičky len potešia. 🙂 že sa miesto uvolnilo. Kurnik ani moji zajtra nechcu vstavat do školy...ked začnu rano revat no neviem..asi .ostaneme doma 😀 😀 😀

leeenka26
11. sep 2016

2.5 rocne dieta nie je zrele na skolku. Ano su vynimky ale tu by som neexperimentovala. Tvoj syn ma extremne prejavy uzkosti a separacnu uzkost. Nie je pripraveny. Urob tak ako ti kaze srdce a rozum. Nechaj si ho doma. Ja by som ten cas tak rada vratila a neda sa aj ked to bolo narocne.

janamt
11. sep 2016

@sardinka336 To vôbec nie o strašení, len vychádzam z toho, ako sa správala moja dcérka pred rokom (keď mala 2,5 roka) a ako veľmi sa začala meniť okolo troch rokov. Tiež vychádzam zo základov vývojovej psychológie a zo zopár kníh, ktoré som o deťoch v predškolskom veku prečítala. Cítim to tak, že nie je dôvod na to, aby sa tak malé dieťatko do niečoho tlačilo, tieto reakcie synčeka autorky mi neprídu v pohode. Nechcela by som, aby toto prežívali moje deti. No ale to, že predškoský vek je absolútne kľúčový, je snáď fakt,ktorý nikto nepoprie, ak má minimálne poznatky o vývoji a správaní ľudí bez ohľadu na jeho akademické vzdelanie alebo množstvo prečítanej literatúry.

leeenka26
11. sep 2016

@sardinka336 by si neverila mam 32 a mam iste traumy zo skolky coby nie. Ad2: Dieta sa do 3. Rokov koduje preto ma byt pri mame ak sa da.

kikina84
11. sep 2016

@nikkyniks on iba skusa co znesies..presla si tym kazda mamina..nam trvalo asi 3 mesiace kym sme si uplne zvykli..aj ked je pravda ze ja som dala dceru az v 3,5 roku do skolky..a aj ten rok vela spravi u deti co sa mentality tyka..

elizita
11. sep 2016

No, me to normalne tiez nepride. Pokial by som nemusela, asi by som este so skolkou pockala. Najlepsie keby nastupil do skplky aj s nejakym kamaratom nech sa tam neciti taky sam.

ivetkab.
11. sep 2016

@nikkyniks nerieš či Ťa bude niekto viniť, že si ho dala a či si ho nedala. Radiť Ti bude stále niekto. Ako aj teraz my. Poviem Ti, pokiaľ si doma, tak si malého nechaj doma. Zjavne má problém odlúčiť sa od Teba. Tak ako si vyššie spomínala, jeho maličká hlávka nechápe, prečo od Vás ocko odchádza, keď on má ocka tak rád a ešte aj mamička ho dáva preč od seba. Podľa mňa, kým sa Ti dá, tak ho do tej škôlky nedávaj. Je to niekedy náročné byť celý deň s deťmi doma, ale Tvoj malý Ťa potrebuje. Je ešte maličký. Veď má len dva a pol roka. Drobátko maličké 😅

zairaz
11. sep 2016

Ja som mala aj pracu, rovnako dcerka plakala aj zo sna, ostala som nakoniec doma, nemala som na to srdce. Potom ked nastupila do skolky ako 3 rocna bolo to uz lepsie, uz to bolo take klasicke vymyslanie, rano plac a prehovaranie, ze nejde, ale bez tych nocnych desov, placov. Aj to mi bolo luto , ale bol zjavny rozdiel medzi tymi prejavmi ked isla ako 2 rocna a potom neskor. Riad sa srdieckom...

sardinka336
11. sep 2016

@janamt vieš kolko mílnikov je klučových?? Ešte pride nastup do ZŠ, predpuberta, puberta...Hlavne učte deti tie stresy prekonavat a nie pred nimi stale utekat...to myslím tak všeobecne, nehovorim teraz u 2 ročneho dietata kde je možnost byt doma no nech je. Aj ked aj tam to chce trochu času a nie po 4 dnoch robit zavery.
Lebo potom mame takých ziakov, ktorí pri prvom ,,musení,, sa idu pomaly psychicky zrutit a len čo treba vynalozit usilie a snahu, prekonat nepohodlie, nechut tak uz sa vzdavaju a vec ani radšej nezačnu lebo sa im ,,nékcé,, a su naučene, ze sa im zvyčajne ustupi lebo rodičia na to nemaju nervy sa s nimi dotahovat. Moj syn to iste, tak lahko by padol pred prekazkou keby nemal podporu a aj to nutenie...hovorim mu, teraz je to zlé, máš nervy a nechce sa ti, ale všetko čo za niečo stoji je aj ťažké. Ked toto prekonáš tak ziskaš niečo, čo ti nikto nezoberie...A hysaky mal riadne. Ale verím, ze kebyze polavime, kebyze sa vzdame tak len prehrame, nič viac..prisposobíme sa jeho lenivosti.

tilka82
11. sep 2016

@nikkyniks ahoj, na tvojom mieste by som s nim ostala doma. A nepocuvaj ostatnych,ze je uz velky a blabla,je to tvoje dieta. Moj syn isiel minuly rok do skolky ako trojrocny,dva dni tam reval,tak som si povedala,ze skolku prerusime. A tie reci ostatnych,ze je uz velky,ma byt v skolke,zvykne si a neviem co vsetko dom sa napocuvala az az. Ale srdce mi kazalo inak,nimto mi nebude z naruce vytrhovat placuce dieta. A tento rok isiel ako stvorrocny,plakal iba jeden den aj to doma,ze nechce ist,inak pohoda. Ale chodi iba do dvanastej,tak som sa s nim dohodla 🙂
A samozrejme,reci su zase,ze preco nie je cely den v skolke. Ale mne je suma fuk,co si hovoria ostatni,riadim sa sama sebou.
Cize vobec nelutujem,ze ostal doma. Abo,mozno by si pred rokom zvykol,ale nemyslim si,ze by to stalo za dva,tri mesiace denneho placu.
A je pravda,ze detom chybaju deti,ale s mamou v pozadi 🙂

janamt
11. sep 2016

@sardinka336 Moje dcéry sú ešte malé, no zatiaľ som presvedčená o tom, že práve predškolský vek ich bude formovať v budúcnosti, teda aj pri nástupe do školy a HLAVNE v puberte.

sardinka336
11. sep 2016

@leeenka26 a čo si koduje prosim ta? Nejaky zdroj daj...
Ja si z obdoboia do 3 nepamätám ani prd a väčšina z vás asi tiez nie, všetko máme z rozprávania rodičov akí sme boli a čo sme robili. To či dieta bude mat z niečoho traumu alebo nie tak na to vplyva x faktorov nie len to ze bude plakat pri zaškoleni. Zohladnuje sa typ osobnosti, či ma dieta nejake predispozicie na uzkost, rodinne pomery atd.

maminecka2
11. sep 2016

@nikkyniks Ahoj, detska dusicka je zlozita, ja by som si nedovolila nejako pausalizovat a preto keby som bola na Tvojom mieste poradim sa s psychologom. Lebo zatial tu mas dva protichodne nazory- ukoncit skolku, nie je to normalne, a vydrzat, zlepsi sa to. Ja ozaj neviem k comu sa priklonit. U nas napriklad najstarsi syn nechcel (len doma) jest sam, len krmit a psycholog na to ze mu to mame dopriat, ze to je reakcia na narodenie mladsieho. A zasa inokedy- uz spaval v izbicke a zrazu chcel strasne k nam do spalne a cirkusy- no a na toto zasa ze nepopustit, nechat v izbe, ze len skusa, a preslo to. Tak si vyber 😵 Laik tazko posudi co je najlepsie. Drzim palce.

lulu2014
11. sep 2016

@nikkyniks zdravím...je to ťažké a psychika dieťaťa a aj mamičky veľmi trpí. Malinký môže skúsať koľko maminka a učiteľky vydržia....ale skôr bacha aby to nebolo ešte horšie - už to čo začal robiť sú dosť varovné signály...a môžu sa pridať ďalšie. Aj keď je dosť možné že naopak by to prešlo a ok.
Ale ja by som na toto nervy nemala keby som bola vo vašej situácii. Radšej by som si nechala doma a počkala na neskoršie obdobie. Kľudne ho poprípade odhláste že tento mesiac nebude chodiť...a ak by sa dalo chodievajte sa tam s ním hrávať---snáď vám riaditeľka vyhovie.
Ja mám kamošku detskú sestričku a už mali na ambulancii rôzne prípady / pocikávanie, zajakávanie, nezáujem.../ aj moja dcéra mala ísť tiež do škôlky ale zatiaľ nie - absolútne odmieta čo i len na školku spomenúť...a to tam ešte nebola- tak sme doma.
V úplne najhoršom prípade vybaviť papier od psychológa že nie je na škôlku zrelý a budete doma. A pôjdete o rok...
Aj suseda dala malú na celé dni a v stredu v noci boli celý čas hore lebo malá mala traumu že chce maminku a plakala...tak zostali doma. Zajtra chcú vyskúšať ale malá plače už teraz...tak som zvedavá či to dajú alebo nie.
Držím palce nie je to ľahké - hlavne dajte na svoje pocity a správanie a pocity svojho synčeka. 🙂
A hlavne každý sme iní takže sa nedá hodiť všetkých do jedného vreca a takto to bude. Ja viem že sú mamičky ktoré vydržia a sú vytrvalé....ale neviem či je to vždy to správne riešenie.
Takže ešte raz držím palce aby ste sa správne rozhodli. 🙂 🙂 🙂

vafinka
11. sep 2016

@nikkyniks po prvych dnoch nerob unahlene zavery ani rozhodnutia.jasne bude plakat a aj sa snazit robit vsetko pre to aby ostal s tebou.to su deti ze sa snazia vybabrat s rodicmi aby bolo po ich.aj moj maly akzrat nadtupil do skolky je este cosi mladsi od tvojho asi.ale tiez poplace a je dobre tiez sa ma tam drzi ako kliest ale potom pusti sa ma.my sme dali maleho do skoljy z viacerych dôvodov a to aby sa naucil aspon ako takemu respektu.kolektivu.aby sa naucil rozprávať a troska sa naucil aj ako takej samostatnosti.tiez s nim lomcuje obdobue vzdoru a to poriadne.tiez nam je vselijako bez maleho ale zvladneme to hadam dajak.maly sa nam tiez doma krasne pyta a v skolke to ma na haku a pocika sa.a aj pokaka ako vyzeram ako krava pred uckou ale co uz s malym ked tam sa ani len im nechce dat vycikat.ale mam tu v nasej obci susedku co cely zivot robila v skolke a sama povedala len tolko ze si privikne a potrebuje deti q skolku ze sa tam vela veciam nauci .je to na tebe ale ešte by som to nevzdavala tak skoro

tilka82
11. sep 2016

@vafinka tak malicke dieta potrebuje v prvom rade matku,skolka mu neutecie,este sa do nej nachodi dost

vafinka
11. sep 2016

Ano to sa nehadam ale potrebuje aj kolektiv ved moze byt jej maly napr iba 2-3h v skolke ak jej vyhoveju a ak cadom zvladne aj pol dna aspon.vies jazde dieta je ine.nas maly je desny spekulant a dava nam riadne zabrat .tymto nechcem pivedat ze sme sa ho chceli zbaviť. Ale to ze aby bol aj v kolektive a naucil sa novotam.

vafinka
11. sep 2016
kmdk
11. sep 2016

Skúste sa vžiť do kože dieťaťa , odrazu je v cudzom alebo aspoň v novom prostredí, medzi novými ( cudzími ) ľuďmi , a mama tam nie je . . . Všetci vravia, že si zvykne, aj my sme plakali aj naše deti plakali.... Pre dieťa je to šok. A nič iné. Šok. Jedine ak tam išiel s kamarátom , môže to lepšie prežívať.
To je môj názor. Podľa mňa by si mali všetky deti postupne zvykať. Prvý týžden chodiť s mamou, a postupne predlžovať pobyt bez mamy. Ked zistia, že tam je zábava, nové hračky, podnety nebudú mať takú traumu. Možno by to chcelo zmenu školského zákona. Aj do nemocnice sa prijímali voľakedy deti bez matiek, a teraz je to inak.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tilka82
11. sep 2016

@vafinka viem,ze kazde dieta je ine,ja len,ze za kazdu cenu by som tam dieta nedavala. Dala ho,vyskusala to,maly ma z toho des,tak naco ho trapit dalej. Len kvoli tomu,co povedia ludia,ale ved si zvykne,poplace si a bude dobre. Ale ma ozaj zmysel ho tam davat dalej? Pre mna aj dva dni placu bolo vela a vobec nelutujem,ze som ho vybrala zo skolky. Ona do prace ist nemusi,cize by som ani v najmensom nevahala,zajtra zavolala do skolky,ze maly nejde a potom by som tam nabehla osobne sa dohodnut s riaditelkou o preruseni dochadzky @nikkyniks

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
govinda
11. sep 2016

@nikkyniks moja dcéra chodila do jaslí od 14 mesiacov, plynule prešla do škôlky a bolo to bez problémov, tešila sa tam a bolo to bez plaču. Teraz v lete v júli som ju dávala do zbernej škôlky, to má 3,5 roka a bola tam len 4 krát. To bol taký plač, v noci zle spala, ráno len sa zobudila a hneď plač v štýle "mamka, nechcem ísť do novej škôlky" .... dokonca zvracala ráno zo stresu ... tak ako som už písala, bola tam 4 krát a viac som ju tam nedala. Keďže som s dcérkou sama a chodievam do práce, šla k starým rodičom, nejaké dovolenky ... A potom v auguste nastúpila naspäť do svojej škôlky a už sa nevedela dočkať, ako sa tešila.
Síce patrím k mamičkám, ktoré detičky dávajú do jaslí/škôlky od útleho veku, ale ak dieťa nie je pripravené a dáva to takto najavo, nemyslím, že ide o truc, vypočítavosť a vzdor, ale skôr strach a nepripravenosť a to by som ozaj prerušila škôlku a ak máš možnosť, buď s ním doma. Tak, ako každé dieťa je iné vo všetkom, tak aj v pripravenosti na škôlku, nedá sa to škatuľkovať.
V kolektíve vie byť aj v detských centrách, na ihriskách ... Ak ho teraz tak škôlka stresuje, nie je dobré ho tam dávať násilím.
Ja keby som mohla, ostávam s malou doma dlhšie a mala som veľký strach, keď som ju do jaslí dávala, ale keď som videla, ako sa tam teší, ako odtiaľ nechce ísť domov, bolo mi ľahšie. Neviem si predstaviť, že by som ju tam denno-denne mala nechávať s takým plačom ....
Držím palce 🙂

sardinka336
11. sep 2016

@tilka82 ako chapem tuto situáciu s 2 ročným dietatom, ok...moze ešte potrebovat čas mama ma moznost byt doma atd. ALe vo všeobecnosti ked čitam o niečom čo treba prekonat, naučit dieta, odučit dieta tak sa proste rychlo vzdavate!!! Co su to 2 dni v školke??? Ved to je nič...po 2 dnoch robit zavery, ze dieta je nezrele je blbost, to je len o tom ze matke stači malo aby sa zneistila , a jednala len na zaklade emocii. Co nemusi byt vždy na škodu, ale niekedy no neviem..tu často mamičky píšu, ze ,,skusam to dva tri dni a nejde to,, neviem od niečoho odučit...no bárs by išlo! Zvyk sa formuje minimálne 21 dni...skušaj to 21 dni a potom povedz ze to nejde...ale ktora to vydrží ze? Stačí jeden mrnčot a uz sa rodič vzda lebo sa mu nechce počuvat revy a najde x dovodov prečo nie.
A tak je to vo 90% pripadoch niečoho čo ,,nejde,, no nejde to preto lebo dosledne ale laskavo na tom rodič netrva. Je to o zlatej strednej ceste, ktora sa aj mne ťažko drží, nepoviem ze nie. Teraz je mozné ustupit so zaškolenim, ale netreba spat na vavrinoch lebo raz to pride, ze dieta jednoducho bude musiet do tej školy ist. A nedavno tu bol problém ako 5 ročne!!! robí tieto sceny pri zaškoleni a matka zufala. Možno to uz mohla mat davno za sebou...kto vie.

jeennyv
11. sep 2016

@nikkyniks vo vseobecnosti skolka nie je nutnost, samozrejme ak su maminy v praci a nemaju ine moznosti skolke sa clovek nevyhne, ja tu mam niekedy pocit, ze tu kazdy tlaci daj do skolky, akoby ich musim mat dieta skolke pretlacila aj inde, riad sa svojimi pocitmi, ty si najlepsie poznas dieta a odhadnes ako to preziva a citi sa, vo vseobecnosti ja na traumy typu, ze ako novorodenec mal prepichnute usi a podobne neverim, ale co sa tyka skolky, ja nepoznam dospelaka v mojom okoli, co by si nepamatal, ked reval v skolke ako tur, to kazdemu utkvie v pamati, aj ked si dalsich tisic veci z detsva nepamata...a su aj deti co placu cele roky v skolke a nakoniec si to nesu so sebou aj do skoly, mala som takeho spoluziaka, on uz to robil zo zotrvacnosti, nepacilo sa v skolke tak ani v skole, cize ak sa dieta sprava az prilis alarmujuco, vykaslala by som sa na vsetky musis cakat, musi sa adaptovat atd...

vydrusa
12. sep 2016

Clanok od detskej psychologicky k tejto teme http://frastackenoviny.sk/rozhovor/1753-neporov...

sofinka1403
12. sep 2016

@nikkyniks Ja som dcerku dala do školky, ked mala necelé 3 roky. Bolo to tiež velmi zlé, plakala, triasla sa, prosila ma, nech ju tam nenechávam. Po 4 dnoch som sa rozhodla, že ju odtial vezmem, pracu som si prisposobila. Pani riaditelka školky mi dala za pravdu, ze dcerka este na školku nedozrela a treba jej dat cas. Takže dcerka nastupila neskor, az ked mala 3 roky a 7 mesiacov a bol to obrovský rozdiel. Adaptacia prebiehala normalne, bola vyrovnaná, ja spokojná....Tiež si myslim, ze tvoj synček nato nieje pripravený, zrelý, pocituje asi velku uzkost z odlucenia......Niekde som čitala od nejakeho psychologa: 2 ročné dieta nema byt vo školke, ale pri mame, 3 ročné dieta môže už byt vo skolke a 4 ročné dieta musí byt vo školke. Takže ja zdielam tento nazor aj podla mojej dcerky. Teraz ma 4,5 roka a rano ona mna nahána, kedy už pojdeme do školky. Som rada, ze som jej nechala čas a je kludna a vyrovnana......Skus zvazit, ci on chce byt vo skolke, a nie či to chces len ty a okolie....Vela stastia 🙂