icon

Odúčanie od plienok

1321987
5. aug 2016

Ahojte Maminy. Mala ma 15 mesiacov a učíme sa na nocnik 3 deň. Ked ju tam idem posadit začne vrieskat a ked jej dam knihu obsedi aj 15 min ale nikdy sa tam nevicikala. Neviem ci sa boji. Ked jej poviem jde sa cika tak ukaze aj povie ako sa cika. Poradte ci mam počkať ked bude mat 1 a pol a potom ju učiť.

teta1
6. aug 2016

ja som teraz oducila syna ale ma cez 2 roky, podla mna 15 mes. je skoro, teda u nas by ti urcite nezafungovalo...podla mna treba pockat a pojde to neskor lahsie...prveho syna som oducala na 2 roky a pol roka sa skoro denne pocikaval, mala som pockat, pri druhom som bola mudrejsia, skusila som to na 2 roky, ale nechcel sediet na nocniku, a ak aj ano tak tam jic neurobil, pockala som mesiac vyskusala zasem zase nic a na treti x sa za 3 dni oducil, vedel, co robi, kedy ide cikat, najprv som ho ja davala kazdu chvilu aj sa pocikal parkrat, do gati zasadne kakal, ale teda len 3 dni a potom sa uz pytal, takze urcite pockat 😊😊😊 aspon u nas to tak bolo

moni244
6. aug 2016

@evittam hej, obe sme čítali rovnakú diskusiu 🙂 no to sú premotivované matky, čo nemajú iný zmysel, len ako sa predbiehať a chváliť s pokrokmi

katelin
6. aug 2016

Ahoj tak ja mam aj chlapca aj dievcatko a obaja sa oducili od plienok ked nemali ani dva roky.Citila som ze su uz pripraveni a plienku som viac nezalozila.Zoparkrat nam aj uslo ale Ninka to pochopila do troch dni a Andrejko asi tyzden.Na noc sme este davali,ale do mesiaca boli aj noci suche..

oli18
6. aug 2016

Ale ste sa tu stretli. Všetky zastankyne "neskorého" odučania od plienok. No a ja som práve vstúpila do osieho hniezda. Lebo mám odvahu. Ja som zastankyňou "skorého" odučania. Moje vnúčatá sú toho príkladom. Ešte nemali 1,5 roka a boli bez plienok. Recept je jednoduchý. Čím skôr, tým to ide jednoduchšie. Odučať vtedy, keď už mnohí rovesníci plienky nemajú, je naozaj ťažké. Tak si pohovorte, že načo stresovať dieťa a podobné sebaospravedlnenia 🙂

priora
6. aug 2016

@oli18 ja som ucila od kedy sefel postupne, a opakovala daky cas, davala pauzu a bolo to prd platne kazde dieta je ine a tvoje vnucata su dokonale co dodat

siska53
6. aug 2016

@oli18 to neplati na kazde dieta. Ja i sestra sme sa sice tiez do roka a pol odplienkovali,ale moj muz napriek hlbokemu sociku a latkovym.plienkam sa to naucil az v 3rokoch. Rovnako vtedy zacal aj hovorit.
Zato ze ty,si mala na to nadane vnucata,ze to skoro pochopili,si zastankynou. Ja som maleho skusala tiez dost skoro. Dopadlo to tak,ze som len prala,jemu to bolo jedno,pokojne sa s vykalom v gatiach vozil na odrazke. Ako fakt radsej sa mu budem venovat,citat mu ,hrat sa s nim,ako len prat. Po x pokusoch prisiel jeho cas a do 3dni bol cez den bez plienky.

Nazor a skusenosti z praxe od nasej pediatricky- nesilit,je zbytocne odplienkovavat dieta silou-mocou pred 2.rokom. Nakolko vacsina takych deti,ktore to zvladli skor,sa pocikava do vyssieho veku. Prosto maju viac nehod. Aj nocnych a pod. Preto som uz druhe dieta sa nepokusala odplienkovat v roku. Len obom ukazovala a oni zas vedeli,kde sa vykonava potreba. Mala sa obcas po plavani vycikala do nocnika. Ale kym mam len mlaky utierat a prat,vsetko to smrdi od mocu,nie,dakujem. Kebyze ma.tretie,tiez to nesilim a nebudem rok-dva utierat mlaky a prat. Aj ked..mozno to tretie by bolo po mne.

senta_sofia
6. aug 2016

Podla mna podstatne je,aby vedela,co je cikat/kakat a uvedomovala si to. Ak si myslis,ze to vie,skus namiesto nocnika vanu,sprchovy kut,ci sa nevycika tam a s nocnikom postupne zoznamovat. Povie alebo naznaci ti,ze sa jej chce alebo sa pocika,ked ju neodsledujes? Davas jej cez den aj plienku? Ono treba vydrzat aj kazda nehoda je uspech,lebo ti dava moznost vysvetlit jej,ze tak sa to nerobi... u nas starsi od 21 mesiacov, mladsi od 16 komplet bez plienok aj v noci.

oli18
6. aug 2016

@siska53 Keď sa s plnou plienkou vozil na odražadle, tak to skoro nebolo. Odražadlo bolo pre neho lákavejšie, ako sedieť na nočníku 🙂 My sme dávali na nočník ešte pred tým, než začali chodiť, lebo ak vedia chodiť je ťažké ich na nočníku udržať, lebo chôdza je pre ne veľkým lákadlom. Kým začnú chodiť, už majú návyk a rituál s knihami na nočníku. Ako 1,5 ročné už sedia na WC.

katkuz
6. aug 2016

@1321987 neviem ci tu niekto pisal o postupe "odplienkovanie za 7 dni" ja som postupovala podla toho u syna a u najmladsej (oboch som oducala na jar - nie v lete 🙂 ) syn mal kratko pred 2. narodeninami a najmladsia ako 17 mesacna. u nas to fungovalo. Najstarsiu som oducala ako dvojrocnu v lete, ale nie podla tohto postupu a oducali sme sa dlhsie. U nas sa postup osvedcil, aj ked som u najmladsej trochu porusila odporucanie oducat po 18 mes.)

natalia1092014
6. aug 2016

Môj malý nechcel nočník ani vidieť až do leta kedy som ho nechala chodiť doma bez plienky. V septembri oslávi 2 roky, keď som to skúšala na jar, ani za svet a teraz tie horúčavi mu aj vadili takže prvé čo bolo že dal dole plienku keď sme prišli domov, vyslovene ju zo seba strhával,presne mesiac nám trvalo kým sa naučil na šerblík.Ja som kúpila s manželom hrací šerblík a to je radosti keď je po "ciku" radostná melódia 🙂

angelinja
6. aug 2016

@oli18 ach vy generacia 50 a viac ste najmudrejsi .bezurazky he vedecky dojazane ze tak male dieta to nechape.najskor fyzicky mozne he uvedomit so plny mechur od 18 mesiacov

oli18
6. aug 2016

@angelinja Ja som nepísala, kedy si uvedomuje plný mechúr, ale kedy treba začať učiť dieťa na nočník. V tom máš pravdu, má 1,5 roka a uvedomuje si plný mechúr, už sa pýta. Nepasujem sa za najmúdrejšiu, ale skúsenejšia som, vyplýva to z 50+ 🙂

moni244
6. aug 2016

@oli18 to uz je len vyhra, naucit dieta na nocnik knizkou

siska53
6. aug 2016

@oli18 nie s plnou plienkou (aj s tou), ale s plnymi gatami.
A nieco si citat ci pozerat sediac na nocniku sme skusali tiez. Z tych x-pokusov sa vycikal az raz!
No a nas zacal chodit ako 11mesacny. To,ze sa pokakal a neprekazalo mu to,to bol moj uz neviemkolky pokus (neviem,ci som v tom case uz necakala malu alebo to bolo tesne pred otehotnenim,mal tak do 16m.,lebo neskor uz chodil na odrazke von -ked mal tych 17.- 18m.,uz dociahol na zem a zacal s nim viac doma vymyslat).

evittam
7. aug 2016

@oli18 Asi tak - tvoje vnúčatá budú určite dokonalé - ako deti mojej svokry-čo dodať. Ak dieťa nechápe čo má robiť a bude stále čúrať kedy sa mu zachce a bude plakať a revať, že nechce ísť na nočník ani na redukciu tak neurobíš nič. A to nie je nejaké "sebaospravedlňovanie". No čo dodať.... 😉 Ja som spravila všetko preto aby som dcéru odnaučila od plienok a aj robím ale stresovať ju nemienim-veď to určite raz pochopí a či to bude teraz alebo za mesiac-to už je fakt jedno. Nepotrebujem si masírovať ego a predbiehať sa s ostatnými s tým kedy moje dieťa bolo bez plienok. Neznamená, že ak skôr niečo nejaké pochopí, že to druhé je menej šikovné alebo podobne.

evittam
7. aug 2016

@moni244 No veď presne a nemajú celý deň nič iné na robote len každých 5 minút behať za dieťaťom s otázkami typu "ideš kakať, ideš cikať" a tých ďalších 5 minút chodiť s handrami a kýblami...... 😉

merrien
7. aug 2016

@1321987 ahoj poradim ti nenechaj sa nervovat nejakymi mudrymi babkami a podobnymi induviduami ako su svokry. Moja svokra chcela dokonale vnuca a po 45minutach donutenia sedenia na wc mi dieta radsej neje a nepije aby necikalo a nekakalo. A ma plienky a je vsetko ok.Ono nenechaj sa nervovat jedneho dna sa to oduci a tyrat dieta v 1.5 roku...chces dieta alebo cvicenu opicku aby sa mohli babicky chvalit🙂))good luck

1321987
autor
7. aug 2016

Dakujem za pekne radi. Budem sa držať dcerkimimi pokynmi ako ona povie.

mersy1
8. aug 2016

Nesuhlasím z nazorm"nosí plienku v 3 rokoch no a čo..." mnohe mamičky si neuvedomuju ako možu dnešne plienky poškodiť vývoj semeníkov u chlapcov. Naše mamičky neklamu ked tvrdia že sa ich deti pýtali v 16 mesiacoch ba aj skor ale z 2 dovodov: 1.) dieta v platenej plienke cítilo že je pocikane 2.) ak by dnešne mamičky museli každy den plienky vyvarat aj prat tiež by sa snažili dieta odučit. Vlastne skusenosti nemam syn ma 13 mesiacov ešte nechape čo a ako ale asi od 10 mesiaca ho davam na nočník po spaní a keď vidím že tlači na velku tak ho posadím. nemam pocit že ma z toho stres ked sa mu podarí do nočníka tak chvalime tlieskame a vidím ako sa z toho teší. Ked urobí do nočníka tak si zatlieska aj sam. Možno to nikam nevedie ale nemam pocit že je to pre neho stres nenechavam ho tam sediet hodiny ak nič tak nič nevadí.Každe dieta je ine a podla mna teraba príst na to čo mu robí radost napr. synovec nechcel sediet na nočníku no s podsadakom na wc nemal problem a ked mohol po vycikani alebo vykakaní splachnut mal najvatšiu radosť pýtal sa ako 18 mesačný.

evittam
8. aug 2016

@mersy1 No veď áno - ako píšeš ak z toho dieťa nemá stres, ale ak nechce ten nočník ani vidieť, ani redukciu - iba plače, že nie a ak je aj pol dňa bez plienky tak zadržiava a potom plače, že ju bolí bruško tak asi nebudem stresovať ani ju a ani seba a počkám napríklad ešte týždeň-dva-mesiac a nechám tomu voľný priebeh. 😉

petruldo
8. aug 2016

@mersy1 tak ja som používala moderné látkove plienky pri oboch deťoch a staršiemu bolo šumafuk či je v suchom, mokrom al. špinavom, jednoducho ignorácia. až raz ráno som ho nestihla zabaliť a chodil asi 1 hod. s holým zadkom a čo nevidím, mladý si sám sadol na šerbeľ a vycikal sa. na druhý deň sa to opakovalo, tak som sa toho držala a odplienkovala ho metódou holá riť, ešte nemal 2 roky. ale ak mal punčochy al. trenky, bral to ako plienku a pocikal sa. to k tvojmu bodu 1. a k bodu 2, moderné látkové plienky sa nesmú vyvárať ani žehliť, s výnimkou klasických bavlnených štvorcov.
mladšiu som chcela odplienkovať ako 17 mes. lebo išla do jaslí, nepodarilo sa to, a musela som sa vrátiť k plienkam, zopakovala som metódu holá riť v 20 mes. a vtedy sa to podarilo, nočnú plienku som potom zrušila hneď po 2 týždňoch.

miku1
8. aug 2016

@mersy1 Ja som to tiež tak robila. Dávala som na nočník od 10 mesiaca. Vždy po spánku a po jedle. No moje deti na nočníku sedieť chceli, nemali s tým probém. Tak ako píšeš, aj moje si vždy zatlieskali a tešili sme sa, keď bol nočník plný 🙂 Bez plienok boli na 2 roky, pár dní, týždňov už aj na noc. Nebehala som za nimi s nočníkom, akurát mali nočník vždy v izbe v ktorej boli, aby keď im trebalo ísť, tak to stihli. Ale neter a synovec napr. nočník čo si pamätám, tak neznášali.

oli18
8. aug 2016

@moni244 hoď tu svoju metódu, rada sa poučím

oli18
8. aug 2016

@mersy1 ale vedie, k úspešnému koncu, len musíš v tom pokračovať a do konca roka bude bez 🙂

oli18
8. aug 2016

@1321987 už od teraz ti bude dcéra diktovať? No nezávidím ti, keď bude mať 15 🙂

moni244
8. aug 2016

@oli18 ty tazko, pani dokonala s dokonalymi detmi a vnucatami

1321987
autor
8. aug 2016

Boze vy nie ste ludia ale hieny neľudské. Posledny krát som sa tu radila.

momoqui
8. aug 2016

@henikav ja tiez poznam osobu ktora dava(la) na nocnik 6 mesacne baby s tym ze maly sa pyta kakat 😀😀 pretoze tlacil a videla na non ze kaka ale to vidim aj ja ked moja mala tlaci a najma to potom citim 😀 Ale vobec ma nenapadlo ju davat na nocnik a este ho ani nemame kupeny 😀 Mame este cas a tiez sa priklanam k nazoru "laisser faire" deti vedia co chcu a kedy to chcu 👶

moni244
8. aug 2016

@1321987 ked uz, tak sa to pise "hyeny" ked uz chces nadavat, tak aspon spravne

mersy1
8. aug 2016

@momoqui
podla mna sediet na nočníku nieje nič príjemne ale ked od malička dieta pozna čo je nočník a že ten nepríjemný pocit pri sedení nieje navždy nema z toho strach.Pre staršie dieťa je to niečo nove neprirodzene nepríjemne.
Ja by som to nechala na par dní tak a možno skusila po par dnoch iny tvar nočníka.napr mi sme začali s hracím a maly sa tej hudby strašne stale zlakol a bal, plakal tak som ho tak nechala a kupila iny a s tým nemal problem. Hned ako ho prinesieš ukaž svoje nadšenie a skus pomaly najprv ju posadit s plinkou par krat potom postupne bez plienky a stale chvalit chvali chvalit.a ako som už písala po spanku to ine najlepšie čiže je pravdepodobne že sa vtedy vycika. mi hrame divadlo pri každej kvapke ukazujeme tatovi aj každemu kto je po ruke koľko "veľa veľa veľa nacikal" . určite nenutit v strese to predsa ani nam dospelým neide.