icon

Oslovovanie strarých rodičov

adlani
9. mar 2012

Ako vaše deťúrence oslovujú svojich starých rodičov? My sme vždy volali stará mama a starý otec. Ale teraz, keď nad tým rozmýšľam (teda uznávam, že vo veľkom predstihu), tak sa mi to akosi nehodí ani k našim ani k svokrovcom... Moja mama je vyslovene vitálna, dobre vyzerajúca päťdesiatnička a oslovenie stará mama alebo babka mi evokuje úplne iný obraz.

Strana
z2
danielllka
9. mar 2012

@dena 😀 no veď ako počuje, tak povie 😝 môj malý občas povedal mojej mame že "mami"(keďže ja som "mamovala", tak ako počuje.. 😀 ), čiže ja som bola "Dana" a babka "mami" 😎 Našťastie ho to prešlo, pekne sme vysvetlili, ako sa vzťahy majú 😀

leonna
9. mar 2012

nasi su tiez 50tnici, ktori si naplno uzivaju zivot ci uz sportom, zabavou, zurkami a neskutocne sa uz tesia na to ze o par tyzdnov budu starymi rodicmi. su na to vyslovene pysny a len tak ziaria ked rozpravaju o tom ako budu babka a dedko 🙂 Podla mna to rozhodne nie je o veku....Je to status. Tak ako ty budes mamou, tvoja mama bude babkou. Je to uplne prirodzene 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bubelko
9. mar 2012

u nas je svokra babka a svokor bol dedko karol. moj otec je dedko ivko, jeho priatelku oslovuju deti menom. moja mama sa vnucat nedozila ☹ moju babku volaju deti prababka a moju starku starka, pretoze tak nevolaju nikoho ineho 😉
inak minule leto som isla so svokrou a s detmi na ihrisko a ked sme na nu volali "babka", tak sa ludia kukali, ze koho hladame. vobec nezodpoveda predstave spojenej s tymto oslovenim. ale nevadi jej to, ze ju tak volaju deti a aj ja. ale volat ju menom by sa mi nepacilo a jej asi tiez nie. ved je ich "babka" 😉

adlani
autor
9. mar 2012

inak teraz ma napadlo, ze my sme mali ako deti prababku a ta mala trabanta...a nam sa to v hlavickach tak nejak skomolilo, ze sme ju volali trabantka 🙂

katushka16
10. mar 2012

u nás to je tak,že moju maminu volajú malé Mimi /ona je Milka/,ona si to tak priala a mne sa to páči a svokrovcov babka Hela a dedo Emil.

vejula
10. mar 2012

@ani3012 mna maly ked som nahnevana, vola vejka 🙂 inak ked niečo chce hlavne teda cici, tak mama alebo tak, ale proste ako vidi manžela že ked sa mi liška tak ma vola Vejka tak aj on ked ma nahneva a chce sa mi poliškať tak mi vravi Vejka

lenka311
10. mar 2012

@adlani Si mi pripomenula jednu situáciu - moja najstaršia sestra mala prvé dieťa keď moja matka nemala ani 50tku.. Boli s mužom s kočárom pod oknom a kričali na ňu že - babkaa.... No a mama sa vyklonila z okna a zarevala aká som vám ja babka 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ale keď už ju tak neskôr oslovil vnúčik, vôbec jej to nevadilo.... Takže si myslím, že oslovenie babka, dedko či starká, starký prípadne stará mama či starý otec bude z úst Tvojho dieťatka znieť pre nich ako taká pochvala... Len Ty s mužom ich tak neoslovujte a bude to v pohode, uvidíš... 😉 😉 😉 😉

tea333
10. mar 2012

u nas synck hovori BABKA A DEDKO. moja mama je teda oslovovana babka, napriek tomu ze ma 45 rokov a je cerstvo vydata za mladsieho muza 😝

katrinka8
10. mar 2012

My sme sa rovno opytali mojich rodicov, ako chcu byt oslovovani 😀 Tak moja mamina je "babina" a moj ocino je akoze dedo, ale dcerka ked len zacinala rozpravat (teraz ma 21 mesiacov), nazvala ho "dodo", a to mu uz ostalo. Cize moji rodicia su babina a dodo. Manzelovi rodicia uz mali 3 vnucatka, a ti ich oslovuju starka a starki, tak to tak aj ostalo. Moja stara mama je aj pre nasu malu "stara mama", manzelova starka je pre deti zase "starka z domceka" (starki byvaju v panelaku, starka v dome), ale nasa mala ju nazvala "starka druha" 😀

nana
10. mar 2012

u nás to máme rozdelené - moji rodičia sú babka a dedko a svokrovci sú starká a starký. Aj my sme to tak mali a aj malý vie, že keď povieme ideme k dedkovi, tak je to môj ocino..... manžel svojich starých rodičov volal oboch starká a starký a vždy aj priezvisko k tomu a to sa mi nepáčilo. Teraz je to u nás zaužívané a aj starý rodičia si zvykli 🙂

winona24
10. mar 2012

mojich rodičov volá babka a dedo...a svokru oma.... 😝

chelonka
10. mar 2012

@dena juuuuj tak na tomto som sa kolko narehotalaaa že Milan to co bolo 😀 😀 😀

macamac
10. mar 2012

no, moje deti mojim rodičom hovoria dedko+meno, babka+meno / a meno v peknom znení 😉 /, lebo sú s nimi skoro v dennom kontakte, majú super vzťah.
no a svokrovci- tí, napriek tomu,že bývame v jednom dvore, nemajú problém ich nevidieť - ako teraz- od leta do februára. ich oslovujú babka+priezvisko, dedko+priezvisko.
nuž, je to divné, ale tak, deti sú vnímavé- a asi si to tak nejak v hlave uložili / žeby každému podľa zásluh? 😕 😀 😀 😉 😝 /

mihouk
10. mar 2012

Moj maly ich vola oboch babi a dede, niekedy babus a dedus mojih rodicov a teraz po navsteve mojej mami, ktora ho ucila priezviska, tak ju vola babi, dede + priezvisko. Bratov svokor si vyziadal aby ho volali stary otec. A mam kamosa a ten babku vola Hela, ked som to pocula 1x, tak som nevedela o kom hovori, lebo babka sedela pri nom v aute a neslo mi to do hlavy 😀

renab
11. mar 2012

svokrovci sú klasicky dedo a starká a moja mama je babuľa.

Strana
z2