Oslovovanie strarých rodičov
Ako vaše deťúrence oslovujú svojich starých rodičov? My sme vždy volali stará mama a starý otec. Ale teraz, keď nad tým rozmýšľam (teda uznávam, že vo veľkom predstihu), tak sa mi to akosi nehodí ani k našim ani k svokrovcom... Moja mama je vyslovene vitálna, dobre vyzerajúca päťdesiatnička a oslovenie stará mama alebo babka mi evokuje úplne iný obraz.
nasi su tiez 50tnici, ktori si naplno uzivaju zivot ci uz sportom, zabavou, zurkami a neskutocne sa uz tesia na to ze o par tyzdnov budu starymi rodicmi. su na to vyslovene pysny a len tak ziaria ked rozpravaju o tom ako budu babka a dedko 🙂 Podla mna to rozhodne nie je o veku....Je to status. Tak ako ty budes mamou, tvoja mama bude babkou. Je to uplne prirodzene 🙂
u nas je svokra babka a svokor bol dedko karol. moj otec je dedko ivko, jeho priatelku oslovuju deti menom. moja mama sa vnucat nedozila ☹ moju babku volaju deti prababka a moju starku starka, pretoze tak nevolaju nikoho ineho 😉
inak minule leto som isla so svokrou a s detmi na ihrisko a ked sme na nu volali "babka", tak sa ludia kukali, ze koho hladame. vobec nezodpoveda predstave spojenej s tymto oslovenim. ale nevadi jej to, ze ju tak volaju deti a aj ja. ale volat ju menom by sa mi nepacilo a jej asi tiez nie. ved je ich "babka" 😉
inak teraz ma napadlo, ze my sme mali ako deti prababku a ta mala trabanta...a nam sa to v hlavickach tak nejak skomolilo, ze sme ju volali trabantka 🙂
u nás to je tak,že moju maminu volajú malé Mimi /ona je Milka/,ona si to tak priala a mne sa to páči a svokrovcov babka Hela a dedo Emil.
@adlani Si mi pripomenula jednu situáciu - moja najstaršia sestra mala prvé dieťa keď moja matka nemala ani 50tku.. Boli s mužom s kočárom pod oknom a kričali na ňu že - babkaa.... No a mama sa vyklonila z okna a zarevala aká som vám ja babka 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Ale keď už ju tak neskôr oslovil vnúčik, vôbec jej to nevadilo.... Takže si myslím, že oslovenie babka, dedko či starká, starký prípadne stará mama či starý otec bude z úst Tvojho dieťatka znieť pre nich ako taká pochvala... Len Ty s mužom ich tak neoslovujte a bude to v pohode, uvidíš... 😉 😉 😉 😉
u nas synck hovori BABKA A DEDKO. moja mama je teda oslovovana babka, napriek tomu ze ma 45 rokov a je cerstvo vydata za mladsieho muza 😝
My sme sa rovno opytali mojich rodicov, ako chcu byt oslovovani 😀 Tak moja mamina je "babina" a moj ocino je akoze dedo, ale dcerka ked len zacinala rozpravat (teraz ma 21 mesiacov), nazvala ho "dodo", a to mu uz ostalo. Cize moji rodicia su babina a dodo. Manzelovi rodicia uz mali 3 vnucatka, a ti ich oslovuju starka a starki, tak to tak aj ostalo. Moja stara mama je aj pre nasu malu "stara mama", manzelova starka je pre deti zase "starka z domceka" (starki byvaju v panelaku, starka v dome), ale nasa mala ju nazvala "starka druha" 😀
u nás to máme rozdelené - moji rodičia sú babka a dedko a svokrovci sú starká a starký. Aj my sme to tak mali a aj malý vie, že keď povieme ideme k dedkovi, tak je to môj ocino..... manžel svojich starých rodičov volal oboch starká a starký a vždy aj priezvisko k tomu a to sa mi nepáčilo. Teraz je to u nás zaužívané a aj starý rodičia si zvykli 🙂
mojich rodičov volá babka a dedo...a svokru oma.... 😝
no, moje deti mojim rodičom hovoria dedko+meno, babka+meno / a meno v peknom znení 😉 /, lebo sú s nimi skoro v dennom kontakte, majú super vzťah.
no a svokrovci- tí, napriek tomu,že bývame v jednom dvore, nemajú problém ich nevidieť - ako teraz- od leta do februára. ich oslovujú babka+priezvisko, dedko+priezvisko.
nuž, je to divné, ale tak, deti sú vnímavé- a asi si to tak nejak v hlave uložili / žeby každému podľa zásluh? 😕 😀 😀 😉 😝 /
Moj maly ich vola oboch babi a dede, niekedy babus a dedus mojih rodicov a teraz po navsteve mojej mami, ktora ho ucila priezviska, tak ju vola babi, dede + priezvisko. Bratov svokor si vyziadal aby ho volali stary otec. A mam kamosa a ten babku vola Hela, ked som to pocula 1x, tak som nevedela o kom hovori, lebo babka sedela pri nom v aute a neslo mi to do hlavy 😀
svokrovci sú klasicky dedo a starká a moja mama je babuľa.

@dena 😀 no veď ako počuje, tak povie 😝 môj malý občas povedal mojej mame že "mami"(keďže ja som "mamovala", tak ako počuje.. 😀 ), čiže ja som bola "Dana" a babka "mami" 😎 Našťastie ho to prešlo, pekne sme vysvetlili, ako sa vzťahy majú 😀