Prečo 14 mesačný syn nechce tlieskať?
Ahojte, zacinam sa trochu bat, kedze moj syn nechce tlieskat a ma uz 14 mesiacov. :( Inak je sikovny, mily, zlaty chlapcek, ukazuje na vsetko, co chce a aj na veci, ktore chce, aby som videla aj ja. Proste komunikativny a spolocensky. Tlieskat ale nie. :(
Bojim sa.
moj má 18 rokov a netlieska doteraz🙂))) a je úplne v pohode
Prečo nahnevaná? Ja som úplne v pohode. Ty v tej pohode nie si. Stresujes zbytočne, hltis sa tým. A prepáč odrdinovat a stanovit diagnózu cez telefón od tej peniatricky je totálne neprofesionálne a nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Nemyslíš?
@aduskatt 😄
@zdenka11081983 mna by ale NIKDY v zivote nenapadlo niekoho sudit a mudrovat. Ak neviem pomoct, aspon neublizujem. Nikdy nevies, cez cim presli ludia. Pekny den. 🙂
Buď úplne v klídku, každé dieťa je iné. Každý človek inak prejavuje svoje emócie, nestresuj sa tým, že nerobí presne to a v takom veku ako iné deti...........keby nebol nikto iný, nikto nepremýšľal inak, nikto nevybočoval z radu, nemalo by ľudstvo žiadny pokrok.-)
@aduskatt ja som sa zlakla iba preto, lebo som si myslela, ze je to taky dolezity komunikacny milnik, ako napriklad ukazovanie.
keď si rozumiete, nie je dôvod robiť paniku🙂
nikto nemá v sebe zlobu. Len keď človek vidí ako sa vytráca zdravý rozum ......
@kvetinka75 odkial vies, ze sa vytraca zdravy rozum? Lebo som bola v tom, ze tlieskanie je dolezitym milnikom, ako ukazovanie a zlakla som sa, ze to nerobi este a pritom mladsie babo ano? Ze to moze znamenat nejaky problem? 😏
pretože každý človek je iný. Len teraz sa všetci riadia nejakými tabuľkami, porovnávaním sa, predbiehaním kto vie toho viac a čakajú že čo vie jeden, vie to aj druhý.
@kvetinka75 este raz. Ja to nepovazujem za sutaz vyvoj mojho synceka, ale ked je nieco dolezite v istom veku, a ked to nerobi, tak aj teba by to vystrasilo. Ver mi. Pekny den.
niekedy netreba toľko googliť a hľadať čo je a nie je podstatné pre vývoj. Pokiaľ dieťa nie je vyslovene nejaké ,,problematické,, Ale dnes je moderné sledovať, čítať, googliť hlavne tie múdre články čo by malo dieťa vedieť a čo je potrebné pre jeho vývoj v určitom veku. To už sa zachádza do podrobností a niekedy to viac škodí ako prináša úžitok
Ahoj. Necitala som diskusiu. Moja tiez zacala neskoro, tlieskat, ukazovat atd.
Nakoniec je z toho ovr ( oneskoreny vyvin reci). Tiez som porovnavala a videla, ze nerobi to co rovesnici.
Je normalne, ze sa bojis. Kludne zajdi za pediatrickou, keby sa jej nieco nezdalo urcite ta navedie ako dalej.
@ajvy66 moj chvala Bohu ukazuje casto, aj komunikuje, len to tlieskanie...
Tvoj kedy s tym zacal? A uz rozprava?
@kvetinka75 👍🏼 asi tak. V tomto mas pravdu. Internet je dobry sluha, ale zly pan.
To tlieskanie si uz nepamatam, ale viem ze ukazovat zacala po roku a pol uz som stresovala tiez. A potom sa to zacalo nabalovat pomaly. Tak od 2 a pol roka sme to riesili ( psycholog, neurolog, orl, logoped ).
Teraz mala v marci pat rokov a chodime na logopediu. Rozprava stale zle, agramaticky, zla vyslovnost. Takze nam hrozi odklad do skoly. Ale rozprava konecne.
Moja tiez v tom veku nechcela pocitat. Ani robit kotrmelce. Asi bola leniva. V 5 tich sa to naucila.
@ajvy66 Och, to mi je luto velmi. :( a ani ti neblabotal? Alebo klasika, mama, tata, baba?
@stanulienkat tesim sa. 🙂
@sisa_s
@zoja34
@zdenka11081983
Dievcata, tieto tlieskania, ukazovacky aky bude velky atd nie su pre to, aby sme z deti robili cvicene opice, ale nenasilne treningy zapojenia mozgovych hemisfer. Ak to dietatko nezvladne, nieco je zle. Ak netlieska, neukazuje, neda papa atd vo veku, v ktorom to robit ma, bud to fyzicky nedokaze (kazda ruka je riadena jednou hemisferou a tlesknu o seba len vtedy, ked hemisfery dokazu ucinne pracovat a prepajat neurony) alebo moze mat nieoc z PAS, kde to sice fyzicky dokaze, ale nema potrebu dat papa alebo zatlieskat.
Naozaj sa netreba vysmievat, ked neviete, preco tieto cinnosti dieta v urcitom veku musi vediet. Podla poctu likov ale vidim, ze vela maminiek nerozumie preco to tie deti mame ucit. Ja si rada zistujem informacie a z deti nerobim cvicene opice tym, ze ich to ucim a podporujem v tom.
@autorka, tlieskanie ako prejav radosti nie je prirodzene, skor je to naucena forma pochvaly. Tesi sa pohladom na teba, viskanim, usmevom? Potom je to ok 🙂
@marzuz89 Jasne, ze sa tesi, vselicim moznym. 🙂 aj opakuje po nas aj pohyby a slovicka, zvuky (ktore sa mu pacia). Hracky ked sa mu chce, tak bucha ich o seba a pozera sa na mna a smeje sa pritom. Teda rucicky pouziva rovnako, aj stvornozkuje pekne. Tak snad sa mu iba nechce alebo sa mu to zatial nepaci. 🙏🏼
Ukazuje ale prstom na vsetko, co chce, kam chce ist, a co je pre neho zaujimave, teda aby som sa pozrela aj ja. 🙏🏼
@marzuz89 Ja tomu rozumiem, dokonca sama som prešla rôznymi stresovými fázami, lebo so synom sme museli cvičiť kvôli torticcolisu, ale aj tak si myslím, že sa to veľmi naozaj veľmi preháňa. Na jednej strane fajn, fasa, že máme vedomosti, a sledujeme, na druhej to prerastie do úzkosti mamičiek, ktoré si to dieťa, materskú vôbec neužijú.. uvedomíš si to až neskôr, keď už vyrastie, ty pozeráš fotky a krútiš hlavou, že kedy stihol tak vyrásť, aha, tu mal 8 mesiacov, aký šikovný je na tom videu a ja sa pamätám len na to, že som sledovala, či správne dáva dlane, ruky, strieda, atď. a to môj syn nemal žiadnu vážnu "diagnózu". Ak to dieťa v iných smeroch nevykazuje nič podozrivé, je čulé, zaujíma sa o okolie, ukazuje, reaguje, a jednu konkrétnu činnosť akurát teraz nerobí (myslím konkrétne tlieskanie) tak ja by som tomu naozaj nepripisovala nejakú zvýšenú dôležitosť.. Keby som sa spýtala mojej mamy, kedy sme začali tlieskať, pozerala by na mňa ako puk. Môj syn má 2 roky a 3 mesiace a tiež neviem povedať, kedy začal tlieskať. Naozaj nie. A to som ho sledovala tú mač by som povedala. Máme pretlak informácií, ktoré nemusíme dobre vyhodnocovať a potom sa často stresujeme zbytočne. A naozaj to nepíšem ako generál "po bitke", ale z vlastnej skúsenosti.. lebo teraz už chodím do práce, s malým trávim menej a menej času a mrzí ma, že jeho bábätkovské obdobie som si neužila, práve pre tie aj podvedomé stresy a strach.
Autorka, podľa toho čo píšeš je malý šikovný, ešte je maličký, neboj sa - on to skôr či neskôr urobí. Musí to zistiť, vyskúšať a potom sa jej to zapáči a bude to robiť stále, možno ti tým aj pôjde na nervy. Samozrejme, treba sledovať, to je dobré, že sa tým zaoberáš, ale - naozaj taká zlatá stredná cesta. Strach nemaj, je šikovný, je úžasný, unikát a tvoj 🙂
@oblecenie99 presne si to vystihla
Keď búcha hračky o seba, pokojne to považuj za tlieskanie a fakt to pusti z hlavy. Máš normálne zdravé a šikovné dieťa!
Uz aby si mala 2 dieta,abybsi prestala riesit taketo hluposti.
@merlinja 😀 😀 😀 hahaah
No pediatrička nepozná Tvoje dieťa, nerozumiem, prečo Ti to napísala, asi tiež len "pre istotu", ale ak by šlo o moje dieťa, nešla by som k lekárom. Skús mu napríklad tlieskať Ty...keď sa mu niečo podarí, tak urob : Jéééj a zatlieskaj mu. A možno sa mu to zapáči a vyskúša. Keď nie, zatlieska neskôr 🙂
Nevláčila by som zdravé dieťatko po lekároch...ešte aby Ťa okrem psychologičky a neurologičky neposlali hneď aj na logopédiu, lebo boli určite deti v jeho veku, ktoré vedeli niekoľko vecí vyslovovať lepšie...
A deti, ktoré sa naučia všetko tabuľkovo podľa pravidiel a sú šikovnejšie na svoj vek, čítajú ako 3 ročné....potom sa v škole liečia na hyperaktivitu a ADHD...
Je zdravý a šikovný 🙂 veľa šťastia prajem.
@mariaveronikag si velmi mila. ❤️ Dakujem Ti! Akurat dnes som si zobrala do ruky 2 hracky a zabuchala o seba, a syncek to po mne zopakoval. Takze podla mna to FAKT nechce robit, lebo ten pohyb vie. A aj hracky bucha o seba iba sem tam. No, asi sa mu to zatial nepaci.
@oblecenie99 mas uplne pravdu v tomto, suhlasim s tebou. Internet je dobry sluha, ale zly pan. Plus porovnavacky. Tiez to nerobi dobre, ja viem. Comu ale nechapem, je reakcia niektorych mam. Nepytala som sa na nic extra typu, preco mi nehovori vety v 14 mesiacoch, ale iba na taku zakladnu cinnost, ktore podla mna robi kazde male babo. Ale tym sa dokazalo, ze nie. 🙂 a uprimne som rada, za rozumne komentare, niekedy staci tej vystresovanej mame tak malo pozitivneho. 😉

@evaachesa co mi napisala, ani som to radsej nebrala vazne, lebo mi to pride uz extremne. 🤦🏻♀️ Ze psychologicku pre 14 mesacne dieta, lebo netlieska a ze zaostava kvoli tomu. 🤦🏻♀️ Skor ma ukludnili niektore prispevky odtial. Aj ked vela z nich je premudrenych. 🤦🏻♀️ Ale je dobre vediet, ze su deticky, ktore netlieskali vobec alebo neskor. 🙂