Prečo niektorí rodičia obmedzujú deťom sladkosti, mobily a televízor?
Preco niektorym rodicom tak zalezi na tom aby ich deti nejedli sladkosti, nemali mobil a tablet
A nesledovali televizor?
lebo je to všetko návykové? Hoci pri tom sladkom-ak vyslovene že nič nedajú-ani domáce občas- je to za mňa prehnané, lebo ako sa hovorí zakázané ovocie najviac chutí a aby práve ked budú mať k tomu ako väčší prístup nebolo to pre nich ešte lákavejšie.
kazdeho vec v akom style vyhovava dieta a k comu ho vedie... co zasejes, to zožneš....
Moje deti jedia aj sladkosti, aj pozerajú telku, aj sem tam dám mobil, hlavne keď sme celý deň doma a ja potrebujem aj navariť, aj sa osprchovať.
Ale aby namiesto obedu mali horalku, namiesto prechádzky sedeli pred telkou, namiesto domácich úloh hrali playko, to nie.
Male deti 4-5 rokov, polhodinu telka, potom večer rozprávka, spolu aj s tým, že to komentujeme 😄 a staršia, už teraz 16r do 21h ma mobil, potom vypínam cez family link, aj spať potrebuje.
@krasneleto a čo zožneš ak dieťa nebude sledovať televízor napr?
Lebo si myslia,že ich takýmto spôsobom pred niečím ochránia.Mytus jak mraky ale budis
Ak zje s veľkou chuťou čučoriedky plné živín, načo mu dávať lízatko s 0 živinami?
Ak zaujato číta knižku, načo mu dávať sledovať tancujúce ovocie ktoré príliž stimuluje dieťa, že ho neskôr kniha baviť nebude?
Nebudem brániť 10- ročnému si dať sladkosť a pozrieť TV, ale načo zbytočne skoro, pokiaľ ich srdce po tom netúži? Keď po tom začnú túžiť, tak sa nastavia rozumné hranice.
Úprimne, rodičia čo nedovolia žiadnu TV a sladkosti sú skoro výlučne rodičia malých detí, nepoznám nikoho, kto by nedovolil veľkému decku zmrzlinu.
Ved si svojim detom dovol co chces. Vsetko z vyssie uvedeneho je pomerne ok v normalnej miere a pod kontrolou.. Ale uz si skusila byt zavisla napr na tiktoku? Na dlhom scrollovani kratkych videi? Vies aky to je pocit mat uplne z toho speceny mozog? Ty si dospela, mas to stastie si uvedomit, ze to nieje ok, ale deti to nevedia.
@biba_18 ja nic... moje pozera... ale je mi suma fuk, ked v inej rodine to funguje inak... kto kolko dava sladkeho, slaneho, kedy chodia deti spat, kolko su na mobile, tablete a ako travia volny cas ma mimo mojej rodiny absolutne nezaujima...
Napíšem z môjho pohľadu
Mám dvojročnú dcéru, tv si občas pozrie, aj telefón dostane (hlavne v aute lebo nerada cestuje dlhšie trasy) ale existuje 100 iných veci, ktoré môžme robiť, ona sama je radšej vonku ako sedieť pred tv, myslím že také malé deti by mali rozvíjať mozog a motoriku inak ako sedením pred tv.
Čo sa týka sladkostí nedávam jej ich, načo? Žiadna výživová hodnota, zbytočne umeliny a cukor. Je veľký milovník ovocia a zeleniny a sama dá prednosť mrkve alebo hroznu. Myslím že na takéto veci má času dosť a ešte sa lízatko a iných veci naje dosť v škôlke a škole.
Sladkost neriešim, keď je to občas, nieže denne zbucha 5 brumikov. Tablet sme používali aj my, hlavne keď sme sa potrebovali presúvať autobusom, keďže my nemáme auto. Lenže dcéra bola potom úplne,,vymleta,, totálne zazrata, nevnímala nič okolo seba gak som to zatrhla, radšej sme začali chodiť menej ku rodine, a keď už ideme žiadny tablet. A dá sa to
Lebo je to kazdeho vec… ja medzi tych rodicov sice nepatrim. Ale respektujem a neriesim, co kto robi a vychovava svoje dieta… pokial to mne s mojej rodine neublizuje, tak mi je 4…. A vzdy, ked nieco chcem ponuknut inemu dietatu, tak si zistim ci to moze (ak tam nie je pri mne rodic, posled dieta sa opytat)… vobec sa nad tym nepozastavujem 🤷♀️
to co je za otazka? V prvom rade je to kazdeho rodicia rozhodnutie. V druhom rade, pretoze je teraz vsade plno nezdravych rychlopotravin, cukru a obrazoviek. Dieta nevie take veci filrovat a saje ako spongia vsetko co mu je ponuknute. Mozem ist aj hlbsie s tym co potvrdili vyskumy co sa tyka spojitosti stravy/obrazoviek, ale tak snad zdravy rozum.... Takze rodic, tkory taketo veci obmedzuje, ma asi nieco precitane a chce spravit vsetko preto, aby dietatu najskor ukazal (podla neho) najpravnejsiu cestu.
Je to kazdeho vec..ja mojim dovolim aj tv.aj mobil.aj sladkosti....ale ked suseda vedla nedovoli.neznamena to ze je nieco na tom zle..kazda mame svoje deti a zodpovednost za ne...a pekne sa bavime spolu aj ked mame rozdielne vychovne metody
Ja som v tomto a vlastne v celom živote riadim balansom. Ak by si moje dieťa vybralo miesto zeleniny sladkosť, je zle. Ak by si moje dieťa vybralo miesto kreslenia/dopln si tam co chceš/ telku, je zle.
Ak má pestrú stravu, neodmieta jedlo, necirkusuje, že chce čokoládu namiesto obeda, kľudne mu ju dám.. Aj keď ju nemá často, keďže mi doma sladké nejeme, ale u starkej atď dostane. Nerobím z toho vedu.
A čo sa týka TV/mobilu/tabletu... Sú obdobia kedy pozerá viac, napr 30 min denne, sú obdobia kedy nepozerá vôbec. Opäť, nerobím z toho vedu. Chce chodiť von, chce sa hrať inak, rad tvorí, stavia, kreslí, atď.. Keby presedi pred televízorom 4h z dňa, je to problém.
Mne tieto zákazy skôr vrhajú na rodičov svetlo , že nevedia inak koordivovať svoje dieťa . Tak ako ani dovoliť dieťaťu všetko na čo si zmyslí , ani zakazovať všetko nie je pre mňa OK
Lebo je to ako droga a čím menšie dieťa k tomu pričuchne, tým väčší dopad na jeho zdravie to má. Tak načo ubližovať deťom? Každému je jasné, že donekonečna to dieťa neuchrániš, len sa snažíš oddialiť čas a tým znížiť negatívne následky. To máš ako s alkoholom a cigaretami...asi prečo sú povolené len od istého veku...
@tanicka907 je to otázka ako každá iná - človeka môže zaujímať čo iní robia a prečo ...
@biba_18 ved ano, ale zarazilo ma, ze to moze prist niekomu cudne, kedze je to vseobecne v kategorii neodporucane 🙂
Priveľa sladkého je zdraviu škodlivé a to ani nemusíš jesť sladkosti, stačí, že konzumuješ výrobky s pridaným cukrom a piješ sladené nápoje. Takže tam je dôvod asi každému jasný, načo do detí tlačiť niečo, čo síce dobre chutí, ale škodí to zdraviu?
Mobil a tablet dieťa do cca 10 rokov vôbec k životu nepotrebuje, čiže nie je dôvod im to kupovať len preto, že to majú ich kamaráti.
S televízorom je to tak, že ak pri ňom sedia rodičia, nezabránia ani deťom, aby ho sledovali. Ak tá rodina robí iné aktivity než sledovanie televízora, tak deťom tá telka ani nechýba.
Prečo sa niektorí rodičia zamýšľajú nad tým, čo druhí robia/nerobia a prečo to robia.....
@tanicka907 tak mne to čudné príde, úplne striktné zakazovanie ... a preto by ma aj zaujímalo, čo k tomu rodičov vedie, striktne zakazovať ... teoreticky by ma to zaujímalo, pretože ja viem čo ich k tomu vedie. ale ak by som nevedela, tak by ma to zaujímalo 😉
Pretože detský mozog potrebuje stimuláciu normálnymi podnetmi ako je reč, čítanie príbehov, pozeranie obrázkov a ich opis. Keď sa pustí niečo v TV/mobile tak má mozog naservirovane všetko naraz, nemusí sa namáhať a postupne deti hlupnu, lenivejú a znižuje sa im IQ.
Ďalej sa vytvára závislosť na dopamine, keďže pozeranie videí je rýchly zdroj veľkého množstva dopamine a to spobi ze mozog si na to zvykne a prestane mať potešenie z obyčajných vecí, v adolescencii z toho vznikajú depresie a úzkosti.
A prekvapuje ma akí sú mnohí rodičia benevolentni a leniví pozrieť si základné fakty a výsledky štúdií, keď tu dnes už máme mnohé knihy o detskej psychológii napísané už aj v slovenskom jazyku. Namiesto toho vychovávajú len ďalšiu generáciu pardon ale jednoduchých a blbých dospelých, ale to je proste vrstva ľudí s určitým IQ.
Lebo zo sladkosti je moj syn zdiveny a nechcu dobre jest.Lebo mobil je pracovny nastroj na zorientovanie sa v Edupage alebo vyhladani si informacii,ci urobenie lekcie v Duolingo a nie sposob travenia volneho casu.Lebo chcem vidiet svoje decka vonku na dvore s kamosmi,lietat na bajkoch,odierat si kolena nie drat prsty na mobile a tablete.Chcem aby sa rozvijali citanim,ci predskolackymi aktivitami,nie digitalnymi zadaniami.Pekny film ci vecernicek si spolu ale radi pozrieme.Ked vsak dam na vyber ci vecernicek alebo mnou precitana rozpravka,vzdy som rada ked si vyberu to druhe.
Televíziu doma nemáme, synovi (2,5r) púšťame len dve rozprávky na YT, starostlivo vybraté. Keď sa pozrieš, koľko je agresie v “rozprávkach”, nečudo, že sa potom škôlkari tlčú hlava nehlava.
Sladkosti nedávame, lebo majú nulovú výživovú hodnotu a vedieme syna k zdravému životnému štýlu. Ale to si asi všetko vedela, tak možno je odpoveď skôr taká, že nebudem vedome robiť dieťaťu niečo, o čom sa dnes už vie, že mu to ubližuje. Dosaď si tam rovno aj fyzické tresty akéhokoľvek charakteru vrátane capnutia po ruke.
Mne záleží na tom aby moje deti co najmenej jedli sladkosti - hlavne kvôli zdraviu . Sém tam niečo dám ale minimum...aby nemali tablety- maju...odložené už vyše roka v skrini...aby boli čo najmenej na telefóne- hlavne najstarší lebo iba ten má telefón...a aby co najmenej pozerali telku....pretože je to zrut času, deti pri tom prichádzajú o kreativitu , a ano hlupnu. Aj ked su nejake aplikacie na ucenie a bla bla....ak chces dieta nauxit farby , pismenka a neviem co...uc ho radsej z knih. Nie z tabletu a telefonu. Lebo z hier a sociálnych sietí drbe aj dospelým a co to akože urobí s detmi. ... odporúčam prečítať si knihu vzostup a pád ľudské mysli od pána doktorka stránkeho...pre lepšie pochopenie toho preco ti múdry rodicia nechcú aby ich deti pozerali na tv a do telefónov.

Nie je to potrebné k životu a dá sa žiť aj bez toho.