Prečo niektorí rodičia obmedzujú deťom sladkosti, mobily a televízor?
Preco niektorym rodicom tak zalezi na tom aby ich deti nejedli sladkosti, nemali mobil a tablet
A nesledovali televizor?
Aby neboli tučné, sprosté a slepé🤷♀️
Sú aj takí rodičia čo všetko dovolia a potom sa sťažujú....on/ona nič nezje. Nevie sa zahrať. Sedí len za počítačom. Na krúžky veľmi nechcú chodiť.
My sme mobil a tablet dali dieťaťu do ruky až v školskom veku. Sladkosti sme obmedzovali. Radšej je na krúžku ako pri PC hre.
Zje takmer všetko, nemá problém sa zahrať spoločenskú hru.
Minule sme mali návštevu a boli sme sklamaní lebo deti odmietli akúkoľvek spoločenskú hru, oni sa také nehrajú len na PC. Snažím sa skúšam stále niečo iné pripraviť, ale polovičný úspech. Koláče a torty nejedia...nie sú zvyknutí len čokoláda, keksíky a cukríky.
O hlavnom chode ani nehovorím čokoľvek pripravím či studené misy, varené, smažené rezne, hamburger...
Lebo chcú zdravé, šťastne, spokojne deti a robia to, čo považujú za najlepšie. Ani nemusí byt človek odborník a vie, že sladkosti, telka, mobily sa vo všeobecnosti neodporúčajú a spôsobujú deťom mnohé problémy vo vývoji, správaní, učení, utváraní nesprávnych návykov, zvládaní emocii a pod.
Moje tablet nemá, vie na mobile natukat do mobilu co potrebuje. Hrala sa na mobile , no je typ dietata ktoré sa totalne ráno nudilo a malo nutkanie najst mobil. Kazdé je iné, dieta so vzrucho m útlmom, teraz má hračky stavia, učí sa, číta ( potom mi má o tom povedat, naucila sa korculovat a podobné. ) mobil jd dobrý aby dieta vedelo napr. na nom vsetko deti to aj naučí ale HRY su roznre extremne a nebezpecné ( napríklad ked narazili na squid game záchody a podobné.) Je to choré. Nechapem zazalovala by som tieto propagácie. Ale hrat tú istú hru rok a takéto je obrovská vymývačka. Ja som jej hry odinštalovala.
Sladke neje, je výlučne jogurty. Ovocie. A už samé si otočia že cukriky E konzervanty, naucila som ich ze hlavne Ecka su neni prospesne pre brusko. Odkedy nejedia cukriky a sladke keksy, a hnusoby v sáčkoch po chorobe akoby neexistovala. Televízor pozerajú ale nie škaredé drzé rozprávky uškriekané. Sú aj pekné aj pekne programy. Dokonca nasi pozru aj Dunaj co uz. Ale nezabudat na to hlavne ze ked vidia šklebnit sa a robiť zvuky roznych rozprávok uškriekaných oni sa tak budu chovat tiež.Hlavne tie mensie deti 2 3 4 roky.niekedy zasnem deti skriekaju ale nevedia ich rodicia naucit rozpravať normalne... Od 7 mich..
Mamicky a ktora z vas tiez obmedzuje sebe telefon, televizor a sladke? Ste prikladom pre deti?
Telefón a tv trochu chápem do nejakého veku, ale s tou výživou deti to je prehnane.. keď tu sa opýta matka či môže dať dieťaťu pribinacik, tak ju zdrbu, že koľko to ma cukru… ako dieťa som vždy jedla jogurty a kadejaké sladkosti (nie namiesto obeda alebo večere) a som tu, zdravá, bmi mám v poriadku 😃 a som veľmi vďačná za moju mamku, že sa takto rozhodla, keď vidím, ako to je dnes…
@nicoletta98 ono ale predpokladám, že si stále mladá však? 🙂 vtedy to je ľahko povedať áno si mladá zdravá.. ale keď sa pozrieš koľko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky je u staršej generácie, tak čím myslíš, že je to? 🙂 telo a najmä črevá si pamätajú..
Aby mali nejaké obmedzenia a naučili sa, že život nie je len o tom, že čo chcem ( najmä nezdravé, škodlivé, spôsobujúce choroby a závislosti) aj dostanem. Aby si trénovali od malička vedieť si odoprieť a nemuseli už v 15 rokoch bojovať napr. s obezitou alebo cukrovkou.
Boze zase tu nerobte z tychto veci strasiaka. Zivot je raz hore, raz dole. Deti obcas potrebujete na chvilku niecim inym zabavit ako svojou pritomnostou. Je pravda, ze je to navykove, ale ako sa naucia, tak sa oducia. Radsej im doprajem kludnu matku ako tych par hodin do tyzdna. Co to je? 4% celkoveho casu?
@janka_266 presne tak, moja staršia to iste. Telka na ňu extrémne zle vplýva, v jej prítomnosti nemôže byt vôbec nič pustené. Mladší úplne v pohode, správanie úplne bez rozdielu či pozerava či nie. Podľa mňa musí rodič zvážiť, ja mám v okoli deti ktore keď pozeravaju telku tak to na ne nemá žiaden vplyv, a mám aj také ktoré sú potom vyslovene zle, alebo ako píšeš že sú unidene a nevedia čo majú robiť. Hold je to pasívna zábava a tá môže mať takýto efekt
Az nato ze kozie mliecko ..jogurty bifida a biele su take zdravé pre crevá a hrube crevo ze až.en nie te farebne a termixove.
V Li... maju hlavne donuty hotdogy tri roky polsku zaruku 9 ecok to je dobrota. Robili tam z druhej strany dve tety a nie málo. Ja by som ich zato z.... To je jednym slovom Biznis
Ja mám napríklad kolegyňu čo deckám nedovolila ani počítač, ani telku...a teraz má ten starší v škole problém, lebo nevie počítač ani pustiť...ona sa na tom baví, mne ho je ľúto a decká sa mu smejú 🤷neviem k čomu tu bola dobrá taká prílišná izolácia 🤷
Asi že im nechcú dávať, čo im škodí?
@lenka.25 to myslis vazne? Ze tie zakazy ti davaju najavo, ze rodic inak nevie koordinovat svoje dieta? Tak napriklad.. U lekara, v restauracii, na urade.. Som s detmi tak, ze ani jedno nikdy nemalo mobil. Vidam xy deti nalepenych na mobile a rodic nepritomne sediaco vedla, nema co, lebo mobil dalo dietatu, aby bolo ticho, aby nemusel v danom momente vychovavat, koordinovat...
Rodic pusti telku doma na to, aby mohol upratat a navarit.. Neviem, ja moje beztelkove deti nemusim zabavovat hladenim do telky, aby som uvarila obed. Prirodzene si vtedy robia svoje, alebo mi pomahaju s varenim, lebo su tak zvyknute.
Ani im ako 2r nemusim zakazovat cukriky a lizatka, lebo im radsej napeciem.
Ani som im nikdy nepchala lizatko do kocika, ale som sa s nimi rozpravala, zabavala ich inak, ked to bolo treba. Naucila som ich vnimat svet a nie ich osprostiet v kociku lizatkom do ust a mobilom do ruk.
Ci ako si to myslela? Ja sa neskryvam za tie reci, ze sa neda inak, lebo musi lizatko, musi cukrik, lebo ine nezjde, ani sa neakryvam za to, ze dam dietatu mobil do ruky, nech je pokoj, ani na to, aby som upratala, nezapinam telku. Lebo vychovavam inak, s nicim vyssie uvedebym nemame problem, a tu sa dozviem, ze si neviem skoordinovat vlastne dieta 🤣
@hederamonstera deti obcas potrebujete inym zabavit ako svojou pritomnostou? Ano, rozumiem, mobil do ruky je riesenie hned, vybavene. Nerozmyslala si nad tym, ze sa da zabavait dieta aj inak? Jeden krat ho naucis hrat sa aj same, pripadne pomahat v domacnosti, a nemusis mu xy krat za tyzden davat mobil na oblbnutie, nech je pokoj. Take dieta sa same neprehra, to je jasne, ked ho to nema kto naucit..
@maxik24 ano viem, nie som sprosta…
Vy sa pýtate vážne??? Všetko treba s mierou, ale by ma zaujímalo čo máte naštudované o detskej obezite a trvalých následkoch v dospelom veku ...či vôbec tušíte na akom princípe sú hry pre deti, aby vznikla čo najväčšia závislosť a ake následky to ma...nech sa páči kľudne od rána do večera, ale rozum by mal mať aspoň rodič...v dnešnej dobe hlavne u väčších detí sa mobilu , hrám nevyhneme ale treba obmedzenia alebo sa môžte celý život len čudovať odkiaľ sa vzali tie poruchy správania uz u malých detí
@hederamonstera ale ved to nepisem, ze si. Len ma unavuju tie dovody, ze detom, batolatam, babatkam idealne, sa MUSI dat mobil, aby nemusela len mama, alebo aby mohla upratat, navarit.. Je ti smutne.
@maxik24 je ale momentalne to neviem inak zariadit, ale chcela som tak povzbudit ine mamicky, ktore tiez maju blbe obdobie, aby nezufali, co chvila sa to obrati. Nesud nikdy druhych. Vsetky matky chcu to najlepsie pre svoje deti
@slniecko66 ja. Televizor doma nemame, ked tak mam Netflix a Disney+v mobile alebo pocitaci. 7 rocny bol teraz napriklad 3 dni uplne bez pozerania.Teraz dodrzujeme post, takze sme vynechali sladke. Sama sa citim lepsie bez sladkosti. Nie som pokrytec, takze ano aj sebe obmedzujem veci ktore nie su prave najzdravsie.
@maxik24 áno , myslím to úplne vážne . A nehovorím o tom , že decko musí stále cumiet do mobilu , ale pozerať telku od kedy príde zo škôlky / školy . Ale mne príde úplne mimo , keď sú rodičia striktne proti všetkému . Moja staršia dcéra nepozerá telku skoro vôbec a to už bude mat 20 rokov , ale nikdy som jej ju nemusela zakazovať , ale keby som videla , že do nej cumi od nevidím do nevidím , tak to redukujem . Mladšia nepozerá telku cez týždeň vôbec , ale asi len preto , že ma každý deň tréningy , niektoré dni dva a jednoducho na to nemá čas . Ale keď si v sobotu ráno zapne rozprávku , tak nevyšilujem pritom , lebo aj s reklamami trvá aj 2 a pol hodiny . A u lekára mi omnoho viac vadia matere , ktoré na celu čakáreň nahlas čítajú dieťaťu knižku na plnú hubu a vôbec neberú ohľad na to , že tam nie sú jediní .
A to , že ty si si to zobrala k srdcu , asi si sa v tom iba našla , za to ja už nemôžem
Tak každý máme nejaký spôsob výchovy a niekto tieto veci považuje za extrémne zlo a snaží sa v dobrej viere od toho svoje deti chrániť. Má na to ako rodič právo. Nemyslím si,že je to niečo zásadné v živote. Nijak ich s tým podľa mňa netraumatizuje a skutočne je to len o prioritách danej rodiny. 🤷 Čo sa na Tom nedá pochopiť. Niektorí silno presadzujú náboženstvo, nejaké zvyky a pod.
@hederamonstera mala som x blbych obdobi ale nikdy som nesiahla po mobile, po obrazovke. Lebo to nie je volba pre mna, nieco co by som pre svoje malicke deti chcela. Je to o nastaveni mysle, ak viem, ze potrebujem to dieta naucit zvladat emocie a naucit ho nieco, prejst cez narocne obdobie atd, tak mu nedam mobil. Ani ked sa to tykalo mna, lebo som bola nevyspana az do spiku kosti. Prave v tom case sa mi potvrdilo, ze stalo za to to vtedajsie nemluvna ucit samostatnej hre, podporovat samostatnost a vsetko, co sa mi potom naozaj x krat zislo.. A ani v case babatkovej narocnosti som po mobile nesiahla, lebo som striktne proti.. Cize nemam rada ani tuto podporu, utvrdzovanie sa, ze to inak nejde.. Skor odporucam hladat cestu, ako to obdobie vyriesit. Tak, ze podstatu poriesit, lebo takto to nevyriesis, bude to s tym dietatom prave o to narocnejsie.. Lebo to sa ti nabali.. Problem sa len prekryje obrazovkou, mama uvari atd, ale dieta tym nenauci nic. Bolo mi ovela lahsie, ked sa moje deti dokazali vedome hrat same, ked som ich mohla v 2r poprosit, ze potrebujem toto a toto urobit a bud mi pomozu, alebo sa zahraju same... Ako ked som bola u kamaratiek a deti s prepacenim vrestali, nemohli ani kavu uvarit bez toho, aby nepichli mobil. Su to dve kamosky, a na tych detoch je to teraz uz v predskolskom veku vidiet, ze "vsetky" situacie boli riesene takto.. Preto to nemam rada, ak mi rozumies
@maxik24 dobre
@slniecko66 ani jedna ,,👍
Prečo veľa rodičov dáva deťom piť sladené nápoje, jesť nezdravé veci a namiesto toho aby sa s nimi večer porozprávali, sledujú debilné seriáli na Markíze?
Lebo ak dieťa strávi hodinu denne na mobile je to tolerovane, ale ak trávi toho času viac napr. 5-6 niektorí aj 8 hodín, je to moc. Neverím, ze sa dokážu aj naučiť a spôsobuje to u detí závislosti, ved je to ako droga. Sladkosti keď jedia, nezjedla normálne jedlo. Asi preto???!!!

Prečo? No aby sa niektorí iní rodičia, ktorými je ľahostajné, čo nadužívanie vymenovaného robí s mozgom , (u detí nezvratne) , mohli čudovať .