Prečo sú niektoré deti totálne zákerné?

30. mar 2024

Dlho ss zamýšľam nad tým prečo niektoré deti sú tak strašne zákerne ? Vysmievave? Provokatívne?

Mij syn má 6 a má bratranca čo má 5 a teda vždy keď sme snimy tak ten ich maly nášho provokuje , vysmieva sa , trhá veci z ruky , naschval strká (nenapadne) .. a pod ..
stále rozmýšľam prečo je taký ? 🤔
Vsimla som si že to začína aj pri našej mladšej ročnej dcérke robiť. Na šmýkačke začal do nej strkať nech ide , naschval sa púšťal hneď hneď za ňou a tak proste furt naschval 😤
Normálne mi už ten maly úplne lezie na nervy že nemám chuť sa snim ani vypravat taký mi je protivny 🤔

janickacrazy
30. mar 2024

Asi je jedináčik a snaží sa upútať pozornosť. Žiarli na tvoje deti pravdepodobne.

autor
30. mar 2024

@janickacrazy je jedináčik a je brutálne rozmaznaný 😤

luccija
30. mar 2024

Zistil, že môže, že sa tvoj syn nebráni, nevrati..a niektoré deti tak na seba upozorňujú.V každom kolektíve medzi detmi máš všetky druhy pováh submisivne, zlomyselne, zalujuce, uzkostlive🙂
Posmeľ syna nech si to nenechá, alebo zakroc ty

pribinak
30. mar 2024

No však ho zastav, razne a jasne mu vysvetli že toto nie je pekne

autor
30. mar 2024

@luccija ale syn už celkom ignoruje (zo začiatku stále chodil s plačom zamnou že oreco mu to robí ) , ale aby to robil 1 ročnej ? Niekoľko krat som ho už aj ja napomenula, aj muž , no on to robí tak akoby poza nás chrbát… strašne.

Nejde mi to do hlavy, neviem si predstaviť aby moje deti boli take zákerne 🙄

zuzanka.zuzu
30. mar 2024

no a potom tu sú aj také ktoré to učia rodičia... už som to tu raz písala, že sme boli v avione v detskom kútiku, deti čakali v rade kým sa šmyknu, jeden chlapec sa trošku odhodlaval (vôbec nezdržiaval) a otec chlapca za ním hovorí svojmu "strč ho strč ho" 😳 úplne hnusne sa usmieval, hovado. ten chlapec normálne bojoval so sebou či to urobiť alebo nie 🙈 ale verím, že o rok už bude naučený z domu 🙄 všetci mali tak 2-3 roky ☹

autor
30. mar 2024

@pribinak joooj , pri každom stretnutí to robím či ja , alebo muž (mama jeho na neho len nazjape prinajhoršom mu ešte aj strelí ) … no on si nedá povedať.
Dneska napríklad hovorím synovi pod si tu sadnúť a napapas sa a on už aj dobehol a sadol si presne tam kde som povedala ja synovi 😤 keď sa syn rozhodol inam, už sa stadial aj postavil

autor
30. mar 2024

@zuzanka.zuzu ježiš to je strašne aj citat. Bože mna to vie tak vytočiť take detiii, ja mám hneď taký odpor voči ním.

Akurát že tohoto to rodičia neučia.. 🤔

gleep1
30. mar 2024

Mam kamaráta, teda skor som kamoška s jeho zenou a stretávam aj jeho a on povazuje za vtipne, ked zoberie skolkarke hracku a zacne hovoriť "moje!!" a opakuje to pokojne kym sa nerozplace a zevraj sranda. Ked som mu povedala ze je to sikana a je ju učí ze sikanovane je sranda tak mi povedali ze to nemam brat tak vážne.
Ja som presvedčena ze to maju od rodicov alebo inych blízkych ludi, deti kopíruju co vidia. Dospeli ludia su casto velmi hlupi a sami si neuvedomujú co tie deti ucia.

majlo1234
30. mar 2024

Deti si radi robia zle, co sme si my ako surodenci stvarali, a aka radost bola vytocit jeden druheho do biela, alebo do revu. A u rodicov sme to nevideli, vyrastli z nas normalni dospelaci.
Netreba to nechat tak, tiez som na to alergicka, normalne dookola vysvetlovat a zastat sa “sikanovaneho” a zaroven s kludom vysvetlit, ze “janko ti to robi naschval, robi mu radost, ked places” u nas pomaha

zitaje
30. mar 2024

Nevravím že vždy, ale niekedy je to aj tým, že tie deti sú naučené, že s rodičmi / dospelákmi si môžu toho dovoliť viac a potom podľa rovnakého modelu sa správajú aj k ostatným. Proste keď buchne dospelého, ten si to ledva všimne, keď buchne ročné dieťa, spadne, rozplače sa. Keď sa vysmieva vlastnému otcovi, možno z toho robia nejakú svoju srandu, iné dieťa sa môže cítiť dotknuté.
Mám s tým konkrétnu skúsenosť: môj syn mal asi 4-5 rokov, má dve o dosť staršie sestry, s ktorými bol denne v kontakte a keď sme sa začali stretávať s dievčatkom o rok mladším ako syn, denno-denne dochádzalo k stretom, ktoré boli spôsobené tým, že syn si myslel, že tá malá to zvládne, lenže ona bola menšia a s tým syn nemal toľko skúseností. Napr. naháňali sa, syn dobiehal dievčatko a buchol ju po chrbte - ako by to urobil sestre - lenže tú malú tým zhodil. Plač, urážka, "on ma zhodil" atď, a takýchto vecí sa stávalo viac, postupne sa naučil.

siska25
30. mar 2024

@zitaje inak toto je velka pravda. Mam 4 deti. Vsetky sme viedli a ucili rovnako. Dvaja statsi nikdy nemali potrebu robit zle, ked boli mali. Dvaja mladsi sa zasa vedia so starsimi pobit a teda urcite sme ich to neucili. Momentalne sa provokuju, biju a hadaju navzajom. Za prve v ich pripade je to na jednej strane ziarlivost a vydobijanie si pozornosti a na druhej strane si robia navzajom zle, akoze sranda, plus sa hadaju o hracky. A kedze dvojrocny rozpravat nevie a ak chce nieco so starsimi dosiahnut, tak ide na to fyzicky a zvycajne to konci revom niektoreho. Ja im to samozrejme neschvalujem. Obcas ich necham, nech si to riesia, obcas musim zasiahnut. No a problem potom nastane, ked to moj dvojrocny zacne potom skusat aj na svoju dvojrocnu sesternicu, ktora je jedinacik a tieto surodenecke dothovacky nepozna a nevie sa mu branit.

lizatko1009
30. mar 2024

Určite to nebude jedináčikom ani rozmazanostou. Mam jedného už v puberte a nikdy nikomu od mala nerobil zle, neprovokoval, nebil a dal by aj posledne. To je povaha a tie vlastnosti osobnosti už môžeš vidieť v detskom veku. Niekto je introvert, niekto nemá problém s kolektívom, niekto plače, je citlivejšie, druhé nie, jedno strelí po hlave, ďalšie to neurobí. Jedno rozpráva normálne a druhe ryčí a ma prejav taky, ze ti ide uši odpilit. To sa deje aj medzi dospelákmi,nie každý ti sadne a je podľa tvojej povahy, predstavy.

nataly420
31. mar 2024

Sú aj zle deti. Ja si to pamätám z detstva. Niekto z toho vyrástol další zostal zlý cely život.

andreatytler
31. mar 2024

Ja neverim ze deti sa rodia zle, Ani to ze sa niekto narodi so zakernou povahou, alebo ze by ho tesilo a mal radost z toho ze moze niekoho rozplakat, alebo vytocit.
Deti su ale sebecke. Niektore viac a niektore menej. To znamena ze ak hracku chce, tak si ju zobere a neberie ohlad na to ze ju chce aj niekto iny. Ale toto je normalne a zdrave a casom z toho vyrastu.
Zlo je podla mna naucene a odpozorovane z okolia. Deti ktore sikanuju su same sikanovane, alebo tyrane, alebo ignorovane. Oni su najvacsie obete. Mne ich je velmi luto. Nastastie som take dieta stretla len raz (v hernicke).

miadi
31. mar 2024

Rocne dvoj rocne deti som nikdy nespustila z oci. A uz vobec nie pri vacsich detoch. Nieco sa im moze stat hocikedy. A nedovolila by som aby Niekto strkal moje dieta. Nie je to chyba toho dietata ale rodicov ze ho neucia kde su hranice. Svoju averziu nasmeruj na nich . Oni by nemali ignorovat ked robi zle.

dadka1997
31. mar 2024

Popravde, ja by som s takým dieťaťom nemohla tráviť čas, jednoducho nie. A ak by to niekto nepochopil, by dostal odkaz v podobe prevychovaj si také dieťa, dovi dopo. Viac by nebolo o čom. A ročne dieťa nenechávaj bez dozoru.

jesenzima
31. mar 2024

Neviem, či ma tvoje dieťa na to povahu, ale nauč ho brániť sa. Ak to teda inak nejde. Moja dcéra má povolené povedat tomu, kto sa jej posmieva, že sa posmievajú iba hlupáci .. ak by jej niekto fyzicky ubližoval, prvý krok je odísť, ak nepomôže, má povolené "vrátiť" .... Keď je s mladším bratom, prirodzene ho chráni, už som viackrát videla, ako zahnala deti, ktoré mu robili zle. .. a teraz, keď je väčší, postupne sa naučí "brániť" aj sám...
No a ak robí zle ročnému dieťaťu, to už by som vyriešila rovno s jeho rodičmi ... Nech si troška uvedomia ...

lucia147852
31. mar 2024

Casto je to povaha, musí uputavat na seba pozornosť, potom to býva aj naučené z domu. Zle správanie rodičov, alebo som už videla, že sám rodič nahováral ublížiť inému dieťaťu. Inak keď si sadol na miesto tvojho syna prečo si nezasiahla? Mala si ho upozorniť, Jurko, toto je miesto pre Jozka, ty si sadni inde. Tiež nahraj voš pod chrastou, zastan si syna a nauč ho sa brániť. S takými ľudmi sa v živote stretne ešte veľakrát

katy084
31. mar 2024

Výchova,povaha...je dôvod aké deti máme

mirka193
31. mar 2024

Všetko začína u rodičov. Dieťa nemá odkiaľ vedieť čo je správne a čo naopak nie. Výchova..

lelelienka
31. mar 2024

Uplne najprirodzenejsia ludska povahova crta je, nazvime to zabezpecit seba a svoje potreby, akekolvek, aj ktore sa nam dospelakom mozu zdat uplne irelevantne. No a deti musi niekto naucit, ze to sa nerobi na ukor inych. Ak ich to nikto nenauci, potom si svoje dosahuju aj tak, ze robia zle inym, lebo proste nechapu, kde su limity. O tom je vychova, to je cele. Alebo potom porucha spravania, diagnoza, ale to uz je o inom.

autor
31. mar 2024

Baby mna nemusíte poučovať že ročne dieta nemám nehavat bez dozoru , som matka a viem čo mám robiť. Keby je bez dozoru asi nevidím že do nej strka. Ročná mi to žial ešte “nenazaluje” 🤷🏼‍♀️

A hej tiež si myslíme detičky sa rodia čisté a nevinne … tiež si myslim že je to výchovou , ale oni majú zvláštnu výchovu matka po ňom vie len mavrieskat od malička alebo ucápať ho a mimo toho mu všade všetko kúpi a všetko značkové a najdrahšie , takze si ani hoci čo má seba to dieta neoblečie. A otec je zas povaha že mu všetko hneď urobí čo si zakričí a dovolí. Takze nemyslím že je to nejaký “vrodeny charakter” …

To dieta nerešpektuje ani nás. Síce áno , zľakne sa a odíde keď ho upozorníme , ale urobí to vždy znovu akob keď si mysli že to nevidíme…

nevenka
31. mar 2024

@siska25 presne rovnako to mame, tiez 4 deti. A tiez sesternica jedinacik a ta niekedy len cumi, ze co to 😖🤪
A nasa najmladsia 15 mesacna, uz zvyknuta a uz aj ona sa vie ako tak branit. Ten 3 rocny v kuse do nej a zakerne, no nikto ho to neucil. U prveho chlapca som toto vobec nezazila, ze by robil zle mladsej sestre ani nikomu. Ani ona nie. A tento treti, to je jak...a vysvetlujem uz vyse roka a nic.

komplikovana
31. mar 2024

synovec je vpodstate chudak, rodicia sa mu nevenuju. Jeden ho mlati, druhy si ho kupuje, ale lasku mu asi nedavaju. A tak co potom z takych deti vyrastie? Takze hladaj pricinu u dospelych.

biglovemom
31. mar 2024

Robi to pre nieco.
Mozno nizke sebavedomie, mozno neprimerana vychova… tazko povedat

kiki68
31. mar 2024

Tak to je, niekedy je to aj povaha, aj vplyv okolia. Nasho tomu naucila skolka. Tie tahy rozne, ale k malym detom sa chova dobre

magdalenka27173
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tiika
31. mar 2024

@autorka vidíš asi sama výsledky a dôsledky takej výchovy, že keď sa na dieťa navrieska a vycape.. Prirovnám to k tomu, aký je rozdiel medzi tým, keď ti niekto pomôže z donútenia nasilu alebo z presvedcenia. Obe vyzerá na oko rovnako, dieťa pomôže / poslúcha. Avšak ukáže sa to akonáhle sa zmení situácia a to dieťa je bez dozoru. Násilie plodí násilie.
Verím, že to môže byt ťažké, no skús neodsudzovat to dieťa, že je zle a zákerne. To môžu byt len niektoré jeho činy. No i tie ono používa dost nešťastne na dosiahnutie nejakého cieľa. Ak si s ním v úzkom kontakte, skús mu čo s najväčším pokojom ukázať, že aj inak môže mat to, čo chce (akoby si to vysvetľovala napr.svojmu synovi). Ak nemáš na to kapacitu, chuť, energiu, tak aspoň pevne no s rovnakým rešpektom si chráň svoje hranice a hranice svojich deti. A to i s rizikom toho, že sa mu to nebude páčiť.

ktochytavzite
2. máj 2024

Pocuj tvoj syn je starsi o rok od toho bratranca a este nanho aj zaluje?Kuj tak to by u mna nepreslo.Najskor by som syna sfukla ci je zalobaba a neporadi si s o rok mladsim chlapcom a zalovat by som zakazala,neznasam ja skor zalobaby.Ten 5r bude asi aj zivsi ako tvoj submisivnejsi syn.
A zw to ten maly robi aj mladsej dcere mo tak ho ohrialni a zlaz to robit mu.Ale starsi syn by si mal s mladsim poradit aj sam a nezalovat.