icon

Problém s plačom v škôlke a problémové večerné zaspávanie

lolita555
5. sep 2017

Ahojte chcem sa spytat na vas nazor syn nastupil od pondelka do skolky a to je u nas kamen urazu.prvy den plakal vela je len doobeda don12 ale dnes koniec trhali mi ho z ruk a cely den tam plakal ucitelky uz boli na nervy ale to co ma trapi ze od zaciatku chodenia do skolky ma problem zaspat.stale ze on do skolky nepojde a place ked zaspi aj teraz vecer kazdu chvilu je hore normalne ma mory trasie sa hori cely ale horucku nema a stale ze nepojdem uz tam maminka.nic sa v skolke nestalo take povie ze ucitelky su dobre sak urcite skriknu ked nieco.a maly stale ze zavolajte maminke nech pride uz teraz mam des co zajtra.syn nie je nejal extra naviazany vydrzi bezo mna dokonca ked je s babkou ma odhana prec.neriesila by som to sak decka si zvykaju tazko ale aby dieta toto malo v noci to ktora nezazije .....dakujem za kazdu radu

Strana
z2
janinah
5. sep 2017

zvykne si,neboj sa.....zajtra mu daj nejakú hračku nejakého plyšáka,čo symbolizuje silu napr. leva,vlka...a pred dieťaťom tomu plyšáku nakáž,aby ho v školke chránil,dával naň pozor,aby mu tam bol kamarátom a zastupoval mamku,lebo mamka musí ísť do práce,aby ste mali peniažky na jedlo,výlet,kino...

redlola
5. sep 2017

@lolita555 mali sme toto doma. Syn mal 3,5 roka, keď šiel po prvýkrát do skolky. Skončilo to podobne placmi, až hysterickými, obvinovanim, že som ho tam nechala (raz tam prespal poobede) a panickým strachom, že ostane na veky vekov sám v škôlke.
Do skolky chcel ísť, veľmi sa tam tešil, no po ani nie prvom tyzdni začalo toto peklo.
Keďže som bola doma s mladšími súrodencami, vzala som ho odtiaľ a požiadala o odklad, aj keď ma všetci prehovárali nech mu neustupujem, že ho rozmaznávam, každý si zvykne, kam takto dospejeme, atd.
Nastúpil tento rok znova, ta istá trieda, len o rok už staršia, tie iste učiteľky, tie iste deti. A mladý je ako vymenený - chce tam byt, aj spať tam chce, tesi sa tam.
Ten rok mu mega prospel. Ak máš možnosť, oddiaľ to, aspoň do januára, skúste potom.
On sa prispôsobí, nakoniec ho zlomíte. Otázne je, či tak chceš, aby sa jednalo s tvojim dieťaťom a či je tvoje asi jedine dieta naozaj odkázané na to, aby muselo plakať dovtedy až nakoniec zisti, že na jeho plač nikto nereaguje a tak prestane...
Do januára nie je veľa času, skusila by som opatrovanie babiek, či kamarátok doma na materskej...

lolita555
autor
6. sep 2017

@redlola ahoj no to je to ja by som ho nechala najradsej doma ale nejde to babky robia este tata chodi na tyzdnovky na od oktobra nastupujem neda sa

pelian
6. sep 2017

Niektoré detičky to tak podľa mňa skrátka majú, keď si spomenieš tak určite si aj ty mala v škôlke nejakého spolužiaka alebo spolužiačku, ktorá plakávala keď ju priniesli. On si časom zvykne ako každé dieťa, neboj sa 🙂

emmuskamiuska888
6. sep 2017

Ahojte mamičky škôlkarov. My sme tiež nastúpili v pondelok do škôlky a samozrejme s plačom, ktorý prežívame každé ráno. Ale p.ucitelka ho zoberie na ruky,porozpráva sa s ním a je po plači. Začne sa hrať aj popapa všetko aj spinká,ale keď pre neho prichádzam mám pocit že tá jeho maličká dušička je smutná. "až mi srdce trhá" ale potom je všetko ok. No keď sa ho niekto opýta na škôlku už mu je do plaču. Neviem ako dlho to bude trvať,ale dúfam že si zvykne. A ja tiež 😢🙂

babulina
6. sep 2017

aj my sme mali uplakaneho synacika, ja som mu zlahka namazala kus svojej vonavky na zapastie, nech ma citi ked bude potrebovat, celkom mu to aj pomahalo cez den to prezit bezo mna
rana ale boli desne a sklbali a trhali ho odo mna, on plakal v triede a ja za dverami, drzte sa

osky
6. sep 2017

niektore deti to tak maju.
ja dieta nemam,za to mam vsak dlhorocnu prax pozorovania-
moja Mama Bola 30 rokov ucitelkou v MS 😀
vyrastla som tam s nou....

dolezity je pristup ucitelky-niektore si vezmu na ruky i dve deti ,pritulia,porozpravaju....
pomojkaju,vyspevuju,tlieskaju,robia somariny...
proste venuju sa im totalne,ostatne deti sa ako na povel automaticky zapoja....

aj ked neprestanu Plakat tak niektore tie malinke sa drzia ucitelky cely den za tricko alebo suknu...proste take maminkine ciciky 😀

ale dobra ucitelka sa s tym vysporiada,musi byt trpezliva .
to nie je o Tom ze inym sa potom nevenuje-dobry pedagog to zvladne.

vsetky-naozaj vsetky si zvyknu.
niektore po tyzdni ine po pol roku...ale zvyknu.

dolezite je aby ho nenutili nasilu jest alebo spat,lebo to zvysuje to napätie,
je lepsie dat ucitelke nieco male z domu od maminky,
co mozno dieta zje radsej-pre zaciatok.
moze si vziat oblubenu hracku do skolky alebo nieco s cim sa rado pomojka...

boli deti s ktorymi Mama chodila kazdu chvilu vyzerat do okna,ci zu maminka kupila to mliecko a zu zu sa vrati a vezme ho...asi bolo Vela ludi,asi sa teta prdavacka isla vycikat....jednoduchymi dovodmi preco Mama meska 😉
dieta preckalo den...aj tak sa da.

drzte sa.

juma2
6. sep 2017

@lolita555 a koľko rokov má tvoj synček? Nebolo by dobré mu dať ešte nejaký rok odklad keď to takto zlé znáša?

emmuskamiuska888
6. sep 2017

Ma 3 rocky. Musím nastúpiť do práce,tak odklad nepripadá do úvahy a nemám ho kam inam dať. No uvidíme ako to pôjde ďalej,snáď trápenie pominie. 🙂

emmuskamiuska888
6. sep 2017

Ospravedlnujem sa ta otázka nepatrila mne 🙂 to ten stressssss 😂🙊

henikav
6. sep 2017

@lolita555 ja ti len tolko poradim, ked ho odlozis do skolky, musi to trvat co najkratsie a musis co najskor odist, cim dlhsie zostanes tym to bude horsie. My toto mame kazde rano, ak malu odlozim rychlo dam pusu a odidem je v pohode, ak sa co len minutku zdrzim uz zacne plakat a cim dlhsie som tam tym viac sa to stupnuje. Este to robime, ze kym ju zapisem polozim ju sediet na stol a tak odidem a potom ju ucitelka zlozi, inac by nam usla. Uz ked ja odidem uz neuteka ale tiez sme si prezili dost kym si zvykla

lolita555
autor
6. sep 2017

@juma2 maly ma 3 a ja uz od oktobra nastupujem nemam ho kde dat😐

montemotherone
6. sep 2017

@lolita555 veď je to len 3 deň... To ešte potrvá

juma2
6. sep 2017

@lolita555 aha jasné, tak to chápem. No možno si časom zvykne, uvidíš ako to bude ďalej pokračovať

eeffka
6. sep 2017

@lolita555 citam ze ho tam ani nechces dat len "musis" , tak zacni v prvom rade s tymto. chodit do skolky je NORMALNE, ziadna basa.
ty ides do prace ( aj keby si doma sedela) a on do skolky, ziadne informacie pred dietatom ako on trpi ( napr telefonaty s kamoskami), skolku menovat len pozitivne
ak reval OK, nevenovat tomu prehnanu pozornost, upriamovat ho na to pekne co bolo ( jedlo, kamosi , hracky...) pekne ukludnit a rano hoci aj fnukajuceho vyprevadit v skolke, ziadne vydrapovanie z ruk k tomu matka so slzami v ociach...cele zle.
a hlavne neriesit zalozne plany kde ho odlozit, Proste je skolkar a hotovo.
zazila som si aj ja par pernych ran s dcerami aj jacali ako dive sice nie kvôli skolke ale ze nemali tie prave pancuchy napr no ale na nalade mi to rano nepridalo, cize len vydrzat.

namornicka
6. sep 2017

Aj môj kedysi takéto scény vyrábal. A tento týždeň už ako čerstvý druhostupniar - piatak nechcel aby som s ním išla do školy a pomohla mu nájsť novú triedu. Baby to sa otočí ani sa nenazdáte. A potom budeme fňukať my 😀 Len mi padla do oka táto téma tak som si zaspomínala ....

vondolina
6. sep 2017

ajajaj veď sa tam ešte ani nemohol stihnúť oťukať za tých pár dní. možno len úplne najlepšie neznáša nové prostredie a viacej nových ľudí okolo seba naraz. treba tomu dať čas, uvidíš, že za mesiac tam už bude chodiť s radosťou 🙂

kaajuiaatko
6. sep 2017

Náš starší plakal 3 mesiace vkuse, učiteľky mi poradili nech sa s ním rozprávam po ceste do škôlky, uistím ho, že tatino pre neho príde keď sa vyspinká, že sa ide len pohrať s kamarátmi, napapať, vyspinkať a potom už pôjde domov. V škôlke sa mu veľmi páčilo smetiarske auto, tak mu ho učiteľky vždy ráno nachystali, poradili mi, že keď prídeme do šatne treba ho chytro prezliecť (prezlieka sa sám), dať pusu a poslať do triedy aj keď učiteľky si vždy po neho prišli k dverám. Tak sme cvičili každý deň, rozprávali sme sa len po ceste do škôlky, v šatni žiadne naťahovanie, v žiadnom prípade nebrať na ruky, to situáciu ešte zhorší. Po dvoch týždňoch aj keď stále plakal mi učiteľka povedala, že je to z malého strany už len divadlo a hra na moje city, že plače len keď odchádzam a za dve minúty už ani nevie, že plakal. Chce to len trpezlivosť, hlavne ty musíš byť v pohode, lebo ak malý uvidí, že ty nie si OK, tak mu moc nepomôžeš. My sme plakali 3 mesiace, malý nechcel chodiť do škôlky, stále sa pýtal či je už sobota alebo nedeľa. Rodičia iných deciek na mňa pozerali ako by som ho týrala. Najprv som si povedala, že to nevydržím, ale potom som sa zaťala a do škôlky až na pár výnimiek chodíme radi a občas sa aj cez víkend pýta či môže ísť do škôlky 😉 netreba to vzdávať, škôlkou sme si prešli všetci a každý si zvyká inak, zvládne to 👍

surriana
6. sep 2017

Mám známu ktorej dcérka mala zo škôlky také stresy,že každé ráno scény ako hrom,plač,krik,a po ceste do škôlky sa od nervov takmer každé ráno pogrcala.....časom to prešlo.

mamina_25
6. sep 2017

moja chodi uz do skoly,je teraz prvacka..ale tiez boli slzy,a plakali aj dvaja chlapci...to iste som zazila aj v skolke..hystericky rev...a zvykla si...nestresuj😉

nyusika
6. sep 2017

@eeffka
super napisane.
este pridam, ze dieta kopiruje pocity svojich rodicov a v neposlednom rade - castokrat je taketo spravanie dosledkom toho, ze matky su extremne nafixovane na dieta.
nikdy neprespali u starych rodicov/cudzich ludi, vsetko iba maminka maminka maminka.
von iba s mamou, spat iba s mamou, jest iba s mamou...mama narieka uz od juna, ze jej drobatko pojde do skolky a ako to ona (matka) zvladne.
matka vyplakava, ako ona nechce, aby jej drobatko vyrastlo.

treba sa tesit, ved nastava dalsie uzasme obdobie v zivote, snad nechcete, aby deti napredovali ?

jasne, obcas sa stane, ze v skolke su harpije ucitelky, ale verte, je to skor vynimka, ako bezna vec.

chrystel
6. sep 2017

U nas to bol tiez vazny problem.Vtedy natupil ako 3 apol rocny .Nezlepsovalo sa to nijako, vyskusali sme rozne rady, typy. Rozhodla som sa o rocny odklad. Dozrel. Ziadny plac a histeria sa po roku neprejavila. Ale takmer kazde rano na skolku frfle.

zabina27
6. sep 2017

@nyusika chceme, aby napredoval tak do toho roka, to sa všetky pretekanie, či už sedka, lozi, čo papá 😀 no dobre, ešte do toho rozprávania, odplienkovania a skončenia jedovania, ale potom nech ostanú naše babenka 😀 😝
My máme tiež 3.den škôlky, plače ráno a hovorí, že chce byť so mnou doma, je to o hubu, lebo nemám dôvod, ktorý by bol ochotný chápať, prečo tam má chodiť, som na rd s mladšou a s ňou ho tam aj vodíme, ona mi v šatni uteká na schody, on sa naspäť obúva, že ide domov... Fuu, ju nahanam, jeho pomedzi to vyzliekanie a strkam k triede, berie ho učiteľka, spotená som hneď zrána, dúfam, ze za par dní bude lepšie 🙂

zabina27
6. sep 2017

@zabina27 * pretekame

lolita555
autor
6. sep 2017

@nyusika no ale nas aj prespava aj je cely den s tatom niekde sak naco mas dieta to ho mas stale niekde davat aby akoze nebol na teba naviazany lebo bude lepsie vsetko zvladat.mam dieta v prvom rade pre seba a otca potom ked chce pre ostatnych.nas prespava a rad to nebude o fixovanosti

dahra
6. sep 2017

@zabina27 - ja som vlani moju 3 rocnu ani do skôlky nenahlásila. Doma RD takmer s ročnou, syn vlani prvák - prvy polrok ani v druzine nebol. Sama so vsetkými nonstop, poobede ucit sa s prvákom, doobedu často s najmenšou rehabilitácie, ja nie upln fit, cítila som každý klb - ani na 10 minut som nemala odddych. Prostredná sa ešte sem-tam do 3,5 roka počas spánku pocikala. Ale videla som, že je taká urevaná, stále ukrivdená, tak som si ju nechala doma. Ešte teraz na jar mi vravela, že ona do škôlky nepojde, lebo nechce byt bezo mna. V máji mala 4roky a konečne sa na ihrisku začala aj pridruzovat k detom. V lete bola bezo mna prvýkrát sama až 10 dní u svokry, 150 km preč a všetko ok. Bála som sa nástupu do skolky, ona je nevyspytatelná, ale tieto 3 dni v pohode nástup, vyzerá, že to prijala, dnes sa aj spat pýtala tam. Tak mám teraz 1x volno /juchu/ - roky som poobede nebola sama. 🙂 Inak plánovala som ju brávat na obed. Len dopoludnie som chcela, nech sa socializuje. Takže u nás pomohlo, že sla rok neskor. Syn bol opak, dala som ho do skolky 3 roky a mesiac mal - som sa hanbila, že domov nechce, prisla som ponho a on reval, že mám ist prec. Uplne opacný extrém,citila som sa ako krkavcia mat. Ale on s ludmi nemal nikdy problem, unho zasa iné riešim....Takže niekedy dieta vekom musi dozriet a niekedy pomoze druzná povaha. No napr. dceru vodi muz, lebo ono to nie je prijemne vidiet, že mama odchádza s druhým dietatom domov a on tam musi zostat. Tebe by tiez bodlo, keby ho ráno odviedol niekto iný.

danusskaaa
6. sep 2017

Vydrzat, vydrzat, vydrzat! Nastup do skolky je velka zmena pre dieťa (aj ked nie je cely den zaveseny na mame) ide o nove prostredie, ludi, spoluziakov, rezim a podobne... skus sa s nim co najviac o skolke rozpravat (ako bude velky ziak, bude mat kamosov, bude vyrabat rozne veci, hrat sa s novymi hrackami...), mozno by si na zaciatok mohol zobrat oblubenu hracku (pohovor a dohodni si to s ucitelkami), popros ucitelky aby ho "nelutovali" ale zabavili oblubenou hrou, aby ta nespomínali ak sa da... hlavne ho uisti, ze po praci prides, vysvetli mu ze korunky potrebujete (na papanie, hracky ci oblecenie pre neho, pripadbe vylet). skus princip "odmenovania" - ak budes v skolke lepsi pojdete niekde (vylet, zmrzka....)
Neboj on si zvykne, len to nesmies vzdat a ukazat na sebe, ze ti to trha srdce. 😉

nyusika
6. sep 2017

@lolita555 ved to som nemyslela nikoho konkretneho, vseobecne.
a nechat dieta u starych rodicov nie je odlozenie dietata, mojtykvet, to je co za nazor 🙂

lolita555
autor
6. sep 2017

@nyusika lebo vzdy ked dieta place a je zavesene na matke tak uz ho mama hysterka nikomu nechce dat ja som nikde starych rodicou nespominala...poznam zeny ktore deti davaju po kamaradkach a znamych.niektore deti nechcu ist od matky aj ked ich chces dat prec.

lolita555
autor
6. sep 2017

@dahra super ja som chcela tak ze by sme mali dalsie babo a mala by som ho doma este rok ale babo sa nam dlhodobo nedari tak musim do prace.moja mamina robi este tak tam ho nemozem nechat co by som uvitala a do prace musim nemozem si dovolit byt doma na urade aj tych 200 eur by nam urcite chybalo

Strana
z2