icon

Riešenie vývoja dieťaťa bez tabuľkového prístupu

23. máj 2024

Ahojte je tu nejaka mamina nieze co nerisiela ale tak nedrzala sa striktne tabuliek co by dieta malo vediet v akom mesiaci? Mala ide mat 5 mesiacov a edte sa nevie pretocit ano mali by sme mozno vyhladat fyzio ale ked ja chcem tomu nechat volny oriebeh je to stastne a usmievave spokojne dievcatko … bola ste niektora tak ze ste ,,neriesili ,, a predsa sa vase teticky vyvyjali spravne ?mam pocit ze z kazdej strany pocujem vidim ako sa maju deti nosit .. ako pokladat.. co by mali vediet robit … som divna ?

Strana
z2
doriiis
23. máj 2024

Nie si divná.V živote som neprečítala jednu knihu,tabuľku ani nič o tom,ako sa má dieťa vyvíjať .
Považujem svoje IQ,zdravý rozum a materský inštinkt dostatočne nato,aby som dokázala vychovať deti aj bez múdrosti inych

thereisabear
23. máj 2024

Ja si zas myslím, že je dobré využívať možnosti a poznatky, ktoré moderná doba ponúka. Možno vám fyzio dá dva cviky a po pár dňoch sa bude pretáčať. Nie som za fanatické sledovanie tabuliek, ale fyzio za mňa neuškodí.

kacena4
23. máj 2024

ja som teda ako profirodic odchovala desiatku deti + svoje ale nikdy som nesla podla tabulky, ano pri profi som sledovala ale nikdy som neriesila ze ideme podazu a v tomto popredu. kazde dieta je ine, kazde ma svoje priority a potreby, iny start do zivota takze tabulka je len orientacna vec, podla ktorej mozes sledovat ci a ako napreduje tvoje dieta, nie ze toto a toto musi robit v tomto mesiaci. ta tabulka hovori ze 50% deti to zvladne v danom veku 25 pred a 25 po danom veku. nic ide v tom nehladaj. mala som aj dieta ktore v 1,5 roku este nechodio, ci v roku nesedelo a neskor bolo vsetko ok. proste chce to svoj cas

autor
23. máj 2024

@doriiis 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🍀❤️

autor
23. máj 2024

@kacena4 ❤️❤️🙏🏻🍀

princezna_bosorka
24. máj 2024

si divna. Preventivne kontroly nie su ziadna hroza (ani ta u fyzio, za ktoru si musis zaplatit). Nestoji ti to za tu istotu, ze budes vediet, ci je tvoje dieta zdrave? Co ak po roku zistis, ze v nejakej podobe vyrazne zaostava a tomuto zaostavaniu si mohla zamedzit, keby si tieto veci "riesila"? Aj potom ti to bude jedno, lebo ved mas usmievave a spokojne dieta?

princezna_bosorka
24. máj 2024

@doriiis toto je super argument, fakt tlieskam. namiesto toho, aby si sa poucila z toho vsetkeho, co dnesna veda vie, tak budes s najvacsou radostou robit vsetky chyby, ktore robili generacie pred nami, lebo ty mas svoj sedliacky rozum a matersky instinkt. Chuda dieta...

nyphadora
24. máj 2024

Tak 5 mesačne sa ešte nemusi otačať, skôr či sa otáča z boka na bok a či sa tak dokaže hrať. Skusila by som babybalance alebo niečo podobne, ti zkaži ako ju spravne stimulovať aby sa rozhybala, aj spravne pretačala.

doriiis
24. máj 2024

@princezna_bosorka ......napríklad aké chyby?

nyphadora
24. máj 2024

Pri prvej dcere som sa riadila tymto a dr sa vždy pytala, čo robi a čo nie.

aurora33
24. máj 2024

Vieš, ono ani nejde o to, kedy robí dieťa nejaké pohyby, dôležité je AKO ich robí. Či je ten stereotyp pohybu predvedený správne, či zapája správne svalové skupiny, alebo si to už kompenzuje náhradnými pohybmi.
Takže za mna treba využiť čo dnešná doba ponuka a pre istotu navštíviť fyzio. Nič za to nedáš. Ja som za prevenciu: radšej ísť raz a ,,zbytočne” ako neskôr opravovať škody, ktoré ani nemuseli byt.

januela29
24. máj 2024

Ahoj... moja dcérka má 6 mesiacov a len teraz sa začína pretáčať čiže určite nerieš... každé bábätko je iné a každé nie je presne tabuľkové...

margitaf
24. máj 2024

Ja som mala prečítané všeličo ,aby som mala vedomie o možnostiach ,nech ma nič neprekvapí ,ale dala som veľakrát na svoj inštinkt a moja sa pretočila na konci piateho ,sedela v 9tom a sama chodila v 14,všetko to bolo v tabuľke ,tak neviem prečo keď ešte len začína piaty mesiac stresujes ,pre mňa je skôr "divné "keď sú deti čo samé sedia v piatom mesiaci...

weuska1559
24. máj 2024

Ahoj vôbec som neriešila tabuľky ani nič. Ani do teraz neriešim. Mala mi začala chodiť az na 17 mesiacov sama. Podľa tabuliek by mala udržať rovnováhu na odrážadlo dvojkolesovovom. No žiaľ neudrží ešte. Na to že bude mať tri roky rada jazdí na bicykly. Každé dieťa je iné ide podľa svojho tempa. Hlavné nestresuj všetko príde keď bude jej čas.

autor
24. máj 2024

@weuska1559 ❤️

autor
24. máj 2024

@januela29 ❤️

autor
24. máj 2024

@margitaf ❤️

zuzi0911
24. máj 2024

Môj ide mat 14 m a až tento týždeň sa naučil tapkat...ešte mi ani mama nepovie a ani nechodí..zato chodi po kolenách 😅 rozumie pekne všetkému, ale je proste lenivy a na povel nereaguje

aurora33
24. máj 2024

Autorka, veľmi zaujímavé, ako reaguješ len na tie príspevky, ktoré s tebou súhlasia 😀😂🤦‍♀️

januela29
24. máj 2024

@aurora33 myslím, že autorka iba chcela vedieť názor aj iných mamičiek... a nemyslím si, že je hneď dôvod stresovať a bežať k fyzioterapeutovi... a najskôr by som povedala zrejme svoj problém pediatričke a nech ona posúdi vývin dieťaťa... lebo môže mať aj nejaký stres v sebe napriklad z nemocnice ak bolo dieta casto v nemocnici alebo aj niejaky iný problém....čiže hneď netreba súdiť... tiež poznám aj vo svojom okolí mamičky a detičky čo už v 5tom mesiaci sedia a v šiestich začínajú loziť...a porovnávajú detičky s inými ale nikdy netreba detičky porovnávať... lebo zbytočne sa tým trápi maminka a prenáša to na svoje dieťatko...

aurora33
25. máj 2024

@januela29 ja som nič nepísala o tom, že by mala stresovať a utekať za fyzio, ale ze občas je lepšie radšej prísť raz a odísť spokojne s tým ze je dieťatko v poriadku. Cudovala by si sa, koľko pediatrov len mávne rukou nad tým, ze dobre dieťatko je len lenivé, dajte mu čas a potom sa už riešia oveľa vážnejšie problémy.
Ja tu nepíšem nič o tom ze by dieťa malo v piatom mesiaci sedieť, to tiež nie je správne. Takže opakujem, radšej ísť za odborníkom, ako citat rady neskúsených mamičiek na internete, či v okoli. Ale autorke zrejme stačí ze ju cca 6 mamičiek na MK presvedčilo ze tabuľky su na prd 🙂

autor
25. máj 2024

Myslela som to tak ze v nasej rodine sa nikdy nerisilo s detmi aby niekam chodili .. pekne postupne sa vyvyjali spravne .. oukej keby mozno slinteraz na dake meranie tak sa im zisti priklad kriva chrbtica alebo ja neviem co este ..byvame s nasimi a neviem keby im poviem ako maju manipulovat s malou tak by ma vysmiali ze v zivote to tak nerobili pri ich vnucatach a tu su .. neviem ci ma chapete ze ja by som to mozno aj dodrziavala ako dvihat a pokladat malu ale doma by ma vysmiali ano viem je to moje dieta ale … nepochopili by ste nasu situaciu doma..

januela29
25. máj 2024

Presne chápem tvoju situáciu 😉

autor
25. máj 2024

@januela29 bože dakujem 🙏🏻❤️

januela29
25. máj 2024

Ak chceš kľudne napíš správu 😉

nitran
26. máj 2024

@kacena4 súhlasím s tebou

ahyt
26. máj 2024

@princezna_bosorka kdyby moje dcera poslouchala jen svuj instinkt, vysokoskolacka, vysoke IQ, tak by moje vnucka bud byla na invalidnim voziku ci v nejlepsim pripade chodila o berlich.Nastesti navstivila odbornika, ackoliv se nam vsem zdalo, ze je vnucka zcela v poradku.Podotykam, ze ja i manzel jsme lekari.A odbornik zjistil vrozenou vadu, pohybove, svalovr onemocneni, ktere absolutne nebylo poznat.Nam a nikomu v okoli.Diky tomu byly ihned provadeny veskere kroky / cviceni, lazne, rhb, hipoterapie atdatd/a na vnucce laik nic nepozna.Odbornik ano.Takze dat pouze na svuj instinkt , pocit, spolehat na sve vysoke IQ pri sebemensi pochybnosti je trestuhodne a nezodpovedne, hlavne vuci tomu malemu tvorecku

anouschka5
5. jún 2024

Hm psychológia davu - normálne si myslím, že podľa týchto komentov sa pretekáte, ktoré dieťa nevie niečo čo najneskôr - veď detská lekárka ti určite povedala, ako to je s vývojom dieťatka trojmesačné otočiť, šesť mesačné sadnúť, deväťmesačné postaviť 12 mesačné chodiť - a to všetko s mamičkynou podporou, s dieťatkom cvičím a pozorujem ako prospieva - nie nestačí mi keď sa sladko usmieva

januela29
5. jún 2024

@anouschka5 no nie každé dieťa je tabuľkové... moja ma 6 mesiacov a začala sa v piatom mesiaci pretáčať a ešte nesedi... jedine ak sa ťahá sama do sedu za rúčky.. moja pediatrička mi povedala ze každé dieťatko je individuálne... jedno sedí v 6 mesiacoch iné sedí v 8 mesiacoch.... jedno beha v 10 mesiacoch ďalšie v 15 mesiacoch...
A maminka hľadala len radu a pochopenie nič iné... netreba hneď útočiť...

aurora33
5. jún 2024

@anouschka5 6 mesačne by si ešte urcite nemalo sadnúť.

Strana
z2