Ročné dieťa váži 7,5 kg
Ahojte milé mamičky, neviem ako mám pomôcť mojmu dievčatku pribrať, na svoj vek má dosť málo kg, nedávno braček doniesol črevnú chrípku, tak sa mi 2x poriadne vyvracala, potom sme museli držať diétu a pochudla mi, kojena do 5. mesiaca, živá, aktívna, bystrá len to že je chuda tak neviem či aj preto sa posunul psychomotoricky vývin, v roku si sadla, teraz sa stavia ku nabytku, špičkami...jedla mi aj 5x denne a že ju nemám prepchavat, že jedlo sa nestihne ani vstrebať a už ho vykaka...inak všetko zje čo jej dám...vzorka stolica bola ok...tak neviem ☹ podotýkam že rodičia sú štíhli 😃 tato športuje a ja som bola vždy chudá
Nuz ste strasne hlboko pod krivkou, takze riesit to uz treba. To, ze zaostava aj v motorike moze znamenat, ze nestaci energia, moze byt problem kadekde od problemov v crevach - vstrebavanie, teda celiakia, alergia na bkm ci ine metabolicke poruchy, kedze ste ako pisem pod rastovou krivkou moze byt problem aj vstrebavanie zeleza, nefunkcna stitna zlaza, chybajuce rastove hormony. Obycajna vzorka stolice ti na toto nestaci ani zdaleka. Treba velky krvny obraz, gastro, endokrinologa. A to bude asi len zaciatok. A neboj sa toho. S mojimi detmi chodime po rastovych klinikah cely zivot, kedze su pod 3 percentilom, stale niekto nieco riesi (a dobre tak, dcera berie lieky na stitnu zlazu, musi).
jedla mi aj 5x denne a že ju nemám prepchavat, že jedlo sa nestihne ani vstrebať a už ho vykaka...to lto ti toto povedal?
vazi presne ako moja, ked mala 1 rok, teraz bude mat 3roky a vazi 11,6kg, proste nechce jest a v skolke tiez niekedy nic nezje a neviem, co s tym :( pediatricka portadila kadejake vitaminy, probiotika na podporu chuti, nepomohlo absolutne nic, len ma to stalo peniaze! je zdrava, chcem jej zopakovat k 3 rokom krvny obraz a opat sa poradit, co mam robit, na nic sme neprisli, nic nefunguje, aby zacala jest...
@lavieenrose to ma tiez zarazilo. Keby mam rocne 14 kilove dieta, tak ano, zohladnim to a preriedim jedalnicek, ale ked mam 7,5 kilove dieta, co je vaha pol rocnych deti... tak do neho tlacim stale kaloricke bomby od rana do vecera 🙏
Doktorka na to, že krvný obraz, ten bol v poriadku, hemoglobín má ok, a že znova vzorku stolice, pýtala sa či vykaka veľké časti
jedla, ak hej tak sa jej to nevstrebava, na alergologiu nás neposlala, neviem či na kravske je alergická, začali sme davat, minule 3 dni bola zapečena, nemohla sa vykakať, tak bola len čisto na mlieku kravskom a ani to jej nepomohlo, tak sme začali zase davat Nutrilon a už bola dobrá stolica a na tom gastre čo jej budú robiť?
@anjelicek26 nakoniec bude problem v tom ze mamka nechala dieta hladoviet lebo niekto vypotil perlu...moje dzeco ma 14 kg je ranajky ked pyta a otravuje ma aj desiatu..aj obed (z toho moc nezje)ma aj olovrant aj veceru...sama pyta ňami...ved hadpam by som ju neposlala prec s tym ze to co zjedla predchvilou este musi vykakat
Nič. Netrap ju bo jej jedlo znechutis. Moja dcéra vážila v roku ledva 8 kil. Ako 6 rocna ledva 19kg. . A je ok.
@alienka28 mam podobnu situaciu. Moja bude mat o mesiac rok a jej vaha je 7200g. Doktorka sa k tomu extra nevyjadruje. Na zaciatku bol problem s kojenim, neskor sa nam to rozbehlo. Papa 5 krat denne a dokazem rozoznat kedy je nasytena. Beha popri nabytku a stale je v pohybe. Patri medzi spokojne a stastne babatko, stale sa usmieva a vsetkemu sa tesi.
@anjelicek26 myslis, ze by som mala zatlacit na dr aby nam spravila nejake vysetrenia? Popravde, suseda s nasou dokinou spokojna nebola a ja jej tiez velmi nedoverujem, ale prestup som este neriesila..
@anjelicek26 to by som chcela vidiet, ako do mojej natlacis ☹ nikto to zatial nedokazal! a vyskusala som uz asi vsetko! ☹
@alienka28 to je dost cudna myslienka kedze aj ty sprepacenim vyseries cele lanove semiacka a celu kukuricu..to ma kazde dieta co na tanieri to v plienke
Moja sa narodila týždeň pred termínom s hmotnosťou 2500g a 47 cm, v roku mala 7800g. Teraz má 9 rokov a takmer 32 kíl, vypĺňa riadne všetky legíny 😉 Nebojte sa, to v budúcnosti dobehne. A ak to má geneticky dané, že je drobnejšia a chudšia, tak by som ani žiadne tabuľky neriešila. Poznala som pred rokmi 19-kilovú 10-ročnú štvrtáčku, teraz je z nej baba ako má byť ☺
Moj mal tiez 7,9kg doktorka mu robila aj testy a vsetko ok tak to viac neriesi teraz na 15mes. nal 8,47kg ale to vsetci moji chlapci su taky chudy behaju lietaju nic im nieje tak je dobre 😊
@luga_luga ja len vravim, ze niekedy je za tym zdravotny problem a az po tom, co vylucim vsetky ine moznosti tak si poviem, ze je to genetika. To je cele. Nasa dcera ma 133cm v 11,5 roku tak ti poviem, ze nedobehla nic, je 10 percent POD krivkou, niektore veci riesit ako matka mas proste povinnost. Ked odhaknes na zozname vsetky problemy, potom si vydychnes a povies, ze nuz sa inak neda. Ale fakt je vela veci, co takuto nizku vahu a nechutenstvo vysvetluje a treba skusat, skusat, skusat. Napriklad ta nasa podfunkcia stitnej zlazy - kym jej dali lieky - bola chuda az az... teraz ma konecne normalnu postavu... vysledky mala vzdy len hranicne..raz tak raz tak... pritom ma chroniky zapal stitnej zlazy, asymetriu a povrchove zmeny na organe. Vies nasa pedina vzdy len odber a dobre. Kym sme sa dostali do ruk odbornika, ktory riesi, co ma.
@lavieenrose
Veď sa snažím jej dávať jesť 😞 ale som len docielila, že bola zapchata a len mi plakala, inak to bola veta od mudreho tatka že ju prepchavam a rovno vykaka, inak na druhej strane povedal častejšie a menšie dávky a ja veľký tanier krupicovej kaše jej dala...
@alienka28 tak zapcha moze byt z hoci coho...mozu chybat bakterie v creve ,malo tekutiny malo vlakniny..a rozne intolencie
@anjelicek26 ano, jasne, len clovek je uz za ten cas potom alergicky na mudre rady starych babiciek a spol. @alienka28 vsak?
a clovek sa hlavne boji, ci je vsetko v poriadku....ale tak vidim, ze nie je sama, je tu viac takých deticiek.....
@anjelicek26 a moja pediatricka to nejak neriesi, tiez len odber krvi a mala malo zeleza, ale ine nic som nepostrehla, ani nas nikam neposlala
Moja sa narodila a mala 2450g, 46 cm...teraz má 20 mesiacov a ledva 9,5 kila. Výsledky má dobré, a je to veľmi živé dieťa, stále behá...neposedi. Tiež som sa stresovala, či jej niečo nieje...ale je zdravá...tak to už neriešim...držím prsty 😀
@luga_luga vies co nas riesi kazdy a stale... Ben ma v 4,5 roku rovnych 100cm, aj ked 17,2 kila proste bieda je to s tou vyskou, krpata o dva roky mladsia sestra ho dozenie (ta ma 92cm, jedine nase normalne rastuce dieta), nas druhak ma 117cm... ja som si uz zvykla, ale za kazdym zhorsenim vzdy bol dovod, velkach ma autoimunny defekt (a ver mi, ze sme sa nahladali strasne dlho, ze kde je problem, kedze je to vec ze 1:200000), krpaty ma laktozovu intoleranciu a urcite este nieco ineho, lebo ho casto brucho bolieva, na krvi sme boli pred vianocami,, este sme nestihli ist po vysledky. Clovek sa boji a na druhej strane by sa na to najradsej vykaslal a povedal si, ze to nic nebude. Keby pediatricku neotravujem, nikdy sa nic nedovziem a povie, ze rodicia su nizky... no ano som nizka s celiakiou, alergiou na bkm a kopu ovocia, orechov a bla bla... proste ja som vadny produkt a deti to podedili 🤐 Ak im budem vediet akokolvek pomoct, tak sa o to pokusim. Byt krpec neni vobec fajn. Taky nedostatok rastoveho hormonu sposobuje aj oslabene svalstvo, aj zaostavanie v mentalnom vyvoji, neni to len vyska, ja len na margo zakladatelky. Ono to vsetko jedno z druhym suvisi...
@anjelicek26 presne dnes toto tato povedal, že nedostatok energie, oslabené svalstvo, že jedlo vyživuje aj mozog, nevyzerá byť mentálne zaostala ale chcem vylúčiť alergie, potom ísť na to gastro a ak všetko bude negatívne tak to zhodim na dedičnosť, ale doktorka ma nikde neposiela tak neviem... myslíš že by som mala absolvovať tie vyšetrenia a pýtať si od doktorky
Tiez by som sa netrapila! Moja je tiez extra chuda ,ked mala rok a trva to dodnes... Ale uz nikdy do nej pchat jedlo nasilu nebudem. Davala som jej tak jogurt a vyzvracala ho a odvtedy ich nejedava...
@alienka28 ak si spozorovala ze po mlieku tej krupici bola zapchata a ze bola len na kravskom mlieku a tiez nebolo dobre a dala si nutrilon..tak obchadzaj mlieko od kravy asi jej nerobi dobre...a napis sem ako vyzera malej jedalnicek taky bezny denny ;)...moja mala bola v roku kojena a zjedla max jogurt ..sem tam kusok chleba ale to vynimocne...
@alienka28 moj mal v roku necelych 8kg... v 2rokoch tesne nad 10 a teraz ako 3r3m stary ma 14kg... to, ze sa neskor posadila i zacina chpdit nemusi mat nic s vahou...poznam aj tucnejsie deticky co su a tiez zacinali neskor...
@lavieenrose
Keby sem napisem, co vsetko pojedla moja ako rocna plus tiez bola kojena, tak mi nikto ani neuveri, lebo bola taka chuda, ze si vsetci mysleli, ze ju trapim hladom 😀 inak zacala trosku priberat, az ked sa odstavila, ale ona toho doslova pozere strasne vela a ma 80cm a necelych 9,5 kg, ale to uz pekne pribrala
@lindusss2016 a my sa zase cudujeme ze z coho to nase dieta zije aj baculata je :D mozno tie 10% jogurty...ani tie jej uz moc nechutia teraz jedla mandarinky ponarance tak som bola v siedmom nebi ze je ovocie
No ja teda neviem moja moja mala v roku 13,5 kg a teda bola uplne normalna ziadna tucibomba takze zasa treba vyska a vaha ratat, vsak moja mala 8 kg v 5 mesiacoch.a
@anjelicek26
Ale 7,5 kg je velmi velmi velmi malo na rocne dieta.to je tak na vysku do 70 cm.neviem ci pri dietati je 5 x denne jwst dostatocne.teda nevravim ze deti maju vyjedat cely den hluposti ale nepoznam deti co by jedli iba 5 krat....

a doktori hovoria co?