icon

Ročné dieťa zatiaľ samé nechodí. Čo máme robiť?

baran1982
30. jan 2012

moj syn ma 1r a este vobec nechce sam chodit. Musim ho držat za lavu ruku. Co robit a kedy zacne chodit sam?

fedanka
1. feb 2012

môj začal chodiť keď mal 16 mesiacov, bol to taký malý lenivec 🙂 pamätám sa, že vtedy ma to dosť trápilo... dnes sa nad tým len pousmejem... príde jeho čas, len vydržať... aj keď to "len" bude možno dlhšie trvať... 😉

anjelik2509
1. feb 2012

Ahoj, odporúčam iba čakať...každé dieťatko je iné, jedno sa pustí samé v 10 mesiacoch, iné až ked má rok a pol....Naša začala kráčať s oporou v lete, ked mala zhruba 9 mesiačikov, ale úplne sama začala až v decembri pred Vianocami, a to mala rok a jeden mesiac....Skoro pol roka chodila za ručičku, tak si vieš predstaviť, akí sme doma boli všetci šťastní, že už ju nemusíme držať...😀 Ked sa malý správne vyvíja, ani váš pediater na ňom nenašiel nič, čo by sa mu nepozdávalo, nemusíš sa báť, chce to len trpezlivosť...Ešte si netrúfa sám kráčať, necíti sa na to, treba byť pri ňom, pomáhať mu a on sa raz pustí a už ho potom nezastavíš 😉 Držím prstíky 🙂

carmella
1. feb 2012

nic len treba pockat ked pride jeho cas zacne , netreba zbytocne nic nasilu. moj zacal ked Mal 14 mesiacov 🙂

matulka82
1. feb 2012

presne tak,ziadne nalinajkovanie pre dieta neplati,ved ma este cas ,sa nachodi za cely zivot 😀 nechaj ho,sam si urci kedy bude cas ,aby sa sam pustil 😉 moji chlapi zacali chodit -prvy takmer v 16.mesiacoch,druhy az v 18.a su v pohode 😉 plati,ze KAZDE dieta sa vyvija inac,a netreba porovnavat a robit si zbytocne nervy...

katarina_k11
1. feb 2012

Aj moj druhy syncek ma rok a este nechodi... Lekar pri rocnej prehliadke sa ma spytal, ci stvornozkuje a stoji a ci urobi nejake krocky popri nabytku a dalej to neriesil s tym, ze on sa rozchodi. Verim, ze si nedockava, kedy to bude, je to tvoje prve dietatko a pri prvom ta trapi kazda odchylka, ale on naozaj coskoro bude chodit.🙂

ivetka5
1. feb 2012

Treba iba čakať 😉 Jeho čas príde sám, neboj nič, mne malý začal chodiť a mal 17 mes. 😉 A teraz lieta o 106.

sedem
1. feb 2012

Co robit? Cakat a netahat za ruku ako opicu. 🙄 A kedy zacne? Ked bude pre neho ten spravny cas 😉

alena76
1. feb 2012

moje stvrte dieta tak isto a nie a nie chodit. stvornozkovat zacal v 7,5 mesiaci a trvalo to vyse 10 mesiacov...chodit zacal az v roku a pol. a to som mala hrozne nervy, lebo predchadzajuce deti vsetky behali do 11 mesiacov..
ked tvoj bezka za ruku, uz to o chvilu bude, trpezlivost 😉 (teraz som mudra 😀 )

amartina24
1. feb 2012

ako vsetke ine mamicky rozpravaju, tak to neries. maly pride na to sam, musi byt prapraveny a sebaistny. môj syncel zacal chodit ked mal 9 mesiacov, teraz ma 2,6 roka a rozpravat sa mu moc nechce, ma svoju rec 🙂 🙂 🙂 🙂 ine deti zacinaju neskôr chodit a skôr zacinaju rozrpravat alebo naopak.....kazde dieta je ine 🙂 🙂 🙂 ked maly zacne chodit,tak si budes rozpravat, ako bolo fajne ked este nechodil 😉 😉 😉 😉 😉

stipec
1. feb 2012

Pokial mal maly doteraz normalny psychomotoricky vyvin a je uplne zdravy - nevykazuje znamky zaostavania vo vyvoji neries nic, pusti sa sam - za ruky skus nevodit, nech lezie aj vonku v zime - ked ho teplejsie oblecies tak mu to neuskodi. 🙂 Nase baby zacali chodit prva v 13,5 mesiacoch a druha v 13. mesiacoch. 🙂

subidubi
1. feb 2012

@baran1982, ahoj, vobec sa tým netráp, ak má jeden rok to je ešte úúúúúplne v pohode, hlavne ak ti lekári nezistili nejaké zdravotné komplikácie, ..... dám ti príklad, naša malá začala chodiť týžden pred dovŕšením 18 mesiaca, a prvý krát sa postavila na nohy ked mala 12,5 mesiaca, dovtedy sa ani len nezaprela o nozky a vobec sa nepostavila ani na sekundu, štvornožkovať začala ako 13 mesačná a dovtedy sa len plazila ako partizán rukami a nohy tahala za sebou, a túto techniku si stále vylepšovala 🙂 Myslím že nemáš prečo smútiť, netreba porovnávať s inými detičkami.

chovancova27
1. feb 2012

To iste môj synček🙂 prečo to riešiš v 1 roku? koľko detí v 1 roku ešte len 4-nožkuje...🙂

nela82
1. feb 2012

nic si z toho nerob 😉 Vsetko je o vyvine mozgu 😉 Moj maly zacal chodit ako 16-mesacny 😅 A az potom zacal stvornozkovat..Aj ked mi tvrdili,ze stvornozkovat uz nebude,ze tu fazu preskocil 😉 No zacal a teraz nevie co skor 😀
Neboj,vsetko bude ok-vsetko chce svoj cas..a kazde dieta sa inac vyvija..Neriad sa ziadnymi tabulkami a hlavne neporovnavaj s druhymi detickami 😉

abbie
1. feb 2012

Nas zacal ked mal 11 mes a 3 tyzdne a dieta mojej kamosky zacalo ked malo 14 mes ... tvoje dieta je v uplnom poriadku a este ma cas, proste na to este nedozrel 😉

lenocka84
1. feb 2012

moj syn zacal chodit ked mal 14m a nic nezmeskal, nenut ho, nechaj ho sameho, musi najst v sebe odvahu a potom sa pusti sam 😉

svetielkoand
1. feb 2012

nestresuj a daj mu cas 😉 zatial si uzivaj, ze ho nemusis nahanat 🙂

luciferkax
1. feb 2012

NEboj, raz chodiť začne... ja viem, počúvať to okolie je najhoršie.. môj má jedenásť mesiacov, len štvornožkuje a postaví sa pir nábytku, ale za ruku ho nevodím a ani nechce.... no ked počúvam všetkých, čo to vidia, aká som ja zlá, že mu ani chodítko nekúpim, nedám do chodítka, a čo ho neučím chodiť, šak už bude mať o chvílku rok.. z toho ma ide poraziť

ivv
2. feb 2012

preco ho nenechas aby siel vlastnym tempom? neviem preco vsetci chcu aby deti napredovali podla tych stupidnych tabuliek ? 😠 (nemyslim tym len teba, ale napr. aj pribuzenstvo ktore dokaze dookola omielat tiei iste otazky 🙄 )
su deticky co zacnu chodit aj v roku a pol a je to stale v poriadku, aj neskor je v poriadku, pokial samozrejme doktorka dieta sleduje.. toto je pozostatok zo socializmu, na vsetko mat meter a ked niekto vybocuje hned je to zle 🙄
moja mala zacala za ruky chodit v trinastich mesiacoch, dovtedy sa len plazila a obracala na rovnej podlozke. ak som ju postavila stala, ale sama sa nevedela postavit ani pri nabytku. samozrejme ze sme boli lekarkou sledovani, ci mala napreduje, lebo ano, pokroky u nej boli, ale pomalsie. no a potom v priebehu dvoch tyzdnov sa mi sama zacala stavat na nozky, sama sa posadila z lahu na chrbte, zacala ukrokovat a nasledne si pytala rucku na chodenie 🙂 no a v strnastich mesiacoch chodila uz sama, samozrejme nie isto, potrebovala vela pomoci, ale v patnastich sme uz mali co robit aby sme ju dohonili 😉 teraz uz ani nehovorim 😝

erkap
2. feb 2012

Podľa mňa sa nemusíš znepokojovať. Chodiť chodí, to je dôležité. Niektoré deti chodia samé až v 14 mesiacoch, iné skôr a niektoré aj neskôr. Daj mu ešte trocha času. Ak teraz chodí s tvojou oporou, tak čoskoro bude aj sám. Neboj sa a buď trpezlivá 😉 😵 🙂

monikapalo
2. feb 2012

hlavne nestresovat 🙂 , my sme boli presne taky isty pripad, moj syn zacal sam chodit ked mal 1 rok, 1 mesiac a 1 den. Dovtedy stale iba za ruky. Potom sa ma jednoducho pustil a odvtedy uz chodil a padal iba sam. 😀

p4
2. feb 2012

do 18. mesiacov je to uplne v poriadku, potom to uz riesi pediatricka.

nelinka0401
2. feb 2012

no môj ma zajtra 17 mesiacov a ešte nechodí..len za ruku ,bojí sa pustiť.sem,tam niečo prejde ale hned sa radšej niečoho chytí alebo padne na riťku a už letiii 🙂

martincca
2. feb 2012

a prečo by mal sám chodiť keď ho "vodíš za ručičku" ??? je to zbytočné, nechaj ho, naozaj, pustí sa sám keď bude pripravený
- nerozumiem načo sú tie nezmyselné tabulky, každé dieťa je individuálne a má svoje tempo
- náš malý začal sám chodiť v 9-tich mesiacoch a nepýtala som sa - čo máme robiť?

http://www.mamaaja.sk/print.cfm?Module=ActiveWe...

nesselande
5. feb 2012

ach jaj, velmi smutne. NAmiesto toho, aby matky riesili, ci su ich deti stastne a dobre vychovane, riesia, ci uz v jednom roku chodia......Kam sa ponahlate? Nachodi sa v zivote este dost....

irsina83
5. feb 2012

moja zacala chodit ako 17mesacna..... dieta vie kedy m zacat chodit 😉 hlavne neutit... cim neskorsie bude chodit tym lepsie pre jeho klby 😉

jankako
5. feb 2012

prečo si nešťastná??nechápem?!Bud rada že je zdravý,preštuduj si odbornú literatúru,že dieťa v roku vobec nemusí chodiť!má čas!On sám vie kedy má začať chodiť!

zuzulienka28
5. feb 2012

@baran1982 nerob vobec nic! Tes sa z toho co tvoje dieta uz vie a neries to co nevie. Dieta nikdy netreba nutit robit take veci, na ktore este nie je zrele. To znamena, ze ked pride ten spravny cas konkretne pre tvoje dieta tak sa same od seba nauci chodit, hovorit, papat lyzickou, pit z pohara, cikat do nocnika, atd......

Nikdy neporovnavaj svoje dieta s nejakymi hlupymi tabulkami, tie su len orientacne. Nezabudni ze kazde dieta je ine a kazde dieta je sikovnejsie v inych veciach!!!! Ja mam dve deti a kazde sa vyvijalo inak, kazde tehotenstvo bolo ine, kadze ma inu povahu,...

Hlavne sa nenechaj nikdy vyprovokovat recami typu "Moje dieta vie uz toto a hento a tvoje este nie" , no a co, tvoje dieta vie ine veci, ktore mozno to cudzie dieta nevie.

Neboj sa, ono to vsetko pride tak rychlo, ze sa ani nenazdas. Deti su maly zazrak. Jeden den nieco nevedia a na druhy den to robia tak perfektne, ako keby to robili od narodenia 🙂 😉

maca_p
5. feb 2012

kupit nove 😲 😲 😲

minnie55
5. feb 2012

Nič 🙂 Náš Matúš začal chodiť, keď mal 18 mesiacov a je úplne ok 😉 Hlavne nestresuj.

vejinka
5. feb 2012

vymenit 😀 no a co ze nechodi moji obaja prve samostatne kroky v 13 mesiacoch..dockas sa len treba pockat..kazde dieta je indi-vindi 😉