icon

Ročné dieťa zatiaľ samé nechodí. Čo máme robiť?

baran1982
30. jan 2012

moj syn ma 1r a este vobec nechce sam chodit. Musim ho držat za lavu ruku. Co robit a kedy zacne chodit sam?

jajuska1411
5. feb 2012

my budeme mat za tyzden 15 mesiacov a este stale chodime po styroch uvidime co nam povie doktorka ale postavit sa vieme aj ruckujeme tak myslim ze je to normalne

usiko
5. feb 2012

nicnasa zacala az koncom 14 mesiaca...sama,my sme ju nenutili,ani netahali ani choditko a podobne sprostosti nemala.....dieta tizacne chodit vtedy ak jeho nervova sustava na to plne dozrie......a netreba to ovplyvnovat......

vinifred
5. feb 2012

..nič..čakať,kým sa rozbehne.. 😀

lenica81
5. feb 2012

nic, to je najlepsia rada... ono to pride same, Vilko zacal ako 13,5 mesacny... 😉 nestresovat a hlavne nepodliehat tlaku okolia... nie je to standard chodit v roku...

pipka
5. feb 2012

dovolim si iba podotknut, ze pre dieta a jeho motoricky vyvin je NAJLEPSIE co najdlhsie lozenie po styroch!!! Cim dlhsie dieta lozi, tym pevnejsiu chrbticu bude mat a stabilnejsiu chodzu 😉 Ziadne dieta ti nezacne chodit na pokyn! Ze mas rok, sup , postav sa a zacni 😝

Netreba dieta do nicoho silit, ani otacat nasilu ani sadat by si nemalo, kym si nesadne same. Nemusim hovorit ake su strasne nezdrave choditka! Nasilne zatazovanie klbikov a chrbtice deti,ked na to fyzicky este nie su pripravene... 🙄
Ma dost casu, nechaj ho, nech si sam urci tempo 😉

raichel
5. feb 2012

Prajem peknu nedelu.Netreba stresovat,dieta do 18mesiacov ma cas.Moje dcerka vobec nerackala-nelozila po styroch,chodili sme len za rucku a sama sa odhodlala chodit ked mala nieco okolo 14 mesiacov .Trpezlivost.....

slavuska30
5. feb 2012

..mne malý začal chodiť presne na Vianoce 🙂 to mal 14 mesiacov, teraz už behá ako drak 🙂
..každé dieťatko si nejak samo určí vhodný čas 🙂

kukus
5. jan 2013

no super dievcata vidim ze aspon niekto mi da normalnu odpoved a hlavne ma nestresuje ze preco moj syn este nechodi.....mam tiez rocneho syna a zatial nechodi kym sa niecoho nepridrza.. 🙂

karamel
5. jan 2013

mne sa maly sam pustil ked mal 13 mesiacov🙂 Kazde dieta je ine, kazde ma svoj cas, nikto nic neurychli, to pride samo🙂

luknova
6. jan 2013

hlavne ho nenútiť, keď potom spadne a udrie sa môže ho to ešte odradiť, začne sa báť. Kľudne mu podaj ruku a tak sa prechádzajte. /moje detičky začali chodiť 9,5 dcéra a 8,5 syn/

liviadanova
6. jan 2013

Úplne nič, samo sa naučí netreba ho nútiť a deti zväčša aj tak až v 13-14 mesiacoch začínajú samé chodiť, v živote sa ešte nachodí až až 😀

dionyzka
6. jan 2013

nestresuj, moje deti v roku nechodili ani za ruku. Zacali chodit v 19 mesiacoch. V dvoch rokoch liezli po preliezkach a vedeli same bicyklovat, behali ako sisky. Zatial to nechaj tak a potom neurologia, pre istotu. Popripade cvicenie na fit lopte, plavanie atd.

eeffka
6. jan 2013

nerob nic on sa raz pusti, moja ma 10,5m a ledva stoji, nie ze chodit, prva chodila sama na 15mesiacov.

dodkap
6. jan 2013

nemas robit vobec nic a to je pre dieta najlepsie. Dieta sa uci chodit uplne same, je to prirodzeny vyvoj. Nepotrebuje nikoho, aby ho ucil chodit. Najlepsie je, ked ho nechas. Ked si trenuje chodenie popri niecom, vstavanie a sadanie, preklada nozicky a lozi, to je najlepsie na posilovanie svalikov a tela tak, ako to bude na chodenie potrebovat. A ked bude pripravene, zacne samo chodit. Akekolvek zasahy (vid chodenie za ruky nad hlavou alebo choditka), su len na skodu. Do 15. mesiacov ma casu dost. Potom skonzultuj s neurologom alebo ortopedom. Dovtedy je vsetko v poriadku. Ak nema ziadnu diagnozu, nemas sa preco vzrusovat.

luy
6. jan 2013

Nestresuj,nečítaj,negogli......nechaj to na neho,dieťa samo vie kedy je pripravené,podľa starých dobrých učebníc pediatrie,čím neskôr tým lepšie pre jeho chrbticu,ostražitost treba po 18 mes. vtedy pôjdeš za lekárom ,dovtedy budeš stresovať seba,dieta ,rodinu,budeš nervozna.......nerieš,držím palce,aj moja chodila neskoro,teraz lezie po plotoch,je šikovná a ,,mrštná"

janaalzbeta
6. jan 2013

chce to čas....................nechaj to na neho on sa osmelý a začne..........môj syn začal chodiť prvý raz keď mal 20 mes. prestal a druhý raz keď mal mal už dva roky a to máme diagnózu DMO diparezu. Tak len počkaj on čaká na ten správny okamih................

sampo
6. jan 2013

😀 nic. dajte mu cas. Kto povedal, ze rocne dieta ma chodit? Moja sa pustila v 15mesiacoch. A za ruku som ju drzala 3mes. 😅 a kazdym dnom som cakala, kedy uz pojde sama 😉

sviezost
6. jan 2013

Dietatko potrebuje istotu aby mohlo same chodit ked chodi za 1 ruku tak sa uz coskoro pusti a bude chodit sam moje deticky zacali chodit 13 mesiacov same. 🙂

achesa
6. jan 2013

och, ale veď to nie je katastrofa, ešte budeš s nostalgiou spomínať na časy, keď "len" lozil. Moja dcéra sa na bruško pretočila až v ôsmych mesiacoch, začala sedieť v desiatich, loziť v jedenástich, za ruku v trinástich a chodiť v pätnástich... a? je tu a dnes lieta tak, že tu každú chvíľu máme na sťažnostiach suseda🙂 Neboj sa, dieťatko je určite zdravé. Do 18 mesiacov má čas, potom až sa môžeš začať obávať... mamičky sa rady pretekajú v tom, ktorej dieťa čo začalo robiť skôr, ale ver mi, je nás veľa aj takých, ktoré máme detičky o niečo pomalšie... no a čo, kľud, nohy hore, chlapča vie najlepšie, kedy je ten vhodný čas. Musí si úplne veriť...

dari
9. jan 2013

Najmladsi zacal v 18mesiacoch...a je uplne v pohode.

abika26
10. jan 2013

Maminy,ozaj sa netreba strachovat ked je dieta zdrave.nasa zacala na 13m prve kroky a na 14 uz behala.som sa nevedela dockat ale stalo to za to.chodi krasne sama,od zaciatku skoro nepada,v 18m sa chodi po schodoch....kazde dieta je ine,ale to ste asi poculi 🙂

gilmorka
10. jan 2013

nas zacal uplne sam od 15. mesiacov. Proste to chce len trpezlivost.

emillyamy
6. feb 2017

Moja dcerka ma 11mesiacou a nechce mi chodit postavimeju trosku stoji ale si sada na zem po 4 lozi len na postili polozime ju na zem udresa.. Čo mam robiť? V choditku ide ako dabel ale hned jak ju dave von s choditka si sadne... Postavim ju v postielke len sa drži a stoji nechodi okolo postielky ničoho sa nedrži neskuša to vôbec porate

sticker
veaaa
6. feb 2017

@emillyamy nas maly zacal chodit 13mesacny a je uplne ok ;)

gabikula
6. feb 2017

prvý synátor začal chodiť 13mesačný, druhý 15 mesačný a tretí začal len nedávno ako 16,5mesačný -a to len tak pomaličky opatrne zdvíhal nôžky nad zem asi dva milimetre, vyzeral ako Golem. Teraz ako 17 mesačný pekne chodí.

stratilikova
6. feb 2017

@emillyamy choditko vyhodiť! To ešte žiadne dieťa nenaučilo chodiť, vy ste toho príkladom. Dieťa sa naučí chodiť samé, bez akejkoľvek pomoci. Treba mu nechať čas, neexistuje norma, podľa ktorej má ročné dieťa samo kráčať. Takže cez deň nedrzat v postielke, vytiahnuť na zem, obklopiť hračkami. Keď bude pripravene, začne chodiť samo.

stratilikova
6. feb 2017

A ešte nestavat. Aj postaviť sa dieťa má samo, bez pomoci.

emillyamy
6. feb 2017

Ďakujem za radi bhdem skušať všetko možnee
Vďaka mamičky 🙂

patamato
6. feb 2017

Mne dcera zacala chodit presne na 1 narodeniny.Chlapec ako 14 mesacny.

evittam
6. feb 2017

@emillyamy Čo chceš skúšať? Súhlasím s
@stratilikova . Nechaj to na dieťati. Syn vôbec neštvorkoval a začal chodiť ako 10-mesačný a až oveľa neskôr aj štvorkoval. Dcérka štvorkovala poriadne až okolo 10.-11.mesiaca chodiť začala keď mala 15.mesiacov. Obe deti sú zdravé a v poriadku. Do ničoho som ich nenútila nič som "neskúšala".