Rozprávanie 15 mesačného dieťaťa
Ahojte mamky. Chcem sa spýtať na rozprávanie. mám 15m dcérku a rozumieť rozumie skoro všätkému , keď poviem ideme von príde vezme si bundu mikinu topánky. Keď poviem ideme na kakačik tak si prinesie. Proste rozumie všetkému. Zvieratá napodobni len mačku a psa. Rozprávať rozpráva len pár slovíčok , ako napr. Mama , tata , baba , teta , bac , ne , ne , + - . No a asi zjavne to je málo neviem , nemám to ako posudiť kedže je to moje prve dieťa. Ale svokra denne 5x mi povie , že to je málo , že jej deti v tomto veku vedeli už básničky a pod. ...no a stále ma zneisťuje. Ja som v tom , pokiaľ mi rozumie čo od nej chcem je to v poriadku. Prosím , mamičky ..v akom veku začali vaše deti roprávať ? ,Ďakujem za koment 🙂
@mackove tak to vypusti, nepočúvaj a užívaj si zdravé bábo. Na môjho 2,5 r. syna, ktorý povedal dovtedy len 4 slová by asi povedala, že je postihnutý 🤷♀️. Nič sa neboj, je na gympli, nič mu nie je.
@nyphadora My mame 13 mesacneho a tiez povie mama na vela veci ale nikdy nie na mna. Ked chce moju pozornost, zvrieskne takym prisernym hrdelnym skrekom ako nejaka zver. Neviem co si mam o tom mysliet😲. A pritom vie ze ja som mama... lebo ked sa ho muz opyta kde je mama, syn ukaze na mna. Tiez na vela veci hvori ze baby (anglicky babatko).
Chape sa to ze uz hovori slova aj ked nepomenuje veci spravne? Mne sa skor zda ze opakuje oblubene slova kedykolvek ho napadne.... ze to este nie je skutocne rozpravanie.
Jedinne slovo co povie spravne je "mnam, mnam" na jedlo.
Ona si to uz chudera asi nedobre pamata.... Neviem kolko ma rokov a kolko maju jej deti... Mozno si to zle casovo zaradila a nieco, co deti vedeli neskor, si posunula na skorsi vek... Alebo ma azda nejkay dokaz, video ako jej 15 mes dieta recituje? Nasa mala bude mat 15 mes a vie povedat mama, tato, baba, havo, auto, napodobni macku, psa, prasa, kravu, hus, vie ukazat kde ma usi, oci, usta, zuby, bradu, licka, vlasy, koleno, pupok, nozky, rucky, ukaze aka bude velka, ako sa cesu vlasky, ako sa umyvaju zubky a vela dalsich slov... Potom ma nejake svoje hatlaninky, ktorym rozumieme len my... A ma aj nejake znaky, ktorym tiez rozumieme... Tiez rozumie, ked jej povieme, ze ma nieco doniest, urobit ci niekam ist... Ale neverim, ze tak male dieta dokaze recitovat basnicky... Skus si vypytat dokaz 😁 niektore deti maju lepsie vyvinutu rec a trosku zaostavaju v pohybovychh aktivitach.. nasa blabotala skor ale napr stornozkovat a sediet zacala neskor... Najskor chodila okolo nabytku az potom stvornozkovala.. a este stale sama nevie chodit, len okolo nabytku... Kazde dieta je ine...
@mackove svokre daj jej precitat tuto diskusiu. Moje dieta rozpravalo presne tak isto ako tvoje ale este trosku dlhsie - o par mesiacov. Potom zrazu zacalo rozpravat v celych vetach, vsetko cisto, okrem R. V den svojich druhych narodenin porozpraval celu rozpravku o kozliatkach aj s menenim hlasu, mame to natocene. V inej diskusii som tu uz pisala, ze poznam dievcatko, ktore nerozpravalo takmer ako trojrocne. Ake rozumelo vsetko, tak, ako tvoje. V tri a pol zacala rozpravat vsetko a v styroch rokoch sa sama naucila citat. Ano, su deti, ktore v tom veku zvladnu riekanky a? Vobec nic to neznamena, nie je to zaruka uspesneho zvladnutia dvoch VS. Malinkej ukazuj obrazky v knihach, komentuj co robis, spievaj jej a na svokru sa vybodni.
@mackove teraz som docitala celu diskusiu, zrejme so svokrou byvate, ked sa do vsetkeho miesa. S kludnym hlasom jej povedz, ze ona vychovavala deti v inej dobe, ked nemala tie poznatky, ktore mas dnes ty a nech sa zmieri s tym, ze si budes robit podla seba, tak je zbytocne, aby ti nieco radila. Tuto vetu sa nauc a ked ju pouzijes 28. krat, hadam jej docvakne. Pripadne jej po tych 28.razoch mozes s usmevom povedat, ze vies, ze to mysli dobre, ale uz si mohla vsimnut, ze si aj tak robis podla seba a robit budes.
@mackove No, ohladom tych basniciek... Ja mam takmer 14mesacneho, recovo velmi velmi sikovneho, rozprava od 10 mesiacov a pozna uz naozaj vela slov, ale teda vsetko ma pomenovane 1-2slabicne. A tie basnicky vyzeraju asi tak, ze ja hovorim basnicku a on niekedy doplni slabiku, ktora nasleduje 🙂 Je mozne, ze su aj ovela recovo vyspelejsie reci, ale myslim si, ze ak bol aj manzel velmi sikovny, dotiahol to niekde sem. Plus ja mam dieta tych necelych 14 mesiacov a uz teraz si spolahlivo nepamatam, co bolo v ktorom mesiaci. Ale teda verim, ze mas toho dost. Svokra pravdepodobne opakuje to, ako sa starsie zeny spravali k nej ako k cerstvej matke, presla si tym zrejme tiez.
@mackove máš uplne normálne dieťa....svokre povedz že volakedy boli geniálne deti ak v 1,5roku recitovali básničky😉ale že dnes sa deti vyvíjajú aj iným smerom a bežne začnú rozprávať vo veku 2-3roky😉každé dieťa je iné, jedno začne hovoriť v roku ďaľšie v 3rokoch, nemá neostane ani jedno😉detto čosa týka odplienkovania, volakedy boli deti v 1-1,5roku odplienkované, dnes sa bežne odplienkujú medzi 2-3rokmi....ale zase dnes bežne deti nemajú problém s inými vecami....len je povedz že každé dieťa ide svojim tempom a nech sa nebojí, že to tvoje nemé nebude😉
@mackove priatelova mama je tiez velmi akcna a podobna tvojej svokre. Jej deti tiez rozpravali skoro, tyzden po prichode z porodnice im nastavila spankovy rezim, zaspavali sami od zaciatku. Mala ma o par dni 15. mesiacov a nerozprava, iba si blaboce. Rozumie aj ked jej poviem pohladkaj mamu, potlapkaj tata, ale ani nenapodobnuje zvieratka a to citame pravidelne, odkedy dokaze obsediet aspon 3 minuty, potom sa postavi a ide nieco zobrat. Rozpravame na nu stale, opakujem veci a stale sa bojim, ze nic nehovori.
Môj ma 15m a povie max mama tata.. Potom už len trucuje keď není po ňom.. A keď chce ísť von tak ide ku dverám a búcha na ne..ked poviem ze ideme prebalit plienku tak ho chytím za rúčku a ide pekne so mnou sám bez toho aby som ho musela na ruky brať.. Každé dieťa je iné 😁

@mackove nie je to malo, poznam 3rocne deticky co nepovedia ani to co tvoja.. klud a svokru jednym uchom dnu a druhym von.. co si ona pamata ako jej deti rozpravali/chodili/kedy spali. Rovnako ako vsetky ostatne mudrosti. Ty si mama, urob si ako uznas za vhodne. Moja rozpravala vela, a vsetko (v 1,5r isla v pohode do jasiel a uz nemala problem komunikovat) ale napr neskoro zacala chodit. kamosky mam ze deti dobreze nie atleti v roku, a rozpravaju neskor, niektore az v skolke zacali.. cize fakt sa neda zovseobecnit co musi vediet..