icon

Rozprávanie trojročného dieťaťa

100kiara
23. apr 2022

Ahojte mamičky.
Poprosím iba stručné názory na tento problém.
Je to v poriadku ak dieťa v tomto veku nehovorí súvislé krátke vety? Maximálne jednoslovne výrazy.
A ťažko opakuje. Veľmi nezrozumiteľne artikuluje aj ľahké slová.
Prečo sa pýtam? Nemám skúsenosti iba možnosť ísť postarať sa na nejaký čas. Ale s dieťatkom je takáto ťažká komunikácia. Pritom je múdre, všímave. Všetko ukáže. Akurát si myslím, že rodičia nedali na dôkladnejšie opakovanie, hru s knižka mi a pod... Dieťa ani nevydrží dlhsie pri nejakej aktivite.
Čo si myslíte? Ďakujem za príspevky.

pribinak
23. apr 2022

@100kiara čo si myslím? Že smer ORL a tiež smer logoped

Orl aby skontrolovali sluch, mandle.

zuzahajdulka
23. apr 2022

@100kiara treba ist na logopediu, kde odporucia aj pripadne dalsie vysetrenia. V tomto veku ma hovorit viac, cize cim skor sa mu pomoze, tym mensie nasledky si odnesie.

nwnw
23. apr 2022

@pribinak presne Logo, ale pri tých čakačkách by som aj súkromne riešila 🥺.

tosomja
23. apr 2022

Moja dcéra do troch rokov slabo rozprávala, boli sme na neuro, ORL, logopedii, začala súvislé vety hovoriť asi mesiac od nástupu do škôlky. A brala sirupy a neviem čo všetko na podporu reči a nič nepomohlo. Venovala som jej všetok čas, veľa sme rozprávali, čítali, spievali, ukazovali, skladali , varili...ona mala svoju reč, normálne slová len veľmi ťažko vedela zopakovať. Rozprávala asi tak.
"Mama ho-pa" tata ha-ji"... atď.
V škôlke zrazu aj básničky. 🙂

littlehop
23. apr 2022

@100kiara ono sa to moze stat aj po ockovani, regres vo vyvoji..pomalsi nastup rozpravania a celkovo oneskoreny vyvoj.

kacena4
23. apr 2022

ak to nie je tvoje dieta neries. a moze to byt v poriadku neviem aky je jeho psychomotoricky vyvoj tak neviem posudit

diamond007
23. apr 2022

@pribinak
@zuzahajdulka
@nwnw
Neviem jak vy, ale v Bratislave logoped nerieši do 3.5roka dieťa prípadne až tri mesiace po nástupe do školy. (to mám od viacerých rodičov)

pribinak
23. apr 2022

@diamond007 to nie je pravda, zoberú aj 2.5 ročne. Veľa závisí od problému dieťaťa

diamond007
23. apr 2022

@pribinak samozrejme že zoberú akné väčší problém, ale ak sú to klasické šuslanie/hatlanie a pod tak rodičia sa vždy sťažovali že ich nechceli prijať dokým dieťa nenavstevuje kolektiv

pribinak
23. apr 2022

@diamond007 pozri, veľa závidí aj od toho sko rodič problém odprezentuje a aké iné lekárske vyšetrenia dieťa má za sebou.

zuzahajdulka
23. apr 2022

@diamond007 , kvalitny logoped, povascinou sukromny, berie deti aj menej nez dvojrocne. V BA.

basska_b
23. apr 2022

Logoped... toto ma kamaratkin syn a je z neho na prasky... ma 3 a tristvrte a vsetky jeho vety maju 1-2 slova. Velmi zle aj artikuluje. Okrem vlastnej mamy mu nik nerozumie. Podla logo to suvisi aj s neobratnym, tarbavym jazykom... on dlho jedol len kasovitu stravu a velmi zly jedak je. Tym padom sa jazyk necvici, susle...

littlehop
23. apr 2022

@basska_b jedenie s tym nema nic spolocne..moja je tiez velky nejedak a usta sa jej nezatvoria q to ma 1r a 9m

carduelis
23. apr 2022

@littlehop nejedenie je dosledok nie pricina, moze to mat suvis, ak ma dieta hypotoniu- oslabene svalstvo, tak ma oslabene svalstvo aj jazyka, co sposobuje problemy s jedenim a recou

vilma7
23. apr 2022

Kamoška má takmer 4.5 ročného a jemu teda roky nerozumie asi okrem matky nikto a častokrát ani ona. Tiež som sa s takou formou komunikácie predtým ešte nestretla.

basska_b
23. apr 2022

@littlehop Este to moze byt ten jazyk, alebo aj uzdicka. Mozno tvoja ma od narodenia vrtky jazyk, tenky, "podrezany", ako sa vravi. Ja mam 2 dcery, jedna ma od narodenia taky dlhy, tenky jazyk, druha taky hruby a mäsity. Druha rozprava viac suslavo, ten jazyk sa jej tlaci medzi zuby ...

nwnw
23. apr 2022

@diamond007 neviem jak Ty, ale chodime k logo od 1,5r 😉

diamond007
23. apr 2022

@zuzahajdulka súkromný! Presne o Tom to je. Ja sa bavím o štátnych.

@nwnw nijako to není, mám zdravé dieťa 😉 vravím skúsenosti rodičov zo škôlky keďže som učiteľka

zuzahajdulka
23. apr 2022

@diamond007 preco to vymedzovat len na statnych? Ak chce rodic pomoct a financie to umoznuju, iste bude hladat aj u sukromnych.

nwnw
23. apr 2022

@diamond007 tak ci tak myslim,ze neriesia vela lebo v Ba a okoli je vobec problem sa dostat na logopediu. Cakacky su mesiace a logopedov malo. 🥺
Ono je tazke porovnavat. Niektore deti to maju tazke napriek enormnemu usilu vynalozenemu. Mne je do placu ked vidim dieta, ktore iba sa mu rodicia nevenuju a preto zaostava. Ja sa venujem stale a ten posun je slimacim tempom 😭.

olivierko229
23. apr 2022

@100kiara ahoj, podla man sa zbytocne trapis, kazde dieta ma svoj cas, Nas maly zacal rozpravat az na 3,5 roka, dokonca o dva Roky mladsi Nam skor rozpraval! Ale potom spustil jedna basen. Dolezite je, ci vmina, reaguje, a aby ste ho vnimali. Stava sa, ze rodicia odpovedaju za svoje deti, necakaju na odpoved deti ani ked sa Sami pytaju, a dieta to moze odradit. Nas nam rozpraval pribehy, co zazil, videl v rozpravke Bez slov, gestikulacia, kadejake zvuky. Manzel bol uz nervozny, ze nerozprava, ale vravim mu, a ktore dieta vyliezlo samo na strechu v 13 mesiacoch? Kazde je v niecom rychlejsie, v niecom pomalsie, najviac I'm pomozeme, samozrejme ak tam nie je nejaky fyziologicky problem, nasou toleranciou a trpezlivostou.drzim palce 🙂

andreatytler
24. apr 2022

@100kiara Chudak dieta. Podla mna v tom veku uz musi byt velmi frustrujuce pre dieta, ked nemoze komunikovat verbalne. Gesta a ukazovanie su dost obmadzene. Lenze kedze to nie je tvoje dieta, rady ako: navsteva odbornika na vyvoj alebo logopeda su asi k nicomu. Ak len opatrujes, snazila by som sa mu tu rec rozbehnut. U nas velmi pomohli riekanky, tak ze som ich opakovala a potom vynechala posledne slovo a cakala kym doplni on. Treba cakat aj dlho 10-15 sekund. Kladla by som doraz na kvantitu a az potom na kvalitu. Cize kazde nove slovo by som pochvalila aj keby vyslovnost bola zla. Opakovanie nie je dobry sposob. Deti to nebavi, tak isto sa pytat na nieco kde je zjavne ze ty vies odpoved a len ho skusas. Skus hrou nabadat k slovam... vyfukni bubliny a povedz velmi artikulovane a pomaly: BUBLINY. toto opakuj 3x a posledny krat len vyfukni bubliny a cakaj ci on doplni slovo. Samozrejme ze citanie knih je skvely sposob.

mogaa
24. apr 2022

určite logopéd...minule som u logopedičky stretla mamičku 3,5ročného chlapčeka, nehovoril len hatlaninku a teda dorozumieval sa gestami....všetci mamičke hovorili nehc počká na škôlku, tam chlapček miesto toho aby sa prispôsobil deťom a začal s nimi komunikovať, deti keď sa s ním hrali začali tiež ukazovať...ale je pravdou že väčšina detí sa prirodzene rozrozpráva v škôlke...

mogaa
24. apr 2022

inak logopedička mamičke vysvetlila že chyba je v tom, ako ona komunikuje s dieťaťom....najskôr treba jednoduché krátke vety a aby dieťa odpovedalo jednoslovne a postune nabalovať viacslabikovíé slová...čiže najskôr len daj, ham, čau,bác piť a až potom vyžadovať viaslabičné slová

lenkakravcova
24. apr 2022

@100kiara Náš syn taktiež strašne biedne rozprával v 3 rokoch. Obávala som sa, či ho preto vezmú do škôlky. Väčšinou ukazoval co chce.. Po 2 mesiacoch v Mš sa rozhovoril ajajaj.. 😀 S nami ako dospelými ho to asi veľmi nebavilo, nechcel opakovať, pri deťoch sa musel vyjadriť tak sa začal snažiť.

100kiara
autor
24. apr 2022

@kacena4
neriešim - len sa pýtam aby som sa vedela zariadiť ako sa nastaviť a zariadiť Riešiť musia rodičia

100kiara
autor
24. apr 2022

@andreatytler
SUPER . ĎAKUJEM ! konečne normálna odpoveĎ - presne takto to aj chcem robiť. Len som si chcela overiť čo by to dieťa malo v globale vedieť , aby som zase netlačila na niečo, čo nezodpovedá veku . ĎAKUJEM .
Tu je aj problém, že nevydrží dlho pri ničom a už vôbec ak ho niečo nezaujme, ale to je dôsledok netrpezlivosti rodičov predošlé roky. lebo dieťatko je veľmi inteligentné

andreatytler
25. apr 2022

@100kiara To ze nevydrzi dlho pri aktivite nie je az taky problem. Ma len 3 roky. a uz vobec nie je cudne ze nevydrzi dlho pri niecom o co nema zaujem. V tom veku treba ist striktne podla zaujmu dietata. Jedine tak ho bude ucenie zaujimat. Ziadne nutenie. Ak to budes robit tak, nemozes ho nutit do niecoho co nezodpoveda veku. Treba mu dat hracky a nechat ho sa hrat ako chce a potom sa k nemu pridaj, ale nie ako ucitel ale ako partak. Dbaj na to aby si sa pridala k hre so svojimi hrackami. Neber mu jeho hracky. Ak ma na koberci 5 autocok a hra sa s 2, tak ty si zober tretie a pridaj sa k jeho hre a pocas hry komentuj co sa deje... napriklad vyslov artikulovane a pomaly AUTO niekolkokrat za sebou... nenut ho aby on opakoval. Ak nezopakuje, hrajte sa dalej a prejdi na ine slovo. Ak zopakuje, naramne ho povzbud a oslavuj. Ked zvladne jedno slovo, mozes pridat druhe. MALE AUTO alebo AUTO VRCI.
Dbaj na to aby si bola co najviac tvarou v tvar ked na neho hovoris.
Pomoz mu slova vidiet, tak ze budes pouzivat gesta a obrazky. Napriklad pri slove VYSOKY vzdy natiahni hore ruku. Urob tak niekokokrat za sebou a potom iba natiahni ruku a cakaj ci on povie slovo.
Presne ako vravi @mogaa. Je mozne ze dieta nerozprava, lebo rodicia robia chyby. U nas to bolo tak. Do 22 mesiacov syn nepovedal ani slovo. Mali sme sedenie s odbornickou, kde mi ukazala ako na dieta spravne rozpravat a do 2 mesiacov sa nadherne rozospraval. Teraz ma 28 mesiacov a rozprava v suvetiach, zacal sklonovat a na mna rozprava automaticky po slovensky a na muza po anglicky (zijem v Kanada a muz nevie slovensky).

100kiara
autor
26. apr 2022

@andreatytler
Wau, krásne rady. Vďaka. Veď tak nejako logicky a prakticky to aj robím,

didi2102
26. apr 2022

@100kiara ak pôjde o poruchu reči alebo oneskorený vývin reči tak rodičia mohli rodiť aj nemožné a proste smola,smer logoped,psychológ, v troch rokoch má dieťa používať hlavne slovesá,vety nemusí tvoriť, keď len jednoduché , chodím so synom k logo , v 3r vedel skôr pár podstatných mien,slovesá skoro vôbec napr
Aj môj má problém vydržať pri aktivite,podozrenie na adhd ale toto môže byť len o aktívnejším dieťati,ako nám radili snažiť sa ho kúsok aspoň o sekundu dve udržať pri aktivite dlhšie a ten čas predlžovať ,len 3r deti vydržia pri niektorých veciach malo