"Samostatné" odplienkovanie
Neviem ako lepšie nazvať tento "problém" ... uvítala by som skúsenosti mamičiek, ktroé sa rozhodli nechať odplienkovanie na svoje dieťa, nešli podľa žiadnych tabuliek, postupov, nebehali každú polhodinu s nočníkom za dieťaťom, či náhodou niečo nechce. Ale popčkali na čas, kedy sa dieťa proste rozhodlo, že plienok bolo dosť, dalo ju dole 🙂 a ako keby zázrakom sa samo pýtalo na potrebu a doslova zo dňa na deň sa odplienkovalo úplne samé - áno, vraj aj také existuje. 🙂 CHcem ísť touto cestou, ale okolie bohužiaľ nie je moc chápavé a väčšina si myslí, že takmer dvojročné dieťa musí byť bez plienky a treba ho samozrejme učiť. takže milé alternatívne maičkz, sem so skúsenosťami 🙂
Ahoj! Moj syn je velmi tvrdohlavy a NIC neurobil skor, ako sa sam rozhodol, vratane odplienkovania. Od cca 1,5 roka som ho skusala odplienkovat, vybudovala som synovi odpor k nocniku aj k zachodu, napriek tomu, ze som sa snazila ho pozitivne motivovat, odmenovat a pod. Proste nechcel. Naschval sa pocikaval, nepytal sa, hoci presne vedel, co sa od neho ocakava, hneval sa... Tak ked mal 2 roky,som sa na to vykaslala, navyse prisla mala sestricka, tak si aj tak rozhodil cely rezim. Davala som mu pull-up plienku a davala som ho na zachod len ked sa pytal. Zrazu sa sam prestal pocikavat a plienky som vyhadzovala suche, cez den aj v noci. Potom sam vyhlasil, ze nechce plienku, ze nie je babatko, ale velky chlapec. A bolo. Mal 2,5 roka.
@kaja73 takže len to cvrknutie? hm...chcem kupit dva kusy,tak sa radšej opytam,nieje to lacna zaležitost...ked sa raz pocika normalne,tak to cele normalne premokne? aku značku si mala?
@miska22200 bola to znacka Imse vimse-ci tak dako-ono to nieco udrzi,ale vela ozaj nie-po okrajoch to pretecie-ale zas aspon nenatecie do topanok 😝 . Moj sa do toho pocikal len myslim 2 krat a cvkrol si mozno 3 krat-inak nie. On ozaj rychlo nabehol na bezplienkovy režim.
tieto to boli http://www.ekoplienky.sk/product/imse-treningov...
@miska22200 mali sme mothercare, ako pises, nie je to lacna zalezitost, ale syncek to precika v pohode, aj mlacku na podlahu spravi, ked sa mu chce velmi cikat ☹
@miska22200 ja mam taketo podobne len nie take pekne a maju len jednu vrstvu frote a namiesto svov maju gumicku a stali tusim okolo 2eur.
mne sa pozdavaju tieto čo som hore hodila link...vyzeraju že vydržia dost aj ta pani či ich predava hovorila že vydržia,aj ked je jasne že ten kto chce predat tak asi nepovie nie 😒 čo si onich myslite poznate ich niektora?
tak tuto temu riesime aj u nas doma neustale.. tiez som sa rozhodla nechat to viac-menej na syncekovi... pretoze vidim na nom ze ho to zatial nezaujima, na nocniku nechce sediet, iba ak obleceny, robi si z neho auto, uz ho takto aj praskol, kupila som redukciu na WC, obcas sa tam vypyta ale sedi asi 2 sekundy a uz place ze chce ist dole.. samozrejme mu vysvetlujem, chodi s nami na zachod, ale momentalne cakam na leto aby sme mohli dat dole plienku a aby videl a tym padom aj pochopil ako to vyzera ked cika alebo kaka.. nehodlam taketo nieco praktizovat v dome a cele dni utierat jeho nehody.. kazda mama vidi ci je alebo nieje dietatko pripravene.. moj syn je velmi sikovny, vela rozprava, vie pouzivat slova ako ano nie, vie ze na zachode sa kaka, dokonca chodi napodobnovat nasho psa ked ocura plot, ale na nocnik ho ani za ten svet nedostanem, cim viac ho nutim, tym je to horsie, tak je to u neho so vsetkym.. ano je tazke pocuvat tie hlupe reci mudrych ludi okolo, ale to treba len vydrzat, kolkokrat je to nadnesene, kazdy machruje ked uz to ma za sebou ale myslim ze velakrat to ani nieje pravda... ja som si vsimla ze akonahla odbili u nas prve narodeniny, okolie zacalo riesit taketo straaaaaasneee dilemy, pretoze ved taaakyy velkyyy chlapec uz MUSI hento a tamto, ja sa na tom len smejem.. ja dufam ze bedzi 2 a 3 rokom to nejako zvladneme a ked nie no boooze, nebudeme prvi ani posledni
@zuzanockamt
ja som inak tiež z mojho syna neštastna,tu vtaliansku to beru tiež na lahu vahu aj 5 ročne deti vidim dokonca s cumlom 😝 ked chcem od niekoho radu,od inych mamičiek tu tak su tiež toh nazoru nechat ho sameho,nenutit...ibaže pri dvoch to ide dost do penazi a cele dni nič nerobim len oboch prebalujem...a bolo by fajn keby to dokazal toto leto...ved aj vhoručavach sa tie deti vtych plienkach potia,nerobi to dobre na pokožku ☹ mam pocit že mala ho dokonca predbehne 😅 minule si sama chcela sadnut na šerbel a hned sa aj vykakala,ked tlačila tak sa medzitym aj smiala,tak sa tešila že kaka do šerblu...a mlady pan ten sa len jeden jediny krat vykakal a vicaka sa len sem tam nahodne,nepyta sa vôbec ani raz 😠
@zuzanockamt ahoj, ja som sa tiez rozhodla nechat to na malu, zatial vobec neriesim. Vie ze mame nocnik, na co to sluzi, hlasi mi kedy kaka a kedy cika, ale proste si nesadne na serbel ani na zachod ani za nic. Takze neriesim a cakam. Davam jej cas tak do troch rokov.
U nas tlaky okolia nie su, v okoli je dost malych deticiek a ziadne mladsie este nie je bez plienok. Jedine tlaky su zo strany mojej mamy a svokry, ale ony robili vela veci inak, takze uspesne ignorujem 🙂
Nas Viki ma 2 roky a 3 mesiace a tiez ma plienku, vie presne co sa robi na nocnik aj na zachod aj sa na chvilu posadi, ale to je tak vsetko. Ked je pokakany tak pride oznamit, povie aj ze cika ,ale v tej chvili na nocnik sadnut nechce. Ked sme vonku a je teplo je bez plienky, vtedy je to lepsie, krici na mna "mama cika" a ja bezim a rychlo stahujem gate a potom si zacne zo mna robit srandu a krici takto kazdych 10 minut...tiez ho nenutim velmi, skor cakam na samoodplienkovanie.. ale od septembra ide do skolky, tak mame na to este 3,5mesiaca, tak dufam, ze to dovtedy zvladne lebo by som nechcel, aby isiel do skolky s plienkou...
my sme pocas dna uz uplne bez plienok, na noc este ma, a pocika, hlavne teraz ked bol chory a naucil sa pit v noci vodu.
podla mna je idealne zacat okolo 2-2,5 a super ak chcete dat do skolky zeby do 3r bol bez plienok. Nehody mavame, to este asi nejaku dobu bude, ale priznam sa ze prebalovanie mi vobec nechyba, a som spokojna ze sa pekne uci.
@miska22200 ja praveze nie som z neho nestastna, vela veci riesim tak, ze to necham na neho - teda dolezite veci v jeho vyvoji, nenutim ... a plienky mam latkove, takze toto ma netrapi, len operiem ... iba na cestovanie ma jednorazovky
Ahojte baby... Moja mala je uz zhruba tyzden cez den bez plienocky, sama sa tak rozhodla. Ale ja mam taky "problem" ze ked ideme von tak sa jej pytam ci ide cikat ze ocikame travicku, mravceka.... no a proste jej to nejde. S nocnikom po vonku sa mi nechce chodit 😝 Ako ste to riesili vy aby to zvladli deticky aj vonku?
Poznám, kamoškin syn (mal skoro 3 roky) sa sám rozhodol, že nechce plienku a odvtedy ciká a kaká do WC, nočník vynechal. 🙂 🙂 🙂
ano je dobre nechat ale ako pisala mamina elephant ako dlho budes trpezliva ...i mi bojujeme s odplienkovani ani neviem kolky raz ☹ rada by som ju odplienkovala je leto krasne a teplo / a ritka zaparena takmer vzdy :/
aj teraz odplienkuvame tak hadam sa podari (mozno iba moj vymysel alebo sen uvidime - verim ze sa podari a ze bude to ako pri cumliku : v januri som jej ho proste nedala a nepýta , zaspavanie samostatnej pred 2 tyzdnami : ulozila do postielky dala pusu, dobru noc a odvtedy zaspava sama 🙂 tak hadam sa postasti i s tym cikanim do nocnika ale neviem ci mam viac trpezlivosti behat za malou a utierat mlacky a pripominat ze na cikanie ma nocnik,alebo ju prebalovat este ktovie kolko.. .. ako kolvek bude bude to drina ... 😕
my sme odplienkovaní už cca 5 týždňov, to znamená na 21,5 mesiaca. Som zástanca toho, že dieťatko sa má začať odplienkovávať v čase, keď je na to už zrelé....nielen v hlavičke, ale ako som čítala s prekvapením jeden odborný článok-aj čo sa týka nervových zakončení v okolí zvierača....a to býva až okolo 18 mesiaca veku dieťaťa. Bola som veľmi prekvapená, keď som si tento článok prečítala, pretože som bola presvedčená, že to súvisí len s dozrievaním dieťatka "v hlavičke" 🙂 laicky povedané.
Viem, že pár mamičiek ma za názor, že je zbytočné dieťa dávať na nočníček len čo dokáže sedieť, ukameňuje....ale mne je to jedno 😉 Detičky tieto maminy dávajú sedieť na nočníček vo veku 6-8 mes. a sú nadšené, že dieťatko tam urobí potrebu....no ale to je predsa logické....dávajú ich tam väčšinou po spánku a vtedy sa im samozrejme vycikajú. Zabávajú ich rôznymi hračkami a knižkami a sú šťastné, že im tam obsedia....no ale to je logické....veď im nemajú ako zdrhnúť, keďže ešte nechodia 😉 . Výsledok však nie je ten, že dieťa sa pýta....ale ten, že mamina ušetrila plienku. JA som tento spôsob nekonečného vysedávania pri nočníčku kedykoľvek počas dňa odmietla u staršieho syna aj u mladšej dcérky NAvyše, dieťatko si podľa mňa zvykne na to, že nočníček súvisí s hraním sa....a podľa mňa má pochopiť, že slúži na urobenie potreby.
Obe deti som začala odplienkovávať od 18. mesiaca. Syn bol bez plienok v 22 mesiacoch a dcérka v 21,5 mes.
Dcérke som v toto leto jedného krásneho dňa dala plienočky dole a ukázala jej, že nočníček je na to, že tam má urobiť to, čo chodieva robiť mamka alebo tatko na záchod. Chodievala tam so mnou už pár týždňov pred tým a oblečenú som ju tam vždy posadila ku mne na nočníček. Nedávala som jej plienky ani vonku, ale brala som náhradné oblečenie. Danuška všakr obila nehodu za nehodou. Po dvoch týždňoch som odúčanie prerušila, pretože som pochopila, že nenastal ten správny čas. Skúsila som to opäť koncom leta....lenže tak ako prvý krát aj teraz sa bála bez oblečenia sadnúť na nočníček....nechápem prečo, ale mala z toho paniku a hrozne plakala.... raz denne sa podarilo urobiť potrebu do nočníčka, ale väčšinou na dlážku. Po týždni som aj na radu sestry a mamky dala na wc redukciu-krásnu ružovú s obrázkami. Čítala som, že niektoré detičky preskočia nočník a zamilujú si záchod 😉....a čuduj sa svete....malo to úspech okamžite. Bola nadšená, že môže sedieť tam, kde jej rodičia a navyše sa super zahrala s toaletným papierom🙂 Ešte pár dní bola nehoda raz popoludní, ale po týždni sme boli úplne bez nehody, pekne sa pýtala a plienky na noc som jej prestala po týždni tiež dávať. Od začiatku odplienkovania som jej ich nedávala ani na popoludňajší na spánok ani na prechádzky, aby som ju tým nemiatla. Vždy po potrebe sme jej zatlieskali, spolu spláchli a zakývali obrázku na doske 🙂 Po troch týždňoch sme boli bez plienky 🙂 🙂 🙂 Nadšená bola aj vonku, keď som sa jej z času na čas na prechádzke pýtala, či chce cikať, pretože sme ocikávali trávičku a kamienky.....až taká bola z toho happy, že chcela cikať každú chvíľku 😉 Asi po týždni sa nám stala jedna nočná nehoda....ale odvtedy nič.
Takže rada pre nešťastné maminy....vyčkajte na čas, kedy vaše dieťatko dozreje! Predsa ani dvojročné dieťa neučíme písať a čítať....a prečo? no predsa, nie je na to zrelé! A takto to je zo všetkým.
Všetko má svoj čas.
Niektoré maminy skúšajú odplienkovávať od spomínaných 6-8 mes. a pochvália sa, že to dokázali okolo 18.-24. mesiaca....suma sumárum, odúčajú dieťa od plienok rok až rok a pol.
Ja som si počkala na ten správny čas a trvalo mi to 3 týždne u dcérky aj syna....
Tak nech si každý vyberie, čo mu skôr vyhovuje.
Ak niekomu moje rady pomohli, budem len rada 🙂
P.S. neodsudzujem odúčanie od pol roka!!!!! len je to podľa mňa zbytočné
moja bude mať 2,5roka,cez den sme bez plienky,ide bud na nocnik alebo na zachod,aj do mesta ak jej dam plienku sa vypita,a na velku si pyta nocnik,poobede ked spinka plienku ma strasne plnu a rano ani nehovorím to byva precikana úplne,chcela by som začať s poobednym odplienkovanim a tiez neviem ako na to,raz sme plienku zabudli dat a zobudiâ sa po polhodine spanku ze potrebuje,aj som sa tesila ale bezne spava 3 hod takze potom bola nevyspata,myslite ze mam ist rovno na vec a prestat davat plienku,alebo cakat az bude sucha
ja som svojich tiez nenutila a pochopili to, ziadne pobehovanie za nimi, ci nechcu cikat... plienku si zlozili obidvaja nenutene sami, mali obaja nad 2,5 roka, ale pochopili to samostatne a nemali stres, ja tiez nie...
@zuzanockamt moje obidve deti sa oducili same. 😉 Ani jeden mi nechcel sedavat na nocniku. Nicim som ich tam nedokazala udrzat. 😠 Netrap sa tym. Ked pochpopi ako to funguje potom to pojde velmi rychlo. Nasa mala na nocniku ani nahodou. Jedine prilepit lepidlom. 😀 😀 😀 😀 Ked sme boli v lete v Turecku na dovolenke, skuśili sme ju zo 2x dat na velke WC ci nechce cikat. Ona sa z nicoho nic vycikala a zistila ze to uz vie ovladat. od toho casu sme bez plienky a chodi cikat sama. ESte chvilu trvalo, lebo sem tam si cvrkla ale rychlo sa to naucila. Takze ziadne natlaky. Je to individualne. Ani ta 7 dnova odplienkovacia metoda nie je zla. Ale zavisi od dietata.Nietko ju akceptuje, niekto nie. Kludnejsie deti co chcu sediet na nocniku maju sancu naucit sa to tak. Ale deticky, ktore neobsedia asi neuspeju 😀 😀 😀 😀 Vela stastia..
@zuzanockamt vela zavisi aj od toho kedy je dietatko narodene. Niektore letne deticky su okolo 2 rokov schopne oducit sa, ale je to individualne. Moj syn je januarovy takze v januari ked mal 2 roky mozno by mu to uz aj islo, zial oducat v zime je podla mna nie vhodne obdobie. Tak sme pockali do jari a potom sa rychlo naucil. Dcerka je septembrova, takze ona sa v lete na tej dovolenke oducila. 😉
dievcata idem sa s vami podelit s nasim pribehom. Moj syn ma 2roky a 9mesiacov. Je to uz velky chlap. No bez plienky sme este len tyzden. Tiez sme uz od jari pocuvali, ze uz by mal byt bez plienky a podobne recicky, no ja som ho od narodenia k nicomu nenutila a toho som sa aj chcela drzat. Pravdaze sme ho sem-tam skusali dat na nocnik, no on tam sedel asi 3 sekundy a uz aj z neho liezol dole. Povedala som si, ze to skusime v lete, ale ze ho do nicoho nutit nebudem. Ked boli horucavy, bol bez plienky aj doma, ale to cikal kde len videl. Jednoducho si vobec neuvedomoval, ze nieco urobil. Takze som si nad tym nejako nelamala hlavu a povedala som si, ze ked to ma prist tak to pride. Uz ma len trapilo to, ze od januara by mal ist do skolky a ze by bolo dobre keby sa dovtedy naucil chodit na nocnik. Este pred dvomi tyzdnami mi vobec nechcel ani sadnut na nocnik. Az zrazu mi na nom zacal sediet aj 5-10 min, ale nikdy do neho nic neurobil. Minuly tyzden vo stvrtok som ho doobedu nechala bez plienky, 2krat sa mi pocikal, no poobede ked sa zobudil sa mi normalne pytal na nocnik. Bola som z toho v soku. Vecer sa mi do nocnika aj vykakal. a od piatku sme cez den uplne bez plienky, ani na poobednajsi spanok mu plienku nedavam. Pekne sa pyta, je pravda ze niekedy aj trikrat a az na stvrtykrat sa vycika, ale nevadi, aspon som v pohybe :D. Na noc mu plienku este davam, ale stale je rano sucha, takze po nejakom case mu ju uz prestanem davat. Som taka pysna na svojho synatora a urcite zastavam ten nazor, ze tie nase deticky netreba do nicoho nutit, ze vsetko ma svoj cas. Odplienkovanie sme zvladli bez stresu a uplne v pohode. Takze vobec si mamicky nerobte tazku hlavu z toho, ze vase dieta este ma plienky
Kazde dieta je ine a samozrejme neda sa porovnavat, co ktore k akom mesiaci zvládlo, ale vela zavisi aj od maminiek ako postupuju ony. Moje deti su od 1 a pol roku bez plienky cez den, zhruba po dvoch mesiacoch aj cez noc.. Robila som to nenutene, s nocnikom som oboznamovala od jedneho roku a v roku a pol, ked dozrievajú močové cesty natoľko aby dieta aj vedome vedelo ovladat potrebu, pochopili co od nich ziadam a zacali sa pýtať. Najidealnejsie je na odnaucanie leto. Preto odporučam maminkam, aby v lete odložili plienky a uvidite ako rychlo vaše detičky pochopia čo sa od nich žiada. Aj ja som mala dva týždne očuraný celý byt, práčka frčala nonstop, von som nosila veci na prezliekanie a potom sa dostavil výsledok. Ja som to riešila skoro, hlavne preto že mam dve deti po sebe, takze som to robila aj zo zištných dvovodov a vyplatilo sa 🙂 Chce to hlavne trpezlivost a doslednost. Ak sa raz rozhodnete, treba vydrzat...držim palce...apropo..každe dieťa bude raz bez plienok a to v akom veku je uplne jedno..ako vam to vyhovuje tak si to zariadujte
@zuzanockamt Ahoj Zuzi, pred dvoma dňami, keď som bola u maminy som si spomenula na tvoju tému 🙂 Rozprávali sme sa o plienkovaní a odplienkovávaní a padlo slovo odúčať od plienok...no a moja mamina na to, že "aké odúčanie?! keď dieťa pochopí a bude mu to prekážať, samé sa vzdá plienok a prestane do nich cikať. to len vy, dnešné maminy, všetko silíte!" a vtedy mi došlo, že naozaj... a asi väčšina kvôli peniazom, čo musia za pampersky vyvaliť. v dobe, keď sme vyrastali, iné ako bavlnené plienky hádam ani neboli a tak sa to tak neriešilo - hodili do hrnca, vyvarili, vyplákali a bolo to. bolo jedno dokedy, zväčša bolo v dome viac detičiek v plienkach. my sme traja po roku a mamina vyvárala ráno aj večer 60!!! plienok 😕
ja som začala syna odplienkovávať, keď mal asi 20 mesiacov a blížilo sa narodenie mladšieho súrodenca. nevedela som si predstaviť, že mesačne budem domov vláčiť z tesca xy-balíkov plienok pre mladšie a dokonca aj pre takého veľkého chlapa!!! 😀 a on vôbec ešte takým veľkým ako som ho chcela mať nebol, bobáčik môj ♥ stálo ma to veľa trápenia a jeho určite tiež. už by som to nerobila. v tom čase som začala lúskať aj tému látkoviek a od cca 22. mesiaca som ho začala látkovať (na obedňajší a nočný spánok), potom samozrejme aj novonarodeného drobca. a som si istá, že keby som poznala čaro látkoviek už pri staršom synčekovi, netrápila by som sa, kedy sa plienok vzdá! lebo takto som ich šupla do práčky a neriešila viac. no a zdá sa, že tak ako povedala moja mamina, prišiel na to sám... päť dní dozadu sa po dve noci zobudil, zhodil vypchatú nočnú plienku (a to sa predtým ešte musel potrápiť so stiahnutím vhniakov 😀 ), utekal na záchod a spokojne vycikaný si ľahol k nám do postele. takto som plienku vedľa postele našla dve rána. teraz bol už tretiu noc bez plienočky, nechcel ju a my sme mu ukázali, že veríme v neho, v jeho telo a jeho schopnosti = bol na seba pyšný... a predvčerom večer, oblečený len v pyžamku, natešene skákal po gauči a kričal: " jaaa uuuz necikaaauuu, huaaaa!" 😀
@zuzanockamt ahoj, chcem sa opytat ci si nakoniec cakala -respektive cakas stale dodnes kym da sam dole plienku ? ja som tiez sice za to, ze cakat kym sama nezacne, no mala ma uz 2r aj 2 mesiace a jej nevadi ani pokakana peluha. tak som jej tento tyzden dala gatky, no je to strasne trapenie ☹ uvazujem dat jej nazad plieku a cakat na nu. lenze cez den ked spi, necika, sucha plienka a dokonca aj v noci ma suchu plienku. takze si myslim ze je nachystana, len nechce -alebo sa jej nechce ?? neviem a zacinam byt zufala z toho ze som jej vobec tie gatky dala... ako sa to vyriesilo u vas ??? dakujem 🙂
@seginiatko syn ma 2 roky a 5 mesiacov ... plienku ma stale, obcas ju odmietne a pyta si slipy, ale na zachod sa nepyta, pocika sa a potom oznami, ze cikal, ked ho dam na WC-ko, tak si sadne a obcas sa aj vycika - podla toho, ci mu treba alebo nie ... v skolke bol dnes napr. bez plienky cely den a nepocikal sa ... ja ho nenutim do nicoho, ma cas
moj syn sa tiez odplienkoval sam, ked mal 25,5 mesiaca. mala som uz predtym par pokusov, ucit ho na nocnik, ale po dvoch hodinach som to vzdy zabalila....nakoniec som sa rozhodla, ze pockam este par mesiacov a schovala som nocnik do skrine. jedneho dna, ked syn "upratoval" skrinu, tak si ho tam vsimol, vytiahol si ho von a kazal si dat dole plienku, ze si tam chce sadnut a odvtedy chodi cikat len do nocnika a kakat som ho naucila do wc. na noc davame plienku, niekedy je pocikana, niekedy uplne sucha, podla toho ako vela pred spankom pil....pocas noci sa pyta tiez cikat na nocnik. nehoda ziadna, sem-tam si ucvrkne, ale nikdy nepusti celu davku, hned bezi na nocnik. cize som stastna, ze to zvladol sam a nemusela som sa s nim trapit pol roka a davat ho kazdu pol hodinu sediet na serblik. my sme to mali podobne aj s chodenim, zacal sice chodit az ako 14 mesacny, ale uplne sam, nemusela som ho vodit s ohnutym chrbtom za ruky pol roka ako to robia ine maminy, ktore chcu splnat tabulky ci normy na ihrisku 😉

aaa so starším som chodiaval do MC a tam sa na Mňa maminky pozarávali: Ešte má plienky? to by nemal! (mal vtedy asi 2 roky. Vtedy som bola neštastná,skúsali sme všetko aj nechať chvíľu pocikaného, nič mu nevadilo...tak som sa po 3och dňoch na to vykašlala, švagriná mi povedala, že o si to musí uvedomiť a musí to v hlavičke spracovať, tak som ho nechala.Keď mal 2,5 roka presne večer, keď ho dávala mm spinkať, hovorí: Ocko nedaj "penku". Nedali sme, nepocikal sa a odvtedy sa nepocikal( v noci sme ho okolo 2 nosili na záchod, asi po 4 noci sa ešte vycikal, potom si zvykol, že v noci necikať) Cez deň sám začal chodiť na záchod(bez redukcie), šerbel nechcel 🙂 Toť moja skúsenosť so starším. Mladší ešte nosí "batoh" ako bola by som rada, keby si osvojil hygienické návyky 😀, ale vlasy si netrhám, že mu to nejde