"Samostatné" odplienkovanie
Neviem ako lepšie nazvať tento "problém" ... uvítala by som skúsenosti mamičiek, ktroé sa rozhodli nechať odplienkovanie na svoje dieťa, nešli podľa žiadnych tabuliek, postupov, nebehali každú polhodinu s nočníkom za dieťaťom, či náhodou niečo nechce. Ale popčkali na čas, kedy sa dieťa proste rozhodlo, že plienok bolo dosť, dalo ju dole 🙂 a ako keby zázrakom sa samo pýtalo na potrebu a doslova zo dňa na deň sa odplienkovalo úplne samé - áno, vraj aj také existuje. 🙂 CHcem ísť touto cestou, ale okolie bohužiaľ nie je moc chápavé a väčšina si myslí, že takmer dvojročné dieťa musí byť bez plienky a treba ho samozrejme učiť. takže milé alternatívne maičkz, sem so skúsenosťami 🙂
@sam262 jasne ze maly ked odplinkujes sa kedy tedy pocika ale ja by som to riesila tak ze by som ho davala sama od seba na nocnik. Urcite mu ich nedavaj naspet. Vies on v tej malinkej hlavke pochopi ze to tak ma fungovat. On je v tom veku kedy ta bude stale viac udivovat aky je sikovny, len urcite veci chcu viac casu.
No veru "samostatne" odplienkovanie.
Kazde dietatko je ine,obe pediatricky su nazoru,ze vek na odplienkovanie je najvhodnejsi okolo 2r.
Su deti sikovnejsie,co to zvladnu skor..
Moji boli po tatinkovi,on sa v 3r.
Syn v 2,5r.bol ez den bez plienky,na noc sa sam rozhodol ze plienku nechce,ked mal 3r.a3mesiace. No na kakanie ju ma do 3,5r.,tam mal nejaky blok,cirkusy a kedze som nemienila riesit zapchy a prehanadla v takom malom veku,tak si na kakanie plienku pytal. Skusala som,samozrejme,viackrat a nielen ja,abyvsiel na nocnik ci redukciu. No panika,rev. Az raz sme uz doma nemali plienky (len u svokrovcov),dala som mu na vyber s tym,ze plienky nie su. A bum,zrazu si vybral,ze redukcia a bol pokoj.
Pritom som ho skusala odplienkovat od 13.m.,vzdy v urcitych intervaloch,no bezuspesne. Jemu nevadili ani mokre,ani pokakane.
Dcerka si sama dama dole plienku v 2r.,no vyse 3m.sme utierali mlacky. Jedine kakanie na 99% ovladala. Po uraze zubkov sa zatala a moje pokusy boli neuspesne. Odmietala nocnik i wc. 2m.pred 3.r. to vyslo,je bez plienky,dokocna aj na noc mala na 95% suchu plenu,tak som jej ju do mesiaca zrusila. Mala zopar nehod,ale na to ma pravo este. Jedine po nastupe do skolky,s cim nesuhlasila,sa tam zacala a obcas i doma,pomocovat,hoci v noci vydrzala bez pocikania.
Samostatne odplienkovanie, no to asi nie,skor by som to nazvala asistovane odplienkovanie,to ano -skusat,ak nic,pockat a opat. Tiez nie som zastancom umyvania dlazky co drhnutia sedacky,prania oblecenia 20xza den. Mala som v tom case aj maleho doma,kedze sa nedostal do skolky,pri nom som zas bola tehotna,neskor mala uplakana,takze chut dennodenne prat a umyvat bola mala. Ale nechat to cisto len na dieta,to nie. Dat mu cas,ano,ale tak,ze aj skusam.
Kamoskin potrebovala spanie vzdy plienku do 4.5r. V skolke -statnej sa pomocoval takmer vzdy. Nuz prali. Potom sa to nejak vyriesilo.
@pillipilli skor ide o to, ze on sa pekne pytal, nehody nemaval a teraz absolutne sa nepyta. Snazim sa ho davat pravidelne na wc, pytam sa ho ci potrebuje vzdy odpovie nie a pocika sa. Potom krici, ze mamka ocikal som koberec... Doma sa to este da, ale vobec neviem co robit, ked ideme k lekarke atd. V podvedomi som vzdy v strese, kedy a kde to pusti.
@sam262 a nestala sa v jeho zivote nejaka zmena,na ktoru by takto reagoval?
Ak nie,nuz,nechat to tak,ako byt vlastne lahostajna. Nechat to ovladanie opat na neho. Nedavat ho pravidelne. Povedat mu,ze uz sa nebudes starat o,to,ci mu treba cikat,ked to uz predtym vedel zvladnut..ze to nechava na neho.. A moze ti aj pomoct upratat mlacku. Jasne,nehnevaj sa na neho,nehodu prejdi mlcky. A maj pri sebe vzdy nahradne.oblecenie.
Ja som pri malom nosila vzdy nahradne (ale nikdy sme nevyuzili) oblecenie.
@sam262 tak to bude ten dovod.
Akurat som.dnzs citala v Dieta ako vyzva takyto pripad.🙂 kedze som PN,tak vtedy vytiahnem taketo knizky-navody vychovu.🙂
Tam ale babo uz bolo na svete. Tam.jej vyhoveli,ale so vsetkym,babatkovska strava,baabtkovske hracky,prosto uplne akoby naozaj bola mimino. Laskavy pristup ziadne rozruch okolo toho. Ked zistila,ake ma babo obmedzenia,prestala. Ale na toto nie kazdy ma asi nervy.
Ja som tu aj pisala,my sme sa vratili po uraze zubkov,co mala v juli a v januari sa konecne,ale uz definitivne odplienkovala.vlastne do pol roka od navratu k plienkam.
Napíšem náš príbeh: môj syn tiež odmietal sadnúť si na nočník, resp. na WC - proste vystrel kolena a ani za svet. Trvalo to do 2,5roka. A tiež som počúvala od okolia všelijaké poznámky. Niekde som sa dočítala, že ak začnem na neho tlačiť násilím, vznikne u neho taký odpor, že to bude ešte horšie. Tak som sa rozhodla, že to skúsim inak - komentovala som mu večne okolo uší, že je už velkáč a že to je hanba, zadok som mu umývala studenou vodou,....a to som poctivo dodržiavala dáky čas. A čuduj sa svete, jedného večera sme vyšli zo sprchy a zahlásil: Maminka nie plienku, gaťky! A tak som mu dala gaťky a od toho dňa sme bez plienky. A zrazu si aj sadne na nočník a vyciká sa. Mininehody sme mali asi 3 hneď v prvé dni. Nie viac. Len s kakaním sme mali chvíľku problém. Tak som zas zvolila kludnú cestu. Kedže som v prvých dňoch sledovala reakcie, keď som mala pocit že nám treba kakať, tak som sa spýtala či je to tak a či ide na nočník, alebo mu dám na vykakanie plienku. Asi týždeň sme kakali do plienky a potom už do nočníka. Samozrejme že sme to patrične oslávili a syn sa cítil hrdý, že je taký šikovný a veľký chlapec!
Takže verím, že sa to dá zvládnuť - či s každým dieťaťom, to neviem posúdiť.
Ja som bola tiez rozhodnuta ze to necham na maleho ze budeme skusat az ked bude sam chodit ale vyskytol sa problem. Maly ma 8 mesiacov, meria 80cm, o pol mesiaca ideme na 6ky plienky a musim ho naucit na nocnik skor nez ich vyrastie.... a musim ho pochvalit ze ako som ho prvykrat posadila na nocnik tak nema problem ani s malou ci velkou potrebou, skor mi pride ze sa radsej do nocnika vy... nez do plienky.
U nas to bolo nezvycajne - z plienok rovno na zachod s redukciou - zaujalo ho splachovanie, nocnik neznasal
@lissbeth no pri dcérke som mala/mám tiež ten problém,je priveľká na svoj vek,plienky už ledva zapneme,takže či sme chceli či nie museli sme začať. Ozaj som sa bála,že sa zakaždým pociká a nakoniec úplná pohodička,prvý deň som za ňou behala s nočníkom na druhý deň sa sem tam vypýtala sama,na tretí deň sa zakaždým vypýtala a ešte ma veselo upozornila,že netreba nočník nekaká len prdí 🙂 No lenže chce to robiť len do nočníka,nie do plienky,ani pánovi nie na zem radšej skríži nohy bude sa držať a vydrží až kým neprídeme domov,za pár dní nás čaká dlhá cesta autom...to bude katastrofa...
Toto bol presne nás prípad. Nechala som to na ňu. Sama sa začala pýtať cikat vonku, zrejme odkukala od mini kamarátov. Tak som zobrala plienky a ona sa hneď chytila 👍 čo pozorujem v okolí tak sa fakt oplati počkať kým ma dieťa cca 2 a pol, vtedy to ide bezbolestne 😉 ostatné kamosky čo začali skôr sa trápili niekoľko mesiacov 🙈
Ahojte.aj ja sa rada do tejto temy pridam-Syncek ma 2a pol roka a ani za nic nechce ist na nocnik a ani na zachod.Place ako keby sa dialo neviem co.dnes som mu skusila dat dole plienku a aj ked sa pocikal ani mu to nevadilo ze ho to studeni.ja mam pocit ze tu plienku budeme mat neviem do kedy.ine deti v okoli uz plienku nemaju len my mame.Neviem ci este nedozrel ten JEHO CAS-ci ho mam nechat tak alebo mu dat dole plienku a stale ho davat na ten nocnik aj nasilu.Aj to sa mi tazko stale sleduje lebo mame este 10mesacne babätko.Uz mam z toho pomaly depku.chcela som aby sa odplienkoval teraz cez leto ale neviem ci sa nam to podari...Aj ja budem rada za kazdu pomoc a radu.dakujem
Nasa dcerka sa takto sama odplienkovala v 3 rokoch. akurat som uz planovala ze ju to budem v lete ucit a ona sa rozhodla sama a uz ani za svet nechce cikat ci kakat do plienky. Samozrejme som jej aj predtym ukazovala nocnik, takze vedela o tejto moznosti, len nejavila zaujem. Od toho dna je cista aj v noci
@zuzanockamt prislo to same? A kedy asi?
@martinakaa cca 2 roky a 8-9 mesiacov, uz nepamätam velmi
@miska22200 ja mam tiez ten problem a neviem ako uz dalej maly ma 2 roky a 8mesiacov chodi bez plienok a tie uz nechce ale ani pytat sa na nocnik nechce ani na zachod vydrzat vydrzi ale musime ho davat my na nocnik a uz sme zufali lebo ochvilku ide do jasli a mam strach ci my ho zoberu

Baby, prosim vas o radu. Syn zahodil plienky sam, dobrovolne nieco pred 2hymi narodeninami. Teraz ma 2,5 a uz viac ako tri mesiace sa nepyta. Prestal uplne, docika sa a az potom krici, ze cikal. Mam sa vratit k plienkam? Zatial som mu ich nevratila, ale ziadne zmeny sa nedeju tak neviem. Nikdy sme ho nenutili chodit na wc...