Schudli časom vaše bucľaté detičky?
Dobrý deň, mám ročnú dcérku. Váži cca 9,5 kg, meria okolo 76 cm. Narodila sa o pár dní pred termínom, bola vtedy taká malá žabka s tenkými nôžkami. Začala však rýchlo naberať, hoci bola plne dojčená do pol roka. Aj teraz sa jej snažím dávať výživné kvalitné jedlá. No je to taký závisláčik na mojom mliečku, inej stravy veľa nepoje. Vlastne, úplne minimum. No aj tak je to riadna baba. Ako je to možné? My s mužom sme obaja štíhli. Mali ste tiež také detičky? Schudli časom? Alebo boli aj neskôr také plnšie? Ako si všímam po okolí, tak sa mi zdá, že veľa plnších žien majú chudé detičky. Ako je to možné? Rozmýšľala som, či to nebude aj mojím mliekom, dosť totiž fičím na sladkom, tak či sa to neprejavuje v materskom mlieku, že je také tučné, smotankové a kalorické🙂 Čo si o tom myslíte?
@verbe To dieťa má rok ! Čo riešiš? To že ste s mužom obaja štíhli má aký súvis s váhou ročného dieťaťa ??? Veď deti v takomto veku sú väčšinou krásne bucľaté. Čo čakáš od bábätka, ktoré väčšinou ešte len papá, sedí, leží a sem tam už chodí ??? Deti rastú, začínajú samé behať, a potom sa všetká tá "bucľatá" váha stratí. Nerieš somariny a buď šťastná, že máš zdravé dieťa. Mnohé mamičky také šťastie nemajú. Tak si nevyrábaj problémy tam kde nie su. 🙂
@kokorunecka ja som písala, že bola plne kojená do pol roka. To, že nechce jesť príkrmy doteraz, no, chcela by som vedieť, čo by si robila ty, keby si mala také dieťa, čo ich odmieta...
Baby, ale neverili by ste, tú moju teóriu o chudých deťoch a plnších mamičkách si všimla aj jedna stará zohnutá babka, čo ma raz stretla v obchode. Že aj ona bola v mojom veku chudá ako ja a mala veľké deti (aj ona si všimla, že maličká je bambuľa). Prihovorila sa mi a povedala mi to, tak niečo na tom asi bude.
Ja nevravím, že môj drobec je extrém, ale v porovnaní so mnou...nooo, babka nebola jediná, ktorá si to všimla 😀
@verbe pouvažuj skôr nad tým, ako tvoja nezdravá strava ovplyvnuje tvoje zdravie, aj ked si chuda. Plus ako bude ovplyvnovat tvoju malu, ked uvidi co jes, pricom jej sa budes snazit dat zdravu, lebo nebudes chciet aby bola obezna. Dieta vidi, dieta opakuje. A posledny krat: tvoje dieta je uplne v norme, vahovo skor nizsie ako byvaju naozaj buclate deti. Kazda tvoja myslienka tymto smerom ju len zbytocne programuje do niecoho negativneho. Zaoberaj sa radsej tym ako ju nastavit na vyssi podiel prikrmov. A bud rada ze je zdrava. Plus deti ktore maju nejaku zasobu tuku maju vlastne vybavu ako prekonat lepsie chorobu, pretoze chuducke dieta ktore dostane napr rotavirus (alebo akukolvek chorobu pri ktorej deti obycajne poriadne nejedia aj niekolko dni) sa ovela skor dostane do zdravotneho rizika, kym normalne vaziace dieta, ako to tvoje ma zasoby z ktorych v takom pripade cerpa a nemusi byt apriklad hospitalizovane.
@verbe Ale ja som nikde Teba neoznačila 😀 Trafená hus zagága?
@verbe Inak, pokiaľ si z okresu SE, viem Ti v rámci Dní zdravia zmerať Tvoj telesný tuk. Ak nie si z tohto okresu a máš to ďaleko, tak sa skús informovať o takejto možnosti v Union poisťovni v Tvojom okolí.
Ked su rodicia stihli, a strava je primerana, trapit sa baculatostou rocneho dietka mi pripada ako maximalny ulet.
Jednak dana vaha vobec neukazuje nadpriemer - spytajte sa pediatricky, myslim ze vam to potvrdi.
Okrem toho ked zacne viac chodit a behat dojcenske faldiky sa stratia, tie su uplne bezne.
nerieš začne behať a upraví sa to a že nechce papať dojčené deti to zvyknú robiť ( odmietať jedlo) môj má 1,5 roka a tiež tomu moc nedá ( aj nič 😒 a čo ..neprinútim ho nijako ) takže kľud pokiaľ prospieva je to v pohode 😉
@verbe Veľké brušká je typické pre takýto vek. Aj moja pôsobila vždy tak, akoby jej nič nechýbalo. Každý vravel, ako mi malá musí dobre jesť. Všetko mi zjedla, ale neprejedala sa. S manželovej strany majú ťažšie kosti a dcéra je do ich rodu. Ja sama som bola ako "otesánek" skoro do 5 rokov. Sestra mi neraz hovorila tučko. Dnes mám 50 kg pri výške 162 a za sebou dva pôrody.
@kokorunecka neoznačila si nikoho, ale vyjadrovala si sa k téme, v ktorej som písala, že malá papá príkrmy minimálne, tak som to automaticky vzala tak, že sa vyjadruješ k tomu, čo som písala aj ja (okrem iných mamičiek,o ktorých si kedysi kdesi čítala, ktorých deti žiadajú viac mlieko ako pevnú stravu).
Okrem toho, nerozumiem prečo toľko prchkosti. Aká trafená hus? Nemusím ňou byť, nemám problém to povedať priamo: áno, moje dieťa odmieta príkrmy. Áno, viem, že to, čo riešim súvisí aj s tým, že v sebe niečo nemám vyriešené (sama som mala dosť veľký problém s váhou a nezdravým postojom k jedlu).
@yarnie "pouvažuj skôr nad tým, ako tvoja nezdravá strava ovplyvnuje tvoje zdravie, aj ked si chuda. Plus ako bude ovplyvnovat tvoju malu, ked uvidi co jes, pricom jej sa budes snazit dat zdravu, lebo nebudes chciet aby bola obezna. Dieta vidi, dieta opakuje. "
Tak pod to sa môžem podpísať. Áno, som si toho vedomá. Viem, že musím byť dieťaťu predovšetkým príkladom. Nuž, sladkosti sú moja slabosť. A to nesúvisí s mojou váhou ale zdravým stravovaním kvôli zdraviu a správnemu životnému štýlu.
@kokorunecka kvôli čomu zmerať tuk? (teraz to nemyslím nijak zle, len som zvedavá že prečo🙂
priemerna vaha rocneho dieta je od 9,5kg do 10,2 kg. tak nechapem co riesis???Boooze ved zacne behat a vybeha to. Vsetky male babatka su baculate....Kebyze vazi vela,tak ti to asi doktorka na poradni hned povie.
Baby vďaka. Cítim sa trápne, čo tu píšem. Asi fakt potrebujem počuť, že sú moje obavy na hlavu..
@verbe jedna moja kolegiňa má dievčatko. Od malička bola tučnejšia ako bežné deti. Teraz nastupuje do 1. triedy a je z nej nádherná slečna. Priemerné dievčatko, ani tučné ani vychudnuté. Môj malý má od 8mich mesiacoch 12 kíl, teraz má 18 mesiacov a tiež má 12kg. Ale badať na ňom, že tie tučnučké stehná sa už tratia.
A len by som dodala, že váhu u dieťaťa by som neriešila, pokiaľ by mi k tomu niečo nepovedala obvodná lekárka v poradni. A ešte jedná vec, to či dieťa bude v budúcnosti tučné, alebo chudé závisí od vytvorených stravovacích návykoch v detstve. Keď sa bude normálne stravovať, tak tučná nikdy nebude. Keď budeš dieťa prežierať, tak ver, že si tento zlozvyk zoberie do dospelosti. Hovorím z vlastnej skúsenosti.
@verbe Mne je to srdečne jedno 😀
Aaaaa, ten tuk len v rámci toho, že si písala, že sa bojíš, aby si malej neponúkala v mlieku len bezduché tuky či ako to bolo, nechce sa mi to hľadať..
Tak by si aspoň zistila, či naozaj ješ a máš v sebe tak veľa tuku.. Neviem či som to dobre napísala, či porozumieš.
@kokorunecka aha, jasné, u rozumiem🙂
A zase neviem čo ti je srdečne jedno. Na čo to bola reakcia.
@luciannka83 vďaka..
@verbe Či tu super matky dojčia do 5 rokov a nedajú žiaden príkrm. To mi je srdečne jedno 🙂
@kokorunecka nerozumiem preco taka agresivna reakcia? Ved mamicka neriesi ci je jej mala obezna? Ale pyta sa ci sa priberanie postupne spomali a detske tuky sa akoby "stratia, vybehaju". Tvoje dieta asi neodmietalo prikrmy a neziadalo viac MM, pretoze keby ano a keby si vedela, aky problem je dostat tuhu stravu do dietata, kt. ju odmieta, tak by si celkom iste takto prchko nereagovala na adresu mamicky, kt. dieta papa malo .. 😉 A niekolkym mamickam adresovat ... bla bla bla NIE STE NORMALNE! mi pride dost odvazne... radsej nech Ti je to ako pises "srdecne jedno" .. ale ked nechces poradit, neutoc, ked nevies pomoct, neublizuj 😉
@kokorunecka ty sa upokoj v prvom rade prosím ťa, 😅 .... ako bez urážky, fakt takéto neempatické reakcie milujem tu na tejto stránke, akoby si pojedla všetku múdrosť sveta... "chodte do riti a nie ste normálne" nenapadlo ťa že tieto slová môžu niekoho kto má problémy raniť???? Troška empatie by to chcelo... 😉
@verbe k tej bacuľatosti, neboj sa, dieťa keď sa rozhýbe, prestane nejak dramaticky priberať, takže neboj sa, inak tu máš 3 mesačné dieťa, ktoré váži 9kg... 🙂
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
Čo sa týka odmietania príkrmov, tak mám bohaté skúsenosti pri oboch deťoch, žiaľbohu, vždy narážam práve na nechápavosť okolia, hlavne tých, ktoré tento problém nepoznajú, dcérka bola na tom trocha lepšie, v tomto veku (rok) už papala obstojne, ale synček, to je katastrofa, kto nezažil nepochopí....... ja som vyskúšala už všetko, mala som ho na kolenách, aby ma videl jesť, ale tak šermuje rukami, že keď na nás oboch vylial našťastie nie už teplú polievku som to vzdala, on sa chcel hrať, nie jesť, aj keď som mu dala misku s jedlom, tak strčil ruku, poobtieral všade, len nie do úst, finger food som skúšala, ale on nič nedáva do pusy, obzrie si a zahodí, lyžičkovanie nehrozí, fakt nejdem sa rozpisovať, lebo je mi do plaču z toho, čo som všetko s ním absolvovala... ja keď vidím, ako deti otvárajú pusy a doslova žobronia a trasú sa o jedlo, keď vidia rodičov jesť, ja toto vôbec nepoznám, nikdy som to nezažila, ani pri dcére ani teraz... 😒
Pre mňa je v tomto smere záchrana to že dojčím - nie nenechaj si vsugerovať, že dieťa odmieta príkrmy pretože je dojčené, to nie je pravda, pretože je veľa nedojčných detí, ktoré taktiež príkrmy odmietali.
Takže aby som neprišla o zvyšky zdravého rozumu, tak som sa pustila študovať, a zistila som, že nie je to až také výnimočné a že je super, že dojčíme.
Podľa WHO - Svetovej zdravotníckej organizácie - sa PRÍkrmy (teda niečo čo sa PRIdáva k základnej mliečnej strave) podávajú
až do DVOCH rokov - je to tu pekne rozpísané - http://dojcenie.wordpress.com/2011/07/01/dokedy...
Svetová zdravotnícka organizácia hovorí o tom, že obdobie, kedy sa dieťa učí prijímať tuhú potravu, trvá približne do 2 rokov. Toto je obdobie, kedy zavádzame príkrmy.
Pozri si aj tieto články 🙂
http://dojcenie.wordpress.com/2010/10/14/ked-di...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

No mám dosť.. Aby tu niekto riešil či je ročné dieťa obézne alebo nie.. Choďte s tým fakt do riti, veď to nie je normálne.. Resp. VY všetky, ktoré takéto veci v takom detskom veku riešite, NIE STE NORMÁLNE. !!!
A to, že ročné dieťa plne kojené a príkrmy minimálne- to už sa radšej ani nevyjadrujem..